Je leest:

Gelijke rechten voor holebi en transgender+ in Belgie is en was een strijd van vele jaren.Eén maand voor de volgende verkiezingen komt nu ook Open-Vld met een bericht dat draait rond holebi en transgender+ rechten. Eerder kon je bij holebi info al het regenboogprogramma van Groen lezen.

Bij Open-Vld gaat het niet om een regenboogprogramma. Wél over enkele verwezenlijkingen die ze samen met andere politici volbrachten in het voordeel van Belgische holebi's & transgenders, én ook over wat men nog wil realiseren. Op de website van de partij staat onder andere het volgende te lezen (een samenvatting door holebi info).

Een lange weg
We hebben in ons land al een hele weg afgelegd in de strijd voor gelijke rechten voor de holebi en transgender+ gemeenschap. Vandaag prijkt België op de tweede plaats in de lijst van landen die een progressief beleid voeren op het vlak van seksuele oriëntatie en genderidentiteit en –expressie. Onze partij heeft steeds een voortrekkersrol gespeeld in de maatschappelijke aanvaarding en gelijkschakeling van holebi en transgender+ personen. Welke stappen in de goede richting zijn er ondertussen allemaal genomen? En wat moet er nog gebeuren? Een overzicht:

Onze partij voerde het pleidooi al langer, maar voor de eerste echt baanbrekende beleidsdaden was het wachten op de komst van de progressieve paars-groene en nadien paarse regeringen onder leiding van premier Guy Verhofstadt. Toen realiseerden we een aantal belangrijke doorbraken waardoor België definitief een voortrekkersrol op wereldvlak kon vervullen.
De belangrijkste mijlpalen waar Open-Vld mee aanwerkte:
- Invoering homohuwelijk (2003)
- Erkenning huwelijken Belg homo of lesbi met buitenlandse partner.
- Openstelling adoptie voor homo en lesbische koppels (2006)
- Invoering transgenderwet (2007)
- Vernieuwing van de transgenderwet (2017)
- Invoering van 17 mei als dag ter bestrijding van de homofobie
- Wet meeouderschap inzake geboorteverlof ook voor lesbische meemoeders (2011) en later ook vaderschapsverlof voor alle papa's. Ondertussen werd de term genderneutraal gemaakt en heet het nu ouderschapsverlof - Wet medische begeleiding voortplanting en bescherming overtallige embryo's, deze wet stelde medisch begeleide voortplanting open voor hetero én lesbische én homoparen.

Via het Interfederaal Actieplan HIV-plan 2014-2019 zowel federaal als Vlaams niveau.
Realisaties door Open-Vld minister Maggie de Block:

- terugbetaling PrEp ter voorkoming van hiv-besmettingen
- snellere toegang tot behandeling hiv-seropositieve personen (2016)
- oprichting Positieve Raad waarbij hiv-patiënten kunnen mee werken rond preventie & aanpak hiv & aids.
- hiv-zelftesten werden beschikbaar (2016)
- vrijmaking 1.170.000 euro om personen die vragen hebben over genderidentiteit of genderdysforie beter op te vangen en deze personen beter te begeleiden.
- legalisering van gedemedicaliseerd testen met het oog op hiv-preventie. Koninklijk Besluit 78 op de gezondheidsberoepen werd aangepast zodat vrijwilligers van preventieorganisaties in doelgroepen HIV-oriëntatietesten kunnen afnemen, onder toezicht van een arts.
- aanpassing wet verbod bloed geven mannen die seks hebben met mannen, mogelijk na wachttijd van 12 maanden, dwz geen seks in deze wachtperiode bloedgeven toegestaan voor mannen die seks hebben met mannen (2018).

Wereldwijde strijd
- Door de jaren heen heeft Open Vld ook het voortouw durven nemen om regimes die zich niet tolerant ten aanzien van holebi's en transgenders gedragen, of deze mensen zelfs vervolgen, in klare taal duidelijk te maken dat ze rechten van holebi en transgender+ personen moeten respecteren. Dat heeft geresulteerd in diverse acties.
- Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht deinsde er niet voor terug om het regime in Gambia terecht te wijzen nadat bleek dat er homo-vervolgingen waren.
- Ook tegen Russische homofobe acties heeft hij geageerd. Dat verleidde hem in 2007 zelfs tot de gedecideerde uitspraak na homofobe uitlatingen van de Russische president Poetin dat “landen die geen vorm van homohuwelijk hebben ingevoerd, minder ver staan in hun evolutieproces”.
- Als staatssecretaris voor Asiel & Migratie zorgde Maggie De Block ervoor dat asielzoekers een erkenning konden krijgen als ze in gevaar verkeerden in hun land van herkomst omwille van hun geaardheid.
- Ook in het parlement hebben diverse Vlaams Volksvertegenwoordigers, Kamerleden en Senatoren mistoestanden tegen holebi en transgender+ personen publiekelijk aangeklaagd.
- De afgelopen legislatuur waren de vervolgingen van homo’s in Tsjetsjenië één van de meest gecontesteerde en bekritiseerde acties.
- Huidig minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo maakt van het respecteren van holebi en transgender+ rechten een element voor het toekennen van ontwikkelingshulp.
- Voor Open Vld is het duidelijk dat holebi en transgender+ rechten hoog op de internationale agenda moeten staan. Onze mandatarissen maken dit in bi- en multilaterale contacten duidelijk, publiekelijk waar het kan, in beslotenheid waar het moet.

