Je leest:

Alvast weer 1 Belgische gemeente die geen regenboogvlag laat wapperen op 17 mei + info.Op 17 mei is het weer Internationale dag tegen holebi- en transfobie. Op die dag hangen naar inmiddels jaarlijkse traditie tal van Belgische gemeenten en steden een regenboogvlag uit, en dit aan het stad- of gemeentehuis of ander openbaar gebouw. Hiermee toont men solidariteit met de holebi & transgender gemeenschappen in ons landje.

Elk jaar roept de Vlaamse holebi & transgender+ federatie én koepel van organisaties Çavaria, gemeenten en steden op om een regenboogvlag te laten wapperen op 17 mei. Vorig jaar deden bijna alle van de 327 Vlaamse en Brusselse gemeenten mee aan de actie, enkel de faciliteitengemeenten Drogenbos en Kraainem deden net als in 2017 ook vorig jaar (2018) niet mee.

Dit jaar laat de gemeente Drogenbos (Vlaams-Brabant) opnieuw weten niet mee te zullen doen. In een krantenartikel zegt men vanuit de faciliteitengemeente: "Die vlag is puur symbolisch, wel hebben we al acties ondernomen." Een meerderheid binnen de gemeenteraad van Drogenbos vindt dat aan het gemeentehuis enkel de officiële vlaggen mogen wapperen en dat zo’n vlag de neutraliteit in gevaar brengt. Aan enkele niet-gemeentelijke gebouwen, zoals het FeliXart Museum en gemeenschapscentrum De Muse, werd de vlag de voorbije twee jaar wel gehesen.

Reactie: ook dit jaar zal de vlag niet aan het gemeentehuis van Drogenbos wapperen. "Wij onderschrijven de doelstellingen van de vlag volledig, we zijn er zeker niet tegen. Maar aan het gemeentehuis horen enkel de officiële vlaggen. Zo’n vlag is puur symbolisch. Het klopt trouwens niet dat aan bijna elk gemeentehuis zo’n vlag hangt. Sommige gemeenten zijn daar hypocriet over en zeggen officieel dat ze zo’n vlag hebben hangen, terwijl ze in de praktijk enkel een stickertje hebben opgeplakt”, zegt burgemeester Alexis Calmeyn (Drogenbos Plus-LB).

"Wij hebben al enkele maatregelen genomen, en Çavaria zegt dat die voldoende zijn. Zo hebben we voor het eerst een schepen van Gelijke Kansen als bevoegdheid, en er zijn al twee opleidingen geweest voor het personeel rond genderinclusiviteit en andersgeaardheid.” Schepen voor Gelijke Kansen, Myriam Claessens (Drogenbos Plus-LB) zegt dat de eerste stappen zijn gezet. “In het gemeentehuis hangt er trouwens wel zo’n regenboogvlag, namelijk in mijn bureau.”

