Je leest:

Bo Van Spilbeecks boek: Bo, Eindelijk Vrouw, meteen al op 1 in boekentop.Negen dagen nadat haar boek verscheen ontdekte Bo Van Spilbeeck vrijdag dat haar eigen boek in de Standaardboekhandel op nummer één staat. Dat had ze niet verwacht. "Uit het niets op nummer 1 in standaardboekhandel. Duizendmaal dank aan alle lezeressen en lezers van mijn boek 'Bo, Eindelijk Vrouw' schreef ze op Instagram pagina.

Ja, sinds een week ligt het boek 'Bo, Eindelijk Vrouw, in de boekhandel. Er ging veel aan vooraf. Haar coming-out begin vorig jaar was niet alleen bijzonder opzienbarend in Vlaanderen, het nieuws reisde ook de wereld rond, gevolgd door een stroom aan positieve reacties. Maar aan Bo's aankondiging ging wel een jarenlange innerlijke strijd vooraf, een aanvaardingsproces ook.

Eerder dit jaar zei ze daarover: "Ik heb eigenlijk wel spijt dat ik niet eerder dé beslissing heb genomen, als ik vandaag 20 was zou ik al op die leeftijd uit de kast zijn gekomen." Daarnaast praat Bo niet graag meer over haar periode als man. "Dat is een afgesloten hoofdstuk, het is pijnlijk, maar op het laatst ging ik er echt aan kapot. Ik heb altijd een gelukkig leven gehad, maar de gedachte: 'als ik geen vrouw kan worden, dan mag het hier stoppen. Dan hoeft het niet meer,' ging steeds meer overheersen." Ik had inderdaad heel zwarte gedachten. Maar mijn echtgenote en mijn kinderen waren de reden dat het nooit zover is gekomen."

Enkele exclusieve fragmenten uit ‘Eindelijk vrouw’ van Bo Van Spilbeeck.
Wie dacht dat Bo pas op latere leeftijd ontdekte een transgender vrouw te zijn komt bedrogen uit. Bo was nog erg jong toen het al speelde. Fragment uit het boek: Het is november 1967 (Bo is dan acht) en we houden een ‘sneeuwklassenavond’ waarop we geld inzamelen om die sneeuwklassen te sponsoren. Het thema is ‘televisie’. Zelf doe ik mee in een sketch, een westernnummertje. Ik ben een van de cowboys, volledig in kostuum en met een snor getekend op mijn bovenlip, iets wat ik erg vervelend vind. Er is namelijk ook een jongen die twee jaar ouder is en omroepster mag spelen. Hij is helemaal opgemaakt, draagt een witte coltrui en een blonde krullenpruik. Van achter een groot televisiemeubel, zoals die toen werden gemaakt, mag hij de sketches aankondigen. Hém wil ik zijn, zijn rol wil ik spelen. Ik wil niet de cowboy met de snor zijn, maar de omroepster met de pruik. Ik durf het tegen niemand te zeggen, omdat ik dat gevoel zelf ook niet kan plaatsen. Maar het zal me altijd bijblijven.

Wanneer ik een jaar of twaalf ben, vind ik in een kartonnen doos op zolder een tutu, een ballerina-outfit. De tutu is mijn maat, een grote kindermaat, vermoed ik, en nieuwsgierig trek ik die aan. Het geeft mij een heel vreemd gevoel van groot geluk en tegelijk vreselijke walging. Want ik weet dat het niet hoort, een jongen die meisjeskleren draagt. Ik kan die tegenstrijdige prikkels geen plaats geven, maar ze veroorzaken grote innerlijke onrust.

Tijdens zijn studies ontmoet Boudewijn zijn toekomstige vrouw Marianne. "Ik ben verliefd op haar, ik wil verder met haar. Maar ik besef dat ik ook verder moet met mijn geheim.” Wanneer op de Nederlandse televisie een programma over travestieten en transseksuelen wordt uitgezonden vraagt Boudewijn aan Marianne om er samen naar te kijken. “ik voel me ook zo,” durft Boudewijn na de uitzending toevertrouwen aan Marianne. “Maar dat zal wel overgaan,” voegt hij er snel aan toe. “Ons huwelijk zal alles veranderen." De rest kan je zelf lezen in het boek.

Anno 2017 vertelt Bo haar verhaal aan professor Petra De Sutter, zelf transvrouw. "Ik ben bang voor het onbekende," onthult Bo aan de professor wanneer hij toegeeft liefst door het leven te gaan als vrouw. "Ik ben vooral ook bang om mijn vrouw en soulmate te verliezen en ook het contact met mijn fantastische dochter en zoon." Maar ook meer praktische gevolgen bedreigen Bo: 'Kan ik nog voor VTM werken?' vraagt ze zich af.

Uiteindelijk beslist Bo te springen en de transitie echt door te maken, inclusief hormonenkuur, gezichtsoperaties en de definitieve geslachtsverandering. Echtgenote Marianne is op de hoogte, maar hoe vertel je dat aan je kinderen? Uiteindelijk aanvaarden Bo’s kinderen haar relatief snel. Ze werden immers opgevoed om met een ruime blik naar de wereld te kijken. Toch stelt dochter Michèle zich een vraag die haar angst inboezemt: “Ik hoop dat jullie niet uit elkaar zullen gaan,” onthult dochter Michèle aan haar ouders. Het is een schok voor zowel Bo als Marianne dat hun dochter vreest dat hun huwelijk de transitie niet zal overleven. Op dat moment beslist Bo er alles aan te doen om Marianne niet te verliezen. Want terwijl bij Bo, de opluchting primeert, ziet Marianne dertig jaar geluk en gezin in elkaar storten. Maar gelukkig, het huwelijk heeft de hele transitie overleefd.

