Je leest:

Mega doorbaak in strijd tegen Aids, met dank aan een Hiv-remmer Aids de wereld uit.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
OPGELET: veilig vrijen blijft nog altijd nodig. Want je kan nog steeds Hiv besmet raken. Laat je regelmatig testen, want wanneer je Hiv besmet bent en je, jezelf niet laat behandelen, kan je als nog Aids ontwikkelen.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Er is een nieuwe doorbraak in de strijd tegen aids: voor het eerst is in een grote studie aangetoond dat een Hiv infectie goed te bestrijden is. Onderzoekers kunnen na acht jaar onderzoek nu met zekerheid zeggen dat er een medicijn bestaat dat aids de wereld uit kan helpen. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het Britse vakblad The Lancet.

Een baanbrekend onderzoek heeft aangetoond dat het aids-virus volledig uit te bannen is met behulp van Hiv-remmers. Mannen die onbeschermde seks hebben met hun hiv-positieve partner die een Hiv-remmer gebruikt, worden niet langer geïnfecteerd. Maar... belangrijk is en blijft dat mensen zich laten testen, ook hetero's, lesbiennes en transgender+'ers.

"Onze bevindingen leveren een overtuigend bewijs dat de kans op een besmetting met onze Partner Art therapie nul is”, aldus Alison Rodgers, professor aan het University College in Londen en medeauteur van de studie. Art-therapie staat voor antiretrovirale therapie. Dat is tevens ook de term waar Hiv-remmers mee worden aangeduid, die het virus onderdrukken.

Acht jaar onderzoek onder hetero's én homo's
Het onderzoek, dat acht jaar duurde, werd gevoerd in veertien Europese landen. De eerste vier jaar volgden de onderzoekers zowel heteroseksuele als homo koppels. Daarbij was steeds één partner besmet met het hiv-virus. De eerste resultaten toonden aan dat Hiv-overdracht onmogelijk was na een behandeling met een onderdrukkende antiretroviraal medicijn. Daarna onderzocht men enkel homo koppels, en uit dat extra onderzoek dat vier jaar duurde bleek eveneens dat de kans om de besmetting seksueel over te dragen nul is wanneer de partner die Hiv-besmet is een onderdrukkende antiretrovirale behandeling ondergaat. Alleen al tijdens het onderzoek werden 472 besmettingen voorkomen.

Hiv helemaal de wereld uit?
In theorie zou het er dus toe kunnen leiden dat het hiv-virus uitsterft zoals dat eerder met bijvoorbeeld pokken is gebeurd. Voorwaarde is wel dat iedereen met Hiv zich dan moet laten behandelen, en daarbij is er een groot probleem, namelijk dat er best veel mensen zijn die Hiv-besmet zijn zonder dat ze het weten. Dat is vooral onder heteroseksuelen een probleem omdat er nog steeds hetero's menen dat enkel homo's besmet kunnen raken met het virus. Toch zijn er ook nog, voornamelijk jonge jongens die seks hebben met jongens die besmet zijn zonder het te weten.

Rooskleurige toekomst maar nog stapje verder gaan
Onderzoekers zien de toekomst rooskleurig. De onderzoeksresultaten kunnen helpen de Hiv-epidemie te beëindigen door de overdracht van hiv te voorkomen, en kan ook helpen de stempel en discriminatie die veel mensen die besmet zijn met Hiv moeten doormaken te verminderen.

Volgens prof Alison Rodger van het University College Londen, tevens één van de onderzoekers, zijn de resultaten van het onderzoek zeer positief. Maar... "We moeten nog een stapje verder gaan. Verdere inspanningen moeten zich nu focussen op het verder verspreiden van deze informatie en we moeten er voor zorgen dat alle mensen die Hiv-positief zijn toegang hebben tot tests, een doeltreffende behandeling, samenhangende ondersteuning en een link naar zorg om te helpen het virus niet verspreidbaar te houden."

Diagnose is belangrijk
Om erin te slagen hiv en aids voorgoed uit te schakelen, is een diagnose enorm belangrijk. Om mensen toegang te geven tot de behandeling die het virus onverspreidbaar maakt, moeten die namelijk eerst de Hiv-stempel krijgen. En die stempel zorgt nog vaak voor problemen. Zo zijn mannen die seks hebben met mannen nog steeds bang om naar de dokter te stappen, uit angst voor uitsluiting en stigma.

