NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Mooie reactie van kunstenaar op homfobe graffiti in Roemenie.In Roemenië reageerde een holebi kunstenaar en activist op een geweldige manier op homofobe graffiti. In Timisoara in het westen van Roemenië werd er begin deze maand voor het eerst een Pride festival georganiseerd. Om negatieve reacties te voorkomen werd er geen pride optocht gehouden. In plaats daarvan koos de organisatie ervoor om zich te concentreren op culturele evenementen zoals theater, muziek en kunsttentoonstellingen.

Het geliefde nationale theater van de stad was gastheer van een van de evenementen en werd het doelwit van homofoben. Vorige week schilderde een onbekende een kruis over het raam. Het venster vertoonde een poster ontworpen door de beroemde kunstenaar, Ovidiu Hrin, voor het Pride-evenement. Nadat ik het op enkele sociale media had gedeeld, ging iemand het afwassen. Er werd klacht ingediend bij de politie die volgens de pride organisatoren niets deed.

Maar één dag nadat het raam terug vrij was van graffiti werd het opnieuw beklad en verscheen er opnieuw een kruis op het raam. Daarop verscheen artiest Benedek Levente, hij besloot over te gaan tot een positieve reactie op de homofobe actie. Hij maakte van het kruis een regenboogvlag met verticale strepen (zie foto). Daarbij zorgde hij er wel voor dat de boodschap 'Hoe kies je ervoor om de wereld te zien?,' die op de poster staat, nog steeds zichtbaar is.

De meeste holebi's waren erg blij met de actie van de artiest en vinden dat er geen verdere actie nodig is. Maar daar zijn de kunstenaar en sommige holebi's het niet mee eens. "Wat als ze de volgende keer een raam in gooien? Of iemand aanvallen? “ De kunstenaar wil opnieuw een klacht neerleggen bij de politie. Of dat effect zal hebben is nog maar de vraag.

Holebi's en transgenders in Roemenië hebben erg veel last van de extreem homofobe houding vanuit de Orthodoxe kerk. Enkele jaren geleden organiseerde die een petitie tot het houden van een referendum om het huwelijk te laten omschrijven als enkel mogelijk tussen een man en een vrouw. De kerk slaagde er in om ruim 2 miljoen handtekeningen te verzamelen waarna er vorig jaar een referendum kwam.

En toen, in oktober van vorig jaar, gebeurde wat niemand had verwacht. Holebi's wonnen en de kerk verloor zijn jarenlang strijd. Want ondanks slechts een opkomst van 30%, had de meerderheid van de Roemenen zich tegen het voorstel van de kerk uitgesproken.

Roemenië heeft tal van wetten die holebi's & transgenders beschermen tegen homofobie en lesbiennes mogen sinds 2005 gebruik maken van IVF, en transgenders kunnen sinds 1996 legaal hun gender laten aanpassen. Verder ontbreekt het nog aan alle andere gelijke rechtenwetten zoals het homohuwelijk of een legaal partnerschap en adoptie rechten.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 16 June, 2019 en 2448 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Transgender Infopunt (Belgie) wil weten hoe toegankelijk hun website voor je is - doe mee...

 

Christophe uit Blind Getrouwd heeft een nieuwe vriend.

 

Na 30 jaar twijfelen, binnenkort eindelijk geslachtsveranderende operatie en ook nog huwelijk voor Vlaamse Kathleen.

 

Het rommelt in het Oost-Vlaamse regenbooghuis (roze huis).

 

Vlaams rapport: Wat is de impact van het coronavirus op holebi en transgender+ personen (+ nuttige links).

 

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 

Eén programma Iedereen beroemd zoekt ook holebi's e.a voor: op zoek naar een virusvriend + video.

 


Buitenlands nieuws

Universiteit Amsterdam: Waarom daders van antihomogeweld zo vaak Marokkaans zijn?

 

Homofoben voeren cyberwar tegen holebi & trans+ Pride maand.

 

"Wij begrijpen wat vechten is voor gelijke rechten en vrijheid", 75 holebi & trans+ groepen sluiten aan bij Black Lives Matter beweging.

 

Als homo of biseksuele man woon je liever niet in Turkmenistan.

 

Meer holebi en transgender in media en advertenties zorgt voor meer aanvaarding.

 

Wat homo's en lesbiennes echt vinden van schaamhaar en seks.

 


Showbizz & Sport

Ellen DeGeneres kan blijkbaar nog amper iets goed zeggen of doen.

 

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.

 

Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.