Lot over haar leven op het moment als echtgenote van Vlaams top basketbalster Ann Wauters.Negen maanden deed Ann Wauters, 37, er alles aan om te herstellen van een meniscusletsel in de knie. Ze trok van de ene specialist naar de andere, ging onder het mes en zag op geen inspanning om fit te raken voor het WK basketbal. Met de steun van echtgenote Lot Wielfaert, 41, kwam het goed.
In de krant het Laatste Nieuws zegt Lot: "Ann was altijd al een speelster die gelooft in hard werken, dat bewonder ik echt in haar."

Zes weken out. Dat was de eerste prognose die Ann Wauters kreeg na een operatie op 30 december aan haar linkerknie. Zes weken werden zes maanden. Ook de zomer kwam en ging, basketten lukte niet. Pas een week geleden stond de 37-jarige center op het parket. Niet aan honderd procent, maar goed genoeg om met de Belgian Cats naar het WK te trekken.

"Ik vond dat Ann heel geduldig was, want het is pas de eerste keer in haar carrière dat haar lichaam niet mee wilde. Elke keer dat ze terugkeerde, is ze hervallen. Dat was hard, want Ann is een sportvrouw die zich een doel stelt en dat vervolgens ook haalt. Het is haar nu gelukt om het WK te halen, maar wel met minder uren in de benen dan anders. Dat zal in haar hoofd spelen. Die knie is niet super." Aan het woord: Lot Wielfaert, die al zestien jaar lief en leed deelt met Wauters. Hun drie jonge kinderen Lou (7), Vince (7) en Dree (4) zijn zo'n beetje de geluksbrengers van de Cats.

Of er thuis meer over die knie dan over basketbal gepraat werd, of was het onderwerp taboe? "Uiteraard is daar veel over gepraat. Ons leven draait voor een groot deel om haar, als atlete. Het is niet dat ze lastig rondliep, ze was er wel hard mee bezig. Ik steun haar honderd procent, maar ik heb nooit gezegd: je zou beter dit of dat doen."

Is Ann maniakaal bezig met haar sport? Volgens Lot best wel. "Op de eerste schooldag postten twee vriendinnen een foto: kindjes afgezet, in de wellness. En Ann? Die was beneden in ons huis aan een work-out bezig. Ook op haar vrije dagen traint ze. Ann was altijd al een speelster die gelooft in hard werken, dat bewonder ik echt in haar. Ann scoorde altijd bij de besten op conditionele testen als ze bij een nieuwe club aankwam. Op dat vlak is ze een strever (lacht). Nog voor Ann bevallen was van Vince, had ze al getekend bij Valencia. Tijdens haar zwangerschap bleef ze gezond eten, omdat ze wist dat ze in vorm moest raken. En toen de baby's er waren, ik ben zelf kort voor Ann bevallen van Lou, kwam ze niet naar boven voor haar training gedaan was. Ook al krijsten ze. Ik verdenk er haar van dat ze de muziek toen bewust luider zette (lacht)."

Ann houdt veel van haar sport, ze zou het basketbal niet kunnen missen. Als ze haar rol kan spelen op het WK en haar knie houdt het, dan sluit ik niet uit dat ze nog honger heeft om het EK van 2019 te spelen, goed wetende dat, daar een olympisch ticket te verdienen valt. Tokio 2020 halen." Maar Ann zou ook kunnen zeggen ik heb het allemaal gehad en gezien, waarop Lot zegt: "Mocht haar lichaam een paar jaar geleden al tegengesputterd hebben, dan zou Ann al gestopt zijn, maar het is pas de eerste keer. Ze heeft nog altijd die winnaarsmentaliteit."

Ze won de Euroleague-titel met Valencia. Ze was net mama, verhuisde met het hele gezin naar daar en kon minder rusten, wat een sporter toch nodig heeft. Ik kon ook minder koken omdat ik veel met de kindjes bezig was. (denkt na) Ook het brons met de Cats was mooi. Of de Turkse beker die ze met Galatasaray won. Weet je, Ann heeft veel gewonnen waar de mensen niets van weten. Daarom is het nu wel leuk dat ze met de Cats die erkenning wel krijgt. Sporza zond hun matchen live uit tijdens het EK. Je kan niet geloven hoe vaak ik mensen me toen in de Colruyt aangesproken hebben. Ze herkennen Ann veel makkelijker nu. België leefde precies toch mee."

Of Lot haar eigen dromen heeft moeten opzij zetten voor haar sportieve echtgenote? "Neen. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik mijn leven voor haar opofferde. Uiteraard heb ik wel eens gevloekt als ik alleen voor de kindjes moest zorgen, maar een topsporter moet voor een deel egoïstisch zijn om er te staan. Het was een wisselwerking. Eerst reisden we de wereld samen rond zonder en daarna met kinderen. Als ik opnieuw zou moeten kiezen, zou ik net hetzelfde doen.

Als koppel deden we het wel niet zo goed op lange afstand, aan de telefoon. We zijn dan samen het avontuur aangegaan. Eerst in Samara in Rusland. Toestanden gezien. Kon het koppel in Rusland of in een ander homofobisch land hand in hand lopen? Wij zijn al geen koppel dat hand in hand loopt, dat was nooit een thema. Als atleet ben je hard afgeschermd, je leeft in een cocon. Ann was in die landen ook om haar job te doen, niet om te verkondigen dat ze voor holebi's moesten open staan. In de entourage wist iedereen dat wij samen waren en we kregen daar nooit negatieve reacties op."

Hoe leerde Lot en Ann elkaar destijds kennen vroeg de reporter van het Laatste Nieuws zich nog af. "Ik ging met een vriendin Sarah mee naar Valenciennes, waar Ann toch al een grote madame was. Ze had al de Euroleague gewonnen. Dus ik kende haar wel van naam en door Sarah maakten we kennis. Wie achter wie zat? (lacht) Ik heb niet moeten jagen. De klik was er snel. Ik dacht dat alles in orde was, tot ze dan zei: Ik kan je wel niks beloven. Ik viel voor haar humor, ze is verrassend grappig."

Bron: hln.be

Dit bericht is gepost op 26 September, 2018 en 4856 keer gelezen.