Grindr ( homo dating app) bestaat tien jaar, verhalen van gebruikers + veilige dating tips.Grindr, de app die homo, biseksuele mannen en MSM gebruiken om elkaar te ontmoeten, bestaat tien jaar. Wereldwijd wordt de app nu door bijna vier miljoen homo- en biseksuele mannen gebruikt. Om te vieren dat Grindr tien jaar bestaat, sprak vice.com met een aantal gebruikers over hun ervaringen met de app die hun levens voor altijd zou veranderen.

Maar eerst wat informatie. Grindr oprichter Joel Simkhai, zei in 2014, dat hij zich als kind geïsoleerd voelde, en dat dat de inspiratie vormde om de app te ontwikkelen. Grindr bouwde verder op het succes van chatrooms als Gaydar en Fitlads, maar dan met een bijzondere functie: laten zien waar anderen zich bevinden, tot op de meter nauwkeurig. Het groene ‘online’-lampje liet zien dat er, ongeacht op welk tijdstip, altijd andere homo’s en biseksuele mannen in de buurt waren.

Grindr heeft zowel positieve als negatieve kanten. Bij de positieve kanten verhalen van mannen die enkele goede vriendschappen uitbouwden via de app, en anderen die zelfs de liefde van hun leven ontmoete. Bij de negatieve kant, om te beginnen het feit dat mensen op Grindr, net zoals op sociale media trouwens, dingen zeggen die ze in het echt nooit zouden zeggen, waardoor men vaak grover is, en soms loopt het uit de hand en maakt men zich schuldig aan pestgedrag, racisme en uitingen van andere vormen van haat. Grindr lag daarover al meermaals onder vuur, maar klacht indienen tegen bijvoorbeeld racisme is erg moeilijk, gezien het feit dat Grindr gebruikers de mogelijkheid hebben om mensen weg te filteren op basis van huidskleur of lichaamstype.

Jammer genoeg zorgde de app er ook al voor dat Grindr onder vuur kwam te liggen wegens het niet voldoende veiligheid creëren voor de gebruiker. Want zo stond de app al een keer aan de basis van een aantal spraakmakende moord- en verkrachtingszaken, even als gecoördineerde aanvallen tegen homo- en biseksuele mannen. Ook chemsex, waarbij mannen elkaar ontmoeten om drugs te gebruiken en seks te hebben, wordt door de app gefaciliteerd. Maar gelukkig zijn er toch ook nog veel positieve verhalen, zoals je hier onder enkele kan lezen.

- Ter info: MSM staat voor Mannen die Seks hebben met Mannen. Dit zijn heteroseksuele mannen die af en toe seks hebben met een man maar zichzelf géén homo of biseksueel noemen.

Hieronder korte stukjes reacties van mannen die eerder Grindr gebruikte of nog gebruiken. Sommigen zijn positief andere negatief. De namen zijn door vice.com veranderd in fictieve namen.

Philip, 31
Veel jongens lijken te denken dat je ze iets verschuldigd bent. Zo van: “Wil je neuken? Als je nee zegt of niet meteen reageert, noem ik je een klootzak.” Veel mensen gebruiken Grindr voor seks, maar er zijn ook veel mannen die de app eigenlijk beu zijn en gewoon iemand willen ontmoeten die niet gestoord is, en denken dat ze een heteronormatieve gast zullen vinden tussen alle bottoms, twinks en koppels die op zoek zijn naar een triootje. Het is een gek platform op het gebied van menselijk gedrag.

John, 37
Ik ben getrouwd met een vrouw, maar ik denk dat ik biseksueel ben. Ik ben een van die gezichtsloze torso’s op Grindr die iedereen probeert te vermijden. Iedereen in mijn leven denkt dat ik hetero ben, dus Grindr is de enige manier die ik heb om met homo’s te chatten. Ik ben nog nooit op een date geweest via Grindr, maar de chat helpt me met mijn ontdekkingstocht. De app heb ik verstopt op mijn telefoon en ik voel me telkens schuldig als ik het gebruik. Niet ideaal, maar het werkt.

Jeff, 27
Mijn profielfoto was eerst een foto van mij in een roze naveltruitje. Ik kreeg vaak te horen van mannen dat ze mij niet mannelijk genoeg vonden, of ervan uitgingen dat ik een onderdanige bottom was. Na een tijdje was ik het beu en veranderde ik mijn foto naar eentje waarop ik zonder shirt poseerde. Nooit meer vervelende berichten gehad.

Dylan, 27
Ik was op een werkreisje in Parijs en had een dagje vrij, dus ik besloot te kijken wat Parijs allemaal te bieden had. Dat viel niet tegen! Ik koos uiteindelijk voor een zakenman met een brutale glimlach, die een prachtig appartement had in het 7e arrondissement. Het was prachtig ingericht, de vloer was van marmer, alles erop en eraan. Hij was bijzonder aantrekkelijk, met een prachtige botstructuur en dito penis. We dronken champagne op het balkon en begonnen te neuken, precies toen er een zomerse onweersbui losbarstte. Ik kan me de bliksemschichten boven de Eiffeltoren terwijl ik klaarkwam nog goed herinneren.

