Je leest:

Belgische politieke partijen en holebi's & transgenders - verkiezingen oktober 2018.Op aanvraag informatie over de holebi & transgender standpunten van onze Belgische politieke partijen, naar aanleiding van de komende verkiezingen op 14 oktober van dit jaar.

Allereerst kan je enkele algemene wettelijke verwezenlijkingen lezen op het vlak van holebi's en transgenders, met daarbij vermeld Welke partijen het initiatief namen tot de betreffende wet.
Daarna is er aandacht voor elke partij met daarbij enkel alles over holebi's & transgenders. De algemene ideeén en standpunten van elke partij kan je vinden op de website van de partij van je keuze, makkelijk te vinden via google.be

Opmerking; kleine lokale (nieuwe) gemeente partijen zijn niet vermeld wegens een wildgroei van deze partijen wiens standpunten rond holebi's & transgenders vrijwel onbekend of niet te vinden zijn. Al kan je wel zelf via google zoeken een poging wagen.

ALGEMEEN

Het homohuwelijk kwam er door: Open Vld (toen nog VLD), Groen (toen nog Agalev), SP.A, Ecolo, PS, N-VA, CD&V (toen nog CVP). De partijen: MR, cdH en Vlaams Belang stemden tegen.

- Wetsvoorstel adoptie recht werd destijds (2006) nipt goedgekeurd met 34 stemmen tegen 33 met twee onthoudingen van VLDers (nu Open Vld) Vankrunkelsven en Van de Casteele.

- In 2012 kwam toenmalig minister van Gelijke Kansen, Joélle Milquet (cdH) met een Nationaal Actieplan tegen Homofobie en Transfobie dat liep tot 2014. De verlenging van het plan, wat moest gebeuren in 2014, liet op zich wachten tot 2018, door talmen van huidige regering.

- Door een wetsvoorstel van Open Vld minister Turtelboom kwam er in 2014 een wet die zwaarder straft wanneer iemand een haatmisdaad pleegt die ingegeven is door haat tegen, misprijzen van of vijandigheid tegen een persoon zijn of haar seksuele geaardheid. De bepalingen zijn ook van toepassing voor misdrijven ingegeven door andere motieven zoals op basis van: het geslacht, de huidskleur, geslachtsverandering, geloof, afkomst, handicap, levensbeschouwing enz...

- In 2014 kwam er een wet die lesbische meemoeders gelijk stelt aan hetero's op het vlak van schenkingsrechten. De wet kwam er op initiatief van: Ludo Sannen (SP.A), Bart Van Malderen (SP.A), Griet Smaers (CD&V), Katrien Schryvers (CD&V), Koen Van Den Heuvel (CD&V), Matthias Diependaele (N-VA) en Piet De Bruyn (N-VA).

- In 2015 kwam er een wet waardoor lesbische meemoeders niet langer het kind van hun partner moeten adopteren, ze worden automatisch wettelijke meemoeder na geboorte van een kind binnen een lesbische relatie. De wet kwam er op initiatief van: Jean-Jacques De Gucht (Open Vld), Annemie Turtelboom (Open Vld), Sonja Becq (CD&V), Els Van Hoof (CD&V) en Guy Swennen (sp.a).

- In 2017 ging de nieuwe Belgische transgender wet van kracht. De nieuwe wet is een realisatie van minster van Justitie Koen Geens (CD&V) en staatsecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA), die voort bouwden op het werk van Elke Sleurs (N-VA) die eerder de wet mee voorbereidde.

DEEL TWEE DE POLITIEKE PARTIJEN

CD&V
- Toen de partij nog de naam CVP had was men eerder tegen gelijke rechten van holebi's, maar gedurende de jaren is dit enorm veranderd, en hoewel men nog steeds voornamelijk opkomt voor de belangen van het gezin, strijdt men nu al enkele jaren volop mee voor de gelijke rechten van holebi's en transgenders.
- Bij de verkiezingen van 2012 stonden er 2 openlijke holebi's op kieslijsten.
- In 2016 deden ze met een eigen praalwagen mee aan de Gay Pride.
- Dit jaar riep de partij op dat homo & lesbische senioren koppels in rusthuizen samen een kamer zouden krijgen.
- Minister van Onderwijs Hilde Crevits was dit jaar verrast door een onderzoek waaruit bleek dat een ruime meerderheid van de holebi's & transgenders zich onveilig voelen op school.
- Net als veel andere partijen heeft ook cd&v een holebi groep binnen de partij, genaamd Regenboognetwerk, info => Klik hier

