Je leest:

Belgian Pride trok meer dan 100.000 deelnemers, maar werd beetje overschaduwd door opstootje + 3 video's.De 24ste editie van de Belgian Pride parade trok zaterdag door de Brusselse straten. Hoewel de holebi waarden en normen steeds meer aanvaard lijken in de samenleving, en er al heel wat gelijke rechten wetten zijn, rijst regelmatig de vraag of de Pride nog wel nodig is. Volgens deelnemers is het nog steeds een vorm van protest omdat er nog steeds werk aan de winkel is.

De Pride optocht trok meer dan 100.000 deelnemers. Daarbij, ook zoals elk jaar afgevaardigden van alle politieke partijen inclusief met praalwagen. Uit eerder onderzoek bleek dat de laatste jaren er op elke Europese Pride steeds meer hetero deelnemers zijn, in veel gevallen gaat het zelfs om de helft van de deelnemers. Hoewel dit getuigd van meer aanvaarding is niet iedereen daar blij mee, maar daarbij is men voornamelijk tegen een steeds grotere groep politieke deelnemers.

Door die steeds groter wordende groep politieke deelnemers, bestaande uit politici van alle partijen, verliep de Belgian Pride voor het eerst niet probleemloos. Leden van de actiegroep 'Reclaim the Pride' protesteerden op de Pride optocht tegen de politieke en commerciële recuperatie van de Pride, omdat het op een bepaald moment volgens de politie dreigde uit de hand te lopen werden de actievoerders uit de optocht gehaald.

Volgens Belga verliep het politieoptreden zeer hardhandig en kwam het tot stevig trek- en duwwerk langst beide kanten. Op een bepaald moment moesten de politieke praalwagens het ontgelden. Van de Ecolo praalwagen kwam er kort steun, maar de andere politieke partijen werden door de actievoerders op boegeroep onthaald. Vooral de N-VA praalwagen moest het daarbij ontgelden, die werd uitgescholden en bekogeld met waterflesjes en andere voorwerpen. Ook toen de PS praalwagen langst kwam liepen de gemoederen op. De politie greep in met traangas om de actievoerders weg te drijven.

Activisten van Reclaim The Pride vinden dat de oorspronkelijke revolutionaire boodschap verwaterd is en hadden een alternatieve optocht aangekondigd. Volgens de actievoerders gebruiken politici het evenement om hun ideologieën naar voor te brengen, terwijl ze weinig ondernemen voor de holebi en transgender+ gemeenschap. “De Belgian Pride is een politiek, commercieel en toeristisch circus geworden. Die pinkwashing doet het doel van de parade vervagen en reduceert haar tot een carnaval”, aldus Reclaim The Pride.

Na het incident lag de optocht heel kort stil en nadat de actievoerders één voor één waren weg gebracht kon de optocht zonder verdere incidenten doorgaan. Na de optocht kon iedereen nog terecht in de Pride Village en de Rainbow Village waar meer dan zestig organisaties aanwezig waren om de bezoekers te informeren en te entertainen. Later kon iedereen zich nog uitleven op de tal van Pride en afterpride party's in de hoofdstad.

Is een Pride nog nodig?
Steeds vaker krijgt de organisatie of mensen binnen de holebi-, trans-, queer- en plusgemeenschap de vraag of de Pride nog wel zin heeft. De normen en waarden van de gemeenschap lijken namelijk vooral in vergelijking met vroeger veel meer aanvaard. Toch heeft de Belgian Pride nog meer dan zin, benadrukt de organisatie. "Hoewel alles op een positieve manier gebeurt, is dit nog steeds een vorm van protest", zegt Jitske Van De Veire, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero.

Van op de Pride optocht gaf Van De Veire een kort interview: "Het is nog steeds belangrijk dat we de Pride voeren om bepaalde onderwerpen aan te kaarten die binnen de holebigemeenschap niet worden aangekaart. Dat willen we met de Pride op een positieve manier brengen", verduidelijkt Van De Veire. "Er zijn nog steeds heel wat pijnpunten, al lijkt dat soms niet zo. Ik zie bijvoorbeeld nooit jongens hand in hand op straat lopen, omdat ze bang zijn dat ze worden aangesproken, of erger."

Eerder werd door anderen ook aangehaald dat uit Vlaams onderzoek vorig jaar bleek dat de helft van de holebi en transgender jongeren zich niet veilig voelt op school. Daarnaast zijn er ook nog steeds te weinig holebi's en transgenders die het nut in zien van het doen van aangifte nadat ze slachtoffer werden van geweld. Omdat men in de media regelmatig leest dat er toch niets gebeurd met die aangifte, of dat daders zelden worden gestraft, of dat homofobe pesterijen door buren worden afgedaan als een 'gewone' burenruzie waardoor er verder niets wordt gedaan. Voornamelijk deze zaken maken deel uit van de strijd is nog niet gestreden.
LEES OOK
EERSTE GENTSE QUEER PRIDE WAS TEGEN PRIDE PARADE & MAATSCHAPPELIJKE NORMEN DIE ONDERDRUKKEN

Bron: holebi info - hln.be

Dit bericht is gepost op 19 May, 2019 en 3474 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

26 oktober 2019 - Los Ninos
26 oktober 2019 - Playground
26 oktober 2019 - Woodpop
31 oktober 2019 - 30Years La Demence
31 oktober 2019 - Beloved Halloween
01 november 2019 - 30Years La Demence
01 november 2019 - Boots Club Big Bang
02 november 2019 - Boots Club Anniversary
02 november 2019 - 30Years La Demence
02 november 2019 - Women Only

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Waals politicus slachtoffer van homofobie.

 

Vrouw in sport bestuur, homo of lesbisch in de sport! nog steeds niet vanzelfsprekend in ons Belgenlandje.

 

Danser Davy Brocatus wachtte bijna drie jaar op zijn intussen echtgenoot Anatoly.

 

Hoe de coming out ging van zes bekende Vlaamse holebi's en een transgender.

 

Vlaams actrice Joke Devynck over haar relatie met een vrouw.

 

Winnaar Vlaamse Inclusive werkgever (holebi & trans+ vriendelijk enz..) bekend gemaakt.

 

Drie Vlaamse ouders over hoe het was toen hun kind uit de (homo/lesbische) kast kwam.

 

Maak kennis met Alexander, de dove man achter Lola McQueen uit Belgium’s Got Talent.

 


Buitenlands nieuws

Ook Hong Kong volgt niet het voorbeeld van Taiwan rond huwelijksgelijkheid.

 

Almere krijgt als eerste stad in Europa een Transgender zebrapad + extra info.

 

Coca-Cola moet geldboete betalen voor homo & lesbische posters in Hongarije.

 

Haatmisdaden tegen holebi's en transgenders blijven stijgen in Engeland & Wales.

 

Oeganda legt vijf jaar oude wet die holebi zijn straft met de dood opnieuw op tafel.

 

Flashmob huwelijksvideo van homo koppel gaat viraal.

 


Showbizz nieuws

Opschudding over uitspraken van Brits presentator over gender & transgender, petitie eist zijn ontslag.

 

Ik, Elton John, memoires van een wereldster en rockdiva, met tal van boek fragmenten.

 

Zanger Stromae boos op tegenstanders van wet die lesbische koppels e.a meer rechten geeft.

 

Wereldkampioen en Olympisch goud winnende top sporter komt uit de kast.

 

Britse cricket speelsters ondanks afkeuren van ouders verloofd.