NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Bo Van Spilbeecks boek: Bo, Eindelijk Vrouw, meteen al op 1 in boekentop.Negen dagen nadat haar boek verscheen ontdekte Bo Van Spilbeeck vrijdag dat haar eigen boek in de Standaardboekhandel op nummer één staat. Dat had ze niet verwacht. "Uit het niets op nummer 1 in standaardboekhandel. Duizendmaal dank aan alle lezeressen en lezers van mijn boek 'Bo, Eindelijk Vrouw' schreef ze op Instagram pagina.

Ja, sinds een week ligt het boek 'Bo, Eindelijk Vrouw, in de boekhandel. Er ging veel aan vooraf. Haar coming-out begin vorig jaar was niet alleen bijzonder opzienbarend in Vlaanderen, het nieuws reisde ook de wereld rond, gevolgd door een stroom aan positieve reacties. Maar aan Bo's aankondiging ging wel een jarenlange innerlijke strijd vooraf, een aanvaardingsproces ook.

Eerder dit jaar zei ze daarover: "Ik heb eigenlijk wel spijt dat ik niet eerder dé beslissing heb genomen, als ik vandaag 20 was zou ik al op die leeftijd uit de kast zijn gekomen." Daarnaast praat Bo niet graag meer over haar periode als man. "Dat is een afgesloten hoofdstuk, het is pijnlijk, maar op het laatst ging ik er echt aan kapot. Ik heb altijd een gelukkig leven gehad, maar de gedachte: 'als ik geen vrouw kan worden, dan mag het hier stoppen. Dan hoeft het niet meer,' ging steeds meer overheersen." Ik had inderdaad heel zwarte gedachten. Maar mijn echtgenote en mijn kinderen waren de reden dat het nooit zover is gekomen."

Enkele exclusieve fragmenten uit ‘Eindelijk vrouw’ van Bo Van Spilbeeck.
Wie dacht dat Bo pas op latere leeftijd ontdekte een transgender vrouw te zijn komt bedrogen uit. Bo was nog erg jong toen het al speelde. Fragment uit het boek: Het is november 1967 (Bo is dan acht) en we houden een ‘sneeuwklassenavond’ waarop we geld inzamelen om die sneeuwklassen te sponsoren. Het thema is ‘televisie’. Zelf doe ik mee in een sketch, een westernnummertje. Ik ben een van de cowboys, volledig in kostuum en met een snor getekend op mijn bovenlip, iets wat ik erg vervelend vind. Er is namelijk ook een jongen die twee jaar ouder is en omroepster mag spelen. Hij is helemaal opgemaakt, draagt een witte coltrui en een blonde krullenpruik. Van achter een groot televisiemeubel, zoals die toen werden gemaakt, mag hij de sketches aankondigen. Hém wil ik zijn, zijn rol wil ik spelen. Ik wil niet de cowboy met de snor zijn, maar de omroepster met de pruik. Ik durf het tegen niemand te zeggen, omdat ik dat gevoel zelf ook niet kan plaatsen. Maar het zal me altijd bijblijven.

Wanneer ik een jaar of twaalf ben, vind ik in een kartonnen doos op zolder een tutu, een ballerina-outfit. De tutu is mijn maat, een grote kindermaat, vermoed ik, en nieuwsgierig trek ik die aan. Het geeft mij een heel vreemd gevoel van groot geluk en tegelijk vreselijke walging. Want ik weet dat het niet hoort, een jongen die meisjeskleren draagt. Ik kan die tegenstrijdige prikkels geen plaats geven, maar ze veroorzaken grote innerlijke onrust.

Tijdens zijn studies ontmoet Boudewijn zijn toekomstige vrouw Marianne. "Ik ben verliefd op haar, ik wil verder met haar. Maar ik besef dat ik ook verder moet met mijn geheim.” Wanneer op de Nederlandse televisie een programma over travestieten en transseksuelen wordt uitgezonden vraagt Boudewijn aan Marianne om er samen naar te kijken. “ik voel me ook zo,” durft Boudewijn na de uitzending toevertrouwen aan Marianne. “Maar dat zal wel overgaan,” voegt hij er snel aan toe. “Ons huwelijk zal alles veranderen." De rest kan je zelf lezen in het boek.

Anno 2017 vertelt Bo haar verhaal aan professor Petra De Sutter, zelf transvrouw. "Ik ben bang voor het onbekende," onthult Bo aan de professor wanneer hij toegeeft liefst door het leven te gaan als vrouw. "Ik ben vooral ook bang om mijn vrouw en soulmate te verliezen en ook het contact met mijn fantastische dochter en zoon." Maar ook meer praktische gevolgen bedreigen Bo: 'Kan ik nog voor VTM werken?' vraagt ze zich af.

Uiteindelijk beslist Bo te springen en de transitie echt door te maken, inclusief hormonenkuur, gezichtsoperaties en de definitieve geslachtsverandering. Echtgenote Marianne is op de hoogte, maar hoe vertel je dat aan je kinderen? Uiteindelijk aanvaarden Bo’s kinderen haar relatief snel. Ze werden immers opgevoed om met een ruime blik naar de wereld te kijken. Toch stelt dochter Michèle zich een vraag die haar angst inboezemt: “Ik hoop dat jullie niet uit elkaar zullen gaan,” onthult dochter Michèle aan haar ouders. Het is een schok voor zowel Bo als Marianne dat hun dochter vreest dat hun huwelijk de transitie niet zal overleven. Op dat moment beslist Bo er alles aan te doen om Marianne niet te verliezen. Want terwijl bij Bo, de opluchting primeert, ziet Marianne dertig jaar geluk en gezin in elkaar storten. Maar gelukkig, het huwelijk heeft de hele transitie overleefd.