Hetero's zijn dan weer bang dat ze worden bestempeld als homoseksueel wanneer blijkt dat ze Hiv-besmet zijn, en sommige hetero's denken nog steeds dat je als hetero geen hiv kan oplopen, net zoals er ook lesbische vrouwen zijn die denken dat je via vrouw + vrouw seks geen Hiv kan oplopen, ook al is die kans klein en gebeurd dit voornamelijk door dat één van beide vrouwelijke partners ook biseksuele seksuele contacten heeft of heeft gehad (zelfs jaren geleden), de kans bestaat.

Het virus
Het hiv-virus is een seksueel overdraagbare aandoening die het afweersysteem van het lichaam aantast. Tegenwoordig is het virus goed te behandelen met Hiv-remmers waardoor aids voorkomen kan worden. Wie geen medicatie inneemt, zal na verloop van tijd echter aids krijgen. Dat is eigenlijk het laatste stadium van een Hiv-infectie, een stadium dat tegenwoordig dus vermeden kan worden, waarbij het lichaam zodanig is aangetast dat het zich niet langer kan beschermen tegen ziektes.

Hoewel er al langer medicijnen bestaan om het Hiv te behandelen, besmettingen konden nooit voorkomen worden met behulp van medicijnen. Met de nieuwe therapie zou de preventie veel effectiever kunnen zijn.

In België waren er in 2017 ongeveer 19.000 mensen met Hiv. Van dat aantal zouden er zeker ruim 2.000 niet weten dat ze besmet zijn met het virus. Het aantal mensen die besmet raken daalt gelukkig wel elk jaar in ons landje, al is die daling wel elk jaar minder sterk.

LAAT JE TESTEN OF TEST JEZELF
Je laten testen op hiv kan bij de huisarts, in een testcentrum of met een zelftest op hiv verkrijgbaar in de apotheek. Meer info en waar je, je kan laten testen, via dé homo website van Sensoa => KLIK HIER

EXTRA LINKS
- Sensoa website (alles over seksuele gezondheid hetero) => KLIK HIER
- Alles over seks website (hetero en holebi) => KLIK HIER
- Mannenseks (homo site van Sensoa) => KLIK HIER
- Leven met Hiv (positief met Sensoa) => KLIK HIER
- Zanzu voor anderstaligen over seksualiteit - in ruim 13 talen => KLIK HIER

OPGELET: veilig vrijen blijft nog altijd nodig. Want je kan nog steeds Hiv besmet raken. Laat je regelmatig testen, want wanneer je Hiv besmet bent en je, jezelf niet laat behandelen, kan je alsnog Aids ontwikkelen.

Bronnen: rtl.nieuws, hln.be, newsmonkey, sensoa, holebi info

Dit bericht is gepost op 04 May, 2019 en 2413 keer gelezen.
Holebi Gids

Uitgaan

25 mei 2019 - Boots Club
25 mei 2019 - Que Pasa
25 mei 2019 - Girls for Girls
25 mei 2019 - Lumbago Foute Party
31 mei 2019 - Fever Friday
01 juni 2019 - Boots Club
01 juni 2019 - Sinful Saturday
01 juni 2019 - Cave15 Fire & Ice
01 juni 2019 - Twinxx
08 juni 2019 - Boots Club

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Oost-Vlaamse stiefgrootvader riskeert 40 maanden cel na verkrachting minderjarig transgender meisje + nuttige links.

 

Brussels vluchthuis opende dagcentrum-onthaal-infopunt voor holebi & transgender jongeren.

 

Nieuw project zelfmoordpreventie onder Vlaamse holebi's & transgenders + mensen gezocht die website willen beoordelen.

 

Belgisch voetballer gaat akkoord met straf van voetbalbond wegens homofobe gezangen.

 

Vooral reclamemakers vinden Jupiler advertentie met Sam Bettens geniaal.

 

Het verhaal van een Vlaamse transman die leerkracht godsdienst is + video.

 


Buitenlands nieuws

Nog zeer veel holebi- en transfobie in de sport, aldus Europees onderzoek.

 

Modemerken zetten zich steeds vaker groots in op Pride maand, goed bedoeld of puur voor het geld?

 

Tweede positieve stap van vier voor holebi's & transgenders in de VS.

 

Eerste Aziatische land met homohuwelijk is een feit.

 

Transgenders steeds vaker ook slachtoffer geweld en discriminatie door politie.

 


Showbizz nieuws

Na premiere Elton John's Rocketman, 14 bijzondere feitjes over de grootste rockdiva allertijden.

 

Songfestival winnaar Duncan uit de kast als bi-tje, sprak pro holebi woorden in speech na overwinning + 2 video's.

 

Ex voetballer en echtgenoot trotse papa's van tweede kindje + foto's.

 

Troye Sivan organiseert samen met Charli XCX een holebi & transgender muziekfestival.