NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Gelijke rechten voor holebi en transgender+ in Belgie is en was een strijd van vele jaren.Eén maand voor de volgende verkiezingen komt nu ook Open-Vld met een bericht dat draait rond holebi en transgender+ rechten. Eerder kon je bij holebi info al het regenboogprogramma van Groen lezen.

Bij Open-Vld gaat het niet om een regenboogprogramma. Wél over enkele verwezenlijkingen die ze samen met andere politici volbrachten in het voordeel van Belgische holebi's & transgenders, én ook over wat men nog wil realiseren. Op de website van de partij staat onder andere het volgende te lezen (een samenvatting door holebi info).

Een lange weg
We hebben in ons land al een hele weg afgelegd in de strijd voor gelijke rechten voor de holebi en transgender+ gemeenschap. Vandaag prijkt België op de tweede plaats in de lijst van landen die een progressief beleid voeren op het vlak van seksuele oriëntatie en genderidentiteit en –expressie. Onze partij heeft steeds een voortrekkersrol gespeeld in de maatschappelijke aanvaarding en gelijkschakeling van holebi en transgender+ personen. Welke stappen in de goede richting zijn er ondertussen allemaal genomen? En wat moet er nog gebeuren? Een overzicht:

Onze partij voerde het pleidooi al langer, maar voor de eerste echt baanbrekende beleidsdaden was het wachten op de komst van de progressieve paars-groene en nadien paarse regeringen onder leiding van premier Guy Verhofstadt. Toen realiseerden we een aantal belangrijke doorbraken waardoor België definitief een voortrekkersrol op wereldvlak kon vervullen.
De belangrijkste mijlpalen waar Open-Vld mee aanwerkte:
- Invoering homohuwelijk (2003)
- Erkenning huwelijken Belg homo of lesbi met buitenlandse partner.
- Openstelling adoptie voor homo en lesbische koppels (2006)
- Invoering transgenderwet (2007)
- Vernieuwing van de transgenderwet (2017)
- Invoering van 17 mei als dag ter bestrijding van de homofobie
- Wet meeouderschap inzake geboorteverlof ook voor lesbische meemoeders (2011) en later ook vaderschapsverlof voor alle papa's. Ondertussen werd de term genderneutraal gemaakt en heet het nu ouderschapsverlof - Wet medische begeleiding voortplanting en bescherming overtallige embryo's, deze wet stelde medisch begeleide voortplanting open voor hetero én lesbische én homoparen.

Via het Interfederaal Actieplan HIV-plan 2014-2019 zowel federaal als Vlaams niveau.
Realisaties door Open-Vld minister Maggie de Block:

- terugbetaling PrEp ter voorkoming van hiv-besmettingen
- snellere toegang tot behandeling hiv-seropositieve personen (2016)
- oprichting Positieve Raad waarbij hiv-patiënten kunnen mee werken rond preventie & aanpak hiv & aids.
- hiv-zelftesten werden beschikbaar (2016)
- vrijmaking 1.170.000 euro om personen die vragen hebben over genderidentiteit of genderdysforie beter op te vangen en deze personen beter te begeleiden.
- legalisering van gedemedicaliseerd testen met het oog op hiv-preventie. Koninklijk Besluit 78 op de gezondheidsberoepen werd aangepast zodat vrijwilligers van preventieorganisaties in doelgroepen HIV-oriëntatietesten kunnen afnemen, onder toezicht van een arts.
- aanpassing wet verbod bloed geven mannen die seks hebben met mannen, mogelijk na wachttijd van 12 maanden, dwz geen seks in deze wachtperiode bloedgeven toegestaan voor mannen die seks hebben met mannen (2018).

Wereldwijde strijd
- Door de jaren heen heeft Open Vld ook het voortouw durven nemen om regimes die zich niet tolerant ten aanzien van holebi's en transgenders gedragen, of deze mensen zelfs vervolgen, in klare taal duidelijk te maken dat ze rechten van holebi en transgender+ personen moeten respecteren. Dat heeft geresulteerd in diverse acties.
- Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht deinsde er niet voor terug om het regime in Gambia terecht te wijzen nadat bleek dat er homo-vervolgingen waren.
- Ook tegen Russische homofobe acties heeft hij geageerd. Dat verleidde hem in 2007 zelfs tot de gedecideerde uitspraak na homofobe uitlatingen van de Russische president Poetin dat “landen die geen vorm van homohuwelijk hebben ingevoerd, minder ver staan in hun evolutieproces”.
- Als staatssecretaris voor Asiel & Migratie zorgde Maggie De Block ervoor dat asielzoekers een erkenning konden krijgen als ze in gevaar verkeerden in hun land van herkomst omwille van hun geaardheid.
- Ook in het parlement hebben diverse Vlaams Volksvertegenwoordigers, Kamerleden en Senatoren mistoestanden tegen holebi en transgender+ personen publiekelijk aangeklaagd.
- De afgelopen legislatuur waren de vervolgingen van homo’s in Tsjetsjenië één van de meest gecontesteerde en bekritiseerde acties.
- Huidig minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo maakt van het respecteren van holebi en transgender+ rechten een element voor het toekennen van ontwikkelingshulp.
- Voor Open Vld is het duidelijk dat holebi en transgender+ rechten hoog op de internationale agenda moeten staan. Onze mandatarissen maken dit in bi- en multilaterale contacten duidelijk, publiekelijk waar het kan, in beslotenheid waar het moet.

