Je leest:

2 Nederlandse ziekenhuizen starten met draagmoederschap voor homo koppels.Volgend jaar hoeven Nederlandse homo koppels met kinderwens via draagmoederschap niet meer naar het buitenland om die wens in vervulling te zien gaan. Want in 2019 starten twee Nederlandse IVF-klinieken met draagmoederschap voor homo koppels.

In MC Kinderwens in Leiderdorp gaat het om een behandeling waarbij de draagmoeder zelf de eiceldonor is. In Nij Geertgen in Elsendorp is dat geen voorwaarde. Daardoor kunnen de vaders kiezen voor een eiceldonor die genetisch verwant is aan één van de wensvaders, een zus bijvoorbeeld. Die eicel wordt dan geplaatst bij de draagmoeder.

‘Ik vind het te gek voor woorden dat homo koppels, maar ook vrouwen met bijvoorbeeld oncologische klachten, naar het buitenland moeten gaan om daar hun kinderwens in vervulling te laten gaan,’ zegt directeur Marc Scheijven van Nij Geertgen in De Monitor. ‘Terwijl alle medische en technische ervaring en kennis in huis is.’

Ook het Isala Fertiliteitscentrum in Zwolle en het VUmc in Amsterdam overwegen het aanbieden van IVF-draagmoederschap aan homoparen. Het VUmc heeft voornemens voor een speciaal project voor mannen die met behulp van een draagmoeder een kind willen krijgen. Het VUmc is nu het enige ziekenhuis in Nederland waar heteroseksuele stellen al terecht kunnen voor IVF-draagmoederschap.

Stichting Meer dan Gewenst, de organisatie van en voor homo & lesbische koppels met kinderen of kinderwens, is erg blij dat homo koppels niet meer naar het buitenland moeten. "Dit is een grote sprong voorwaarts. Dit nieuws biedt homostellen het prachtige vooruitzicht om ouder te worden en geeft hen en draagmoeders het vertrouwen dat gynaecologen achter ze staan’, zegt voorzitter Luc Nibbeling.

De beroepsgroep van Nederlandse Gynaecologen kijkt al sinds 2016 naar de mogelijkheden om het IVF-draagmoederschap mogelijk te maken voor homo koppels. "Elk jaar wenden zich tientallen homo koppels tot artsen met dit verzoek. Maar tot nu toe is dat in Nederland niet mogelijk en zien de mannen zich genoodzaakt om naar het buitenland te gaan", aldus gynaecoloog Annemiek Nap.

In de Nederlandse Embryowet is vastgelegd aan welke voorwaarden gynaecologen, embryologen en IVF-artsen zich moeten houden. Afgelopen zomer werd daarop een toelichting gepubliceerd, met daarin ruimere criteria voor draagmoederschap. Toch zijn klinieken volgens De Monitor nog huiverig om mee te werken aan IVF voor draagmoeders. Zo kan bijvoorbeeld de draagmoeder spijt krijgen en het kind niet willen afstaan. Omdat zij de baby baart, heeft ze het Nederlandse recht aan haar kant. En dat kan leiden tot moeilijke situaties voor alle partijen.

De rechten van de wensouders en het kind moeten daarom beter worden gewaarborgd, is ook het advies van de Staatscommissie Herijking ouderschap. Een draagmoeder die spijt krijgt, kan dan niet zomaar de overeenkomst ontbinden maar moet daarvoor naar de rechter.

Stichting Meer dan Gewenst roept de politiek op het debat over draagmoederschap zo snel mogelijk te openen. "Het gat tussen medisch beleid en de wet wordt groter. Het aantal kinderen dat via draagmoederschap ter wereld komt, neemt toe, maar juridische bescherming blijft tot nog toe uit", zegt Nibbeling. Minister Bruins voor Medische Zorg en Sport komt in januari met een reactie.

In Nederland is draagmoederschap mogelijk onder strikte voorwaarden. Wensouders moeten zelf een draagmoeder zoeken, maar mogen bijvoorbeeld geen oproep plaatsen op sociale media. Commercieel draagmoederschap is verboden. Een vrouw die zwanger wordt voor wensouders, mag dat dus niet doen om er financieel beter van te worden.

Bron: rozegolf.nl & nos.nl

Dit bericht is gepost op 14 November, 2018 en 3169 keer gelezen.
Holebi Gids

Uitgaan

25 mei 2019 - Boots Club
25 mei 2019 - Que Pasa
25 mei 2019 - Girls for Girls
25 mei 2019 - Lumbago Foute Party
31 mei 2019 - Fever Friday
01 juni 2019 - Boots Club
01 juni 2019 - Sinful Saturday
01 juni 2019 - Cave15 Fire & Ice
01 juni 2019 - Twinxx
08 juni 2019 - Boots Club

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Stiefgrootvader riskeert 40 maanden cel na verkrachting minderjarig transgender meisje + nuttige links.

 

Brussels vluchthuis opende dagcentrum-onthaal-infopunt voor holebi & transgender jongeren.

 

Nieuw project zelfmoordpreventie onder Vlaamse holebi's & transgenders + mensen gezocht die website willen beoordelen.

 

Belgisch voetballer gaat akkoord met straf van voetbalbond wegens homofobe gezangen.

 

Vooral reclamemakers vinden Jupiler advertentie met Sam Bettens geniaal.

 

Het verhaal van een Vlaamse transman die leerkracht godsdienst is + video.

 


Buitenlands nieuws

Nog zeer veel holebi- en transfobie in de sport, aldus Europees onderzoek.

 

Modemerken zetten zich steeds vaker groots in op Pride maand, goed bedoeld of puur voor het geld?

 

Tweede positieve stap van vier voor holebi's & transgenders in de VS.

 

Eerste Aziatische land met homohuwelijk is een feit.

 

Transgenders steeds vaker ook slachtoffer geweld en discriminatie door politie.

 


Showbizz nieuws

Na premiere Elton John's Rocketman, 14 bijzondere feitjes over de grootste rockdiva allertijden.

 

Songfestival winnaar Duncan uit de kast als bi-tje, sprak pro holebi woorden in speech na overwinning + 2 video's.

 

Ex voetballer en echtgenoot trotse papa's van tweede kindje + foto's.

 

Troye Sivan organiseert samen met Charli XCX een holebi & transgender muziekfestival.