Je leest:

Is er teveel homofoob geweld te zien op de Vlaamse Tv?Is er teveel homofoob geweld te zien op de Vlaamse televisie? Die vraag dringt zich op omdat zowel in de VTM-soap 'Familie' als in de VTM-serie 'Over Water' het thema homofobie en gaybashing (in elkaar slaan homo’s @ holebi’s) aanbod kwam.

De Vlaamse holebi & transgender federatie laat in de media weten dat ze blij zijn dat het thema aanbod komt in populaire reeksen. In de serie 'Over Water' werd Arno gepest door zijn klasgenoten omdat hij homo is, en in de soap Familie was gaybashing een belangrijke verhaallijn nadat twee personages een filmpje te zien kregen waarin een homo in elkaar geslagen wordt, waarna ze actie besloten te ondernemen met een modeshow rond regenboog-shirt, waarbij ze hoopten op een positieve manier de aandacht te trekken op het thema, waarna de twee personages zelf slachtoffer van homofoob geweld worden. En waarna later een homo personage in elkaar wordt geslagen.

Toch zijn niet alle fans blij met de aandacht rond homofobie. "Ik vind Familie goed, maar dit is wel een beetje overdreven. Er zijn veel homo's die niet uit de kast durven uit angst, en dan tonen ze dit," schreef een fan op sociale media. En zo kwamen er nog meer reacties van familie-fans. "Homofobe uitspraken horen niet thuis in een soap. Schandalig is het!" schrijft een andere misnoegde kijker. "En dat terwijl zoveel kijkers worstelen met hun geaardheid. De scenaristen zouden beter moeten weten. Toon dan op z’n minst het nummer van de zelfmoordlijn na afloop!."

Volgens de Vlaamse holebi & transgender federatie is het belangrijk dat homofobie aanbod komt in populaire televisiereeksen. Maar, zo stelt men, dat er ook opgemerkt wordt dat sommige holebi's door die afleveringen denken dat het fenomeen gaybashing vaker voorkomt, waardoor ze menen hun gedrag in publieke ruimten te moeten aanpassen, en waardoor ze zich onzeker gaan voelen en uit angst niet meer hand in hand op straat durven lopen.

Is er meer geweld tegen holebi's in ons Belgenlandje? Dat is erg moeilijk vast te stellen, omdat we ons enkel kunnen baseren op cijfermateriaal gebaseerd op het aantal aangiftes. En daarbij komt het grote probleem... het merendeel van de slachtoffers doet geen aangifte. Volgens de Vlaamse holebi & transgender federatie komt dat omdat holebi's niet zouden weten dat homohaat strafbaar is. Maar volgens gesprekken op sociale media blijkt dat een merendeel van de Vlaamse holebi's van mening is dat het geen zin heeft, omdat de politie volgens hen er toch niets aan doet. Wat te maken heeft met het feit dat er al enkele keren verhalen in de media verschenen waaruit daadwerkelijk bleek dat de politie niets deed of dat daders niet of amper worden gestraft.

Vervolgens heeft de holebi & transgender federatie dan weer wel gelijk wanneer men zegt dat men er niet mag vanuit gaan dat het anno 2019 makkelijker is om uit de kast te komen. "De houding van de maatschappij is één ding, maar het proces dat iemand innerlijk doormaakt is een andere zaak. Want ook al staat onze maatschappij positiever tegenover holebi's dan vroeger, het hetero zijn is toch nog steeds de norm. En een persoon die uit de kast komt moet toch nog altijd aanvaarden dat hij of zij 'anders' is, wat voornamelijk het geval is voor holebi jongeren. Dat bleek ook uit Belgisch schoolonderzoek waarbij 40% van de Vlaamse holebi's aangaf zich niet veilig te voelen op school.

