NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Start bijeenkomst kerkleiders, zal boek 'Sodoma het geheim van het Vaticaan', aanbod komen?Al enkele dagen staat het nieuws bol van het bericht dat de Katholieke Kerk een grote homogemeenschap is. Dat is het gevolg van het uitgekomen boek: 'Sodoma, het geheim van het Vaticaan'. De vraag rijst nu, zal het boek en zijn onderwerpsaanbod komen op de grote Katholieke top?

Vanaf vandaag komen in Rome de voorzitters van meer dan honderd bisschoppenconferenties bijeen om samen met vertegenwoordigers van de religieuze ordes en enkele experts te vergaderen over de manier waarop de kerk de eindeloze stroom misbruikschandalen moet aanpakken. De speciale top loopt van 21 tot en met 24 februari en gaat door in Rome.

Wie beter wil begrijpen hoe de kerk weggezonken is in dat morele moeras, doet er goed aan het boek te lezen van de Franse socioloog Frédéric Martel, dat maandag wereldwijd werd voorgesteld. "In Sodoma. Het geheim van het Vaticaan", schetst Martel haarfijn hoe de kerk vanaf de jaren zestig helemaal in de greep kwam van de homoseksuele lobby en hoe die de inherente hypocrisie nog versterkte.

Hij benadrukt verder dat homoseksualiteit niet het probleem is. De situatie is complex. "Wat je als homoseksuele geestelijken het liefste wil, is je geaardheid verbergen. Om iedereen te laten zien dat je niet gay bent, ben je meer homofoob als anderen. Maar door de cultuur van geheimhouding die noodzakelijk was en is om de grote invloed van homoseksualiteit in de kerk te verzwijgen, kon het misbruik verborgen blijven en konden seksuele roofdieren profiteren van de bescherming die dit systeem bood."

Martel deed voor zijn boek meer dan vier jaar onderzoek. Hij sprak met 1.500 mensen onder wie 41 kardinalen, 52 bisschoppen, 45 apostolische nuntiussen en buitenlandse ambassadeurs, en meer dan 200 priesters en seminaristen. Het was alsof ze al die jaren hadden gewacht om hun stilzwijgen te verbreken. Wat ze mij hebben verteld, was immers lang onuitsprekelijk. Maar het aftreden van Benedictus en de hervormingswil van Franciscus leken bij te dragen aan een meer open debat. Door de talloze zedenschandalen werd het zelfs noodzakelijk de geheimen te onthullen.

Martel, zelf homoseksueel, beklemtoont dat het absoluut niet zijn bedoeling was de homoseksuelen te veroordelen. Ik wilde me concentreren op het alledaagse dubbelleven van de meeste hoogwaardigheidsbekleders. Niet op de uitzonderingen, maar op het systeem. Mijn onderwerp is: de vertrouwelijke gemeenschap van priesters, hun kwetsbaarheid en hun lijden door het gedwongen celibaat, dat een systeem is geworden.

Dat systeem werkt van in de kleinste seminaries tot in het college van kardinalen en is gebouwd op twee grote principes: het dubbelleven en een steeds extremer wordende vorm van homofobie. Martel legt de vinger op de paradox. Hoe meer homoseksuelen priester werden, omdat ze zich veilig voelden in het systeem hoe extremer hun standpunten werden over homoseksualiteit. Je kan stellen: hoe harder een kardinaal homoseksualiteit veroordeelt, hoe groter de kans is dat hij zelf homo is.

Volgens Martel kan de recente geschiedenis van de kerk alleen maar begrepen worden als het homoseksuele aspect in rekening wordt gebracht. Het is een van de belangrijkste sleutels om de meeste feiten te begrijpen die de geschiedenis van het Vaticaan al decennialang bezoedelen: van de drang van paus Paulus VI om voorbehoedsmiddelen te verbieden en het strikte priestercelibaat te bekrachtigen, over het bijna criminele beleid van Johannes Paulus II tegenover aids tot het aftreden van Benedictus.

En het is ook een van de factoren die de doofpotcultuur rond seksueel misbruik verklaart. In het algemeen is er geen link tussen homoseksualiteit en seksueel misbruik. Maar door de cultuur van geheimhouding die noodzakelijk was om de grote invloed van homoseksualiteit in de kerk te verzwijgen, kon het misbruik verborgen blijven en konden seksuele roofdieren profiteren van de bescherming die dit systeem bood.

Wie de strijd zal winnen, blijft koffiedik kijken. Zeker is dat schijnheiligheid en dubbele morele standaarden diep geïnstitutionaliseerd blijven. Zo raakte dinsdag bekend dat het Vaticaan al enkele jaren een geheim protocol heeft voor een andere categorie priesters. Zij die hun celibaatsgelofte schonden en vader werden. In de richtlijn staat dat die mannen hum ambt moeten opgeven en hun verantwoordelijkheid als ouder moeten opnemen. Er zijn geen betrouwbare cijfers over het aantal priesters dat vader is, maar in The New York Times zegt Vincent Doyle, een Ierse psychotherapeut wiens biologische vader een priester is, dat de website van zijn steungroep 50.000 gebruikers uit 175 landen heeft.


Bron: standaard.be & holebi info

Dit bericht is gepost op 21 February, 2019 en 6312 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

07 december 2019 - Spotlight
14 december 2019 - Cafeina Retro
20 december 2019 - Woman only party
20 december 2019 - Cave @ Steel Gate
21 december 2019 - Girls for Girls
21 december 2019 - Funky
26 december 2019 - Girls for Girls
27 december 2019 - Pride to be older
28 december 2019 - Sharon O Love
28 december 2019 - Boys for Boys

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Nieuwe Belgische holebi & trans+ website, info, regenboogtoeren ...

 

Brussels opvanghuis voor dakloze holebi & trans+ jongeren, ook jij kan hen steunen, doe mee.

 

Ook in Oost-Vlaamse stad komt er weldra een Regenboogzebrapad + lijstjes.

 

Holebi’s in sportclubs: Belgische online fotocampagne moet taboe doorbreken.

 

James Cooke won twee prijzen + video.

 

N-VA uit Antwerpse gemeente wil meer holebi zichtbaarheid en thema bespreekbaar maken bij alle jongeren.

 


Buitenlands nieuws

Nederlandse partijen willen discriminatie van holebi's e.a in Nederlandse Grondwet.

 

Uniek: Eerste holebi & transgender altaar schilderij in Kerk van Zweden.

 

Homo koppel krijgt vijftien jaar celstraf alleen maar omdat ze van elkaar houden.

 

Biseksuele vrouwen vaker slachtoffer van seksueel geweld, ook lesbi & homo vaker slachtoffer.

 

Niet alles is oké voor holebi's & transgenders wanneer een stad wordt uitgeroepen als regenboogstad.

 

Na holebi record, schrijven Britten geschiedenis met record aantal transgender en niet-binaire politici voor zitje in parlement.

 


Showbizz nieuws

Jonathan Van Ness is het eerste niet vrouwelijke covermodel van Cosmopolitan in 35 jaar.

 

Cyndi Lauper krijgt Verenigde Naties award voor haar inzet voor holebi's & transgenders.

 

Caitlyn Jenner krijgt tal van transfobe haat berichten op sociale media.

 

Omdat Kate lesbisch is weigeren ouders naar haar huwelijk te komen, Ellen DeGeneres bezorgde ze verrassingen + foto's en video.

 

Lena Waithe en Alano Mayo spontaan gehuwd voor de buste van pionier Harvey Milk + video.