Wel voorstander:Ex-schepen en huidig gemeenteraadslid Steve Roobaert (GO 1620), die tijdens de vorige legislatuur tevergeefs probeerde om de vlag aan het gemeentehuis te krijgen, betreurt dat de vlag er weer niet zal komen. Op de volgende gemeenteraad, die één dag voor 17 mei plaatsvindt, zal hij als nog op de gemeenteraad een motie indienen. Hij vindt nog altijd dat de vlag die ene dag aan het gemeentehuis hoort. "Die vlag maakt duidelijk dat we voorstander zijn van een inclusieve samenleving", zegt Roobaert. “Vorig jaar heeft de burgemeester verklaard dat er heel wat acties ondernomen zouden worden, zoals een artikel en het nummer van de holebifoon in het infoblad en het uitwerken van een beleid in onder meer woonzorgcentra. Een jaar na datum stellen we vast dat van die voorstellen niet veel in de praktijk is omgezet."
Vlaggen actie 2019
Ook dit jaar kan je in een lijstje bekijken welke gemeenten en steden laten weten mee te zullen doen.
Maar opgelet, deze lijst is op dit moment nog lang niet compleet.
De lijst zal pas vlak voor, en misschien zelf pas vlak na 17 mei compleet zijn.
Hier onder in cijfers hoeveel gemeenten & steden al lieten weten mee te zullen doen (stand op 28/04)
- Provincie Antwerpen: 65 van de 79 gemeenten en steden.
- Provincie Limburg: 36 van de 42 gemeenten en steden.
- Provincie Oost-Vlaanderen: 32 van de 65 gemeenten en steden.
- Provincie Vlaams-Brabant: 29 van de 65 gemeenten en steden.
- Provincie West-Vlaanderen: 48 van de 64 gemeenten en steden.
De lijst zelf raadplegen ==> KLIK HIER
Waarom 17 mei en Paarse Vrijdag
17 mei is niet zomaar een datum. Deze datum is belangrijk voor alle holebi's en transgenders wereldwijd. Want op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel van de internationaal gehanteerde lijst van mentale ziekten. De meeste landen volgden deze mening meteen of vrij snel daarna, andere landen volgden pas jaren of vele jaren later, en helaas zijn er nog steeds heel wat landen waar men nog steeds niet akkoord gaat met de beslissing van de Wereldgezondheidsorganisatie. Extra: In juni 2018 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie transgender zijn uit de lijst van mentale ziekten.
PAARS
Paarse Vrijdag: een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met de holebi & transgender gemeenschap. In de VS en Canada bestaat de dag al vele jaren onder de naam Spirit Day. De kleur Paars komt van de paarse baan uit de regenboogvlag die voor spirit (karakter) staat. Hoewel de dag in ons eigen Belgenlandje al sinds 2012 bestaat, is die nog amper bekend waardoor er vorig jaar nog maar 12 scholen deelnamen aan de actie. Misschien doen er dit jaar meer scholen mee omdat de actie voor het eerst, een beetje, meer aandacht krijgt in de media en omdat steeds meer provinciale holebi & transgender koepels van organisaties daar toe aan bijdragen. Enkel Nederland viert de dag op een ander moment, sinds 2010 vieren ze Paarse vrijdag op de tweede vrijdag van december.
LEES OOK
REGENBOOGHUIS LIMBURG DEELT HOLEBI & TRANS PAKKETTEN UIT OP SCHOLEN N.A.V 17 MEI

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info én klein deeltje via nieuwsblad.be

Dit bericht is gepost op 28 April, 2019 en 3251 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

23 augustus 2019 - Fever Friday
24 augustus 2019 - Sinful Saturday
24 augustus 2019 - Boots Club
24 augustus 2019 - Sharon O Love Live
24 augustus 2019 - Los Ninos
30 augustus 2019 - Suave Mente
30 augustus 2019 - Fever Friday
30 augustus 2019 - Smooch - Tropicalia
31 augustus 2019 - Revelation
31 augustus 2019 - Sinful Saturday

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Onderzoek Universiteit Hasselt: transgenders krijgen minder pensioen.

 

Belgische voetbalclub moet zich verantwoorden wegens homofobe gezangen.

 

Ook Closing Festival Antwerp Pride was succes + reactie 2 moslims en oudste homo aanwezige.

 

De Antwerp Pride was met 90.000 deelnemers een groot succes + 2 video's.

 

SP.A gemeenteraadslid geeft reactie op uitspraken Vlaams Belanger over Prides.

 


Buitenlands nieuws

Eerste permanent Regenboogzebrapad in Londen is een feit.

 

Weigeren pro homohuwelijkstaart komt voor Europees Hof voor de rechten van de Mens.

 

Trump administratie komt met zoveelste anti holebi wet.

 

Uniek in de Arabische wereld: presidentskandidaat is openlijk homo.

 

Hetero's kunnen op het vlak van relaties en seks nog veel leren van holebi's + dromen van wereld zonder gender.

 

Al meer dan 10 Amerikaanse plaatsen met derde gender optie.

 

FBI voorkomt aanslag op holebi club en meer in Las Vegas.

 


Showbizz nieuws

Gordon uit afkickkliniek, de moeilijkste tijd begint nu.

 

Actiefiguurtje van tenniskampioen en lesbische pionier Billie Jean King.

 

Victoria's Secret plooit voor kritiek van fans en boycot met eerste transgender model.

 

Actrice Laverne Cox kreeg onverwacht telefoontje van de hertogin van Sussex.