Vorige week kon je bij holebi info lezen over een kort fragment uit Familie dat via YouTube viraal gaat. In het filmpje zit een scéne over homofobie. Ook daarop kwamen héél wat reacties, (die men niet meedeelt in de media), zoals: "Het fragment komt wereldvreemd over. In de meeste gevallen gebeuren pestgedragingen en geweld niet in het bijzijn van publiek, neen, in realiteit gebeurd het als je alleen bent, en zelfs als er getuigen zijn is het zelden dat men reageert of helpt, laat staan dat je als slachtoffer onder goedkeurend applaus van een groot publiek je als homo de daders een preek zou kunnen geven over gelijkheid. Wishfull thinking." Anderen vinden het dan weer een sterk signaal van VTM.

Tot slot is het volgens iedereen wel bijzonder positief dat zowel de Vlaamse serie als de soap laten zien dat de homo personages in kwestie er niet alleen voorstaan, en steun krijgen van vrienden en familie. Want tonen aan de kijker dat ze er niet alleen voorstaan doet al veel aan de beleving van de holebi kijker. Kortom de meningen over het al dan niet tonen van holebifobie en gaybashing op de Vlaamse televisie zijn verdeeld, maar feit is wel dat bij degene die uit de kast zijn de meningen voornamelijk positief zijn. Ook positief is dat holebi personages tegenwoordig niet meer uitzonderlijk zijn op de Vlaamse televisie, waarbij ze steeds vaker ook gewoon aanbod komen in series, soaps en films inclusief kinder- en jongerenseries.
NUTTIGE LINKS
- Slachtoffer van holebifobie, geweld, doe aangifte => KLIK HIER
- Donkere gedachten, zelfmoord plannen - Bel, chat, mail => KLIK HIER
- Holebi info Gids - lijst holebi vriendelijke therapeuten (én advocaten, notarissen) => KLIK HIER
- Website Transgender Infopunt (alles over transgender+ en vragen => KLIK HIER
- Holebi & trans telefoonlijn - Lumi (Alle vragen rond holebi & trans) - Bel,Chat,Mail) => KLIK HIER
LEES OOK
VIDEO FRAGMENT UIT FAMILIE MET HOMO PERSONAGE GAAT VIRAAL - 2019
40% VLAAMSE HOLEBI'S VOELEN ZICH NIET VEILIG OP SCHOOL - 2018

Bron: holebi.info én hln.be

Dit bericht is gepost op 24 February, 2019 en 3247 keer gelezen.
Holebi Gids

Uitgaan

25 mei 2019 - Boots Club
25 mei 2019 - Que Pasa
25 mei 2019 - Girls for Girls
25 mei 2019 - Lumbago Foute Party
31 mei 2019 - Fever Friday
01 juni 2019 - Boots Club
01 juni 2019 - Sinful Saturday
01 juni 2019 - Cave15 Fire & Ice
01 juni 2019 - Twinxx
08 juni 2019 - Boots Club

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Belgisch voetballer gaat akkoord met straf van voetbalbond wegens homofobe gezangen.

 

Vooral reclamemakers vinden Jupiler advertentie met Sam Bettens geniaal.

 

Het verhaal van een Vlaamse transman die leerkracht godsdienst is + video.

 

Belgian Pride trok meer dan 100.000 deelnemers, maar werd beetje overschaduwd door opstootje + 3 video's.

 

Vlaams zanger uit de transgender kast + video.

 

Vlaams politicus trouwde op 17 mei met zijn vriend.

 


Buitenlands nieuws

Modemerken zetten zich steeds vaker groots in op Pride maand, goed bedoeld of puur voor het geld?

 

Tweede positieve stap van vier voor holebi's & transgenders in de VS.

 

Eerste Aziatische land met homohuwelijk is een feit.

 

Transgenders steeds vaker ook slachtoffer geweld en discriminatie door politie.

 

Eerste Australische prof voetballer uit de holebi kast.

 


Showbizz nieuws

Na premiere Elton John's Rocketman, 14 bijzondere feitjes over de grootste rockdiva allertijden.

 

Songfestival winnaar Duncan uit de kast als bi-tje, sprak pro holebi woorden in speech na overwinning + 2 video's.

 

Ex voetballer en echtgenoot trotse papa's van tweede kindje + foto's.

 

Troye Sivan organiseert samen met Charli XCX een holebi & transgender muziekfestival.