NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Onterechte weigering kandidaat donor na overlijden wegens homo zijn in Nederland.Vanuit Nederland een schrijnend verhaal. Jan S verloor op 1 mei zijn echtgenoot Erik-Paul. Jan vertelde de arts over de donorwens van zijn geliefde, maar dat was volgens de arts niet mogelijk omdat hij homo was. "Het klopt niet volgens de wet, maar op dat moment aanvaarde ik het," aldus een aangeslagen Jan.

Toen het vreselijke drama gebeurde probeerde Jan zijn partner Erik-Paul nog te reanimeren, maar helaas. Later zei een arts dat het om een gescheurde aorta ging, daar was niets aan te doen. Meteen daarna vertelde Jan over Erik-Pauls wens om orgaandonor te zijn. Wat later kwam de arts-assistent met een knalrood hoofd binnen. ‘Het spijt me, maar ik moet meedelen dat we de organen van Erik-Paul niet kunnen gebruiken omdat hij praktiserend homoseksueel is.’ Hij zei het letterlijk zo.”

Jan en Erik-Paul waren dertien jaar getrouwd. “We zijn gezond en lieten ons elke drie maanden testen. We hebben geen hepatitis, geen HIV. Ik ben er kapot van dat zo veel mooie organen niet zijn gebruikt. Ze hadden het in ieder geval uit zijn lichaam kunnen nemen en na onderzoek alsnog kunnen gebruiken.”

Maar hoe zit het dan wél volgens de wet? Hoe kwam die arts-assistent erbij om Erik-Paul uit te sluiten voor donatie? De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) bevestigt inderdaad het vermoeden van Jan. ‘Een bepaalde seksuele voorkeur is geen reden om iemand uit te sluiten voor donatie.’ Maar er zijn uitzonderingen, zo stelt de stichting, die stapsgewijs de criteria voor donatie door homoseksuelen in Nederland uitlegt.

Volgens de NTS is weefseldonatie zo een uitzondering. Dat komt door de verhoogde kans op infecties bij mannen die seks hebben met mannen. Hepatitis B, hepatitis C en Hiv zijn voorbeelden van zulke infecties. ‘Een arts maakt bij elke potentiële donor een inschatting of de overledene risico heeft gelopen op een seksueel overdraagbare aandoening’, schrijft de NTS. Dat doen artsen ook bij heteroseksuele patiënten, maar bij homo patiënten ziet dat traject er net iets anders uit, omdat er een grotere kans is dat zij zo’n infectie hebben. Daarbij moeten artsen dan bij een homoseksuele patiënten nagaan of die in kwestie in de afgelopen maanden mogelijk seksueel contact had met een man. Toch wil een 'ja' op deze vraag niet meteen zeggen dat de man uitgesloten is van donatie, alleen weefseldonatie valt dan af, omdat weefsels niet levensreddend zijn, en de criteria voor weefseldonatie daarom strenger is.

Volgens de Nederlandse wet kunnen homoseksuele mannen met infecties toch gewoon organen doneren. Daarbij is één infectie wel een belemmering namelijk de actieve hiv-infectie. Wanneer er echter sprake is van een latente (als iets er is, maar niet meteen merkbaar is) hiv-infectie, ligt de keuze bij de ontvanger van de organen. In vele gevallen zullen patiënten zonder transplantatie komen te overlijden, en nemen ze het risico op een hiv-besmetting door zo’n latente infectie voor lief.

Met andere woorden, enkel homo's met een actieve hiv-infectie kunnen geweigerd worden voor orgaandonatie. Volgens Jan was daar bij Erik-Paul geen sprake van. "We lieten ons om de drie maand testen." En hoewel Erik-Paul inderdaad geen actieve hiv-infectie had werd hij toch als donor geweigerd. Waarom? De woordvoerder van de NTS zegt het niet te weten en zegt: "Het is jammer dat de indruk werd gegeven dat hij geen orgaandonor mocht zijn vanwege zijn geaardheid, want dat is niet juist. Er is geen reden om niet tot orgaandonatie over te gaan als er geen contra-indicaties zijn. Er is zelfs een groot tekort aan organen voor transplantatie."

