NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Belgian Pride trok meer dan 100.000 deelnemers, maar werd beetje overschaduwd door opstootje + 3 video's.De 24ste editie van de Belgian Pride parade trok zaterdag door de Brusselse straten. Hoewel de holebi waarden en normen steeds meer aanvaard lijken in de samenleving, en er al heel wat gelijke rechten wetten zijn, rijst regelmatig de vraag of de Pride nog wel nodig is. Volgens deelnemers is het nog steeds een vorm van protest omdat er nog steeds werk aan de winkel is.

De Pride optocht trok meer dan 100.000 deelnemers. Daarbij, ook zoals elk jaar afgevaardigden van alle politieke partijen inclusief met praalwagen. Uit eerder onderzoek bleek dat de laatste jaren er op elke Europese Pride steeds meer hetero deelnemers zijn, in veel gevallen gaat het zelfs om de helft van de deelnemers. Hoewel dit getuigd van meer aanvaarding is niet iedereen daar blij mee, maar daarbij is men voornamelijk tegen een steeds grotere groep politieke deelnemers.

Door die steeds groter wordende groep politieke deelnemers, bestaande uit politici van alle partijen, verliep de Belgian Pride voor het eerst niet probleemloos. Leden van de actiegroep 'Reclaim the Pride' protesteerden op de Pride optocht tegen de politieke en commerciële recuperatie van de Pride, omdat het op een bepaald moment volgens de politie dreigde uit de hand te lopen werden de actievoerders uit de optocht gehaald.

Volgens Belga verliep het politieoptreden zeer hardhandig en kwam het tot stevig trek- en duwwerk langst beide kanten. Op een bepaald moment moesten de politieke praalwagens het ontgelden. Van de Ecolo praalwagen kwam er kort steun, maar de andere politieke partijen werden door de actievoerders op boegeroep onthaald. Vooral de N-VA praalwagen moest het daarbij ontgelden, die werd uitgescholden en bekogeld met waterflesjes en andere voorwerpen. Ook toen de PS praalwagen langst kwam liepen de gemoederen op. De politie greep in met traangas om de actievoerders weg te drijven.

Activisten van Reclaim The Pride vinden dat de oorspronkelijke revolutionaire boodschap verwaterd is en hadden een alternatieve optocht aangekondigd. Volgens de actievoerders gebruiken politici het evenement om hun ideologieën naar voor te brengen, terwijl ze weinig ondernemen voor de holebi en transgender+ gemeenschap. “De Belgian Pride is een politiek, commercieel en toeristisch circus geworden. Die pinkwashing doet het doel van de parade vervagen en reduceert haar tot een carnaval”, aldus Reclaim The Pride.

Na het incident lag de optocht heel kort stil en nadat de actievoerders één voor één waren weg gebracht kon de optocht zonder verdere incidenten doorgaan. Na de optocht kon iedereen nog terecht in de Pride Village en de Rainbow Village waar meer dan zestig organisaties aanwezig waren om de bezoekers te informeren en te entertainen. Later kon iedereen zich nog uitleven op de tal van Pride en afterpride party's in de hoofdstad.

Is een Pride nog nodig?
Steeds vaker krijgt de organisatie of mensen binnen de holebi-, trans-, queer- en plusgemeenschap de vraag of de Pride nog wel zin heeft. De normen en waarden van de gemeenschap lijken namelijk vooral in vergelijking met vroeger veel meer aanvaard. Toch heeft de Belgian Pride nog meer dan zin, benadrukt de organisatie. "Hoewel alles op een positieve manier gebeurt, is dit nog steeds een vorm van protest", zegt Jitske Van De Veire, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero.

Van op de Pride optocht gaf Van De Veire een kort interview: "Het is nog steeds belangrijk dat we de Pride voeren om bepaalde onderwerpen aan te kaarten die binnen de holebigemeenschap niet worden aangekaart. Dat willen we met de Pride op een positieve manier brengen", verduidelijkt Van De Veire. "Er zijn nog steeds heel wat pijnpunten, al lijkt dat soms niet zo. Ik zie bijvoorbeeld nooit jongens hand in hand op straat lopen, omdat ze bang zijn dat ze worden aangesproken, of erger."

Eerder werd door anderen ook aangehaald dat uit Vlaams onderzoek vorig jaar bleek dat de helft van de holebi en transgender jongeren zich niet veilig voelt op school. Daarnaast zijn er ook nog steeds te weinig holebi's en transgenders die het nut in zien van het doen van aangifte nadat ze slachtoffer werden van geweld. Omdat men in de media regelmatig leest dat er toch niets gebeurd met die aangifte, of dat daders zelden worden gestraft, of dat homofobe pesterijen door buren worden afgedaan als een 'gewone' burenruzie waardoor er verder niets wordt gedaan. Voornamelijk deze zaken maken deel uit van de strijd is nog niet gestreden.
LEES OOK
EERSTE GENTSE QUEER PRIDE WAS TEGEN PRIDE PARADE & MAATSCHAPPELIJKE NORMEN DIE ONDERDRUKKEN

Bron: holebi info - hln.be

Dit bericht is gepost op 19 May, 2019 en 3698 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 april 2020 - CORONAVIRUS
21 mei 2020 - Trans Party
30 mei 2020 - 6 YRS H.I.M
31 mei 2020 - CafeDeLove Revival
06 juni 2020 - Dance With Pride
14 juni 2020 - RuPaul Werq The World
27 juni 2020 - Travestie Show
27 juni 2020 - Girls for Girls
11 juli 2020 - Unicorn Festival
08 augustus 2020 - H.I.M Pride

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Blind Getrouwd Belgie, motor tussen Nick & Christophe slaat (nog) niet aan.

 

Seizoensfinale Vlaamse jeugdserie #LikeMe in teken van homohuwelijk + 2 video's.

 

Mister Gay Belgium verkiezing verplaatst naar nieuwe datum vanwege coronavirus crisis.

 

Ook klein Antwerps stadje krijgt weldra een regenboog zebrapad + extra info + lijstje.

 

Coronavirus Belgie: Sensoa raad hetero's holebi's en transgenders alle vormen van seks af, en opgelet voor acute soa's.

 


Buitenlands nieuws

Nieuw Nederlands boek: Het Roze Schaap, een gruwel Gods?, homo uit de kast in biblebelt.

 

Schrijfster op 74-jarige leeftijd uit de kast + lijstje oudere coming outs.

 

Europese Unie tikt Hongarije op de vingers inzake transgender rechten.

 

Nog steeds voelen holebi & transgender studenten zich vaak gediscrimineerd.

 

Homo's kunnen coronavirus patiënten redden maar mogen dat niet.

 

Uniek: Nederlands kinderziekenhuis opent transgender kind afdeling.

 


Showbizz & Sport

Subtiele mooie reactie op negatieve berichten over haar persoon van Ellen DeGeneres + video.

 

Ryan Murphy schonk medische benodigdheden uit Pose serie in strijd tegen coronavirus.

 

Will & Grace acteur speelt voor het eerst een vrouw in nieuwe film + trailer.

 

Elton John zamelde via zijn Aids Fonds geld in voor strijd tegen coronavirus voor hiv-patiënten.

 

'Tiger King' Joe Exotic trouwde 5 keer met een hetero man, 'hij drogeerde ze zodat ze bij hem bleven'.