Je leest:

Belg regisseur Lukas Dhont over kritiek op zijn film Girl.De film 'Girl' won op Cannes vier prijzen, maar komt niet langer in aanmerking voor een Oscar. De film krijgt lof maar ook 'veel' kritiek. De reden dat de film niet in aanmerking komt voor een Oscar zou alles te maken hebben met het preutse Amerika waar een film met transgender thema nog te gevoelig ligt.

Belgisch regisseur Lukas Dhont, 27, (zelf openlijk homo) sprak recent met Vice over zowel de kritiek op de film. "Een cisgender acteur speelt de rol van een transgender persoon en krijgt daar alom lof en prijzen voor. Verdiend, zeggen de recensenten van grote media en tijdschriften in Amerika en ook België. Kan niet, zegt de transgemeenschap, want opnieuw vertellen cisgender acteurs en regisseurs hetzelfde transverhaal: dat over een operatie en de druk van de maatschappij. Dat is het spanningsveld waar Girl een speelbal in is geworden."

De controverse rondom dit thema is vooral een hot topic in Amerika sinds cisgender actrice Scarlett Johansson eerder deze zomer onder druk van alle kritiek afzag van het plan om een trans man te spelen, dezelfde kritiek die cis acteurs als Jeffrey Tambor, Felicity Huffman, Eddie Redmayne en Jared Leto al eerder voelden bij hun rollen als transpersonages.

De casting van het personage Victor leverde regisseur Dhont heel wat kritiek vanuit de transgender gemeenschappen op. Dhont vertelde aan Vice dat hij wel degelijk bezig was met hoe de acteur die de rol van Victor speelt als niet transgender zou overkomen op het publiek. "Maar, als mensen me vragen of ik er toen bij stilstond, dan is dat een enorm beledigende vraag voor mij. Alsof ik daar niet mee bezig ben geweest. Maar uiteindelijk heb ik de persoon gecast die de rol kan dragen. Ik wilde Victor casten omdat hij met respect die identiteit kan representeren, en op een ongelooflijk buitengewone manier de danspassen kan doen en kan acteren. Ik ben er veel mee bezig geweest. Maar ik heb het op een gegeven moment ook losgelaten."

Sommige mensen leggen druk op Dhont omdat hij een van de weinige bekende films met een transgender personage heeft gemaakt. "Ik denk dat daar een gevoeligheid ligt. Girl zal voor veel [trans] mensen niet die representatie bieden, dus daarom bevat het misschien een ontgoocheling. Ik vul het nu in voor hen, en ik wil zeker niet voor hen spreken, maar deze film is gemaakt in de hoop dat zowel een cisgender als een transgender hier iets aan heeft. Het feit dat het maar één ervaring kan representeren is logisch, want het is maar één film, één personage en één ervaring. Het is bovendien een valide ervaring, want ik ken Nora al acht jaar (op wie de film gebaseerd is) zij is zeer trots op de film als een correcte representatie van háár ervaring. Dus wat kan ik eraan toevoegen?."

Een Amerikaans journalist omschreef de film als 'trans trauma porn', om aan te geven dat de film met een cisgender blik geilt op de trauma's van transgender mensen met hun lichaam. Deze opmerking greep Dhont erg aan. "Omdat deze film zo persoonlijk is, een verlengde van mijzelf. Ik heb met zoveel passie en liefde voor de film en dat personage gewerkt. Als je zoiets leest. Dat artikel is bewust, zeer bewust bedoeld om pijn te doen. Maar Dhont kan het achter zich laten, want er zijn ook transgenders die hem wel steunen en die wél blij zijn met de film.

"Voor mij heeft de film een emancipatorisch effect, heel vaak als je een holebi of transgender personage te zien krijgt, dan vecht die tegen een buitenwereld die hen niet ervaart dat heeft dan een hoog heroïsch gehalte. Maar in mijn film strippen we die strijd met die wereld helemaal weg en tonen we een trans meisje wiens grootste conflict haar eigen lichaam is. Zij maakt zelf haar eigen fouten en is geen slachtoffer, iets wat voor mij heel menselijk is." Maar ze is wel slachtoffer van de druk om zich te conformeren naar binair denken, dus hoe men een meisje of een vrouw ziet. En daar kan ze niet zo veel aan doen. "Dat is waar, die blik heeft ze geïncarneerd. De blik van de buitenwereld op een vrouwenlichaam, die heeft zij haar eigen gemaakt."

