Je leest:

Over Vlaamse holebi & transgender jongeren en seksueel grensoverschrijdend gedrag.1 op de 5 homo en biseksuele jongens én 2 op de 5 lesbische en biseksuele meisjes in Vlaanderen, was al eerder slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat zegt men vanuit de Vlaamse holebi & transgender federatie en koepel van verenigingen Çavaria, en dit naar aanleiding van de afgelopen week van de lentekriebels.

Dit jaar liep de week van de lentekriebels van 18 tot 22 maart. Daarbij stonden relationele en seksuele vorming centraal met daarbij de focus op grenzen en weerbaarheid. Daarbij wilde men aantonen dat het belangrijk is om op elke leeftijd aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming in het basisonderwijs, aangepast aan de leefwereld van kinderen en jongeren. De actie werd gesteund door Çavaria.

Met het jaarthema 'Grenzen en weerbaarheid' werd er dit jaar ingespeeld op voorlichting rond seksueel grensoverschrijdend gedrag. Vandaag de dag geeft 1 op de 5 homo en biseksuele jongens en 2 op de 5 lesbische en biseksuele meisjes aan dat ze te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag voor de leeftijd van 18 jaar. Dit zijn erg hoge cijfers, waarbij er nood is aan duidelijk voorlichting klinkt het.

Uit de enquête: Vlaamse LGBT+ schoolklimaat enquête 2016-2017, waarvan het grootste deel van de resultaten vorig jaar al door holebi info in het nieuws werd gebracht (link onderaan), blijkt verder ook nog dat ruim 43% van de holebi (homo, lesbisch, biseksueel) en transgender+ leerlingen ooit al in contact kwam met seksuele intimidatie, bijvoorbeeld door seksuele toespelingen, ongewenste aanrakingen... op school. Daarnaast geeft 24,2% van de Vlaamse holebi én transgender+ leerlingen aan dat ze tijdens de schooluren naar niet het toilet durven gaan, omdat ze bang zijn dat ze zich daar onveilig gaan voelen. Dit onveiligheidsgevoel heeft men ook in de kleedkamers bij de turnlessen.

"Uit deze cijfers kan je afleiden dat er op sommige scholen nog steeds geen veilig schoolklimaat heerst. Daarom is het belangrijk dat we via deze campagne scholen begeleiden naar een inclusiever en veiliger schoolklimaat, waarbij er ingespeeld wordt op een duidelijke relationele en seksuele vorming. Op deze manier willen we seksueel grensoverschrijdend gedrag vermijden," aldus Çavaria. Leerkrachten kunnen gratis les materiaal (voor alle leeftijdscategorieën) en lestips rond de thema's holebi's en transgenders downloaden via de website van school uit de kast => KLIK HIER

Extra (info uit het voorbije holebi info nieuws)
In 2013 bleek al uit de Sexpert-studie, gedaan door de UGent en de KU-Leuven, dat Vlaamse holebi's dubbel zo vaak geconfronteerd worden met seksueel grensoverschrijdend gedrag in vergelijk met hetero's. In dat zelfde jaar bleek uit een Amerikaans onderzoek dat biseksuele vrouwen en mannen vaker het slachtoffer zijn van seksueel geweld tegenover heteroseksuele vrouwen en mannen. En dat het aantal homo's en lesbiennes dat slachtoffer wordt van verkrachting groter is in vergelijk met het aantal verkrachte heteroseksuele vrouwen en mannen. Maar ook dat homo's drie keer vaker te maken krijgen met ongewenste seksuele ervaringen dan anderen. In 2017 brachten enkele Antwerpse homo's dan weer in het nieuws dat ook homo mannen meer dan eens slachtoffer zijn van seksueel ongewenst gedrag.
LEES OOK
40% VLAAMSE HOLEBI'S VOELT ZICH NIET VEILIG OP SCHOOL - 2018
ANTWERPSE MANNEN: 'OOK HOMO'S SLACHTOFFER ONGEWENST SEKSUEEL GEDRAG'. - 2017

Bron: Çavaria en holebi info

Dit bericht is gepost op 26 March, 2019 en 3434 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

23 augustus 2019 - Fever Friday
24 augustus 2019 - Sinful Saturday
24 augustus 2019 - Boots Club
24 augustus 2019 - Sharon O Love Live
24 augustus 2019 - Los Ninos
30 augustus 2019 - Suave Mente
30 augustus 2019 - Fever Friday
30 augustus 2019 - Smooch - Tropicalia
31 augustus 2019 - Revelation
31 augustus 2019 - Sinful Saturday

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Onderzoek Universiteit Hasselt: transgenders krijgen minder pensioen.

 

Belgische voetbalclub moet zich verantwoorden wegens homofobe gezangen.

 

Ook Closing Festival Antwerp Pride was succes + reactie 2 moslims en oudste homo aanwezige.

 

De Antwerp Pride was met 90.000 deelnemers een groot succes + 2 video's.

 

SP.A gemeenteraadslid geeft reactie op uitspraken Vlaams Belanger over Prides.

 


Buitenlands nieuws

Eerste permanent Regenboogzebrapad in Londen is een feit.

 

Weigeren pro homohuwelijkstaart komt voor Europees Hof voor de rechten van de Mens.

 

Trump administratie komt met zoveelste anti holebi wet.

 

Uniek in de Arabische wereld: presidentskandidaat is openlijk homo.

 

Hetero's kunnen op het vlak van relaties en seks nog veel leren van holebi's + dromen van wereld zonder gender.

 

Al meer dan 10 Amerikaanse plaatsen met derde gender optie.

 

FBI voorkomt aanslag op holebi club en meer in Las Vegas.

 


Showbizz nieuws

Gordon uit afkickkliniek, de moeilijkste tijd begint nu.

 

Actiefiguurtje van tenniskampioen en lesbische pionier Billie Jean King.

 

Victoria's Secret plooit voor kritiek van fans en boycot met eerste transgender model.

 

Actrice Laverne Cox kreeg onverwacht telefoontje van de hertogin van Sussex.