Je leest:

Uniek: voor het eerst transgender personage en ook nog door transgender in Ketnet serie.Voor het eerst zit er een transgender personage in een Ketnet Jeugdserie, die bovendien wordt vertolkt door een jonge vlaamse transgender. De 19-jarige Emile Jacobs vertelt over zijn rol in 4eVeR.

Bo Van Spilbeeck is zijn rolmodel, en nu zal ook hij transjongeren inspireren. In de Ketnet-serie 4eVeR geeft de 19-jarige Emile Jacobs gestalte aan Lewis, een transjongen. Dat hij zelf transgender is, maakt het des te baanbrekender. "Wij zijn geen rariteit".

Emile, die in Vilvoorde woont, vertelt in de krant het Laatste nieuws dat het voor zijn ouders nog steeds moeilijk is om 'zoon' te zeggen. Hoewel hij als meisje geboren werd besefte hij al langer een jongen te zijn, en op zijn vijftiende wist hij het zeker. "Ik kon enkel denken, dit lichaam past niet bij mij. Evident was het niet om dat te aanvaarden, ik zat in volle pubertijd. Meisjes van mijn klas begonnen make-up en kleedjes te dragen. Ik wilde dat allemaal niet

Dinsdag was Emile voor het eerst in de Ketnet-Jeugdserie '4eVeR' te zien. Daarin speelt hij het personage Lewis die bovendien ook nog eens transgender is. De jeugdreeks volgt het leven van vier tieners die hun weg nog zoeken, en net als Emile is Lewis een transjongen die zich een weg in het leven zoekt, en dat is een unicum voor de Vlaamse Tv. Nog nooit eerder heeft een transgender een transgender personage vertolkt, laat staan op zo'n jonge leeftijd.

In het buitenland zijn er regelmatig discussies over het feit of een holebi of transgender personage wel mag en kan gespeeld worden door een niet holebi of niet transgender acteur of actrice. Hoe denkt Emile daarover? "Wij kunnen hen beter vertolken denk ik. Ik kan de gevoelens die gepaard gaan bij het trans zijn beter spelen, omdat ik ze in het echte leven heb ervaren. Dat neemt niet weg dat ik toch heb genoten van de film 'Girl' waarin het transgender personage wordt gespeeld door een niet transgender acteur. Het enige minpunt in de film, men toont het aanvaardingsproces van de ouders niet, en dat is wel jammer."

Emile vertelt dat zijn eigen ouders het er best wel moeilijk mee hadden. "Zo vinden ze het nog altijd moeilijk om mij Emile te noemen, al merk ik wel geleidelijk aan verandering, ze steunen mij, willen dat ik gelukkig ben. In de herfst van vorig jaar ben ik bij al mijn vrienden uit de kast gekomen. Ik dacht: nu vertel ik het, ik wil niet meer doen alsof. De jaren ervoor waren hels, ik wilde die donkere periode voorgoed achter mij laten. En met de hand op het hart: ik heb geen enkele negatieve reactie gekregen. Dankzij alle getuigenissen in de media heb ik de moed gevonden om mij niet meer te verbergen."

Of Emile ook zoals holebi's rolmodellen heeft? "Ja, natuurlijk, ik kijk bijvoorbeeld enorm op naar Bo Van Spilbeeck, haar coming-out gaf mij een mentale boost. Bo deed haar verhaal trouwens twee weken na de dood van Mats, mijn andere grote inspiratiebron (de 18-jarige jongen stapte eerder uit het leven). Ik kende hem via sociale media, hij was zelf ook een transjongen en nam al mijn angsten weg. Zelf kon hij het niet meer aan. Bij transgenders wordt er vaak op het fysieke gefocust, maar aan ons mentale welzijn wordt nog te weinig aandacht besteed. Niet iedereen ondergaat geslachtsingrepen, maar de personen die daar wel voor kiezen, moeten er soms maandenlang op wachten. Dat vreet aan ons."