De enige die de beslissing van de arts nog kan verklaren, is dus de woordvoerder van het ziekenhuis. Maar die wil geen uitspraken doen over individuele zaken van patiënten. En dus blijft het onduidelijk waarom de arts de organen van Erik-Paul weigerde. Jan is er naar eigen zeggen kapot van. “Risico’s zijn er altijd, maar ze hebben me er niet eens naar gevraagd. De beslissing was al genomen omdat ik zijn partner was. Het is een vorm van discriminatie waar ik misselijk van word.”

BELGIE
In België is iedereen volgens de wet kandidaat-donor. En net als in Nederland kunnen holebi donors niet worden geweigerd, en mogelijk, maar dat is niet bekend, hanteert men in ons land dezelfde uitzonderingen als in Nederland.

De Belgische wet hanteert het systeem van automatisch donorschap. Dit betekent dat iedere overledene wordt beschouwd als mogelijke donor tenzij men zelf kenbaar maakte dit niet te willen. Indien men dat niet wil moet men bij leven naar de dienst burgerzaken van de eigen woonplaats gaan en je laten registeren als donor weigeraar.

Als bij overleden de registratie (waarin men verklaarde geen donor te willen zijn) ontbreekt, peilt men bij de nabestaanden naar de wens van de overledene. Op dat moment kan de familie zich in naam van de overledene uitspreken voor of tegen orgaandonatie. Als de overledene zichzelf registreerde of verzette tegen orgaandonatie wordt die wens ingewilligd. De familie wordt dan geïnformeerd, maar niet geconsulteerd.

De wet met automatisch donorschap heeft ervoor gezorgd dat België één van de koplopers binnen Europa is wat het aantal orgaandonaties betreft. In de praktijk moeten de artsen (als de overleden zich niet heeft geregistreerd) altijd overleggen met de naaste familie alvorens men de organen verwijdert. De wet voorziet dat de nabestaanden zich kunnen verzetten tegen donatie als de overledene er tegen was of men niet weet wat de overledene zelf zou hebben gewenst.

Bron: l'homo en rtlnieuws.nl en holebi info

Dit bericht is gepost op 03 June, 2019 en 3320 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

22 november 2019 - Boots Club Big & Bear
23 november 2019 - Boots Club Anniversary
23 november 2019 - Lesbian Message Party
23 november 2019 - Revelation
29 november 2019 - Boots Club Leather Rubber
30 november 2019 - Boots Club Anniversary
07 december 2019 - Spotlight
14 december 2019 - Cafeina Retro
20 december 2019 - Woman only party
21 december 2019 - Girls for Girls

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Sam Bettens over aanvaarding door zijn 4 kinderen en relatie met zijn lichaam + 2 video's.

 

Oudere Vlaamse holebi's terug in de kast eens ze naar rusthuis / woonzorgcentra moeten.

 

Permanent regenboogzebrapad op komst in West-Vlaamse gemeente.

 

Populaire Vlaamse serie wtFOCK toont mooie verhaallijn rond homo koppeltje, maar ook homofobische aanval + 3 video's.

 

Naar aanleiding van Rode Neuzen Dag, het verhaal van een Vlaamse jonge transgender man.

 

Gentse studenten vestigen aandacht op onredelijke vragen die holebi & trans asielzoekers krijgen.

 

Dit zijn de straffen voor Belgische homofobe en racistische voetbalsupporters.

 


Buitenlands nieuws

Uniek: Amerikaanse homo tiener wint zitje in gemeenteraad.

 

1 op 6 vrouwen en 1 op 20 mannen ooit verliefd op iemand van hetzelfde geslacht.

 

Homo & biseksuele mannen beschouwen racisme (bijna) als normaal op dating-apps.

 

57 Britse politici stemden niet voor Europese resolutie die Pools wetsvoorstel afkeurt.

 

Aantal zelfmoorden onder homo's en lesbiennes daalt met dank aan legalisatie homohuwelijk.

 

Oplichters doen zich voor als slachtoffers holebi- of transfobie op Grindr.

 


Showbizz nieuws

Lena Waithe en Alano Mayo spontaan gehuwd voor de buste van pionier Harvey Milk + video.

 

Amerikaans acteur en vriend verloofd.

 

Amerikaans Sense8 en Stargate Universe acteur uit de kast in holebi magazine.

 

Ellen DeGeneres krijgt award die haar hele carrière in de bloemetjes zet.

 

Zanger Ricky Martin 10 maand na geboorte dochtertje, papa van zoontje.