Je leest:

1ste vrouwelijke president goed nieuws voor holebi's & transgenders (Slowakije).In Slowakije werd zopas de allereerste vrouwelijke president verkozen. Zuzana Caputova, 45, is bovendien een groot voorstander van gelijke rechten voor holebi's en transgenders.

Caputova is jong, heeft geen politieke ervaring en standpunten die in het conservatieve Slowakije als 'radicaal liberaal' worden gezien, maar door dit alles, samen met het feit dat ze een gescheiden alleenstaande mama is van twee tiener dochters, waren de Slowaken toch erg ontvankelijk voor haar liberale, Pro-Europese boodschap. In een land waar lang populisme en nationalisme de boventoon voerden, beschouwen velen dit als een grote overwinning. Haar gebrek aan politieke ervaring en haar status als outsider vindt de kiezer alleen maar positief. Zeker omdat ze in sterke optredens in debatten en talkshows twijfel daarover met gemak wist weg te nemen.

De verkiezing van Caputova brak dus de trend die populistische anti-EU-politici over het hele continent eerder her en der deden wnnen. Ze is een van de oprichters van Progressive Slovakia, een niet-parlementaire, sociaal liberale en progressieve partij. De milieuactiviste en anti-corruptie-activiste, die relatief nieuw is in de wereld van de politiek, ze won met ongeveer 58,3% van de stemmen. Haar tegenstander, Europese commissaris Maros Sefcovic, haalde 41,7%.

Caputova won twee weken geleden de eerste ronde met 40,6% van de stemmen tegenover 40% voor Sefcovic. De keuze voor Caputová heeft alles te maken met haar jarenlange strijd tegen corruptie, die de Slowaken, zeker na de moord op journalist Ján Kuciak een jaar geleden beu zijn. Caputova heeft twintig jaar ervaring als burgerrechtenadvocaat en milieu-activiste. Met haar slogan ‘Fight Evil’ voert ze een fanatieke campagne om van Slowakije weer een ‘open, transparant en fatsoenlijk’ land te maken.

De overwinning van Caputova is ook erg goed nieuws voor holebi's en transgenders in Slowakije. Eerder sprak ze zich al positief uit over legale partnerschappen voor homo & lesbische koppels en de mogelijkheid van adoptie rechten. En hoewel Slowakije lid is van de Europese Unie, biedt het nog steeds geen volledige burgerrechten aan zijn holebi en transgender gemeenschap. De natie heeft te maken met een vocale christelijke beweging die lobbyt tegen meer gelijke rechten, zoals het homohuwelijk en adoptierechten. Maar holebi en transgender rechtenorganisaties in het land zijn nu erg hoopvol dat een ruimdenkende politica als Caputova hun nieuwe president wordt, en hopen daarbij op veel verandering in de conservatieve natie.

Slowakije heeft sinds 2004 en 2008 een anti discriminatiewet bij levering van goederen en diensten en werkgelegenheid, en sinds 2016 op alle andere gebieden, inclusief indirecte discriminatie en haatdragende taal. En hoewel het land sinds 2014 een grondwettelijk verbod heeft op het homohuwelijk, worden homohuwelijken afgesloten in Europa wel erkend in het land. Sinds begin dit jaar hebben sommige regio's beperkte samenlevingsrechten voor homo en lesbische koppels, en tot slot mogen homo's en biseksuele mannen bloed geven na een wachttijd van 12 maand zonder seks, en kunnen transgender legaal hun gender laten aanpassen.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 01 April, 2019 en 4687 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 augustus 2019 - Suave Mente
30 augustus 2019 - Fever Friday
30 augustus 2019 - Smooch - Tropicalia
31 augustus 2019 - Revelation
31 augustus 2019 - Sinful Saturday
31 augustus 2019 - Spek
01 september 2019 - Boots Club
05 september 2019 - Mr Gay Bear verkiezing
06 september 2019 - Boots Club
07 september 2019 - Girls for Girls

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Brusselse holebi’s klagen over lakse politie in hoofdstad

 

Nieuwe Belgische organisatie voor lesbische, biseksuele, trans+ vrouwen & friends.

 

Vzw kinderwens organiseerde bijeenkomst voor homo & lesbische wensouders.

 

Dringend nood aan Belgisch wettelijk kader voor draagmoederschap + 2 video's.

 

Nieuw Vlaams transgender boek: De Weg Naar Mezelf, van Nora Monsecour.

 

Sam Bettens, ooit gehuwd met een man en compleet in de war + video.

 


Buitenlands nieuws

Noord-Ieren roepen holebi's op om zich kandidaat te stellen als adoptie of pleeg ouders.

 

China volgt Taiwan niet wat betreft homohuwelijk.

 

Homofobe vandalen vernielen Duits holebi & trans herdenkingsmonument + info wereldwijde herdenkingsmonumenten.

 

Haatboodschap op een regenboog zebrapad in Canada.

 

Steun voor Trump van Republikeinse holebi & trans groep zorgt voor opschudding en onbegrip.

 

Eerste permanent Regenboogzebrapad in Londen is een feit.

 


Showbizz nieuws

Zanger Sam Smith kweekt langzaam aan meer zelfvertrouwen.

 

Regisseur Jayro Bustamante: Elk geloof haat holebi's, een relaas rond zijn 2de film.

 

Regisseur producer wil graag meer oudere lesbische vrouwen in films en series.

 

Gordon uit afkickkliniek, de moeilijkste tijd begint nu.

 

Actiefiguurtje van tenniskampioen en lesbische pionier Billie Jean King.