Je leest:

Kersverse Mister Gay Belgium sprak met Vlaams zanger Will Ferdy.Uit de krant het Laatste nieuws een gesprek tussen de kersverse Mister Gay Belgium, Bart Hesters, 32, en Vlaams zanger Will Ferdy, 91. "Ik ken BV's die zich van kant zouden maken als hun kinderen zouden ontdekken dat ze homo zijn, "aldus Ferdy in het gesprek met Hesters over leugens, onbegrip en homofoob geweld.

De kersverse Mister Gay Belgium, Bart Hesters, uit Lochristi, is werkzaam in een rusthuis en ging eerder de strijd al aan met het taboe rond holebi senioren. "Bejaarden die gepest worden omdat hun kleinkind homo of lesbisch is, dat kan toch niet." Hesters krijgt alvast steun van de inmiddels 91-jarige Vlaamse zanger Will Ferdy, die destijds (1970) als eerste Belgische beroemdheid uit de homo kast kwam. De twee ontmoeten elkaar op Ferdy's serviceflat op Antwerpen-Linkeroever.

Bart wil vanuit zijn job de komende jaren ijveren voor meer aanvaarding van bejaarde homo's en lesbiennes. Want jammer genoeg is dat momenteel nog taboe, zo blijkt wanneer we een oudere homo willen betrekken bij dit interview. Kandidaten genoeg: zo’n vijf procent van de bevolking is holebi, en er is geen reden om aan te nemen dat die verhouding in rusthuizen anders zou zijn. Maar openlijk getuigen over hun geaardheid durven de betrokkenen niet.

In het begin van het gesprek tussen Bart en Will gaat het over het moment waarop Ferdy uit de kast kwam. En over Bart zijn eigen coming out en dat hij bijna gehuwd was met een vrouw. Bart bekent ook dat zijn oudere broer homo is en zijn jongere zus lesbisch. "Dat ik ook homo bleek te zijn, was best zwaar voor mijn ouders. Maar uiteindelijk hebben ze ons alle drie aanvaard."

Bart stelt dat véél Vlaamse holebi's veel hebben gehad aan de coming out van Ferdy. "Je hebt het pad geëffend voor veel andere homo’s.

Will: Maar niet voor allemaal, helaas. Ik kón niet begrijpen dat homo’s trouwen en kinderen krijgen om hun naam te redden. Ik heb collega’s gekend, die zeiden: ‘Als mijn kinderen het ooit ontdekken, maak ik me van kant. Bart Kaëll en Luc Appermont zijn finaal voor hun relatie uitgekomen, maar ze hebben veel te lang komedie gespeeld. Nu verdienen ze goed geld aan hun ‘grote geheim’.

In rusthuizen blijft homoseksualiteit taboe. Hoe komt dat toch?
Bart: De generatie van Will is soms nog blijven steken in de tijd van toen. In een rusthuis is iedereen ook nieuwsgierig naar elkaar. Heb jij kinderen? Ben je getrouwd? Men wil alles weten van elkaar. Het is voor holebi’s dan soms confronterend om open kaart te spelen, terwijl het al zo overweldigend is om je intrek te nemen in een home. Daarom blijven velen liever discreet over hun geaardheid en kruipen sommigen zelfs terug in de kast. Ik heb weet van een homo, die niet eens een ingekaderde foto van zijn overleden partner op zijn nachtkastje durfde te zetten.

Dan word je toch doodongelukkig?
Will: Dat denk ik ook. Wees toch gewoon jezelf!

Bart: Ik zou willen dat alle ouderen zo openlijk over hun geaardheid konden spreken als Will, maar da’s helaas niet het geval. Oudere mensen kunnen ook heel hard zijn. Als ik het in het rusthuis heb over homofoob geweld, reageren sommigen: ‘Het is hun eigen schuld!’ Alsof het een keuze is om homo te zijn. Ik ken zelfs verhalen van bejaarden, die gepest worden omdat hun kleindochter lesbisch is.

Ken je holebi’s in het rusthuis waar jij werkt?
Bart: Er is niemand die er openlijk voor uitkomt. Veel rusthuisbewoners lijken het moeilijk te hebben met homoseksualiteit. Maar als Christoff komt optreden, zingen ze wel allemaal enthousiast mee.

De laatste tijd is er weer meer homofoob geweld. Holebi’s kwamen recent nog de straat op om daartegen te protesteren. Staan de verworven rechten toch weer onder druk?
Bart: Op de Gentse Feesten ben ik zelf ook eens belaagd. Ik had toen een relatie en had de arm van mijn vriend vast. Ik kreeg toen een paar klappen op mijn rug. Waarom zou ik mijn affectie niet in het publiek mogen tonen?