Tijdens de voorstelling van Bo's boek kwam echtgenote Marianne voor het eerst in de belangstelling. Ja, de vrouw waarmee Bo trouwde en kinderen kreeg is er nog steeds. Op het einde van de voorstelling van haar boek was er een emotioneel moment. Bo vroeg haar vrouw Marianne op het podium. Het koppel ging voor het eerst samen op de foto. Eerder hadden ze dat altijd afgeschermd omwille van privacyredenen. "Zonder de steun van mijn vrouw, zou er misschien niets meer zijn," waren enkele van de ontroerende woorden die Bo sprak.

Bo was eigenlijk niet van plan een boek te schrijven, maar al meteen na haar coming out stonden uitgevers aan haar mouw te schudden. Uiteindelijk liet Bo zich overhalen en kwamen er enkele goede redenen naar boven om een boek te schrijven. "Ten eerste was het therapeutisch voor mezelf, om alles van me af te schrijven. Ten tweede reden om anderen te inspireren en ten derde, voor iedereen, die nog nooit te maken had met een transgender persoon. Sommigen weten er niets over, zo hoop ik op meer aanvaarding, voor alle transgenders."

Over de positieve reacties op haar coming-out zegt Bo: "Ik heb heel veel geluk gehad. Dat heb ik allemaal te danken aan mijn vrouw en mijn fantastische kinderen en hun partners. En ook mijn werkgever natuurlijk. Veel transgenders verliezen hun werk, of belanden op een zijspoor, ik heb dus veel geluk gehad, ik had veel schrik om de stap te zetten, want een ex-collega werd jaren geleden niet op dezelfde manier opgevangen, de tijden waren toen anders, maar toch." Of er dan helemaal geen negatieve reacties zijn geweest? Toch wel, maar die waren marginaal in alle betekenissen van het woord. "Wat mij het meeste geraakt heeft op dat vlak? De reacties op de eerste avond na mijn coming-out. Weet je; sommigen aanvaarden het misschien niet omdat ze niet weten wat het is. Zelfs artsen hebben soms onbegrip over transgenders. Pas later zien ze het licht."

Boek: Bo, Eindelijk Vrouw
ISBN - 9789492958112
Uitgever: Horizon
Verschenen - 28-02-2019
Bladzijden - 288 pp.
Bindwijze - Paperback
Achterkant boek flap tekst:
Hoewel ze reeds als kind niet goed in haar vel zat en elke kans aangreep om in een vrouwenrol te kruipen, outte Bo zich uiteindelijk pas op 58 jarige leeftijd als transgender. In haar autobiografie vertelt Bo Van Spilbeeck over haar vele jaren als vrouw in een mannenlichaam, haar interne strijd, de definitieve beslissing om vrouw te worden, haar coming-out , haar ervaringen tijdens de geslachtstransitie en wat het betekent om vrouw te zijn. Met haar boek steekt ze een hart onder de riem van alle transgenders. Tegelijkertijd is het een dappere en inspirerende getuigenis over het recht van iedereen - man of vrouw, jong of oud - om zichzelf te kunnen zijn, wars van vooroordelen en zonder discriminatie.

LEES OOK
NA LAATSTE INGREEP BO VAN SPILBEECK NU HELEMAAL OP EN TOP VROUW + VIDEO - December 2018


Bron: hln.be - nieuwsblad.be - gva.be - zizo - vtm + holebi info

Dit bericht is gepost op 09 March, 2019 en 4016 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 september 2019 - Girls for Girls
21 september 2019 - H.I.M
21 september 2019 - Twinxx
21 september 2019 - Think! vs Spunk
27 september 2019 - Rock & Dolls
27 september 2019 - La Demence
27 september 2019 - Pop the Glock
28 september 2019 - Bears Party
28 september 2019 - Pop Cult
05 oktober 2019 - Mr Gay Bear verkiezing

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Vier Belgische video's uit onderzoek rond attitudes over holebi's en transgender+ personen.

 

Belgische film met transgender thema wint acht Ensors.

 

Maak kennis met Aut & Out, unieke, Vlaamse organisatie voor holebi's & transgenders met autisme.

 

Karolien Debecker & Wanne Synnave over waarom nog zoveel zelfmoorden & gedachten onder Vlaamse holebi's & transgenders + video.

 

Koen Crucke fitness op hoge hakken voor rol in musical La Cage aux Folles + video.

 

Vlaamse campagne: websites zelfmoord preventie & hulp verlening holebi's & transgenders, ook voor ouders & professionals.

 


Buitenlands nieuws

Reden van echtscheiding: ongeldige instemming door vergissing, we blijken allebei gay.

 

Driekwart van holebi & transgender nieuws wereldwijd gemarkeerd als onveilig.

 

Over waarom vrouwtjes bonobo apen liever seks hebben met andere vrouwtjes.

 

Anti holebi & transgender verklaring van Nederlands orthodox-protestantse kerken heeft omgekeerd effect.

 

Noord-Ieren krijgen eindelijk ook huwelijksgelijkheid voor homo's & lesbiennes.

 

Lessen ter bevordering holebi & transgender aanvaarding op beroepsscholen.

 


Showbizz nieuws

Amerikaanse actrice zegt dat ze eerder filmrollen niet kreeg omwille van haar geaardheid.

 

Meeste mensen begrijpen zanger Sam Smith, die nu anders wil worden aangesproken, niet.

 

Ellen DeGeneres en vrouw op bezoek bij Britse baby prins Archie, en Ellen en Meghan delen liefde voor honden.

 

Britse bekende lesbische 27-jarige is bestbetaalde model en meer in het Verenigd Koninkrijk.

 

Kate Moennig (Shane) over the L Word en reboot, haar vrouw en meer, in podcast met RuPaul & Michelle Visage.