Je leest:

Aids net als mazelen bijna ingedijkt, en daling aantal besmettingen in ons Belgen landje.Voor het vijfde jaar op rij is het aantal nieuwe hiv-besmettingen in ons Belgen landje gedaald. Met dank aan Zwitserse dokters en Maggie De Block, die aidsremmers meteen na de diagnose terugbetaalt. Vroeger gebeurde dit pas als het immuunsysteem al was aangetast.

Vorig jaar hoorden 890 mensen in ons land dat ze hiv-positief zijn, zo meldt het wetenschappelijk onderzoekscentrum Sciensano. In 2008 waren dat er nog 1.092. Ondanks de vele campagnes voor condoomgebruik bleef de aidsepidemie toen nog verder oprukken. Vooral bij homo mannen werden relatief veel nieuwe besmettingen vastgesteld. Piekjaar was 2012, met 1.227 diagnoses. In vergelijking met dat record zijn er nu 27,5% minder nieuwe besmettingen. Ook in 2017 was er een daling, van 2%. We mogen van een trend spreken, zegt Boris Cruyssaert van Sensoa, het expertisecentrum voor seksuele gezondheid.

Dat aids ook te stoppen valt zonder condooms klonk behoorlijk revolutionair, toen de Zwitserse Federale Commissie voor Aidskwesties tien jaar geleden een eerste aanbeveling in die zin deed. De Zwitsers wilden grenzen verleggen om koppels bij wie één partner drager is van het hiv-virus te helpen in hun kinderwens.

Dus deden ze onderzoek naar onbeschermde seks, legt Cruyssaert uit. De deelnemende koppels noteerden hoe vaak ze seks hadden zonder condoom. Beide partners werden medisch goed opgevolgd. Zo kwamen de Zwitsers tot de vaststelling dat aids niet altijd even besmettelijk is. Het risico is groot als de hoeveelheid virus in het bloed hoog is. Bij patiënten die minstens zes maanden aidsremmers slikten, was die concentratie zo laag dat ze niet meer meetbaar was met een gewone bloedtest. En dit bleek samen te gaan met minder hiv-overdracht, stelde men toen nog voorzichtig.

Bij twee vervolgstudies werd het seksleven van 880 hetero koppels en 635 homo koppels, van wie één partner hiv-drager, vier jaar lang in kaart gebracht. Dat leverde in totaal 76.991 keer onbeschermde seks op. En niet één besmetting, weet Cruyssaert. De studie bij de homokoppels werd in april dit jaar afgerond en pas sinds vorige zomer durft men onomwonden te stellen dat de kans op transmissie nul is ls de hiv-patiënt minstens zes maanden aidsremmers slikt.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft niet op de resultaten gewacht. Op 1 december 2016 al keurde zij, op vraag van experts, de terugbetaling van aidsremmers goed voor alle hiv-patiënten, ongeacht het stadium van de ziekte. Dat het aantal nieuwe besmettingen voordien al aan het zakken was is te danken aan de creativiteit van onze dokters. Zodra zij beseften dat hiv-medicatie ook de verspreiding van de epidemie afremt, gingen ze op zoek naar redenen om hun patiënten zo snel mogelijk aidsremmers te laten nemen, verduidelijkt Cruyssaert.

De Block prijst zich gelukkig dat de inspanningen beloond worden. "We blijven daarop inzetten, er kunnen heel wat nieuwe besmettingen worden vermeden. Maar het blijft cruciaal dat iedereen de nodige voorzorgsmaatregelen neemt, en zich wanneer nodig laat testen op hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen (Soa's)."

Daarmee wijst de minister op de overblijvende zwakke schakel. Naast de zowat 16.000 gediagnosticeerde hiv-patiënten in ons land, zijn naar schatting 2.000 mensen drager zonder het te weten. Dat zijn er bijna 1.000 minder dan tien jaar geleden, maar deze groep blijft de motor van de epidemie omdat ze niet behandeld wordt, zegt Boris Cruyssaert. Liefst 36% van alle hiv-diagnoses wordt nog altijd laattijdig gesteld. Maar zodra de behandeling gestart wordt, is het virus bij 97% binnen de zes maanden dermate teruggedrongen dat het niet meer detecteerbaar is.

Het ziet er nu wel naar uit dat men de aidsepidemie zal kunnen indijken, net zoals dat met de mazelen gebeurd is. Als het zo doorgaat, hebben we over twee jaar al een keerpunt bereikt. Bovendien wordt het preventief gebruik van aidsremmers sinds 1 juni vorig jaar terugbetaald voor wie een hoog besmettingsrisico loopt. Het effect daarvan zal normaal vanaf volgend jaar in de statistieken te zien zijn.
Extra
- Alles over Aids => Klik hier
- Links naar websites rond seksuele gezondheid => Klik hier
- Alles over Soa's => Klik hier
LEES OOK
GEEN STRAF VOOR MAN UIT TONGEREN DIE EX VRIEND BESMETTE MET HIV
ZESDE GEVAL VAN HIV BESMETTING ONDANKS GEBRUIK VAN PREP
OOK VAN ENKEL LESBISCHE SEKS KAN JE HIV OF SOA KRIJGEN
BERICHT AAN ALLE BELG MANNEN DIE SEKS HEBBEN MET MANNEN + 2 VIDEO'S
CONCHITA WURST KWAM GEDWONGEN UIT DE KAST ALS HIV-POSITIEF

Bron: hln.be

Dit bericht is gepost op 28 November, 2018 en 4949 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

17 augustus 2019 - Kings & Queens
17 augustus 2019 - Cave 17
17 augustus 2019 - Musikon
18 augustus 2019 - Flash Tea Dance
23 augustus 2019 - Fever Friday
24 augustus 2019 - Sinful Saturday
24 augustus 2019 - Boots Club
24 augustus 2019 - Sharon O Love Live
24 augustus 2019 - Los Ninos
30 augustus 2019 - Suave Mente

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Ook Closing Festival Antwerp Pride was succes + reactie 2 moslims en oudste homo aanwezige.

 

De Antwerp Pride was met 90.000 deelnemers een groot succes + 2 video's.

 

Holebi & Trans voetbalcampagne Pass The Message tijdens Antwerp Pride Games.

 

SP.A gemeenteraadslid geeft reactie op uitspraken Vlaams Belanger over Prides.

 

Aalsterse Vlaams Belanger over Gay Prides: Walgelijke toestanden + hoe de Prides écht zijn.

 


Buitenlands nieuws

Eerste permanent Regenboogzebrapad in Londen is een feit.

 

Weigeren pro homohuwelijkstaart komt voor Europees Hof voor de rechten van de Mens.

 

Trump administratie komt met zoveelste anti holebi wet.

 

Uniek in de Arabische wereld: presidentskandidaat is openlijk homo.

 

Hetero's kunnen op het vlak van relaties en seks nog veel leren van holebi's + dromen van wereld zonder gender.

 

Al meer dan 10 Amerikaanse plaatsen met derde gender optie.

 

FBI voorkomt aanslag op holebi club en meer in Las Vegas.

 


Showbizz nieuws

Gordon uit afkickkliniek, de moeilijkste tijd begint nu.

 

Actiefiguurtje van tenniskampioen en lesbische pionier Billie Jean King.

 

Victoria's Secret plooit voor kritiek van fans en boycot met eerste transgender model.

 

Actrice Laverne Cox kreeg onverwacht telefoontje van de hertogin van Sussex.