Je leest:

21-jarige die vlak voor de Antwerp Pride een dreig tweet stuurde aan het woord.Vlak voor dat de Antwerp Pride van start ging, werd er een jonge man opgepakt die op Twitter een 'aanslag' aankondigt op de Pride optocht. Zopas kwam de jonge man met nazi sympathieën in de media aan het woord.

S.A belandde in de cel nadat hij op Twitter een aanslag aankondigde op de Antwerpse Pride. Hij bleek ook verboden wapens te bezitten en de nazi's te verheerlijken, maar misschien is zijn deradicalisering deze week ingezet. "Niemand wist van mijn online dubbelleven." Nu een week later, wil S.A zijn verhaal doen, op voorwaarde dat hij anoniem kan blijven. "Ik wil dit namelijk achter mij kunnen laten."

Volgens de 21-jarige S.A weten op heden zijn vrienden en werk collega's nog steeds niet dat hij de persoon is achter de dreigende Tweets, en dat wil hij ook zo houden. Bovendien weten ze ook niet dat hij al jarenlang anoniem nazipropaganda, vreemdelingenhaat en homofobie verspreidde. "Op Twitter kon je zeggen wat je denkt zonder dat daar zware consequenties aan vasthangen, tot nu..."

Want S.A bleef dit keer niet anoniem. De politie spoorde hem op nadat hij in een tweet de pride omschreef als: 'de dag waarop alle faggots samen komen op één plek,' met onder die tekst beelden van Duitse soldaten die een machinegeweer afvuren. Al de volgende dag stond de politie aan zijn deur, omdat zijn tweet niet enkel homofobisch was maar ook een aanslag kon aankondigen.

"Ik begrijp het optreden van de politie wel. Het was mijn stomme fout. Maar ik heb nooit mensen kwaad willen doen. Ik wou nooit mensen kwetsen, of naar de Pride gaan om holebi's te beledigen of zo. Ik vind de Pride onnodig, maar de gaybashing waarover je in het nieuws hoort, daar ben ik ook tegen."

Ondertussen blijkt dat S.A ook lid was van het Vlaams Belang en dat hij ondertussen uit de partij is gezet omdat het VB een poging doet om meer holebi vriendelijker te zijn, al blijven hun standpunten over gelijke holebi rechten hetzelfde: 'die zijn niet nodig'. Ook voor die beslissing heeft S.A naar eigen zeggen begrip. "Wat ik heb gezegd, is inderdaad over de schreef en kan niet zomaar."

S.A zat drie dagen in de cel. Daarna besliste de onderzoeksrechter om hem voorwaardelijk vrij te laten, één van zijn voorwaarden was een bezoek aan Kazerne Dossin in Mechelen, van waar uit de nazi's 25.000 joden en 350 Roma en Sinti deporteerden naar de kampen. "Ik ben er maandag meteen heengegaan", zegt S. A. "Dat bezoek was boeiender dan ik had verwacht. Je krijgt gruwelijke beelden te zien van de oorlog, zoals de stapels met uitgemergelde lijken. Onmenselijke dingen waar ik absoluut tegen ben en die nooit mochten gebeuren."

Woorden van de man bij wie de politie vrijdag in een kluis nog een vlag met een swastika vond, samen met een aantal verboden messen. "Ik had die vlag gewoon omdat ik dat graaf vond. Ik had bijvoorbeeld ook een oude Vlaamse vlag, van op een rommelmarkt. En die messen was ik tegengekomen op een Chinese website, waar ik ze voor 12 euro heb gekocht." Op zijn Twitter-account plaatste S. A. anoniem, onder de naam @panzerized, de ene foto na de andere van nazikopstukken. Hitler met hond, Hitler met hertje, Hitler met Himmler.

"Dat is vooral uit historische interesse. Ik zag tv-documentaires met mooie beelden van de nazi's en ben er misschien te diep in meegezogen. Ik ben geen neonazi. Ik ken er enkele online, met wie ik wel eens gesproken heb, meer niet."