Tijdens de voorstelling van Bo's boek kwam echtgenote Marianne voor het eerst in de belangstelling. Ja, de vrouw waarmee Bo trouwde en kinderen kreeg is er nog steeds. Op het einde van de voorstelling van haar boek was er een emotioneel moment. Bo vroeg haar vrouw Marianne op het podium. Het koppel ging voor het eerst samen op de foto. Eerder hadden ze dat altijd afgeschermd omwille van privacyredenen. "Zonder de steun van mijn vrouw, zou er misschien niets meer zijn," waren enkele van de ontroerende woorden die Bo sprak.

Bo was eigenlijk niet van plan een boek te schrijven, maar al meteen na haar coming out stonden uitgevers aan haar mouw te schudden. Uiteindelijk liet Bo zich overhalen en kwamen er enkele goede redenen naar boven om een boek te schrijven. "Ten eerste was het therapeutisch voor mezelf, om alles van me af te schrijven. Ten tweede reden om anderen te inspireren en ten derde, voor iedereen, die nog nooit te maken had met een transgender persoon. Sommigen weten er niets over, zo hoop ik op meer aanvaarding, voor alle transgenders."

Over de positieve reacties op haar coming-out zegt Bo: "Ik heb heel veel geluk gehad. Dat heb ik allemaal te danken aan mijn vrouw en mijn fantastische kinderen en hun partners. En ook mijn werkgever natuurlijk. Veel transgenders verliezen hun werk, of belanden op een zijspoor, ik heb dus veel geluk gehad, ik had veel schrik om de stap te zetten, want een ex-collega werd jaren geleden niet op dezelfde manier opgevangen, de tijden waren toen anders, maar toch." Of er dan helemaal geen negatieve reacties zijn geweest? Toch wel, maar die waren marginaal in alle betekenissen van het woord. "Wat mij het meeste geraakt heeft op dat vlak? De reacties op de eerste avond na mijn coming-out. Weet je; sommigen aanvaarden het misschien niet omdat ze niet weten wat het is. Zelfs artsen hebben soms onbegrip over transgenders. Pas later zien ze het licht."

Boek: Bo, Eindelijk Vrouw
ISBN - 9789492958112
Uitgever: Horizon
Verschenen - 28-02-2019
Bladzijden - 288 pp.
Bindwijze - Paperback
Achterkant boek flap tekst:
Hoewel ze reeds als kind niet goed in haar vel zat en elke kans aangreep om in een vrouwenrol te kruipen, outte Bo zich uiteindelijk pas op 58 jarige leeftijd als transgender. In haar autobiografie vertelt Bo Van Spilbeeck over haar vele jaren als vrouw in een mannenlichaam, haar interne strijd, de definitieve beslissing om vrouw te worden, haar coming-out , haar ervaringen tijdens de geslachtstransitie en wat het betekent om vrouw te zijn. Met haar boek steekt ze een hart onder de riem van alle transgenders. Tegelijkertijd is het een dappere en inspirerende getuigenis over het recht van iedereen - man of vrouw, jong of oud - om zichzelf te kunnen zijn, wars van vooroordelen en zonder discriminatie.

LEES OOK
NA LAATSTE INGREEP BO VAN SPILBEECK NU HELEMAAL OP EN TOP VROUW + VIDEO - December 2018


Bron: hln.be - nieuwsblad.be - gva.be - zizo - vtm + holebi info

Dit bericht is gepost op 09 March, 2019 en 4319 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 april 2020 - CORONAVIRUS
21 mei 2020 - Trans Party
30 mei 2020 - 6 YRS H.I.M
31 mei 2020 - CafeDeLove Revival
06 juni 2020 - Dance With Pride
14 juni 2020 - RuPaul Werq The World
27 juni 2020 - Travestie Show
27 juni 2020 - Girls for Girls
11 juli 2020 - Unicorn Festival
08 augustus 2020 - H.I.M Pride

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Kans bestaat dat Mr Gay Belgium datum wordt verplaatst + voorstelling 12 finalisten met foto's.

 

Coronavirus Belgie: Sensoa raad hetero's holebi's en transgenders alle vormen van seks af, en opgelet voor acute soa's.

 

Regenboogzebrapad al eerder aangelegd wegens minder drukte door coronavirus in West-Vlaamse stad.

 

Belgian Pride verplaatst naar nieuwe datum vanwege coronavirus.

 

Gezocht Vlaamse 18+ mannen die seks hebben met mannen en PrEP gebruiken.

 

Vrouw van Sam Bettens was onderwerp transgender even beu + video.

 


Buitenlands nieuws

Trump en regering zegt officieel: 'Transgender meisjes zijn geen echte meisjes, transgender jongens geen echte jongens.'

 

Egypte wil geen holebi's & transgenders erkennen en mensenrechtenactivisten vrezen voor gevolgen coronavirus.

 

Tegenstrijdige doch overwegend positieve cijfers over gelijkheid holebi's & transgenders in Turkije.

 

Nederland overweegt nog voor de zomer verbod op conversie therapie.

 

49e plaats waar homo's en lesbiennes kunnen trouwen weldra een feit.

 

Zeven uitspraken waarin men claimt dat holebi's & transgenders schuld zijn van coronavirus.

 


Showbizz & Sport

Rapster komt uit de kast en stelt daarbij meteen haar vriendin voor.

 

Voormalig NBA speler die in 2014 geschiedenis schreef en vriend besmet met coronavirus.

 

Orange Is the New Black actrice heeft veel te danken aan transgender actrice.

 

Ierse atletieker uit de homo kast wil voorbeeld zijn voor holebi & trans+ sporters in de kast.

 

Volgens sommigen is Ellen DeGeneres niet zo aardig als ze doet uitschijnen.