Je leest:

Huidig zorgaanbod voor transgenders faalt in Belgie.De huidige organisatie van zorg voor transgenders in BelgiŽ schiet stilaan tekort' De Universiteit van Vlaanderen vroeg aan endocrinoloog Guy T'Sjoen of het gevaarlijk is om van geslacht te veranderen. 'Het is gevaarlijker om niets te doen, om zorg te ontzeggen, of om zorg ondermaats te organiseren.'

T'Sjoen zegt om te beginnen als antwoord op de vraag: 'Is het gevaarlijk om van geslacht te veranderen?', "Wat ik vooral in bovenstaande vraag hoor, is de stem van de mensen die voor zichzelf willen verantwoorden om niets te doen, om niet betrokken of geÔnteresseerd te zijn. Ze zijn nog jammer genoeg met velen, gelukkig steeds minder, die hun hulpverlenerstaak niet willen of durven nakomen. Niet alle hulpverleners moeten transgenderzorg als prioriteit opnemen, en ik ben de eerste die zal toegeven dat de aandacht voor het transgender thema in Vlaanderen in 2018 via de media buitenproportioneel geweest is. Ik kan ook de redenering volgen dat andere gezondheidsonderwerpen zoals kanker, astma of dementie meer aandacht en fondsen verdienen."

Vervolgens staat volgens endocrinoloog T'Sjoen de media-aandacht voor het onderwerp transgenders in schril contrast met de vaststelling dat er in Vlaanderen effectief slechts ťťn multidisciplinair centrum is die een volledige zorg aanbiedt voor zij die het wensen. Hier en daar ontstaan kleine eilandjes van zorg, of is er een individuele hulpverlener geÔnteresseerd.

"In WalloniŽ raakt het centrum in Luik tevens stilaan georganiseerd, al is er daar nog een lange weg af te leggen. Ik juich deze verbreding van het zorglandschap toe, want mijn team kan de grote toestroom nauwelijks aan, en mensen zorg ontzeggen is gevaarlijk. Te veel transpersonen veranderen nog van hulpverlener omwille van een gebrekkige kennis of slecht onthaal, maar het is hoopvol om te melden dat er vooral uit Vlaamse hoek een toenemend aantal zorgverleners is die transgenders niet uit de weg gaat als die zich aandienen."

Vorig jaar (2018) kwamen transgenders regelmatig in het nieuws. Eerst waren er de verhalen in het Tv-programma M/V/X, later kwam het onderwerp aanbod in Topdokters, en ook de geschreven pers bracht voor het eerst heel wat verhalen @ berichten over transgenders, inclusief over de film Girl van Lukas Dhont. "Maar de aandachtige toeschouwer zag evengoed de kwetsbare mensen achter de successen en hoorde soms intrieste verhalen. Mensen die hulp vragen, verdienen het niet om geridiculiseerd te worden, of de misplaatste verontwaardiging van hulpverleners, Jan met de pet of de bekende politicus te ondergaan. Je moet als transgender persoon wel tegen een stootje kunnen, en dat geldt ook voor de hulpverleners in deze sector."

Volgens T'Sjoen komt een aanval vaak vanuit onverwachte hoek. "Sommigen binnen de doelgroep (transgenders) zijn sterk tegen enige medische inmenging en hebben een hekel aan het woord zorg." De fout die deze 'activisten' volgens T'Sjoen maken is dat ze iedereen willen dwingen om hun agenda (dwz. demedicalisering) te accepteren. Te vaak gaat dit gepaard met een gebrek aan overleg, een ongenuanceerde kwaadheid, en gaan ze een respectvol debat uit de weg. Wat zij vergeten is dat de zorgsector in de voorbije 30 jaar ook een revolutie gekend heeft betreffende het transgender thema.

Ondertussen zorgen ze ervoor dat door deze attitude het onbegrip van velen verder wordt aangewakkerd. Een treffend voorbeeld is de polemiek die ontstond in de Verenigde Staten, gelukkig voorlopig minder luid in Europa, dat het toch wel niet zou kunnen dat een cisgender (dit wil zeggen, een niet transgender persoon) acteur een transgender personage vertolkt in eerder genoemde film. De solidariteit binnen de holebi en transgender+ gemeenschap is volgens jammer genoeg soms ver te zoeken, en als zelfs trans-activisten mensen die zorg wensen dat aanbod willen beperken, wordt het gevaarlijk."

Volgens T'Sjoen zal de vraag naar zorg enkel maar meer toenemen, iets wat al gebeurd in bijvoorbeeld Amsterdam, waar men altijd wat voorloopt op Belgie. De huidige organisatie van transgenderzorg in BelgiŽ schiet stilaan tekort. "Mijn team werkt zeer hard, maar nog altijd zijn de wachttijden te lang, en dat is gevaarlijk. In het UZ Gent werken we al lang niet meer voor 30 maar ondertussen voor meer dan 450 Belgische transgender personen per jaar. Een betere accomodatie om zorg aan te bieden aan transgender personen en een gezondere werkomgeving voor de medewerkers staat hoog op mijn agenda, aldus T'Sjoen die ook nog zegt:

"Het Transgender Infopunt, wat een onthaal- en informatiekanaal is voor alles wat te maken heeft met het thema transgender in Vlaanderen, moet verder uitgebouwd worden. Alle aandacht gaat nu naar de transgender personen zelf, maar ook de zorg voor ouders, partners, kinderen,... schiet ruim te kort. Ook dat is gevaarlijk. De limiet van wat wij aankunnen is bereikt, en ook dat is een risico voor de mensen die zich dagelijks inzetten om transgender personen op te vangen, en hiervoor onmogelijke uren kloppen. Wat ik ook wil is dat veel meer collega's artsen zich betrokken tonen, ook huisartsen. We hebben alle noodzakelijke informatie hapklaar aangeleverd via de website transgenderinfo.be en specifiek voor hulpverleners via transgenderzorg.be. Zich wegsteken achter een te beperkte opleiding over dit thema is geen geldig argument meer."

