Deel 2 LGBT op de Belgische werkvloerMidden augustus kon je bij holebi info al lezen dat Vlaamse werkgevers HLTB (Homo Lesbisch Transgender Biseksueel) werknemers niet afwijzen, maar wel bang zijn voor reacties. Vandaag een vervolg op dat nieuws bericht.

Als het over de rechten van HLTB personen gaat doet ons Belgenlandje het goed. We staan vaak op 1 of toch binnen de top 3 van de top lijstjes waarbij men kijkt hoe goed landen scoren op het vlak van gelijke rechten. Dat we het al vrij goed hebben is een feit, dat het nog beter kan een gegeven. Hoe zit het met de tolerantie van HLTB's op de Belgische werkvloeren? Zijn we daar ook op de goede weg? Of kan het nog (veel) beter? Vacature.com magazine zocht het uit.

Gelijkekansencentrum Unia opende vorig jaar 84 dossiers rond discriminatie van holebi's. 20 procent daarvan had betrekking op arbeid en werkgelegenheid. Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen kreeg 38 klachten van transgenders die zich niet correct behandeld voelden. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Vaak blijft discriminatie onder de radar, omdat er simpelweg geen klacht wordt ingediend.

Ook Marnix ondernam geen stappen toen hij enkele jaren geleden op straat werd gezet vlak na zijn coming out. "Toen ik uit de homo kast kwam was ik veertig en gehuwd met een vrouw. Buren, vrienden, familie reageerden tot mijn opluchting begripvol. Maar op mijn werk verliep dat anders". Marnix had een technische functie bij een Belgisch familiebedrijf in de modesector, waar hij de productie van de collectie opvolgde. "Omdat ik mijn werkgever niet met mijn zorgen wou opzadelen, heb ik gewacht met mijn coming-out op de werkvloer tot het stof in mijn privé leven was gaan liggen. Ik verzamelde mijn moed en vertelde uiteindelijk aan mijn bazin dat ik de afgelopen maanden was gescheiden en was ingetrokken bij mijn vriend. Ze schrok erg van het nieuws. Hoewel ze probeerde om positief te blijven, begreep zij niet hoe ik plots homo kon zijn."

Marnix kreeg na zijn coming out het gevoel alsof de sfeer op het werk van de ene op de andere dag omsloeg. "Hoewel men mij verzekerde dat het bedrijf mij steunde, werd ik plots niet meer betrokken bij bepaalde vergaderingen. Stap voor stap nam men taken uit mijn handen, alsof er iets veranderd was aan mijn professionele kwaliteiten. Kort voor mijn outing had ik nog promotie gekregen, nu was het alsof ik niets goed meer kon doen. Blikken, vragen en opmerkingen van collega's maakten dat ik me soms een rariteit voelde. Mijn mening en hulp werd steeds minder gevraagd. Tot ik op een vrijdagavond te horen kreeg dat ik maandag niet meer moest terugkomen."

De officiële reden van Maxim's ontslag luidde dat hij de collectie niet goed meer zou aanvoelen. "Natuurlijk werd er niet luidop gezegd dat mijn ontslag iets te maken had met mijn geaardheid, maar dat was toch wel erg duidelijk." Marnix is ervan overtuigd dat je als holebi of transgender vooral geluk moet hebben met je werkgever. "Ik ken homo's en lesbiennes die heel positieve reacties kregen op hun coming-out op het werk. Toen ik zelf ging solliciteren op mijn nieuwe job heb ik ook onmiddellijk verteld dat ik samenwoon met een man, en dat was geen enkel probleem! Maar er zijn nog steeds holebi's en transgenders die moeilijkheden ervaren. Want hoe je het ook draait of keert, je bent een tikkeltje anders. Als collega's vertellen over hun weekend en over hun gezin, val je vaak uit de toon. In de ene werkomgeving weegt dat zwaarder door dan in de andere."

Ook voor transgenders is het vaak lastig op de werkvloer. Maar het kan ook anders, zoals het verhaal van Luana Saitta, 33. "In juni startte ik op de IT-afdeling van de Vrije Universiteit Brussel. Voordien stond ik in het onderwijs. Toen ik tijdens mijn sollicitatie de vraag kreeg waarom ik wou overstappen naar een job in IT, legde ik uit dat ik transgender ben en dat ik bezig ben met mijn transitie van een mannen- naar een vrouwenlichaam. Ik stond op het punt om te beginnen met mijn hormonenkuur, waardoor onder andere mijn stem stilaan zou veranderen. Werken achter de schermen leek me dus iets gemakkelijker dan voor een klas met scholieren te staan. De rekruteerders stonden even met hun mond vol tanden, maar uiteindelijk reageerden ze heel begripvol en kreeg ik de job. Later kreeg ik te horen dat ze onder de indruk waren van mijn eerlijkheid en dat ze dankzij mijn verhaal wisten dat ik moeilijke kwesties op de werkvloer nooit uit de weg zou gaan."

Ook over de manier waarop haar nieuwe collega's omgaan met haar transgenderisme kan ze alleen maar blij zijn. Ik merk dat ze geïnteresseerd zijn in mijn transitie, maar op een respectvolle manier. Ze zijn voorzichtig als ze vragen stellen en nog nooit heb ik een flauwe opmerking gekregen. Ik ben echt blij dat ik in zo'n fijne omgeving aan de slag kon gaan. Luana's verhaal bewijst dat België zichzelf zeker en vast een vooruitstrevend land mag noemen. Want in pakweg Rusland of Turkije was haar sollicitatie wellicht anders afgelopen. Maar toch, moeten we ook vermelden, dat ook in ons eigen Belgenlandje het voor transgender personen niet altijd zo positief verloopt als bij Luana. Maar, we zijn op de goede weg, en steeds meer werkgevers hebben geen probleem om een openlijk HLTB persoon aan te nemen, en ook collega's staan er meer voor open in vergelijking met enkele jaren geleden. Al blijven er natuurlijk altijd uitzonderingen.
LEES OOK
HOLEBI & TRANSGENDER UIT DE KAST OP HET WERK IS BETER VOOR WERKGEVER & BEDRIJF
VLAAMSE WERKGEVERS KEUREN HOLEBI & TRANS NIET AF MAAR ZIJN BANG V REACTIES
HOLEBI & TRANSGENDER IN LEIDINGGEVENDE FUNCTIE BETER VOOR BEDRIJF

Bron: holebi info & hln.be

Dit bericht is gepost op 01 September, 2018 en 2280 keer gelezen.