NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

2 Nederlandse ziekenhuizen starten met draagmoederschap voor homo koppels.Volgend jaar hoeven Nederlandse homo koppels met kinderwens via draagmoederschap niet meer naar het buitenland om die wens in vervulling te zien gaan. Want in 2019 starten twee Nederlandse IVF-klinieken met draagmoederschap voor homo koppels.

In MC Kinderwens in Leiderdorp gaat het om een behandeling waarbij de draagmoeder zelf de eiceldonor is. In Nij Geertgen in Elsendorp is dat geen voorwaarde. Daardoor kunnen de vaders kiezen voor een eiceldonor die genetisch verwant is aan een van de wensvaders, een zus bijvoorbeeld. Die eicel wordt dan geplaatst bij de draagmoeder.

Ik vind het te gek voor woorden dat homo koppels, maar ook vrouwen met bijvoorbeeld oncologische klachten, naar het buitenland moeten gaan om daar hun kinderwens in vervulling te laten gaan, zegt directeur Marc Scheijven van Nij Geertgen in De Monitor. Terwijl alle medische en technische ervaring en kennis in huis is.

Ook het Isala Fertiliteitscentrum in Zwolle en het VUmc in Amsterdam overwegen het aanbieden van IVF-draagmoederschap aan homoparen. Het VUmc heeft voornemens voor een speciaal project voor mannen die met behulp van een draagmoeder een kind willen krijgen. Het VUmc is nu het enige ziekenhuis in Nederland waar heteroseksuele stellen al terecht kunnen voor IVF-draagmoederschap.

Stichting Meer dan Gewenst, de organisatie van en voor homo & lesbische koppels met kinderen of kinderwens, is erg blij dat homokoppels niet meer naar het buitenland moeten. "Dit is een grote sprong voorwaarts. Dit nieuws biedt homostellen het prachtige vooruitzicht om ouder te worden en geeft hen en draagmoeders het vertrouwen dat gynaecologen achter ze staan, zegt voorzitter Luc Nibbeling.

De beroepsgroep van Nederlandse Gynaecologen kijkt al sinds 2016 naar de mogelijkheden om het IVF-draagmoederschap mogelijk te maken voor homokoppels. "Elk jaar wenden zich tientallen homo koppels tot artsen met dit verzoek. Maar tot nu toe is dat in Nederland niet mogelijk en zien de mannen zich genoodzaakt om naar het buitenland te gaan", aldus gynaecoloog Annemiek Nap.

In de Nederlandse Embryowet is vastgelegd aan welke voorwaarden gynaecologen, embryologen en IVF-artsen zich moeten houden. Afgelopen zomer werd daarop een toelichting gepubliceerd, met daarin ruimere criteria voor draagmoederschap. Toch zijn klinieken volgens De Monitor nog huiverig om mee te werken aan IVF voor draagmoeders. Zo kan bijvoorbeeld de draagmoeder spijt krijgen en het kind niet willen afstaan. Omdat zij de baby baart, heeft ze het Nederlandse recht aan haar kant. En dat kan leiden tot moeilijke situaties voor alle partijen.

De rechten van de wensouders en het kind moeten daarom beter worden gewaarborgd, is ook het advies van de Staatscommissie Herijking ouderschap. Een draagmoeder die spijt krijgt, kan dan niet zomaar de overeenkomst ontbinden maar moet daarvoor naar de rechter.

Stichting Meer dan Gewenst roept de politiek op het debat over draagmoederschap zo snel mogelijk te openen. "Het gat tussen medisch beleid en de wet wordt groter. Het aantal kinderen dat via draagmoederschap ter wereld komt, neemt toe, maar juridische bescherming blijft tot nog toe uit", zegt Nibbeling. Minister Bruins voor Medische Zorg en Sport komt in januari met een reactie.

In Nederland is draagmoederschap mogelijk onder strikte voorwaarden. Wensouders moeten zelf een draagmoeder zoeken, maar mogen bijvoorbeeld geen oproep plaatsen op sociale media. Commercieel draagmoederschap is verboden. Een vrouw die zwanger wordt voor wensouders, mag dat dus niet doen om er financieel beter van te worden.

Bron: rozegolf.nl & nos.nl

Dit bericht is gepost op 14 November, 2018 en 3634 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Het rommelt in het Oost-Vlaamse regenbooghuis (roze huis).

 

Vlaams rapport: Wat is de impact van het coronavirus op holebi en transgender+ personen (+ nuttige links).

 

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 

Weer een Belgische plaats op komst met een regenboogzebrapad + lijstje.

 

Eén programma Iedereen beroemd zoekt ook holebi's e.a voor: op zoek naar een virusvriend + video.

 

50 inwoners van Ronse wonnen een regenboog mondmasker.

 

Hoera, ze hebben het gehaald, Bart & Olivier in de VS met zoontje Warre + extra info.

 


Buitenlands nieuws

Holebi relaties zegenen in de kerk? en blik op holebi's verschuift binnen rooms-katholieke kerk.

 

Trans politicia brengt lied voor George Floyd, enkele dagen na diens dood schiet politie zwarte trans man dood + video

 

Minderjarige Nederlandse homofoob riskeert taakstraf en geldboete.

 

Een derde transgender en niet-binaire jongeren deed afgelopen jaar zelfmoord poging.

 

1e Lesbisch live Facebook huwelijk in eerste Centraal Amerikaans land waar holebi's kunnen trouwen + video + lijst.

 

Humanitaire crisis voor holebi & transgender+ personen dreigt in gemenebestlanden door coronavirus.

 


Showbizz & Sport

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.

 

Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.

 

Pixar komt met holebi kortfilm op Disney+ (+ trailer).

 

Waarom Ruby Rose stopt als Batwoman - makers nu op zoek naar andere lesbische actrice.