NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Mega doorbaak in strijd tegen Aids, met dank aan een Hiv-remmer Aids de wereld uit.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
OPGELET: veilig vrijen blijft nog altijd nodig. Want je kan nog steeds Hiv besmet raken. Laat je regelmatig testen, want wanneer je Hiv besmet bent en je, jezelf niet laat behandelen, kan je als nog Aids ontwikkelen.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Er is een nieuwe doorbraak in de strijd tegen aids: voor het eerst is in een grote studie aangetoond dat een Hiv infectie goed te bestrijden is. Onderzoekers kunnen na acht jaar onderzoek nu met zekerheid zeggen dat er een medicijn bestaat dat aids de wereld uit kan helpen. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het Britse vakblad The Lancet.

Een baanbrekend onderzoek heeft aangetoond dat het aids-virus volledig uit te bannen is met behulp van Hiv-remmers. Mannen die onbeschermde seks hebben met hun hiv-positieve partner die een Hiv-remmer gebruikt, worden niet langer geïnfecteerd. Maar... belangrijk is en blijft dat mensen zich laten testen, ook hetero's, lesbiennes en transgender+'ers.

"Onze bevindingen leveren een overtuigend bewijs dat de kans op een besmetting met onze Partner Art therapie nul is”, aldus Alison Rodgers, professor aan het University College in Londen en medeauteur van de studie. Art-therapie staat voor antiretrovirale therapie. Dat is tevens ook de term waar Hiv-remmers mee worden aangeduid, die het virus onderdrukken.

Acht jaar onderzoek onder hetero's én homo's
Het onderzoek, dat acht jaar duurde, werd gevoerd in veertien Europese landen. De eerste vier jaar volgden de onderzoekers zowel heteroseksuele als homo koppels. Daarbij was steeds één partner besmet met het hiv-virus. De eerste resultaten toonden aan dat Hiv-overdracht onmogelijk was na een behandeling met een onderdrukkende antiretroviraal medicijn. Daarna onderzocht men enkel homo koppels, en uit dat extra onderzoek dat vier jaar duurde bleek eveneens dat de kans om de besmetting seksueel over te dragen nul is wanneer de partner die Hiv-besmet is een onderdrukkende antiretrovirale behandeling ondergaat. Alleen al tijdens het onderzoek werden 472 besmettingen voorkomen.

Hiv helemaal de wereld uit?
In theorie zou het er dus toe kunnen leiden dat het hiv-virus uitsterft zoals dat eerder met bijvoorbeeld pokken is gebeurd. Voorwaarde is wel dat iedereen met Hiv zich dan moet laten behandelen, en daarbij is er een groot probleem, namelijk dat er best veel mensen zijn die Hiv-besmet zijn zonder dat ze het weten. Dat is vooral onder heteroseksuelen een probleem omdat er nog steeds hetero's menen dat enkel homo's besmet kunnen raken met het virus. Toch zijn er ook nog, voornamelijk jonge jongens die seks hebben met jongens die besmet zijn zonder het te weten.

Rooskleurige toekomst maar nog stapje verder gaan
Onderzoekers zien de toekomst rooskleurig. De onderzoeksresultaten kunnen helpen de Hiv-epidemie te beëindigen door de overdracht van hiv te voorkomen, en kan ook helpen de stempel en discriminatie die veel mensen die besmet zijn met Hiv moeten doormaken te verminderen.

Volgens prof Alison Rodger van het University College Londen, tevens één van de onderzoekers, zijn de resultaten van het onderzoek zeer positief. Maar... "We moeten nog een stapje verder gaan. Verdere inspanningen moeten zich nu focussen op het verder verspreiden van deze informatie en we moeten er voor zorgen dat alle mensen die Hiv-positief zijn toegang hebben tot tests, een doeltreffende behandeling, samenhangende ondersteuning en een link naar zorg om te helpen het virus niet verspreidbaar te houden."

Diagnose is belangrijk
Om erin te slagen hiv en aids voorgoed uit te schakelen, is een diagnose enorm belangrijk. Om mensen toegang te geven tot de behandeling die het virus onverspreidbaar maakt, moeten die namelijk eerst de Hiv-stempel krijgen. En die stempel zorgt nog vaak voor problemen. Zo zijn mannen die seks hebben met mannen nog steeds bang om naar de dokter te stappen, uit angst voor uitsluiting en stigma.