GROEN
Groen speelde in het verleden een belangrijke rol in de wettelijke verankering van het homohuwelijk, adoptie bij koppels van hetzelfde geslacht en non-discriminatie van holebi's en gendervariante personen. Op hun website staat onder andere te lezen: Belgié is een gidsland als het aankomt op gelijke rechten voor holebi's en transgenders. Groen speelde altijd al een belangrijke rol in de strijd voor LGBTQI+-rechten. Toch is er nog veel werk om discriminatie en vooroordelen ten aanzien van LGBTQI+ uit de wereld te helpen. Onze partij blijft daarin een voortrekkersrol opnemen.
- Al erg vroeg was de partij één van de eerste politieke partijen die mee deed aan de Gay Pride.
- Bij de verkiezing van 2012 kwam de partij met 39 holebi & trans gerelateerde politieke voorstellen.
- Bij de verkiezingen van 2012 stonden er 28 openlijke holebi's op kieslijsten.
- In augustus van dit jaar stelde de partij zijn Regenboogplan voor n.a.v de komende verkiezingen.
- Dit jaar riep de partij op om het thema holebi & trans al bespreekbaar te maken in de kleuterschool.
- De partij was één van de eersten met een eigen holebi groep binnen de partij, genaamd Roze Groenen. Info => Klik hier

N-VA
Op de website van de partij staat te lezen: De N-VA strijdt mee voor juridische gelijkheid van iedereen, ongeacht zijn of haar geaardheid. De N-VA wil elke vorm van discriminatie tegengaan, in binnen- én buitenland. Holebi's vechten nog dikwijls tegen onbegrip en afwijzing, tegen homofobe pesterijen of regelrecht geweld. Dat is onaanvaardbaar. Als partij blijft de N-VA het voortouw nemen in het gevecht tegen vooroordelen en uitsluiting. Net zoals we dat in het verleden hebben gedaan: altijd met argumenten, niet met sentimenten.
- Met Vlaams Parlementslid Piet De Bruyn, openlijk homo, én rapporteur voor de rechten van HLTBQ in de Raad van Europa.
- In mei van dit jaar deed Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir een voorstel om de zogenaamde wordt hetero therapieén en zgn homogenezers wettelijk te verbieden.
- Bij de verkiezingen van 2012 stonden er vijf holebi's op de lijst.
- Bij de verkiezingen van 2012 had de partij (ook) een transgender kandidaat op een lijst.
- Bij de verkiezingen van 2012 stonden er 15 openlijke holebi op kieslijsten.
- In 2015 kwam politicus Mark Demesmaeker, net als enkele andere politici, in een video op voor holebi's en transgenders, de video kaderde in een actie van de holebi jongerengroep Inderdaad.
- Ook voor de verkiezingen van dit jaar (2018) heeft de partij een transgender op een lijst. (Brugge: Ulrike De Bondt).
- Net als bijna alle andere partijen heeft ook N-VA een holebi groep binnen de partij.
- Holebi gerelateerde info van de partij (in pdf format) => Klik hier
- Holebi gerelateerde info/nieuws van de partij => Klik hier

OPEN VLD
- De partij is de enige partij die al meerdere jaren regelmatig in het holebi info nieuws komt. Bijna altijd met zelf voorgestelde HLTBQ gerelateerde standpunten, wetsvoorstellen. De partij komt ook regelmatig in het nieuws met gemeente initiatieven zoals bijvoorbeeld dit jaar de steun voor de oprichting van een nieuwe holebi organisatie in de Antwerpse gemeente Niel. Het ondertekenen van het Regenboogcharter in verschillende gemeenten enz...
- De partij heeft elk jaar een holebi meter, dit jaar is dat Ann Brusseel eerder was dat Katia Della Faille.
- Bij de verkiezingen van 2012 stonden er 8 openlijke holebi's op kieslijsten.
- In 2007 riep de partij op om adoptie recht voor homo's en lesbiennes mogelijk te maken.
- In 2016 liet men weten dat een religie die holebi's afkeurt niet kan.
- In 2017 vroeg men meer aandacht voor holebi & trans senioren.
- Dit jaar riep de partij op om een app te lanceren om holebi haat te melden.
- Dit jaar veroordeelde men vanuit de partij homofobe uitspraken van de Paus.
- Net als bijna alle anderen heeft de partij ook een holebi groep, genaamd Out of the Blue - voor informatie mail: outoftheblue@openvld.be en/of lees meer rond de kersverse groep => Klik hier

PVDA
- Bij de verkiezingen van 2012 stonden er 2 openlijke holebi's op kieslijsten.
- De partij deed, net als de meeste anderen, ook al regelmatig mee aan de Gay Pride in Brussel en Antwerpen.
- Dit jaar pleitte de partij er al voor dat elke middelbare school een organisatie zou oprichten waarin studenten samen opkomen tegen holebi- en transfobie.
- Regenboogprogramma PvdA Antwerpen => Klik hier
- Ze hebben net als bijna alle anderen ook een holebi groep binnen de partij, genaamd Mix - Info => Klik hier

