Je leest:

Over Vlaamse holebi & transgender jongeren en seksueel grensoverschrijdend gedrag.1 op de 5 homo en biseksuele jongens én 2 op de 5 lesbische en biseksuele meisjes in Vlaanderen, was al eerder slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat zegt men vanuit de Vlaamse holebi & transgender federatie en koepel van verenigingen Çavaria, en dit naar aanleiding van de afgelopen week van de lentekriebels.

Dit jaar liep de week van de lentekriebels van 18 tot 22 maart. Daarbij stonden relationele en seksuele vorming centraal met daarbij de focus op grenzen en weerbaarheid. Daarbij wilde men aantonen dat het belangrijk is om op elke leeftijd aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming in het basisonderwijs, aangepast aan de leefwereld van kinderen en jongeren. De actie werd gesteund door Çavaria.

Met het jaarthema 'Grenzen en weerbaarheid' werd er dit jaar ingespeeld op voorlichting rond seksueel grensoverschrijdend gedrag. Vandaag de dag geeft 1 op de 5 homo en biseksuele jongens en 2 op de 5 lesbische en biseksuele meisjes aan dat ze te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag voor de leeftijd van 18 jaar. Dit zijn erg hoge cijfers, waarbij er nood is aan duidelijk voorlichting klinkt het.

Uit de enquête: Vlaamse LGBT+ schoolklimaat enquête 2016-2017, waarvan het grootste deel van de resultaten vorig jaar al door holebi info in het nieuws werd gebracht (link onderaan), blijkt verder ook nog dat ruim 43% van de holebi (homo, lesbisch, biseksueel) en transgender+ leerlingen ooit al in contact kwam met seksuele intimidatie, bijvoorbeeld door seksuele toespelingen, ongewenste aanrakingen... op school. Daarnaast geeft 24,2% van de Vlaamse holebi én transgender+ leerlingen aan dat ze tijdens de schooluren naar niet het toilet durven gaan, omdat ze bang zijn dat ze zich daar onveilig gaan voelen. Dit onveiligheidsgevoel heeft men ook in de kleedkamers bij de turnlessen.

"Uit deze cijfers kan je afleiden dat er op sommige scholen nog steeds geen veilig schoolklimaat heerst. Daarom is het belangrijk dat we via deze campagne scholen begeleiden naar een inclusiever en veiliger schoolklimaat, waarbij er ingespeeld wordt op een duidelijke relationele en seksuele vorming. Op deze manier willen we seksueel grensoverschrijdend gedrag vermijden," aldus Çavaria. Leerkrachten kunnen gratis les materiaal (voor alle leeftijdscategorieën) en lestips rond de thema's holebi's en transgenders downloaden via de website van school uit de kast => KLIK HIER

Extra (info uit het voorbije holebi info nieuws)
In 2013 bleek al uit de Sexpert-studie, gedaan door de UGent en de KU-Leuven, dat Vlaamse holebi's dubbel zo vaak geconfronteerd worden met seksueel grensoverschrijdend gedrag in vergelijk met hetero's. In dat zelfde jaar bleek uit een Amerikaans onderzoek dat biseksuele vrouwen en mannen vaker het slachtoffer zijn van seksueel geweld tegenover heteroseksuele vrouwen en mannen. En dat het aantal homo's en lesbiennes dat slachtoffer wordt van verkrachting groter is in vergelijk met het aantal verkrachte heteroseksuele vrouwen en mannen. Maar ook dat homo's drie keer vaker te maken krijgen met ongewenste seksuele ervaringen dan anderen. In 2017 brachten enkele Antwerpse homo's dan weer in het nieuws dat ook homo mannen meer dan eens slachtoffer zijn van seksueel ongewenst gedrag.
LEES OOK
40% VLAAMSE HOLEBI'S VOELT ZICH NIET VEILIG OP SCHOOL - 2018
ANTWERPSE MANNEN: 'OOK HOMO'S SLACHTOFFER ONGEWENST SEKSUEEL GEDRAG'. - 2017

Bron: Çavaria en holebi info

Dit bericht is gepost op 26 March, 2019 en 3751 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Nieuw Vlaams dating programma op komst met Jani Kazaltzis.

 

Aandacht voor geweld tegen holebi's & transgenders met viooltjes in Antwerpen.

 

Minderjarige riskeert celstraf voor homofobe aanvallen in Brugge

 

Antwerp Pride (5-9 augustus), wat gaat nog door en wat niet - en toch nog veel fun online.

 

Antwerpen: holebi & trans+ gerelateerde info n.a.v coronavirus + nuttige links

 

Queer Arts Festival Antwerp past programma aan vanwege coronavirus.

 


Buitenlands nieuws

Lesbische asielzoekster overgoten met kokend water in Nederland.

 

Voor het eerst twee superhelden gehuwd in Marvel strip.

 

Al 26 transgender personen vermoord in de Verenigde Staten dit jaar.

 

Homo en biseksuele mannen hebben minder seks in het coronavirus tijdperk.

 

Elite jongensschool onder vuur om wat men vertelt over holebi's & transgenders.

 

Nederlandse holebi intersekse en trans+ federatie roept overheid op iets te doen aan toenemend geweld.

 

Noord-Ieren kregen zwaar homofobe pamfletten in hun bus.

 


Showbizz & Sport

Disney Plus viert homo songwriting-genie en toneelregisseur in docu + trailer.

 

BBC kreeg klachten om lesbische tienerkus + video.

 

Meer dan 700 Britse artiesten strijden tegen racisme en holebi- en transfobie.

 

Presentator Andy Cohen mag geen coronavirus patienten redden omdat hij homo is.

 

Vijfvoudig kampioen sporter en wereld & Europees medaillewinnaar komt als biseksueel uit de kast.