Hetero's zijn dan weer bang dat ze worden bestempeld als homoseksueel wanneer blijkt dat ze Hiv-besmet zijn, en sommige hetero's denken nog steeds dat je als hetero geen hiv kan oplopen, net zoals er ook lesbische vrouwen zijn die denken dat je via vrouw + vrouw seks geen Hiv kan oplopen, ook al is die kans klein en gebeurd dit voornamelijk door dat één van beide vrouwelijke partners ook biseksuele seksuele contacten heeft of heeft gehad (zelfs jaren geleden), de kans bestaat.

Het virus
Het hiv-virus is een seksueel overdraagbare aandoening die het afweersysteem van het lichaam aantast. Tegenwoordig is het virus goed te behandelen met Hiv-remmers waardoor aids voorkomen kan worden. Wie geen medicatie inneemt, zal na verloop van tijd echter aids krijgen. Dat is eigenlijk het laatste stadium van een Hiv-infectie, een stadium dat tegenwoordig dus vermeden kan worden, waarbij het lichaam zodanig is aangetast dat het zich niet langer kan beschermen tegen ziektes.

Hoewel er al langer medicijnen bestaan om het Hiv te behandelen, besmettingen konden nooit voorkomen worden met behulp van medicijnen. Met de nieuwe therapie zou de preventie veel effectiever kunnen zijn.

In België waren er in 2017 ongeveer 19.000 mensen met Hiv. Van dat aantal zouden er zeker ruim 2.000 niet weten dat ze besmet zijn met het virus. Het aantal mensen die besmet raken daalt gelukkig wel elk jaar in ons landje, al is die daling wel elk jaar minder sterk.

LAAT JE TESTEN OF TEST JEZELF
Je laten testen op hiv kan bij de huisarts, in een testcentrum of met een zelftest op hiv verkrijgbaar in de apotheek. Meer info en waar je, je kan laten testen, via dé homo website van Sensoa => KLIK HIER

EXTRA LINKS
- Sensoa website (alles over seksuele gezondheid hetero) => KLIK HIER
- Alles over seks website (hetero en holebi) => KLIK HIER
- Mannenseks (homo site van Sensoa) => KLIK HIER
- Leven met Hiv (positief met Sensoa) => KLIK HIER
- Zanzu voor anderstaligen over seksualiteit - in ruim 13 talen => KLIK HIER

OPGELET: veilig vrijen blijft nog altijd nodig. Want je kan nog steeds Hiv besmet raken. Laat je regelmatig testen, want wanneer je Hiv besmet bent en je, jezelf niet laat behandelen, kan je alsnog Aids ontwikkelen.

Bronnen: rtl.nieuws, hln.be, newsmonkey, sensoa, holebi info

Dit bericht is gepost op 04 May, 2019 en 2865 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Belgische Bi- en homomannen hebben sinds coronamaatregelen minder losse seksuele contacten

 

Transgender Infopunt (Belgie) wil weten hoe toegankelijk hun website voor je is - doe mee...

 

Christophe uit Blind Getrouwd heeft een nieuwe vriend.

 

Na 30 jaar twijfelen, binnenkort eindelijk geslachtsveranderende operatie en ook nog huwelijk voor Vlaamse Kathleen.

 

Het rommelt in het Oost-Vlaamse regenbooghuis (roze huis).

 

Vlaams rapport: Wat is de impact van het coronavirus op holebi en transgender+ personen (+ nuttige links).

 


Buitenlands nieuws

Meeste mama's laten kind zelf uit de kast komen + ouder tips & nuttige (BE) links voor ouders van holebi of trans kind.

 

Trump wil dat adoptie centra holebi koppels mogen weigeren.

 

Holebi bar aangevallen door politie omdat ze Black Live Matters demonstranten hielpen.

 

Universiteit Amsterdam: Waarom daders van antihomogeweld zo vaak Marokkaans zijn?

 

Homofoben voeren cyberwar tegen holebi & trans+ Pride maand.

 

"Wij begrijpen wat vechten is voor gelijke rechten en vrijheid", 75 holebi & trans+ groepen sluiten aan bij Black Lives Matter beweging.

 

Als homo of biseksuele man woon je liever niet in Turkmenistan.

 


Showbizz & Sport

Cara Delevingne komt uit de kast als panseksueel.

 

Ellen DeGeneres kan blijkbaar nog amper iets goed zeggen of doen.

 

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.