Je leest:

Unesco rapport holebi's & transgenders het vaak gepest en slachtoffer geweld.Het recente rapport van de VN-organisatie Unesco analyseert wereldwijde trends op vlak van geweld en pesten op school. Ook al is er hier en daar verbetering te melden, toch zijn pesterijen nog steeds een groot probleem dat niet onderbelicht mag blijven, zegt Unesco.

Een belangrijke bevinding is dat een op drie studenten minstens een keer per maand wordt gepest door leeftijdsgenoten. Evenveel jongeren worden het slachtoffer van fysiek geweld tijdens de schooltijd.

Je fysieke voorkomen is het vaakst de aanleiding voor pestgedrag. Jongeren uit die holebi (homo lesbisch biseksueel) en transgender zijn worden het meest geconfronteerd met geweld. In Australië rapporteerde 60 tot 70 procent van de holebi en transgender jongeren pesterijen met als aanleiding hun seksuele voorkeur of gender. In Thailand is dat 55 procent van de jongeren uit deze groep.

Pestgedrag kan aanleiding geven tot een verhoogd risico op zelfmoord. In 96 onderzochte landen rapporteerde 23 procent van de gepeste jongeren dat ze “ernstig” overwogen om zelfmoord te plegen. Onder de jongeren die niet werden gepest was dat 12 procent. Het aantal zelfmoord pogingen onder holebi's en transgenders is het hoogst.

In de VS was er in 2010 veel te doen om de zelfmoord van de 18-jarige student Tyler Clementi. Hij ging over tot deze wanhoopsdaad nadat zijn kamergenoot een filmpje van hem had gedeeld op sociale media waarin te zien was dat hij een andere jongen kuste. Vorig jaar was er de suïcide van een negenjarige jongen uit Colorado, kort nadat hij zijn klasgenoten had verteld dat hij homoseksuele gevoelens had. Dichter bij huis was er nog de zelfmoord van een Nederlandse transgender jongen en een transgender vrouw.

Stefania Giannini, assistent-directeur-generaal van de Unesco zei aan het begin van de lancering van het rapport: "Alle kinderen, jongeren hebben recht op een veilige inclusieve leeromgeving. Geweld en pesten op school kunnen verwoestend zijn voor zij die het ondergaan. Onder andere de schoolresultaten worden hierdoor vaak ernstig beinvloed." Volgens Unesco voelen kinderen die worden gepest zich bijna drie keer zo vaak een buitenstaander op school. En missen ze twee keer zo vaak schooldagen.

"Ik was acht jaar oud toen ik voor het eerst werd gepest”, getuigde Aija Mayrock over het jarenlange pesten dat ze moest ondergaan in het VN-rapport uit 2018 ‘Geweld Tegen Kinderen’. “Een klasgenootje zei me: ‘Niemand vindt jou leuk’. Op die dag begonnen de pesterijen en ze hebben acht jaar geduurd. Ik werd verbaal gepest, fysiek, en online. Ik geloofde mijn klasgenoten. Hun woorden werden voor mij de wet waarnaar ik leefde. Ik stopte met praten op school. Ik hield mijn hoofd gebogen, ogen op de grond gericht. Altijd. In zekere zin begon ik het op te geven."

Volgens onderzoek wil 45 procent van de scholieren die vaak worden gepest na het middelbaar niet verder studeren. Giannini benadrukt het belang van het onder de aandacht brengen van pesten op school in het kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s), met name SDG4: gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en het bevorderen van levenslang leren voor iedereen. Monitoring en het verzamelen van gegevens over geweld op school en de actie die ertegen wordt ondernomen, is daarom essentieel, vind Giannini, die oproept tot sterk politiek leiderschap en een duidelijk beleidskader.

In Jamaica nam de premier, die eerder minister van Onderwijs was, het initiatief om lijfstraffen op school te verbieden en positieve aanmoediging voorop te stellen zodat leren voor iedereen een positieve ervaring wordt. Een grote stap in een land waar er nog zeer veel holebi- en transfobie is.