De toekomst
Ondanks al deze positieve stappen mogen we niet op ons lauweren rusten. Er blijft werk aan de winkel. Op ons Vrijheidscongres van november 2017 legden we samen met onze leden onze visie voor de komende tien jaar vast.
- Ieder mens is uniek. We wijzen het identitaire denken, dat mensen reduceert tot één identiteit, af. De identiteit van mensen is gelaagd. Iedereen bepaalt zelf zijn of haar eigen identiteit. Je kan hier zijn wie je wil, zeggen wat je wil, worden wat je wil.
- Omdat elke mens gelijkwaardig is, strijden we tegen iedere vorm van discriminatie of uitsluiting op basis van gender, afkomst, leeftijd, seksuele geaardheid, handicap, levensbeschouwing of welke andere grond dan ook.
- Regelgeving maken we met het individu als uitgangspunt.
- Mensen kiezen zelf met wie, hoe lang en op welke manier ze samenleven of niet en of ze kinderen krijgen of niet.
- Regelgeving is er om een kader te scheppen voor die keuzes, niet om samenlevingsvormen te promoten of op te dringen. We maken regelgeving zoveel mogelijk leefvormneutraal.
- We schrappen de geslachtsverwijzing op officiële documenten waar dit mogelijk is.
- We creëren een wettelijk kader rond draagmoederschap. In het kader van nieuwe samenlevingsvormen herijken we het familierecht en maken we meervoudig ouderschap, waarbij een kind juridisch meer dan twee ouders kan hebben, mogelijk. We maken het afstammingsrecht genderneutraal.

De partij verwijst op zijn website verder naar de volledige slottekst van het Vrijheidscongres, te lezen in een pdf-format => KLIK HIER

LEES OOK
VLAAMSE HOLEBI'S ZIJN NIET PER DEFINITIE LINKS, EN DAT IS OKE
BELG VERKIEZINGEN GROEN LANCEERDE REGENBOOGPLAN
BELG VERKIEZINGEN WELKE PARTIJ SLUIT BEST AAN BIJ JOU HOLEBI & TRANS STANDPUNTEN?
HOLEBI'S STEMMEN TEGENWOORDIG EERDER RECHTS DAN LINKS EN WAAROM

Bron: openvld én holebi info

Dit bericht is gepost op 27 April, 2019 en 2502 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

26 oktober 2019 - Los Ninos
26 oktober 2019 - Playground
26 oktober 2019 - Woodpop
31 oktober 2019 - 30Years La Demence
31 oktober 2019 - Beloved Halloween
01 november 2019 - 30Years La Demence
01 november 2019 - Boots Club Big Bang
02 november 2019 - Boots Club Anniversary
02 november 2019 - 30Years La Demence
02 november 2019 - Women Only

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Vlaanderen verliest sterke vrouw: Marieke 'Wielemie' Vervoort overleden.

 

Vlaamse Hamid heeft vier mannelijke sekspartners en is gelukkig zo.

 

Make Belgium Great Again brak lans voor flirtende homo & lesbische koppels + 2 video's.

 

Waals politicus slachtoffer van homofobie.

 

Vrouw in sport bestuur, homo of lesbisch in de sport! nog steeds niet vanzelfsprekend in ons Belgenlandje.

 

Danser Davy Brocatus wachtte bijna drie jaar op zijn intussen echtgenoot Anatoly.

 

Hoe de coming out ging van zes bekende Vlaamse holebi's en een transgender.

 

Vlaams actrice Joke Devynck over haar relatie met een vrouw.

 


Buitenlands nieuws

Transvrouw verkozen als raadslid in moslim land.

 

Wetenschappers bekritiseren app die via DNA vertelt hoe holebi iemand is.

 

Ook Hong Kong volgt niet het voorbeeld van Taiwan rond huwelijksgelijkheid.

 

Almere krijgt als eerste stad in Europa een Transgender zebrapad + extra info.

 

Coca-Cola moet geldboete betalen voor homo & lesbische posters in Hongarije.

 

Haatmisdaden tegen holebi's en transgenders blijven stijgen in Engeland & Wales.

 


Showbizz nieuws

Opschudding over uitspraken van Brits presentator over gender & transgender, petitie eist zijn ontslag.

 

Ik, Elton John, memoires van een wereldster en rockdiva, met tal van boek fragmenten.

 

Zanger Stromae boos op tegenstanders van wet die lesbische koppels e.a meer rechten geeft.

 

Wereldkampioen en Olympisch goud winnende top sporter komt uit de kast.

 

Britse cricket speelsters ondanks afkeuren van ouders verloofd.