De toekomst
Ondanks al deze positieve stappen mogen we niet op ons lauweren rusten. Er blijft werk aan de winkel. Op ons Vrijheidscongres van november 2017 legden we samen met onze leden onze visie voor de komende tien jaar vast.
- Ieder mens is uniek. We wijzen het identitaire denken, dat mensen reduceert tot één identiteit, af. De identiteit van mensen is gelaagd. Iedereen bepaalt zelf zijn of haar eigen identiteit. Je kan hier zijn wie je wil, zeggen wat je wil, worden wat je wil.
- Omdat elke mens gelijkwaardig is, strijden we tegen iedere vorm van discriminatie of uitsluiting op basis van gender, afkomst, leeftijd, seksuele geaardheid, handicap, levensbeschouwing of welke andere grond dan ook.
- Regelgeving maken we met het individu als uitgangspunt.
- Mensen kiezen zelf met wie, hoe lang en op welke manier ze samenleven of niet en of ze kinderen krijgen of niet.
- Regelgeving is er om een kader te scheppen voor die keuzes, niet om samenlevingsvormen te promoten of op te dringen. We maken regelgeving zoveel mogelijk leefvormneutraal.
- We schrappen de geslachtsverwijzing op officiële documenten waar dit mogelijk is.
- We creëren een wettelijk kader rond draagmoederschap. In het kader van nieuwe samenlevingsvormen herijken we het familierecht en maken we meervoudig ouderschap, waarbij een kind juridisch meer dan twee ouders kan hebben, mogelijk. We maken het afstammingsrecht genderneutraal.

De partij verwijst op zijn website verder naar de volledige slottekst van het Vrijheidscongres, te lezen in een pdf-format => KLIK HIER

LEES OOK
VLAAMSE HOLEBI'S ZIJN NIET PER DEFINITIE LINKS, EN DAT IS OKE
BELG VERKIEZINGEN GROEN LANCEERDE REGENBOOGPLAN
BELG VERKIEZINGEN WELKE PARTIJ SLUIT BEST AAN BIJ JOU HOLEBI & TRANS STANDPUNTEN?
HOLEBI'S STEMMEN TEGENWOORDIG EERDER RECHTS DAN LINKS EN WAAROM

Bron: openvld én holebi info

Dit bericht is gepost op 27 April, 2019 en 2621 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 april 2020 - CORONAVIRUS
21 mei 2020 - Trans Party
30 mei 2020 - 6 YRS H.I.M
31 mei 2020 - CafeDeLove Revival
06 juni 2020 - Dance With Pride
14 juni 2020 - RuPaul Werq The World
27 juni 2020 - Travestie Show
27 juni 2020 - Girls for Girls
11 juli 2020 - Unicorn Festival
08 augustus 2020 - H.I.M Pride

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Mister Gay Belgium verkiezing verplaatst naar nieuwe datum vanwege coronavirus crisis.

 

Ook klein Antwerps stadje krijgt weldra een regenboog zebrapad + extra info + lijstje.

 

Coronavirus Belgie: Sensoa raad hetero's holebi's en transgenders alle vormen van seks af, en opgelet voor acute soa's.

 

Regenboogzebrapad al eerder aangelegd wegens minder drukte door coronavirus in West-Vlaamse stad.

 

Belgian Pride verplaatst naar nieuwe datum vanwege coronavirus.

 


Buitenlands nieuws

Uniek: Nederlands kinderziekenhuis opent transgender kind afdeling.

 

Amerikaans gouverneur komt met 2 zware anti transgender wetten.

 

Holebi & transgender senioren krijgen zeer nodige hulp in tijden van coronacrisis.

 

Nieuwe poging om holebi zijn uit strafwet te halen mislukt.

 

Holebi’s in het Midden-Oosten willen vrij zijn, niet westers

 

Trump en regering zegt officieel: 'Transgender meisjes zijn geen echte meisjes, transgender jongens geen echte jongens.'

 


Showbizz & Sport

Sneer van NikkieTutorials naar Ellen DeGeneres nu internationaal nieuws + video.

 

Library of Congress neemt holebi & trans anthem, ook populair onder hetero's, op in verzameling + video.

 

Rapster komt uit de kast en stelt daarbij meteen haar vriendin voor.

 

Voormalig NBA speler die in 2014 geschiedenis schreef en vriend besmet met coronavirus.

 

Orange Is the New Black actrice heeft veel te danken aan transgender actrice.