In de VS hebben sommige staten, waaronder New York en Colorado, anti-pestwetten geadopteerd met speciale beschermingsmaatregelen voor holebi en transgender tieners. In Chili heeft de Selenna Foundation de eerste Latijns-Amerikaanse school opgestart voor transgenderkinderen, een manier om hen te beschermen tegen pesterijen en discriminatie. Veel van de studenten zijn leerlingen die vroeger vaak spijbelden, of bij wie de negatieve schoolervaringen zich ooit torenhoog opstapelden.

"Geweld op school is in al zijn vormen een inbreuk op het recht van kinderen en jongeren op onderwijs, gezondheid en welzijn", zegt Giannini." Geen enkel land kan inclusief zijn en een gelijke toegang tot onderwijs garanderen als leerlingen gepest worden op school."
LEES OOK
OOK IN NEDERLAND HEBBEN HOLEBI & TRANS JONGEREN HET MOEILIJK OP SCHOOL - Dec 2018
POSITIEF KLIMAAT OP SCHOOL BETER VOOR HOLEBI LEERLINGEN - VLAAMS ONDERZOEK 2018
SCHOLEN MET EEN GSA BETER VOOR HOLEBI & TRANSGENDER - Nederlands onderzoek 2018
40% VLAAMSE HOLEBI'S & TRANSGENDERS VOELEN ZICH NIET VEILIG OP SCHOOL - 2018
LESBISCHE EN BISEKSUELE MEISJES VAKER VAN SCHOOL GETRAPT - 2018
BIJNA ALLE BRITSE RELIGIEUZE SCHOLEN LEREN DAT HOLEBI ZIJN VERKEERD IS - 2018

Bron: demorgen.be én holebi info

Dit bericht is gepost op 26 January, 2019 en 2977 keer gelezen.


Bestel uw HelloFresh box via bovenstaande foto (klik & bestel) en krijg 25 € korting op je eerste box!


Holebi Gids

Uitgaan

26 april 2019 - Fever Friday
26 april 2019 - PopCake
27 april 2019 - LGBT+ Party
27 april 2019 - Sinful Saturday
27 april 2019 - Men Only Party
27 april 2019 - Twinxxx
30 april 2019 - CafeDeLove
30 april 2019 - Beloved Disney Trash
03 mei 2019 - Fever Friday
04 mei 2019 - Girls for Girls

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Enkele namen jury Mr Gay Belgium + voorstelling finalisten met video links.

 

Vlaams zanger en vriend in Herzele gehuwd.

 

Na Waalse komt Brusselse holebi & transgender+ org ook met eisen pakket n.a.v komende verkiezingen.

 

Vlaamse Holebi's zijn niet per definitie links, en dat is oké.

 

Bijna vergeten, vrouw die aan wieg stond van de Belgische holebibeweging.

 


Buitenlands nieuws

Europese holebi & transgender senioren conferentie - 25-26 april - Amsterdam.

 

Victorie voor Turkse holebi's en transgenders.

 

Deense voetbalclubs krijgen geldboete wegens homofobie van voetbalfans.

 

Holebi koppels krijgen vaker geen lening.

 

Vierde Amerikaanse staat die Gay Panic Defence wet afschaft.

 


Showbizz nieuws

Mannen scheerproducten bedrijf toont transgender man in reclame video.

 

Nederlands magazine (ook in Be) nu niet langer enkel voor homo's maar voor holebi's & transgenders.

 

Ezra Miller en Keiynan Lonsdale in jurk voor Vogue.

 

Onder andere Conchita Wurst en Dana International in comeback op komend songfestival.

 

Transgender sprookje van auteurs holebi boekjes, zamelde meeste geld ooit in via crowdfunding.

 

Negatieve reacties op eerste lesbisch koppeltje in kinderweekblad Donald Duck.