Het aspect doet de Vice interviewer denken aan het verhaal van Nederlands trans model Valentijn de Hingh. Zij wilde vroeger als jongetje ook ballet danser worden. Valentijn vertelde aan Vice dat ze na haar transitie nog wel eens dacht; waarom heb ik me geconformeerd naar hoe andere mensen denken hoe het hoort te zijn?. Hetzelfde wat er in Girl gebeurt eigenlijk. "Dat is de metafoor van de film: een trans meisje dat zich wil conformeren naar het klassieke idee van de ballerina, en zich in de vorm wil persen die wordt gezien als vrouwelijk, omdat ze zichzelf anders niet als meisje ziet. Dat is iets wat ik met de film wilde aankaarten. Nog niet veel mensen lijken die metafoor opgemerkt te hebben," aldus Dhont die verder in Vice zei:

"Maar dat is juist wat mij zo raakte toen ik Nora ontmoette. Waarom kan ze niet een meisje zijn in het lichaam waarin ze is geboren? Waarom kan zij geen meisje zijn met een penis? Maar voor haar kon dat niet. Zij is denk ik heel blij dat ze geopereerd is, maar ik heb haar meegemaakt van haar 15e tot nu, haar 23ste. Vanaf haar 15e liet Nora zichzelf geen enkele relatie toe met een ander lichaam. Ze dacht: ik kan dat pas als mijn lichaam vrouwelijk is. Toen werd ze geopereerd, maar wat ze dacht dat ze los zou kunnen laten, bleef nog steeds in haar hoofd zitten. Voor mij is dat de symboliek van de film. Er zal altijd iets zijn, ze zal die identiteit nooit helemaal los kunnen laten."

Hoe staat Dhont zelf tegenover alle kritiek? Het is een menselijke eigenschap dat je het voor iedereen goed wil doen, en ik merk nu dat dat niet altijd kan. Zeker als je een film als Girl maakt, weet je dat het mensen zal verdelen. Mensen vinden het goed, niet goed, walgelijk. Dat is kwetsbaar, zeker als je er zo dichtbij staat zoals ik bij Girl. Maar hé, mijn volgende film gaat over een homo (Lukas identificeert zichzelf als homo), dus iedereen mag gerust zijn.

Cisgender is een Engelstalige term waarmee mensen worden aangeduid van wie de seksuele identiteit overeenkomt met het biologische geslacht waarmee zij geboren zijn. De term wordt doorgaans gebruikt als de tegenhanger van transgender, waarbij het biologische geslacht en identiteit niet overeenkomen. Verreweg de meeste mensen zijn cisgender. Het voorvoegsel cis komt uit het Latijn en betekent "aan deze kant", zoals trans staat voor "aan de andere kant". Het woord cisgender wordt ook wel afgekort tot cis, en er kan worden gesproken van cis-mannen en cis-vrouwen. Cisgender is dus een term die het tegengestelde van transgender betekent. Cisgender wil dan zeggen mensen die zich min of meer, doenbaar goed voelen in hun genderidentiteit.
LEES OOK
FILM GIRL WON PRIJS OP EUROPEES FILMFESTIVAL
HET VERHAAL VAN NORA WIENS VERHAAL INSPIRATIE VORMDE VOOR DE FILM GIRL
VLAAMSE TWEELING EENTJE IS TRANSGENDER WIENS VERHAAL AANBOD KOMT IN DE FILM GIRL
NEDERLANDSE TRANSGENDER ORGANISATIE NIET BLIJ MET DE FILM GIRL
BELGISCHE FILM (Girl) MET TRANSGENDER THEMA WON AL VERSCHILLENDE PRIJZEN

Bron: vice.com

Dit bericht is gepost op 20 December, 2018 en 8267 keer gelezen.


Bestel uw HelloFresh box via bovenstaande foto (klik & bestel) en krijg 25 € korting op je eerste box!


Holebi Gids

Uitgaan

22 maart 2019 - D Club Spring
23 maart 2019 - Mr Bear Netherlands
23 maart 2019 - Girls for Girls
23 maart 2019 - Soiree Feminee
23 maart 2019 - Obscura
24 maart 2019 - Mr Flash Party
29 maart 2019 - Lush
30 maart 2019 - Bear Party
30 maart 2019 - Velvet69 No Limits
02 april 2019 - Alaska Thunderfuck

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Bericht over aanslag op homobars in Oostende zorgt voor paniek + video.

 

Belg verkiezingen: welke partij sluit het best aan bij je mening over holebi, transgender+ rechten en meer? Doe de test...

 

Belgie gaat chemseks onder homo en biseksuele mannen onderzoeken en bespreekbaar maken.

 

Holebi's uit Sint-Niklaas en MGB finalist willen nieuwe bloeddonatiewet.

 

Regenbooghuis Limburg deelt holebi & trans pakketten uit op scholen.

 


Buitenlands nieuws

Nederlandse wijk krijgt straatnamen vernoemd naar holebi & trans activisten.

 

Waarom er in de media amper berichten zijn over vervolgde lesbiennes in Tjetsjenie.

 

Rotterdamse homo's in toenemende mate slachtoffer beroving tijdens internetdates.

 

Amerikaanse prof WK winnende vrouwelijke voetbalsters kondigden verloving aan.

 

Transgender+ personen beter beschermt in Nederland.

 


Showbizz nieuws

Dove transgender man krijgt rol in DC superhelden Tv serie Titans.

 

Voor het eerst transgender model in project Runway.

 

Conchita Wurst toont opnieuw nieuwe look, fans geschokt maar tevreden + video.

 

Sam Smith komt uit de kast als genderqueer.

 

Nederlandse rapper kwam in muziekvideo uit de kast + video