Je leest:

Belgie gaat chemseks onder homo en biseksuele mannen onderzoeken en bespreekbaar maken.Al in 2016 bracht holebi info voor het eerst een artikel over chemseks, wat toen vooral onder heteroseksuelen voorkwam, maar langzaam aan ook de homo gemeenschappen veroverde. Vorig jaar bracht holebi info opnieuw een artikel over chemsex, dit keer over het fenomeen in eigen land waaruit bleek dat het steeds populairder werd onder homo's en biseksuele mannen.

En nu anno 2019:
Donderdag vroeg Vlaams Parlementslid Jan Bertels (sp.a) aan Vlaams minister voor Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) of hij op de hoogte is van het feit dat steeds meer mensen aan chemseks doen, en of hij beseft dat de hulpverlening die vandaag de dag bestaat ontoereikend is omdat het fenomeen niet bekend genoeg is.

Steeds meer mensen doen aan chemseks. Dat is een seksuele (groeps)activiteit gecombineerd met de inname van verdovende middelen. Het fenomeen werd voor het eerst opgemerkt onder heteroseksuelen, en is sinds enkele jaren ook populair onder homo's en biseksuele mannen.

Volgens parlementslid Bertels brengt dit fenomeen een reeks kwalijke gevolgen met zich mee. "chemseks zou niet enkel leiden tot potentieel onveilige seks, of inname van schadelijke substanties, maar men riskeert ook te vervreemden van de eigen omgeving. Volgens Bertels kent de hulpverlening het fenomeen niet genoeg en roept hij Vlaams minister voor Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) op om gerichte sensibiliserende acties op poten te zetten.

Bertels zei in de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: "Personen die aan chemseks doen, vinden zeer moeilijk de weg naar de hulpverlening. Dat is de insteek van mijn vraag. Wanneer we even over de grens kijken bij onze noorderburen, dan merken we dat er zowel gespecialiseerde websites met informatie bestaan als een snellere toeleiding naar de hulpverlening, laagdrempelig en professioneel. Aangezien het fenomeen bij ons, los van het gegeven dat er mogelijkerwijze illegale substanties genomen worden toeneemt en individuen schaadt, rijst de vraag of het niet verantwoord is vanuit een welzijns- en preventieoptiek om hier ook specifieke aandacht aan te besteden.

Minister Jo Vandeurzen antwoordde: "Het fenomeen van chemseks, namelijk het gebruik van drugs voor of tijdens seks om seksuele ervaring te behouden, versterken, ontremmen of faciliteren is inderdaad bekend. Sensoa en de VAD, beide partnerorganisaties binnen het Vlaamse preventieve gezondheidsbeleid, hebben ons hiervan uiteraard op de hoogte gebracht. De twee organisaties werken op dit moment binnen hun beheersovereenkomsten met de Vlaamse overheid samen aan een verkenning van het onderwerp via een onderzoeksfase voor een mogelijke nieuwe preventiemethodiek. De partnerorganisaties zijn goed op de hoogte van de wetenschappelijke literatuur die over dit fenomeen verschijnt. Op dit moment wordt de omvang van de doelgroep in België ook becijferd door Sciensano op basis van internationale gegevens.

Chemseks is een fenomeen dat sinds enige jaren voornamelijk bij mannen die seks hebben met mannen, wordt waargenomen. Veel informatiebronnen voor homomannen, zoals www.mannenseks.be, de gaysite van Sensoa, geven al geruime tijd informatie over minder risicovol gebruik in het kader van harm reduction.

Binnen de gebruikers is er een groep problematische gebruikers. Die mannen hebben chemseks op een minder gecontroleerde of zelfs ongecontroleerde manier. Vooral dit problematische gebruik is zeer sterk geassocieerd met risicovol seksueel gedrag en potentiële overdracht van hiv en seksueel overdraagbare infecties (soi’s). Andere gezondheidsrisico’s zijn overdosis en overlijden. Daarnaast kan chemseks ook een impact hebben op de mentale gezondheid door een toename van ongelukken met bewustzijnsverlies tijdens sekssessies, met dus ook potentieel problemen met toestemming, niet meer kunnen genieten van seks zonder drugs, dagenlang druggebruik dat het sociale en professionele leven verstoort, en depressie.

