Je leest:

Uniek: Poolse politicus tekende pro holebi & transgender verklaring.De (nieuwe) burgemeester van Warschau is de eerste sinds lang die opkomt voor de rechten van holebi's en transgenders in Polen. Dat deed hij door het ondertekenen van een pro holebi & transgender verklaring.

Rafal Trzaskowski tekende vorige week de allereerste holebi en transgender+ verklaring. Het was ook het eerste document dat holebi en transgender rechten in Polen erkende. De Verklaring garandeert de vervulling van enkele basisbehoeften van de holebi en transgender gemeenschap. "In mijn verkiezingscampagne beloofde ik een Warschau voor iedereen,' zei Trzaskowski vlak voor hij de verklaring ondertekende."

Kenmerken van de verklaring zijn onder andere, zorgen voor holebi en transgender hostel (onderdak) en het uitbouwen van een gemeenschapscentrum, de introductie van een lokaal systeem voor crisisinterventie en het bieden van toegang tot anti-discriminatie en seksuele voorlichting op stadsscholen. De verklaring is een bekroning van acht maanden onderhandelingen tussen het kantoor van de burgemeester en de holebi en transgender coalitie, Love Does Not Exclude.

Na de ondertekening reageerden enkele homofoben door te stellen dat de thema's holebi's en transgenders introduceren op school aanzet tot pedofilie. En een homofobische krant meldde dat de verklaring alleen maar zou zorgen voor meer homo's die kinderen mishandelen met als doel ze homo te maken. Ook is men van mening dat holebi's en transgenders geen speciale rechten verdienen, en dat holebi's verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van Aids. Gelukkig waren er ook, en zelfs meer positieve reacties.

Polen heeft een zeer wisselende geschiedenis wat betreft politici en gelijke rechten voor holebi's en transgenders. Van 2005 tot 2010 was Lech Kaczynski president. Samen met zijn tweelingbroer Jaroslaw voerden ze een schrikbewind tegen holebi's & transgenders, en verboden ze keer op keer Gay Prides en andere holebi & transgender evenementen. Daar kwam een einde aan na de dood van President Lech in 2010. De nieuwe overheid (vanaf 2011) voerde toen een naar Poolse normen zeer positief holebi en transgender beleid. Maar jammer genoeg, na latere verkiezingen belande men terug op het pad van de broertjes Kaczynski, met op kop huidig president Andrzej Duda.

Momenteel telt Polen een handjevol openlijke holebi en transgender politici. Zoals transgender politica Anna Grodzka die al sinds 2011 in het parlement zit. En openlijk homo burgemeester Robert Biedron die al sinds 2014 burgemeester is in het stadje Slupski. Het wordt nu uitkijken naar een reeks van volgende verkiezingen die doorgaan in mei Europese verkiezingen, in de herfst van 2019 parlementaire verkiezingen en in de zomer van 2020 presidentsverkiezingen waarbij er voor het eerst een openlijke homo politicus kandidaat is om de huidige president op te volgen.

Het land wordt vandaag de dag geleid door de rechts-populistische partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) van president Andrzej Duda en premier Mateusz Morawieck die overwegend holebi- en transfobisch is. Duda zei in 2017 dat er onder zijn bewind nooit een homohuwelijk zal komen. De enige gelijke rechten wetten die er momenteel in Polen zijn: Anti discriminatiewet op het werk en bij levering van goederen en diensten, en transgenders kunnen legaal hun gender laten aanpassen.
LEES OOK
POLEN HEEFT NU EEN ONBREEKBAAR REGENBOOG MONUMENT - 2018


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 28 February, 2019 en 3667 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 augustus 2019 - Suave Mente
30 augustus 2019 - Fever Friday
30 augustus 2019 - Smooch - Tropicalia
31 augustus 2019 - Revelation
31 augustus 2019 - Sinful Saturday
31 augustus 2019 - Spek
01 september 2019 - Boots Club
05 september 2019 - Mr Gay Bear verkiezing
06 september 2019 - Boots Club
07 september 2019 - Girls for Girls

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Brusselse holebi’s klagen over lakse politie in hoofdstad

 

Nieuwe Belgische organisatie voor lesbische, biseksuele, trans+ vrouwen & friends.

 

Vzw kinderwens organiseerde bijeenkomst voor homo & lesbische wensouders.

 

Dringend nood aan Belgisch wettelijk kader voor draagmoederschap + 2 video's.

 

Nieuw Vlaams transgender boek: De Weg Naar Mezelf, van Nora Monsecour.

 

Sam Bettens, ooit gehuwd met een man en compleet in de war + video.

 


Buitenlands nieuws

Noord-Ieren roepen holebi's op om zich kandidaat te stellen als adoptie of pleeg ouders.

 

China volgt Taiwan niet wat betreft homohuwelijk.

 

Homofobe vandalen vernielen Duits holebi & trans herdenkingsmonument + info wereldwijde herdenkingsmonumenten.

 

Haatboodschap op een regenboog zebrapad in Canada.

 

Steun voor Trump van Republikeinse holebi & trans groep zorgt voor opschudding en onbegrip.

 

Eerste permanent Regenboogzebrapad in Londen is een feit.

 


Showbizz nieuws

Zanger Sam Smith kweekt langzaam aan meer zelfvertrouwen.

 

Regisseur Jayro Bustamante: Elk geloof haat holebi's, een relaas rond zijn 2de film.

 

Regisseur producer wil graag meer oudere lesbische vrouwen in films en series.

 

Gordon uit afkickkliniek, de moeilijkste tijd begint nu.

 

Actiefiguurtje van tenniskampioen en lesbische pionier Billie Jean King.