"Als hoogleraar, clinicus en researcher aan de Universiteit Gent ligt mijn focus naast aanbieden van klinische zorg natuurlijk ook op onderzoek. De resultaten van ons Vlaamse onderzoek krijgt internationale weerklank. De organisatie EPATH, (European Professional Association for Transgender Health) wil deze research verpreiden binnen Europa. Dit lijkt meer en meer te lukken. De organisatie kent een toename aan onderzoek met meer dan 50% over de laatste 2 jaar."

Tot slot: Om de vraag 'Is het gevaarlijk om van geslacht te veranderen?' beter te kunnen beantwoorden is er meer onderzoek nodig, niet alleen op korte termijn maar ook middellange- en langetermijnonderzoek. Wie onderzoek zegt, bijvoorbeeld naar de optimalisatie van de hormonale behandeling, hoort meteen ook de vraag naar fondsenwerving. Dit realiseren via de officiŽle competitieve onderzoekskanalen blijkt erg moeilijk, want we strijden voor hetzelfde geld met collega's van de genetica, immunologie en oncologie. Onder meer daarom werd recent een UGent-onderzoeksfonds voor transgenderonderzoek opgestart. We gaan dus bijkomend op zoek naar alternatieve fondsenwerving, en vragen het ruime publiek om een gift. Het is onze opdracht om meer onderzoek te doen en om een vinger aan de pols te houden. Alle beetjes, groot of klein, helpen ons daarbij.

Op het einde van elk jaar zeg ik aan mijn team: 'De mediastorm zal nu wel voorbij zijn'. Ik ben telkens weer fout. In Vlaanderen hebben we in 2018 onze rol met verve gespeeld, al zeg ik het zelf, en we zijn zeer benieuwd naar wat 2019 zal brengen. We dragen sowieso de onderzoeksagenda verder uit via het Europese congres in april 2019. We hebben nog maar het topje van de ijsberg gezien, onthou mijn woorden. Als we in BelgiŽ zorg ondermaats blijven organiseren en te weinig toekomstvisie hebben, dan pas wordt het gevaarlijk."

Steun Transgenderonderzoek
Jezelf zijn heeft een prijs. Maar dat zou niet zo mogen zijn. Het wetenschappelijk transgenderonderzoek van de UGent is van groot belang voor de ondersteuning van jaarlijks ruim 1.400 individuen en maatschappelijke actoren met allerlei vragen over het transgenderthema. Je kan dit onderzoek steunen door een overschrijving/storting op de volgende rekening : BE26 3900 9658 0329 (BIC: BBRUBEBB) met Mededeling: Transgenderonderzoek Universiteitsfonds UGent - Sint Pietersnieuwstraat 25 9000 Gent - Meer info via de website => KLIK HIER

Extra
- Website Transgender infopunt => KLIK HIER
- Lijst Belgische organisaties van en voor transgenders => KLIK HIER
LEES OOK
VLAAMSE TRANSGENDER ONDANKS NIEUWE WET VERSTRIKT IN ADMINISTRATIEVE MALLEMOLEN - 2018
VLAAMS MINISTER TREKT GELD UIT OM TRANSGENDER ZIJN NOG MEER BESPREEKBAAR TE MAKEN - 2018

Bron: knack.be

Dit bericht is gepost op 05 February, 2019 en 4588 keer gelezen.
Holebi Gids

Uitgaan

19 juli 2019 - Hairy Flamingo
20 juli 2019 - Pinqpon LGBTQ Gentse Feesten
20 juli 2019 - Boots Club
20 juli 2019 - Lumbago Foute Party
25 juli 2019 - Nacht v.d Regenboog
26 juli 2019 - Captain Queer - Gentse Feesten
04 augustus 2019 - Rainbowbar
08 augustus 2019 - Midsummer Party
08 augustus 2019 - Hessenhuis Pride
09 augustus 2019 - Twinxx Pride

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Als Sheila wint hebben we voor het eerst een openlijke lesbische Miss Belgie + video.

 

3 mannen die transgender tiener verkrachten in Antwerpen kennen hun straf + nuttige links

 

1 op 3 Belgische transgenders is tussen 12 en 18 jaar.

 

Nieuwe brug over Brusselse kanaal krijgt naam van lesbische activiste.

 

Vlaams sp.a gemeenteraadslid kreeg te maken met homofobie in Hongarije.

 


Buitenlands nieuws

Voetbalster en vriendin verloofd.

 

Frankrijk verlaagt wachttijd bloed geef verbod voor homo bi en Msm mannen + lijst.

 

Britse Holebi's en transgenders riskeren (opnieuw) te worden uitgehuwelijkt.

 

Rusland opnieuw veroordeelt door Europees Hof voor Rechten van de Mens.

 

Beroemde homo wiskundige en oorlogsheld op Brits bankbiljet van 50 pond.

 

Stijging aantal zelfmoorden onder holebi's & transgenders in Europees land.

 

Holebi's en transgenders eerder last van dementie dan hetero's en niet transgenders.

 


Showbizz nieuws

Lesbische miljardairs erfgename en beroemde lesbische trans gehuwd.

 

Historisch; voor het eerst Indiase homo film tijdens vluchten van land waar holebi zijn strafbaar is.

 

Beroemdheden waaronder Sean Haynes en Ellen DeGeneres steunen homo presidentskandidaat.

 

Amerikaanse organisatie boycot Toy Story 4 vanwege twee mama's en kind.

 

Zanger Will Young samen met Amazon naar Britse scholen.