Je leest:

Kersverse Mister Gay Belgium sprak met Vlaams zanger Will Ferdy.Uit de krant het Laatste nieuws een gesprek tussen de kersverse Mister Gay Belgium, Bart Hesters, 32, en Vlaams zanger Will Ferdy, 91. "Ik ken BV's die zich van kant zouden maken als hun kinderen zouden ontdekken dat ze homo zijn, "aldus Ferdy in het gesprek met Hesters over leugens, onbegrip en homofoob geweld.

De kersverse Mister Gay Belgium, Bart Hesters, uit Lochristi, is werkzaam in een rusthuis en ging eerder de strijd al aan met het taboe rond holebi senioren. "Bejaarden die gepest worden omdat hun kleinkind homo of lesbisch is, dat kan toch niet." Hesters krijgt alvast steun van de inmiddels 91-jarige Vlaamse zanger Will Ferdy, die destijds (1970) als eerste Belgische beroemdheid uit de homo kast kwam. De twee ontmoeten elkaar op Ferdy's serviceflat op Antwerpen-Linkeroever.

Bart wil vanuit zijn job de komende jaren ijveren voor meer aanvaarding van bejaarde homo's en lesbiennes. Want jammer genoeg is dat momenteel nog taboe, zo blijkt wanneer we een oudere homo willen betrekken bij dit interview. Kandidaten genoeg: zo’n vijf procent van de bevolking is holebi, en er is geen reden om aan te nemen dat die verhouding in rusthuizen anders zou zijn. Maar openlijk getuigen over hun geaardheid durven de betrokkenen niet.

In het begin van het gesprek tussen Bart en Will gaat het over het moment waarop Ferdy uit de kast kwam. En over Bart zijn eigen coming out en dat hij bijna gehuwd was met een vrouw. Bart bekent ook dat zijn oudere broer homo is en zijn jongere zus lesbisch. "Dat ik ook homo bleek te zijn, was best zwaar voor mijn ouders. Maar uiteindelijk hebben ze ons alle drie aanvaard."

Bart stelt dat véél Vlaamse holebi's veel hebben gehad aan de coming out van Ferdy. "Je hebt het pad geëffend voor veel andere homo’s.

Will: Maar niet voor allemaal, helaas. Ik kón niet begrijpen dat homo’s trouwen en kinderen krijgen om hun naam te redden. Ik heb collega’s gekend, die zeiden: ‘Als mijn kinderen het ooit ontdekken, maak ik me van kant. Bart Kaëll en Luc Appermont zijn finaal voor hun relatie uitgekomen, maar ze hebben veel te lang komedie gespeeld. Nu verdienen ze goed geld aan hun ‘grote geheim’.

In rusthuizen blijft homoseksualiteit taboe. Hoe komt dat toch?
Bart: De generatie van Will is soms nog blijven steken in de tijd van toen. In een rusthuis is iedereen ook nieuwsgierig naar elkaar. Heb jij kinderen? Ben je getrouwd? Men wil alles weten van elkaar. Het is voor holebi’s dan soms confronterend om open kaart te spelen, terwijl het al zo overweldigend is om je intrek te nemen in een home. Daarom blijven velen liever discreet over hun geaardheid en kruipen sommigen zelfs terug in de kast. Ik heb weet van een homo, die niet eens een ingekaderde foto van zijn overleden partner op zijn nachtkastje durfde te zetten.

Dan word je toch doodongelukkig?
Will: Dat denk ik ook. Wees toch gewoon jezelf!

Bart: Ik zou willen dat alle ouderen zo openlijk over hun geaardheid konden spreken als Will, maar da’s helaas niet het geval. Oudere mensen kunnen ook heel hard zijn. Als ik het in het rusthuis heb over homofoob geweld, reageren sommigen: ‘Het is hun eigen schuld!’ Alsof het een keuze is om homo te zijn. Ik ken zelfs verhalen van bejaarden, die gepest worden omdat hun kleindochter lesbisch is.

Ken je holebi’s in het rusthuis waar jij werkt?
Bart: Er is niemand die er openlijk voor uitkomt. Veel rusthuisbewoners lijken het moeilijk te hebben met homoseksualiteit. Maar als Christoff komt optreden, zingen ze wel allemaal enthousiast mee.

De laatste tijd is er weer meer homofoob geweld. Holebi’s kwamen recent nog de straat op om daartegen te protesteren. Staan de verworven rechten toch weer onder druk?
Bart: Op de Gentse Feesten ben ik zelf ook eens belaagd. Ik had toen een relatie en had de arm van mijn vriend vast. Ik kreeg toen een paar klappen op mijn rug. Waarom zou ik mijn affectie niet in het publiek mogen tonen?