De Antwerpse onderzoekrechter zei: "Ofwel minimaliseert hij zijn ideologische overtuigingen, ofwel is hij vooral een zoekende twintiger die nu tegen de lamp is gelopen." De onderzoeksrechter lijkt dat tweede te denken, want naast het museumbezoek kreeg S. A. ook een tijdje huisarrest opgelegd, waardoor hij elke avond binnen moet blijven, en moet hij psychologische begeleiding volgen.

Rechters reageren steeds adequater op radicalisering Bij jongeren die nog in een verkennende fase zitten, kan een zware straf een averechtse werking hebben, want dan bevestig je het idee dat de samenleving tegen hen is. Pedagogische oplossingen zijn dan soms geschikter.

S. A. woont nog bij zijn ouders, die schrokken van een huiszoeking bij hun zoon. "Niemand wist van mijn online dubbelleven, ook mijn vrienden en collega's op het werk niet. Ik ben een arbeider in de groenestroomsector, met collega's van verschillende kleuren en nationaliteiten. Ik heb hen nog nooit gediscrimineerd."

Is S. A. een volbloed neonazi of iemand in het begin van zijn radicalisering, of toch vooral iemand die zich onder een anoniem profiel stoerder kon voordoen? "Twitter zoog me in een zwart gat vol frustratie", zegt hij zelf. "Ik heb er spijt van en ik heb dat te laat beseft. Ik heb mijn Twitter-profiel totaal verwijderd."

Waarom is er dan nog een tweede profiel, aangemaakt in augustus, een variant op @panzerized? "Dat was voor het incident al, voor het geval dat Twitter mijn profiel zou verwijderen." Ook dat tweede profiel is intussen verwijderd. En wat met de foto's op zijn Google-account en de bijbehorende tekst? "De tekst van die Fransman, bedoel je?" Het gaat om een tekst van Léon Degrelle, de Belgische politicus die collaboreerde met de nazi's. "Ik ga dat nog verwijderen,' klinkt het...

LEES OOK
NIET 1 MAAR 2 HOMOFOBE AANVALLEN TIJDENS ANTWERP PRIDE
DREIG TWEET TEGEN ANTW PRIDE EN HOMO IN ELKAAR GESLAGEN TIJDENS ANTW PRIDE

Bron: demorgen.be & holebi info

Dit bericht is gepost op 20 August, 2018 en 1334 keer gelezen.


Bestel uw HelloFresh box via bovenstaande foto (klik & bestel) en krijg 25 € korting op je eerste box!


Holebi Gids

Uitgaan

25 januari 2019 - Boots Club
26 januari 2019 - Sparkle
26 januari 2019 - Boots Club 2Parties
26 januari 2019 - Gay Only
27 januari 2019 - Boots Afternoon
01 februari 2019 - Boots Club
02 februari 2019 - Female Fever
02 februari 2019 - Boots Club 3Parties
02 februari 2019 - E.V.E Woman Only
02 februari 2019 - Cafeina

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Antwerpse dansformatie Trinxx blies Nederlanders van hun sokken + video.

 

N-VA Schepen klaagt gebruik van het woord 'homo' als scheldwoord aan na Facebook grap.

 

Koen Crucke en Johny Voners als homo travestie koppel in musical.

 

Man uit Blankenberge slaat deurwaarder en politieman in elkaar, deels met homofobisch motief.

 

Belgische politici en Amnesty veroordelen nieuwe vervolgingen van holebi's in Tjetsjenie.

 


Buitenlands nieuws

Amerikaans voetballer kwam zopas uit de holebi kast.

 

9 daders van homofobe aanval met zuur gooien in Londen veroordeeld.

 

Kinderboekjes met holebi en transgender thema zijn belangrijk op school. + link lijst Nederlandstalige boekjes

 

Wat het laatste taboe blijft binnen de holebi gemeenschap wereldwijd.

 

Google onder vuur wegens aanbieden anti holebi & transgender app.

 

Eerste Duitse transgender parlementaria uit de kast.

 


Showbizz nieuws

Eerste glimp van transgender superheldin uit Tv-serie Supergirl.

 

Zanger Sam Smith kreeg een Drag Queen naam van Elton John.

 

Film met lesbisch thema van Nederlandse filmregisseur uitgesteld tot volgend jaar.

 

24-jarige Puerto Ricaanse rapper overleden + video.