Emile zegt ook nog: "We worden nog te vaak als een rariteit bekeken, terwijl wij gewoon onszelf proberen te zijn. Die constante terechtwijzingen doen iets met je. Al ben ik voorzichtig optimistisch: de maatschappij aanvaardt ons steeds meer. Ik heb een tiental jonge transgenders in mijn vriendengroep, en een veelvoud in mijn kennissenkring. We zijn er, we bestaan."

Hoe kwamen de makers van de Ketnet-jeugdserie bij Emile terecht? "Dat gebeurde via de Facebook groep van T-jong, een jeugdbeweging voor transjongeren die aangesloten is bij de koepelorganisatie Wel Jong Niet Hetero. De producenten hadden een oproep voor transacteurs verspreid en ik dacht: waarom ook niet. Het klonk als een jeugddroom. Ik heb hen gesproken en een paar dagen later kreeg ik de rol. Natuurlijk zullen er negatieve reacties komen, maar die schrikken me niet af. Ik wil trans zijn bij het Ketnet-publiek bespreekbaar maken. En ik wil jonge transgenders helpen eindelijk zichzelf te zijn, net zoals Bo en Mats mij hebben geholpen. Ze moeten weten dat ze er niet alleen voor staan." 4eVeR, van maandag tot donderdag om 19.40 uur op Ketnet.
Extra
- Link naar Belgische organisaties van en voor transgenders => KLIK HIER
- Transgender boeken tips => KLIK HIER
- Transgender film tips => KLIK HIER
LEES OOK
HET VERHAAL V/D 19-JARIGE VLAAMSE STUDENT DYLANO, TOEKOMSTIG MODEL & TRANS JONGEN - 2018


Bron: hln.be & holebi info

Dit bericht is gepost op 13 February, 2019 en 3878 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

26 oktober 2019 - Los Ninos
26 oktober 2019 - Playground
26 oktober 2019 - Woodpop
31 oktober 2019 - 30Years La Demence
31 oktober 2019 - Beloved Halloween
01 november 2019 - 30Years La Demence
01 november 2019 - Boots Club Big Bang
02 november 2019 - Boots Club Anniversary
02 november 2019 - 30Years La Demence
02 november 2019 - Women Only

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Waals politicus slachtoffer van homofobie.

 

Vrouw in sport bestuur, homo of lesbisch in de sport! nog steeds niet vanzelfsprekend in ons Belgenlandje.

 

Danser Davy Brocatus wachtte bijna drie jaar op zijn intussen echtgenoot Anatoly.

 

Hoe de coming out ging van zes bekende Vlaamse holebi's en een transgender.

 

Vlaams actrice Joke Devynck over haar relatie met een vrouw.

 

Winnaar Vlaamse Inclusive werkgever (holebi & trans+ vriendelijk enz..) bekend gemaakt.

 

Drie Vlaamse ouders over hoe het was toen hun kind uit de (homo/lesbische) kast kwam.

 

Maak kennis met Alexander, de dove man achter Lola McQueen uit Belgium’s Got Talent.

 


Buitenlands nieuws

Ook Hong Kong volgt niet het voorbeeld van Taiwan rond huwelijksgelijkheid.

 

Almere krijgt als eerste stad in Europa een Transgender zebrapad + extra info.

 

Coca-Cola moet geldboete betalen voor homo & lesbische posters in Hongarije.

 

Haatmisdaden tegen holebi's en transgenders blijven stijgen in Engeland & Wales.

 

Oeganda legt vijf jaar oude wet die holebi zijn straft met de dood opnieuw op tafel.

 

Flashmob huwelijksvideo van homo koppel gaat viraal.

 


Showbizz nieuws

Opschudding over uitspraken van Brits presentator over gender & transgender, petitie eist zijn ontslag.

 

Ik, Elton John, memoires van een wereldster en rockdiva, met tal van boek fragmenten.

 

Zanger Stromae boos op tegenstanders van wet die lesbische koppels e.a meer rechten geeft.

 

Wereldkampioen en Olympisch goud winnende top sporter komt uit de kast.

 

Britse cricket speelsters ondanks afkeuren van ouders verloofd.