Je leest:

Meer holebi-fobie in Belgie, toch zijn cijfers slechts topje van ijsberg, omdat...125 dossiers van mensen die werden gediscrimineerd omdat ze homo, lesbisch of biseksueel (holebi) zijn, werden vorig jaar aangepakt door het Gelijkekansencentrum Unia. Het gaat daarbij meteen om een stijging van 38% tegenover de voorbije vijf jaar.

Toch gaat het hier absoluut zeker over slechts het topje van de ijsberg. Omdat nog steeds té veel holebi's en transgenders menen dat aangifte doen geen zin heeft. Naast het melden aan de politie, is het melden aan Unia ook belangrijk vanwege de cijfers. Hier over, en het waarom, kan je onderaan meer lezen.

125 dossiers inzake holebifobie
"Er blijft helaas een onderstroom aan negativiteit tegenover holebi’s, constateert Unia. Zo werden er zeventien voorvallen geregistreerd van fysieke agressie tegenover homo's of lesbiennes. Het ging dan bijvoorbeeld om een homokoppel dat klappen kreeg in een snackbar. Ook twee kussende vrouwen of mannen blijven nog steeds regelmatig het mikpunt van scheldpartijen of bedreigende taal.

Unia opende 42 dergelijke dossiers in 2018, tegen 26 in 2017. Opvallend is de stijging van het aantal holebifobe incidenten tegen klanten of huurders. “Twee keer zoveel als in 2017. Toen waren dat er 8, in 2018 hielpen we 17 keer slachtoffers verder. Dat gaat dan van homokoppels die naast een appartement grijpen omdat de verhuurder “een stabiel koppel wil” tot chauffeurs van een bus of een taxi die holebi-klanten uitschelden”, aldus Unia-directeur Els Keytsman.

Internet
Het aantal dossiers over homofobie op het internet steeg van 18 in 2017 naar 31 in 2018. Het gaat bijvoorbeeld om haatdragende commentaren onder artikels, of het gelijkstellen van homoseksualiteit aan pedofilie door een ultrakatholiek forum. Unia zette in 2018 vijf keer gerechtelijke stappen in dossiers waarin seksuele geaardheid een rol speelde.

Onduidelijk
Betekent het groeiend aantal dossiers dat holebifobie stijgt? Dat is niet duidelijk, zo klinkt het bij Unia. De cijfers tonen wel aan dat verbaal en fysiek geweld tegenover holebi’s bestaat en geen uitzondering is. Die negatieve onderstroom is volgens Unia ook niet toe te schrijven aan één bepaalde groep. “Die onderstroom zien we bij de meest uiteenlopende groepen, gaande van jongeren binnen de straatcultuur naar onverdraagzame buren tot studenten uit extreemrechtse hoek”, aldus Keytsman. Men vermoedt dat er meer aangifte zijn door dat steeds meer mensen de weg naar Unia vinden.

Oproep
Vanuit de Vlaamse holebi & transgender federatie en koepel van organisaties çavaria, klinkt de oproep om meer aandacht aan holebiseksualiteit en genderidentiteit te schenken in het onderwijs. Sterker nog, de organisatie zou het liefst zien dat het deel uit maakt van alle leerplannen. Daarnaast zou men ook graag homofobie als strafverzwarende omstandigheid laten gelden bij alle misdrijven. Nu kunnen daders wel een zwaardere straf krijgen indien er sprake is van homofobie, maar in de praktijk blijkt dit nauwelijks te kunnen worden bewezen waardoor daders uiteindelijk geen zwaardere straf krijgen.

Melden MOET (hoe meer echte cijfers hoe meer kans op daadkracht en verandering)
- Nog te veel holebi's en transgenders denken dat het geen zin heeft om aangifte te doen wanneer ze slachtoffer zijn geworden van holebi- of transfobie.
- Terwijl het net wél melden bij, naast aangifte doen bij de politie, wél en ook melding te doen bij Unia er kan toe bijdragen dat er meer échte cijfers naar boven komen. Hoe meer mensen aangifte doen hoe sneller de overheid en andere instanties meer werk kunnen maken van een nog beter beleid.
- De 125 meldingen bij Unia zijn absoluut het topje van de ijsberg, waardoor wetgevers nog niet gealarmeerd worden, waardoor er dus ook weinig tot niets kan veranderen.
- Dus... ben je slachtoffer van holebi- of transfobie, doe dan eerst en vooral aangifte bij de politie in jou woonplaats en doe daarnaast ook aangifte bij Unia. Zij verzamelen trouwens niet enkel cijfers, integendeel, ze kunnen je ook helpen, stellen zich zelfs vaak burgerlijke partij in rechtszaken rond holebifobie enz... Hier onder kan je de link vinden naar de website van Unia, waar je verder alle info kan vinden over hoe melden, waarom en wat ze kunnen betekenen.

Link
Website Unia (melden holebifobie) => KLIK HIER. Voor andere discriminatiegronden klik op de website links bovenaan op het woord discriminatiegronden en maak je keuze.

Lees ook
HOE HOLEBI & TRANS FOBIE MELDEN IN BRUSSEL - 2019
SOMMIGE VLAAMSE JONGEREN VINDEN GEWELD TEGEN HOLEBI'S AANVAARDBAAR - 2018

Bron: holebi info én hln.be

Dit bericht is gepost op 03 May, 2019 en 2230 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

26 oktober 2019 - Los Ninos
26 oktober 2019 - Playground
26 oktober 2019 - Woodpop
31 oktober 2019 - 30Years La Demence
31 oktober 2019 - Beloved Halloween
01 november 2019 - 30Years La Demence
01 november 2019 - Boots Club Big Bang
02 november 2019 - Boots Club Anniversary
02 november 2019 - 30Years La Demence
02 november 2019 - Women Only

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

1 dag later, bekend Vlaanderen, tot in het koningshuis, politiek en holebi's rouwen om Marieke Vervoort + laatste strijd.

 

Vlaanderen verliest sterke vrouw: Marieke 'Wielemie' Vervoort overleden.

 

Vlaamse Hamid heeft vier mannelijke sekspartners en is gelukkig zo.

 

Make Belgium Great Again brak lans voor flirtende homo & lesbische koppels + 2 video's.

 

Waals politicus slachtoffer van homofobie.

 

Vrouw in sport bestuur, homo of lesbisch in de sport! nog steeds niet vanzelfsprekend in ons Belgenlandje.

 

Danser Davy Brocatus wachtte bijna drie jaar op zijn intussen echtgenoot Anatoly.

 


Buitenlands nieuws

Transvrouw verkozen als raadslid in moslim land.

 

Wetenschappers bekritiseren app die via DNA vertelt hoe holebi iemand is.

 

Ook Hong Kong volgt niet het voorbeeld van Taiwan rond huwelijksgelijkheid.

 

Almere krijgt als eerste stad in Europa een Transgender zebrapad + extra info.

 

Coca-Cola moet geldboete betalen voor homo & lesbische posters in Hongarije.

 

Haatmisdaden tegen holebi's en transgenders blijven stijgen in Engeland & Wales.

 


Showbizz nieuws

Film over holebi's wint Canvas Publieksprijs op Film Fest Gent + film trailer.

 

Opschudding over uitspraken van Brits presentator over gender & transgender, petitie eist zijn ontslag.

 

Ik, Elton John, memoires van een wereldster en rockdiva, met tal van boek fragmenten.

 

Zanger Stromae boos op tegenstanders van wet die lesbische koppels e.a meer rechten geeft.

 

Wereldkampioen en Olympisch goud winnende top sporter komt uit de kast.