Will: Als ik toch nog dit mag zeggen: van de kerk heb ik nooit tegenkanting ervaren. Ik heb missen gezongen, zij aan zij met kardinaal Danneels. Toen het uit was met mijn grote liefde, zat ik diep in de put. Was ik niet gelovig geweest, dan had ik zelfmoord gepleegd. Ik werd toen ontvangen door de bisschop van Antwerpen, die troostende woorden sprak. De huidige paus vindt zelfs dat de kerk haar excuses moet aanbieden aan alle homo’s.

Holebi’s, die naar het WK voetbal in Rusland willen gaan, wordt nu aangeraden om daar niet hand in hand over straat te lopen. Vinden jullie dat geen raar reisadvies?
Bart: Helaas zijn er wereldwijd nog altijd vijf landen waar je als homo de doodstraf riskeert. Er is dus nog werk aan de winkel.

Will: Anderzijds vind ik ook niet dat je exhibitionistisch moet zijn. Ik hou er ook niet van als twee mensen elkaar aflikken op straat. Je mag genegenheid tonen, maar de rest doe je binnenskamers. Ik ben me na mijn outing ook niet als een nicht gaan gedragen.

Bart: Goed dat je dat benadrukt, want velen denken nog altijd in stereotypes. Ze verwachten bij een homo een verwijfd type, terwijl niet alle homo’s zo zijn.

Wat moet er gebeuren om holebi’s bij bejaarden aanvaardbaar te maken?
Will: Dat kun je niet forceren. Ik ben al blij als ik in ‘Familie’ zie hoe homo’s worden neergezet als gewone mensen. Zo’n Zjef is geen verwijfd type, hé. En dat aanvaarden bejaarden, die elke dag naar ‘Familie’ kijken.

Bart: Er zijn in ons land naar schatting 200.000 oudere holebi’s. Het blijft zonde dat holebi’s, die in rusthuizen zijn opgenomen, onzichtbaar blijven.

Zie jij jezelf ooit in een rusthuis belanden, Will?
Will: Ik heb er geen schrik voor, maar nu doe ik nog alles zelf. En af en toe krijg ik zelfs bezoek van schone jongens, zoals nu. (lacht).
LEES OOK
CD&V LAAT HOMO EN LESISCHE KOPPELS KAMER DELEN IN RUSTHUIS
AANDACHT VOOR HOLEBI & TRANS IN VLAAMSE RUSTHUIZEN NOODZAKELIJK
GENTS RUSTHUIS ONTVING EXPERT HOLEBI & TRANS SENIOREN

Bron: hln.be en holebi info

Dit bericht is gepost op 16 June, 2018 en 1346 keer gelezen.


Bestel uw HelloFresh box via bovenstaande foto (klik & bestel) en krijg 25 € korting op je eerste box!


Holebi Gids

Uitgaan

25 januari 2019 - Boots Club
26 januari 2019 - Sparkle
26 januari 2019 - Boots Club 2Parties
26 januari 2019 - Gay Only
27 januari 2019 - Boots Afternoon
01 februari 2019 - Boots Club
02 februari 2019 - Female Fever
02 februari 2019 - Boots Club 3Parties
02 februari 2019 - E.V.E Woman Only
02 februari 2019 - Cafeina

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Antwerpse dansformatie Trinxx blies Nederlanders van hun sokken + video.

 

N-VA Schepen klaagt gebruik van het woord 'homo' als scheldwoord aan na Facebook grap.

 

Koen Crucke en Johny Voners als homo travestie koppel in musical.

 

Man uit Blankenberge slaat deurwaarder en politieman in elkaar, deels met homofobisch motief.

 

Belgische politici en Amnesty veroordelen nieuwe vervolgingen van holebi's in Tjetsjenie.

 


Buitenlands nieuws

Amerikaans voetballer kwam zopas uit de holebi kast.

 

9 daders van homofobe aanval met zuur gooien in Londen veroordeeld.

 

Kinderboekjes met holebi en transgender thema zijn belangrijk op school. + link lijst Nederlandstalige boekjes

 

Wat het laatste taboe blijft binnen de holebi gemeenschap wereldwijd.

 

Google onder vuur wegens aanbieden anti holebi & transgender app.

 

Eerste Duitse transgender parlementaria uit de kast.

 


Showbizz nieuws

Eerste glimp van transgender superheldin uit Tv-serie Supergirl.

 

Zanger Sam Smith kreeg een Drag Queen naam van Elton John.

 

Film met lesbisch thema van Nederlandse filmregisseur uitgesteld tot volgend jaar.

 

24-jarige Puerto Ricaanse rapper overleden + video.