SP.A
- Met Pascal Smet, Brussels minister van Mobiliteit en openlijk homo.
- Met Sam Van de Putte openlijk homo en dit jaar lijsttrekker van SP.A Aalst.
- In 2010 kloeg men aan dat adoptie door homo & lesbische koppels nog steeds te moeilijk was.
- In 2012 kwam de partij (ook) met tal van holebi punten n.a.v de verkiezingen
- In 2012 stonden er 12 openlijke holebi's op kieslijsten.
- In 2014 riep men op meer actie te ondernemen tegen holebi- en transfobie.
- In 2014 vroeg men de media een meer genuanceerde en correcte beeldvorming te verzorgen rond holebi's en transgenders.
- In 2015 kwamen enkele politici (ook) in een video op voor holebi's & transgenders, de video kaderde in een actie van de holebi jongerengroep Inderdaad.
- Ook sp.a heeft een holebi groep binnen de partij, genaamd Regenboogrood. Info => Klik hier

VLAAMS BELANG
- Zijn van oudsher tegen gelijke rechten van holebi's & transgenders, waarbij men van mening is dat homoseksualiteit enkel binnenskamers moet worden beleeft.
- Pas sinds er af en toe in de media melding kwam dat holebi's werden aangevallen door allochtonen kwam men op voor holebi's maar enkel in deze context, en dat blijft op heden zo.
- In het verleden kwam de partij regelmatig in het nieuws toen sommige leden inclusief sommige politici geweld gebruikte tegen holebi's.
- De partij stemde, met uitzondering van enkele lokale politici, vrijwel altijd tegen elke gelijke rechten wet die in ons landje werd gerealiseerd.
- Volgens de partij kopstukken is het VB niet anti holebi.

CONCLUSIE
Eigenlijk zijn alle partijen pro holebi & transgender, de een al wat meer dan de ander.
- Verstandig is om andere algemene standpunten van partijen te lezen op hun eigen website.

-Goed om weten: het is een fabel en dus onwaar, dat wanneer je blanco stemt, je stem dan naar de meerderheid zou gaan. Het aantal blanco stemmen wordt elk jaar apart in de kranten lijsten vermeld.
- Goed om weten 2: wanneer je niet gaat stemmen zal je géén geldboete krijgen, om de simpele reden dat er bij elke verkiezing honderdduizenden en meer Belgen niet gaan stemmen, en men geen middelen en vooral geld heeft om al deze mensen te vervolgen. Enkel wanneer je bijzitter @ teller bent riskeer je een geldboete omdat men dan meteen je naam heeft wanneer je bent geselecteerd als bijzitter @ stemmen teller.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 22 September, 2018 en 4456 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

17 augustus 2019 - Kings & Queens
17 augustus 2019 - Cave 17
17 augustus 2019 - Musikon
18 augustus 2019 - Flash Tea Dance
23 augustus 2019 - Fever Friday
24 augustus 2019 - Sinful Saturday
24 augustus 2019 - Boots Club
24 augustus 2019 - Sharon O Love Live
24 augustus 2019 - Los Ninos
30 augustus 2019 - Suave Mente

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Ook Closing Festival Antwerp Pride was succes + reactie 2 moslims en oudste homo aanwezige.

 

De Antwerp Pride was met 90.000 deelnemers een groot succes + 2 video's.

 

Holebi & Trans voetbalcampagne Pass The Message tijdens Antwerp Pride Games.

 

SP.A gemeenteraadslid geeft reactie op uitspraken Vlaams Belanger over Prides.

 

Aalsterse Vlaams Belanger over Gay Prides: Walgelijke toestanden + hoe de Prides écht zijn.

 


Buitenlands nieuws

Eerste permanent Regenboogzebrapad in Londen is een feit.

 

Weigeren pro homohuwelijkstaart komt voor Europees Hof voor de rechten van de Mens.

 

Trump administratie komt met zoveelste anti holebi wet.

 

Uniek in de Arabische wereld: presidentskandidaat is openlijk homo.

 

Hetero's kunnen op het vlak van relaties en seks nog veel leren van holebi's + dromen van wereld zonder gender.

 

Al meer dan 10 Amerikaanse plaatsen met derde gender optie.

 

FBI voorkomt aanslag op holebi club en meer in Las Vegas.

 


Showbizz nieuws

Gordon uit afkickkliniek, de moeilijkste tijd begint nu.

 

Actiefiguurtje van tenniskampioen en lesbische pionier Billie Jean King.

 

Victoria's Secret plooit voor kritiek van fans en boycot met eerste transgender model.

 

Actrice Laverne Cox kreeg onverwacht telefoontje van de hertogin van Sussex.