NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Over Vlaamse holebi & transgender jongeren en seksueel grensoverschrijdend gedrag.1 op de 5 homo en biseksuele jongens én 2 op de 5 lesbische en biseksuele meisjes in Vlaanderen, was al eerder slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat zegt men vanuit de Vlaamse holebi & transgender federatie en koepel van verenigingen Çavaria, en dit naar aanleiding van de afgelopen week van de lentekriebels.

Dit jaar liep de week van de lentekriebels van 18 tot 22 maart. Daarbij stonden relationele en seksuele vorming centraal met daarbij de focus op grenzen en weerbaarheid. Daarbij wilde men aantonen dat het belangrijk is om op elke leeftijd aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming in het basisonderwijs, aangepast aan de leefwereld van kinderen en jongeren. De actie werd gesteund door Çavaria.

Met het jaarthema 'Grenzen en weerbaarheid' werd er dit jaar ingespeeld op voorlichting rond seksueel grensoverschrijdend gedrag. Vandaag de dag geeft 1 op de 5 homo en biseksuele jongens en 2 op de 5 lesbische en biseksuele meisjes aan dat ze te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag voor de leeftijd van 18 jaar. Dit zijn erg hoge cijfers, waarbij er nood is aan duidelijk voorlichting klinkt het.

Uit de enquête: Vlaamse LGBT+ schoolklimaat enquête 2016-2017, waarvan het grootste deel van de resultaten vorig jaar al door holebi info in het nieuws werd gebracht (link onderaan), blijkt verder ook nog dat ruim 43% van de holebi (homo, lesbisch, biseksueel) en transgender+ leerlingen ooit al in contact kwam met seksuele intimidatie, bijvoorbeeld door seksuele toespelingen, ongewenste aanrakingen... op school. Daarnaast geeft 24,2% van de Vlaamse holebi én transgender+ leerlingen aan dat ze tijdens de schooluren naar niet het toilet durven gaan, omdat ze bang zijn dat ze zich daar onveilig gaan voelen. Dit onveiligheidsgevoel heeft men ook in de kleedkamers bij de turnlessen.

"Uit deze cijfers kan je afleiden dat er op sommige scholen nog steeds geen veilig schoolklimaat heerst. Daarom is het belangrijk dat we via deze campagne scholen begeleiden naar een inclusiever en veiliger schoolklimaat, waarbij er ingespeeld wordt op een duidelijke relationele en seksuele vorming. Op deze manier willen we seksueel grensoverschrijdend gedrag vermijden," aldus Çavaria. Leerkrachten kunnen gratis les materiaal (voor alle leeftijdscategorieën) en lestips rond de thema's holebi's en transgenders downloaden via de website van school uit de kast => KLIK HIER

Extra (info uit het voorbije holebi info nieuws)
In 2013 bleek al uit de Sexpert-studie, gedaan door de UGent en de KU-Leuven, dat Vlaamse holebi's dubbel zo vaak geconfronteerd worden met seksueel grensoverschrijdend gedrag in vergelijk met hetero's. In dat zelfde jaar bleek uit een Amerikaans onderzoek dat biseksuele vrouwen en mannen vaker het slachtoffer zijn van seksueel geweld tegenover heteroseksuele vrouwen en mannen. En dat het aantal homo's en lesbiennes dat slachtoffer wordt van verkrachting groter is in vergelijk met het aantal verkrachte heteroseksuele vrouwen en mannen. Maar ook dat homo's drie keer vaker te maken krijgen met ongewenste seksuele ervaringen dan anderen. In 2017 brachten enkele Antwerpse homo's dan weer in het nieuws dat ook homo mannen meer dan eens slachtoffer zijn van seksueel ongewenst gedrag.
LEES OOK
40% VLAAMSE HOLEBI'S VOELT ZICH NIET VEILIG OP SCHOOL - 2018
ANTWERPSE MANNEN: 'OOK HOMO'S SLACHTOFFER ONGEWENST SEKSUEEL GEDRAG'. - 2017

Bron: Çavaria en holebi info

Dit bericht is gepost op 26 March, 2019 en 3619 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 april 2020 - CORONAVIRUS
21 mei 2020 - Trans Party
30 mei 2020 - 6 YRS H.I.M
31 mei 2020 - CafeDeLove Revival
06 juni 2020 - Dance With Pride
14 juni 2020 - RuPaul Werq The World
27 juni 2020 - Travestie Show
27 juni 2020 - Girls for Girls
11 juli 2020 - Unicorn Festival
08 augustus 2020 - H.I.M Pride

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Mister Gay Belgium verkiezing verplaatst naar nieuwe datum vanwege coronavirus crisis.

 

Ook klein Antwerps stadje krijgt weldra een regenboog zebrapad + extra info + lijstje.

 

Coronavirus Belgie: Sensoa raad hetero's holebi's en transgenders alle vormen van seks af, en opgelet voor acute soa's.

 

Regenboogzebrapad al eerder aangelegd wegens minder drukte door coronavirus in West-Vlaamse stad.

 

Belgian Pride verplaatst naar nieuwe datum vanwege coronavirus.

 


Buitenlands nieuws

Uniek: Nederlands kinderziekenhuis opent transgender kind afdeling.

 

Amerikaans gouverneur komt met 2 zware anti transgender wetten.

 

Holebi & transgender senioren krijgen zeer nodige hulp in tijden van coronacrisis.

 

Nieuwe poging om holebi zijn uit strafwet te halen mislukt.

 

Holebi’s in het Midden-Oosten willen vrij zijn, niet westers

 

Trump en regering zegt officieel: 'Transgender meisjes zijn geen echte meisjes, transgender jongens geen echte jongens.'

 


Showbizz & Sport

Sneer van NikkieTutorials naar Ellen DeGeneres nu internationaal nieuws + video.

 

Library of Congress neemt holebi & trans anthem, ook populair onder hetero's, op in verzameling + video.

 

Rapster komt uit de kast en stelt daarbij meteen haar vriendin voor.

 

Voormalig NBA speler die in 2014 geschiedenis schreef en vriend besmet met coronavirus.

 

Orange Is the New Black actrice heeft veel te danken aan transgender actrice.