Je leest:

Je hebt als Belgische holebi of trans wat geluk nodig om gelukkig te zijn, reactie op eerder bericht.Vorige week kon je bij holebi info het opinie stuk (afkomstig uit de krant de morgen) van Gunther Malin lezen. Het opiniestuk had de titel: 'We zijn er nog lang niet, zeggen Vlaamse holebi activisten altijd, maar wanneer zijn we er dan wel?' in het stuk hekelde Gunther het feit dat er 'alleen maar' negatieve reacties en berichten komen vanuit de Vlaamse holebi en transgender gemeenschap, en over het gegeven dat holebi's ondanks het feit dat er 'veel' verworvenheden zijn niet gewoon gelukkig willen of kunnen zijn.

Vandaag een reactie op het opiniestuk van Gunther door Bruno De Lille, Fractieleider Groen, Brussels Hoofdstedelijk Parlement, die in het online holebi zine Zizo regelmatig een column verzorgt. Onderstaande tekst is, om geen afbreuk te doen aan het artikel, een mits zeer kleine aanpassingen, een volledige overname van de website van Zizo.

De reactie van De Lille start met de titel: 'Je hebt wat geluk nodig om gelukkig te kunnen zijn'.

"Gunther ergert zich echter aan de rest van de gemeenschap die zich volgens hem in een underdog-rol wentelt en niet durft te genieten van de rechten die we als holebi en transgender+ personen verworven hebben. Of zoals hij zelf zei: “Het institutionele is er. Het kaderwerk voor een leven zoals gelijk wie is er. Het laatste stukje van de reis, om te komen waar we moeten zijn, moeten we zelf ondernemen. Daar vergist hij zich.
Want zo zegt hij eigenlijk tegen iedereen die wel problemen heeft of die minder gelukkig is dan Gunther dat dat hun eigen schuld is. Dat ze de kansen die er zijn, niet willen grijpen. Maar zoals een filosoof ooit stelde: “Je hebt een beetje geluk nodig om gelukkig te kunnen worden.”

Ook mijn familie en collega’s aanvaarden me voor wie ik ben. Daar ben ik dankbaar voor. Maar ik weet dat dat niet voor iedereen geldt. Onderzoek van enkele jaren geleden toonde aan dat heel wat holebi's en transgenders op het werk niet uit de kast kwamen omdat ze het gevoel hadden dat dit niet aanvaard zou worden. Of dat ze dan carrièrekansen zouden missen. Veel transpersonen vinden zelfs geen werk gewoon omdàt ze transgender zijn. Die mensen zouden dat liever anders zien. Ze willen de kans wel grijpen maar krijgen die niet.

Gunther is door de Marokkaanse familie van zijn partner liefdevol onthaald. Dat is fijn. Maar wie al eens praat met Maghrebijnse (Midden-Oosten en Turkije) holebi's en transgenders weet dat dit momenteel de grote uitzondering is. Heel wat van hen durven niet met hun vriend thuiskomen uit angst niet alleen door de familie verstoten te worden, maar sociale paria’s te worden. Het is dan echt niet voldoende dat die homojongen of dat lesbische meisje tegen de ouders zegt “jullie moeten me aanvaarden”.

Als ik met mijn gelukkige gezinnetje op reis wil, moeten we helaas kiezen uit een lijst met landen waar dat kan. Hand in hand met mijn man en zoon over het Rode Plein flaneren, is geen optie. De lijst met landen waar homoseksualiteit strafbaar is, is veel te lang. Op vakantie wil ik relaxen en niet constant over mijn schouder moeten kijken om te zien of ik geen ‘aanstoot’ geef. En zelfs in België durf ik niet spontaan met mijn man hand in hand lopen zonder er op zijn minst even een ongemakkelijk gevoel aan over te houden. Tot mijn grote frustratie. Kies ik dan om me slecht te voelen? Of wordt me dat opgedrongen?