Will: Als ik toch nog dit mag zeggen: van de kerk heb ik nooit tegenkanting ervaren. Ik heb missen gezongen, zij aan zij met kardinaal Danneels. Toen het uit was met mijn grote liefde, zat ik diep in de put. Was ik niet gelovig geweest, dan had ik zelfmoord gepleegd. Ik werd toen ontvangen door de bisschop van Antwerpen, die troostende woorden sprak. De huidige paus vindt zelfs dat de kerk haar excuses moet aanbieden aan alle homo’s.

Holebi’s, die naar het WK voetbal in Rusland willen gaan, wordt nu aangeraden om daar niet hand in hand over straat te lopen. Vinden jullie dat geen raar reisadvies?
Bart: Helaas zijn er wereldwijd nog altijd vijf landen waar je als homo de doodstraf riskeert. Er is dus nog werk aan de winkel.

Will: Anderzijds vind ik ook niet dat je exhibitionistisch moet zijn. Ik hou er ook niet van als twee mensen elkaar aflikken op straat. Je mag genegenheid tonen, maar de rest doe je binnenskamers. Ik ben me na mijn outing ook niet als een nicht gaan gedragen.

Bart: Goed dat je dat benadrukt, want velen denken nog altijd in stereotypes. Ze verwachten bij een homo een verwijfd type, terwijl niet alle homo’s zo zijn.

Wat moet er gebeuren om holebi’s bij bejaarden aanvaardbaar te maken?
Will: Dat kun je niet forceren. Ik ben al blij als ik in ‘Familie’ zie hoe homo’s worden neergezet als gewone mensen. Zo’n Zjef is geen verwijfd type, hé. En dat aanvaarden bejaarden, die elke dag naar ‘Familie’ kijken.

Bart: Er zijn in ons land naar schatting 200.000 oudere holebi’s. Het blijft zonde dat holebi’s, die in rusthuizen zijn opgenomen, onzichtbaar blijven.

Zie jij jezelf ooit in een rusthuis belanden, Will?
Will: Ik heb er geen schrik voor, maar nu doe ik nog alles zelf. En af en toe krijg ik zelfs bezoek van schone jongens, zoals nu. (lacht).
LEES OOK
CD&V LAAT HOMO EN LESISCHE KOPPELS KAMER DELEN IN RUSTHUIS
AANDACHT VOOR HOLEBI & TRANS IN VLAAMSE RUSTHUIZEN NOODZAKELIJK
GENTS RUSTHUIS ONTVING EXPERT HOLEBI & TRANS SENIOREN

Bron: hln.be en holebi info

Dit bericht is gepost op 16 June, 2018 en 1403 keer gelezen.


Bestel uw HelloFresh box via bovenstaande foto (klik & bestel) en krijg 25 € korting op je eerste box!


Holebi Gids

Uitgaan

22 maart 2019 - D Club Spring
23 maart 2019 - Mr Bear Netherlands
23 maart 2019 - Girls for Girls
23 maart 2019 - Soiree Feminee
23 maart 2019 - Obscura
24 maart 2019 - Mr Flash Party
29 maart 2019 - Lush
30 maart 2019 - Bear Party
30 maart 2019 - Velvet69 No Limits
02 april 2019 - Alaska Thunderfuck

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Bericht over aanslag op homobars in Oostende zorgt voor paniek + video.

 

Belg verkiezingen: welke partij sluit het best aan bij je mening over holebi, transgender+ rechten en meer? Doe de test...

 

Belgie gaat chemseks onder homo en biseksuele mannen onderzoeken en bespreekbaar maken.

 

Holebi's uit Sint-Niklaas en MGB finalist willen nieuwe bloeddonatiewet.

 

Regenbooghuis Limburg deelt holebi & trans pakketten uit op scholen.

 


Buitenlands nieuws

Nederlandse wijk krijgt straatnamen vernoemd naar holebi & trans activisten.

 

Waarom er in de media amper berichten zijn over vervolgde lesbiennes in Tjetsjenie.

 

Rotterdamse homo's in toenemende mate slachtoffer beroving tijdens internetdates.

 

Amerikaanse prof WK winnende vrouwelijke voetbalsters kondigden verloving aan.

 

Transgender+ personen beter beschermt in Nederland.

 


Showbizz nieuws

Dove transgender man krijgt rol in DC superhelden Tv serie Titans.

 

Voor het eerst transgender model in project Runway.

 

Conchita Wurst toont opnieuw nieuwe look, fans geschokt maar tevreden + video.

 

Sam Smith komt uit de kast als genderqueer.

 

Nederlandse rapper kwam in muziekvideo uit de kast + video