Ross, 27
Het was mijn 21ste verjaardag. Ik zat alleen thuis op Grindr en zag een prachtig gezicht. Ik stuurde hem een bericht, in de veronderstelling dat ik waarschijnlijk toch wel genegeerd zou worden. Toch raakten we aan de praat en planden we een date. Toen we ons aan elkaar voorstelden, gaf hij me een hand, en daar maak ik nog steeds grapjes over. Het was een eerste date zoals ik ‘m nog nooit had meegemaakt. We hadden seks in mijn auto en toen bracht ik hem thuis.Dat was op een vrijdag. Op zaterdag spraken we weer af. En zondag. En maandag. En dinsdag. Na acht maanden gingen we samenwonen en nu, na zes jaar, hebben we samen een appartement gekocht.

Craig, 36
Ik was in Roemenië en nadat ik had ingecheckt in het hotel, zette ik Grindr aan. Ik chatte met een knappe man en daarna ging ik even naar een gaybar. Was hij daar ineens ook! We eindigden in mijn hotelkamer en hadden de beste seks die ik ooit had gehad. Na afloopt kleedde hij zich aan en vroeg hij om driehonderd euro. Ik moest lachen, maar hij drong aan, want hij bleek ineens een escort te zijn. Dat had hij me helemaal niet verteld. Hij begon de hotelkamer kort en klein te slaan en te schreeuwen, totdat ik de telefoon pakte om de receptie te bellen. Toen rende hij de kamer uit. In het voorbijgaan trok hij nog snel even de minibar leeg.

Jo, 33
Ik heb Grindr in verschillende fases van mijn leven gebruikt. Eerst als homoseksuele man, toen als non-binair persoon en nu als transgender vrouw. In iedere situatie was Grindr zowel behulpzaam als frustrerend. Als homoseksuele man gingen mensen ervan uit dat ik bottom was. Als iemand die zichzelf als vrouw presenteert, word ik of belachelijk gemaakt of geseksualiseerd. En als trans vrouw hebben mannen vaak goede bedoelingen, maar behandelen ze me toch meestal als sekspop. Uiteindelijk was ik het beu om gefetisjeerd te worden of om ‘tranny’ te worden genoemd, dus heb ik de app verwijderd.

Douglas, 24
Ik werd verliefd op een jongen op Grindr toen ik nog in de kast zat, omdat ik zo onder de indruk was van hoe hij zijn leven op de rails had en eerlijk tegen zichzelf was. Hij was uit de kast, en dat vond ik toen zo’n vreemd idee. We zijn nog steeds vrienden, maar hij heeft me zo’n beetje geleerd hoe je gay moet zijn terwijl ik me er nog voor schaamde. Zo lief.

TIPS VEILIG DATEN

Geef jezelf niet teveel bloot, zeker niet in het begin
Natuurlijk verloopt het merendeel van de afspraakjes veilig. Het is voor de hand liggend dat de meeste singles die zich hebben ingeschreven op dating- of relatiesites te vertrouwen zijn. Maar toch, veiligheid gaat boven alles. Wees altijd voorzichtig met je contacten. Verstandig is het in elk geval om zo min mogelijk persoonsgegevens van jezelf aan de ander te geven. In het meest extreme geval kan persoonlijke informatie namelijk tegen je gebruikt worden. Gegevens van jezelf die je in ieder geval altijd voor je moet houden zijn je woonadres en achternaam. Vertel eventueel alleen in welke provincie of gemeente je woont.

Spreek af om een plaats waar veel volk samen komt.
Zeker bij een eerste date spreek je het best af op een openbare plaats. Bijvoorbeeld op café of in een restaurant. Vermijd om af te spreken bij iemand thuis, ook niet in je eigen woonhuis. Ook wanneer je enkel op zoek gaat naar een seksdate kan je eerst even met elkaar praten op een openbare plaats.

Zeg vrienden of familie waar je bent
Vertel een vriend of familielid dat je een afspraakje hebt geregeld. Vertel waar je hebt afgesproken, om hoe laat, en met wie. Spreek eventueel een bepaald tijdstip af dat jij een sms stuurt om aan te geven dat alles oké is, of laat je vriend jou een sms sturen om te informeren of alles oké is. Je kan het ook gewoon houden bij dat je laat weten waar en met wie je ergens bent en pas de volgende dag je vriend laten weten dat alles oké met je is, waarbij je een termijn kan afspreken waarbij je vriend contact op neemt met de politie indien hij niets van jou verneemt.

Selecteer een noodnummer
Zet je in smartphone of Gsm het nummer van de politie waarbij je slechts door 1 klik meteen verbonden bent. Je kan op voorhand het nummer van de plaatselijke politie kiezen van de plaats waar je afspreekt, want het algemene nummer kan er voor zorgen dat er te laat hulp komt indien je die nodig zou hebben.Bron: vice.com én holebi info

Dit bericht is gepost op 28 March, 2019 en 3539 keer gelezen.