Homomannen met problematisch gebruik van chemseks geven inderdaad aan dat ze hun weg niet vinden in de hulpverlening. Voorlopig zijn het vooral artsen en zorgverstrekkers die verbonden zijn aan aidsreferentiecentra die meldingen van problemen met chemseks ontvangen, omdat dit aanbod komt bij de opvolging van hiv-positieve patiënten en hiv-negatieve aanvragers van PrEP.

Sensoa gaat in 2019 de informatie- en ondersteuningsbehoeften van mannen die seks hebben met mannen en die aan chemseks doen, verder uitklaren. Er zal inzicht worden vergaard in de motiverende factoren om te starten met chemseks, en om te stoppen. Er wordt onderzocht welke ondersteuning mannen die seks hebben met mannen wensen rond chemseks over gebruik, beheersen, stoppen. Verder brengt VAD het hulpverleningsaanbod voor deze doelgroep in kaart.

De ontwikkeling van deze interventie wordt ondersteund door een expertengroep, met onder meer medewerkers van Sciensano, het Instituut voor Tropische Geneeskunde, VAD, Gezondheidszorg en hulpverlening aan prostituees (Ghapro), Pasop en çavaria, Sensoa, Boysproject. In de loop van het proces wordt ook de doelgroep betrokken. De partners binnen het project nemen afhankelijk van hun deskundigheid specifieke onderdelen van de bevraging voor zich. Na de onderzoeksfase wordt herbekeken wat het verdere beleidsgevolg hieromtrent kan zijn," aldus Vandeurzen.
Meer over chemseks kan je vinden in onderstaand nieuws artikel:
LEES OOK
CHEMSEX AL LANGER IN BELGIE, NU OOK ONDER HOMO'S + 2 VIDEO'S - 2018

Bronnen: vlaamsparlement.be en vlaamsparlement.tv

Dit bericht is gepost op 18 March, 2019 en 3624 keer gelezen.
Holebi Gids

Uitgaan

21 juni 2019 - 50 Plus LGTB Party
21 juni 2019 - This is us Sing Out Live
21 juni 2019 - Boots Club
21 juni 2019 - 5 Years HIM
28 juni 2019 - Fever Friday
29 juni 2019 - Boots Club
29 juni 2019 - Sinful Saturday
29 juni 2019 - Le Zoo
29 juni 2019 - Think! Party
05 juli 2019 - Boots Club

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Nieuwe homobar waar iedereen welkom is in Kortrijk.

 

VRT-journalist en vriend verloofd.

 

Het Vlaams Belang en holebi's, verleden en heden smelten samen.

 

Antwerps fotograaf zet holebi's transgenders en anderen voor de lens.

 

Nieuw boek: Het Transgender Boek (Leven als transgender in Vlaanderen & Nederland).

 

Vlaamse (reclame) campagne rond gender, holebi & trans + video

 


Buitenlands nieuws

Ambassades wereldwijd gaan met Regenboogvlag in tegen Trump's verbod.

 

Mooie reactie van kunstenaar op homfobe graffiti in Roemenie.

 

47ste plaats ter wereld waar homo's & lesbiennes kunnen trouwen is een feit.

 

Amerikaanse stad viert liefde tussen twee mannetjes flamingo's vernoemd naar homo beroemdheden.

 

Hetero man toont support met holebi & trans gemeenschap met auto sticker.

 

Derde land dat homoseksualiteit uit de strafwet haalt dit jaar + lijstje.

 


Showbizz nieuws

Voor het eerst lesbisch koppeltje in Tekenfilmserie My Little Pony.

 

Anti holebi & transgender wet verworpen met hulp van zanger Ricky Martin.

 

Eerste televisie interview met Sam Bettens na coming out, ook hier integraal te bekijken.

 

Britse transgender journaliste & activiste nieuwe gezicht van Pantene.