En ja, veel holebi's en transgenders hebben het goed in ons landje. We hebben inderdaad op wettelijk vlak een enorme sprong vooruit gemaakt. Maar er bestaat wel degelijk nog veel structurele discriminatie en geweld. Het gaat dan niet over persoon X die een hekel heeft aan persoon Y. Het gaat over een machocultuur die alomtegenwoordig is, het gaat over een algemene afkeer van alles wat van de ‘norm’ afwijkt, het gaat over een maatschappij die in toenemende mate minderheden alleen tolereert maar niet respecteert om wie ze zijn.

We zijn er echt nog niet. Als we dat willen veranderen, dan mogen we de verantwoordelijkheid daarvoor niet aan al die individuele holebi's en transgenders geven. Dan moeten we samen op tafel kloppen. Daarom ben ik blij dat er verenigingen zijn die dat blijven doen. Daarom wil ik dat de Pride een betoging voor gelijke rechten blijft en niet zomaar een feestje wordt.

Elke holebi en zeker trans, intersekse en queer persoon, ... is altijd op haar of zijn manier ‘activist’. We kunnen niet anders. Dus als we gediscrimineerd worden, verdienen we niet van te horen hoe dankbaar/gelukkig we eigenlijk zouden moeten zijn. We hebben dan recht op onze ‘vakbond’ die zegt dat we ook dat structurele probleem nog samen gaan aanpakken. Tot we er zijn! Zodat uiteindelijk iedereen echt gelukkig kan wezen.

Bruno De Lille, Fractieleider Groen, Brussels Hoofdstedelijk Parlement - in Zizo Mei 2019

LEES OOK
WE ZIJN ER NOG LANG NIET ZEGGEN VLAAMSE HOLEBI ACTIVISTEN, WANNEER DAN WEL? (Opiniestuk)

Bron: zizo.be

Dit bericht is gepost op 10 May, 2019 en 3010 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

26 oktober 2019 - Los Ninos
26 oktober 2019 - Playground
26 oktober 2019 - Woodpop
31 oktober 2019 - 30Years La Demence
31 oktober 2019 - Beloved Halloween
01 november 2019 - 30Years La Demence
01 november 2019 - Boots Club Big Bang
02 november 2019 - Boots Club Anniversary
02 november 2019 - 30Years La Demence
02 november 2019 - Women Only

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Vlaanderen verliest sterke vrouw: Marieke 'Wielemie' Vervoort overleden.

 

Vlaamse Hamid heeft vier mannelijke sekspartners en is gelukkig zo.

 

Make Belgium Great Again brak lans voor flirtende homo & lesbische koppels + 2 video's.

 

Waals politicus slachtoffer van homofobie.

 

Vrouw in sport bestuur, homo of lesbisch in de sport! nog steeds niet vanzelfsprekend in ons Belgenlandje.

 

Danser Davy Brocatus wachtte bijna drie jaar op zijn intussen echtgenoot Anatoly.

 

Hoe de coming out ging van zes bekende Vlaamse holebi's en een transgender.

 

Vlaams actrice Joke Devynck over haar relatie met een vrouw.

 


Buitenlands nieuws

Transvrouw verkozen als raadslid in moslim land.

 

Wetenschappers bekritiseren app die via DNA vertelt hoe holebi iemand is.

 

Ook Hong Kong volgt niet het voorbeeld van Taiwan rond huwelijksgelijkheid.

 

Almere krijgt als eerste stad in Europa een Transgender zebrapad + extra info.

 

Coca-Cola moet geldboete betalen voor homo & lesbische posters in Hongarije.

 

Haatmisdaden tegen holebi's en transgenders blijven stijgen in Engeland & Wales.

 


Showbizz nieuws

Opschudding over uitspraken van Brits presentator over gender & transgender, petitie eist zijn ontslag.

 

Ik, Elton John, memoires van een wereldster en rockdiva, met tal van boek fragmenten.

 

Zanger Stromae boos op tegenstanders van wet die lesbische koppels e.a meer rechten geeft.

 

Wereldkampioen en Olympisch goud winnende top sporter komt uit de kast.

 

Britse cricket speelsters ondanks afkeuren van ouders verloofd.