Je leest:

Zo ziet Vtm journaliste Bo van Spilbeek er nu uit, en wachten op laatste verandering.In januari van dit jaar kwam VTM-journalist Boudewijn van Spilbeek, 59, uit de transgender kast. De Vlaamse media collega's en vele anderen, reageerden positief op het nieuws waarna Bo van Spilbeek eindelijk helemaal zichzelf kan zijn. En vandaag, drie gezichtsoperaties later, ziet Bo er uit zoals ze zich voelt; op en top vrouw.

In de krant het Laatste Nieuws zegt Bo: "Ik ben supergelukkig. Maar er staan nog enkele zware maanden te wachten." De definitieve geslachtsoperatie van man naar vrouw is niet zonder risico's, zegt plastisch chirurg Philippe Houtmeyers, 36, die een gesprek had over Bo in weekblad Dag Allemaal.

Glimlachend, zelfverzekerd en duidelijk trots op haar nieuwe uiterlijk. Zo prijkte transgender Bo Van Spilbeeck vorige week op een selfie op Instagram. “Weer aan het werk @vtmnieuws. Nog even wennen aan mijn nieuwe ik (ook voor de collega’s). Voel me alvast veel vrouwelijker”, schreef Bo erbij.

Geen spoor meer van het toch nog ietwat mannelijke gezicht dat onder de blonde pruik schuilging toen VTM-journalist Boudewijn Van Spilbeeck in januari bekendmaakte voortaan als vrouw door het leven te gaan.

Nu, vijf maand na de coming out, zijn er drie zware ingrepen geweest, om het gezicht van Bo meer vrouwelijke trekken te geven. "Alle beenderen in mijn gezicht zijn bijgeschaafd. Mijn kaaklijn is minder hoekig gemaakt en mijn kin is verkleind. Mijn voorhoofd is nu minder prominent en mijn jukbeenderen zijn meer uitgesproken. Mijn neus is ook wat fijner gemaakt. De operatie duurde zes uur. De dagen erna had ik het mentaal wel moeilijk. Mijn gezicht was enorm gezwollen, alsof ik een serieus pak slaag had gekregen. Ik durfde enkele weken niet buiten te komen. Gelukkig wist ik dat het met het nodige geduld wel goed zou komen."

De tweede operatie volgde een paar weken later al. "Om het huidoverschot dat ontstaan was na de eerste ingreep weg te werken, heb ik een facelift laten doen. De dokter vond het ook nodig om mijn bovenste oogleden wat op te trekken. Ik ben superblij met het resultaat. Iedereen vindt dat ik er vrouwelijker uitzie. Ikzelf ook. Mensen schatten me tien, vijftien jaar jonger en da’s mooi meegenomen. Ik ben vooral blij dat ik niet meer opval in de massa. Mensen staren me niet meer na als ik met mijn vrouw ga shoppen. We lijken gewoon twee vriendinnen. Ik ben nu gewoon vrouw, heerlijk. Al die fysieke en mentale ongemakken… Het was zwaar, maar het was het allemaal waard. Het zal wel nog een paar maanden duren voor ik mijn definitieve gezicht heb, want nu is alles nog wat gezwollen. De recentste operatie is pas drie weken geleden gebeurd."

Ondertussen is Bo nog steeds blij met haar coming-out. "Ik merk dat ik een voorbeeld ben voor heel veel mensen die met dezelfde gevoelens worstelen als ik. Dat doet heel veel deugd. Mijn vrouw Marianne is mij bovendien altijd blijven steunen, zij is de heldin van dit verhaal. We gaan wel wat moeten zoeken naar een nieuwe invulling van onze relatie, want het is niet evident: de man op wie ze verliefd is geworden, is er nu niet meer." En dan, binnenkort, de laatste hindernis, maar wel een hele grote: de geslachtsoperatie, die eind dit jaar zal doorgaan. "Ook al is het een zware operatie, ik kijk er naar uit. Voor mij is het niet af zonder."

Guy T’Sjoen, diensthoofd endocrinologie van het UZ Gent en bekend van ‘Topdokters’, begeleidt Bo Van Spilbeeck bij haar transitie. “Ik sta in voor de hormonale voorbereiding”, zegt de professor. “Het is immers wenselijk dat Bo al vóór de geslachtsoperatie de lichamelijke en emotionele switch ervaart. Zo’n operatie is nu eenmaal onomkeerbaar en het moet dus een heel bewuste keuze zijn. Die hormonen brengen wel al een merkbare verandering. Zo kan er sneller vermoeidheid optreden, en door de afnemende spiermassa worden vele handelingen een beetje zwaarder. Soms zijn er ook warmteopwellingen, de zogenaamde vapeurs, maar die bijwerkingen hoor ik toch maar van een minderheid."

Plastisch chirurg Philippe Houtmeyers uit Sint-Niklaas zal Bo’s definitieve geslachtsoperatie uitvoeren. “Ik heb Bo de voorbije maanden echt zien open bloeien”, zegt hij. “Ze staat te trappelen om de ingreep te laten uitvoeren, ze is heel erg gemotiveerd. Fantastisch om te zien. Maar het kan ten vroegste in het najaar”, gaat dokter Houtmeyers verder. “Dan zal Bo ongeveer een jaar vrouwelijke hormonen genomen hebben, en is haar lichaam klaar voor de operatie. Eerst moet de genitale streek met een laserbehandeling onthaard worden, daarna zullen we van de penis een vagina maken. De balzak wordt de binnenwand, een stukje van de eikel gebruiken we om de clitoris te maken."

De ingrijpende operatie is niet helemaal zonder risico, geeft Philippe Houtmeyers toe. "Er kunnen altijd ontstekingen optreden. Of in het ergste geval is er contact tussen de nieuwe vagina en de endeldarm, dat is echt gevaarlijk. Maar dat komt gelukkig maar heel zelden voor.” Na de operatie staat Bo nog een lastige revalidatieperiode te wachten. “Ik denk niet dat ze de eerste zes weken al zal kunnen werken”, zegt de chirurg. “Langer dan twee uur op een stoel zitten is de eerste weken zeker niet mogelijk. En daarna zal ze nog regelmatig de nieuwe vagina moeten oprekken. Niet aangenaam, maar wel noodzakelijk voor een normale seksuele beleving.” Houtmeyers verwacht niet dat Bo nog zal terugkrabbelen. "Wie een geslachtsoperatie laat uitvoeren, wordt heel goed psychologisch begeleid, met verschillende diepgaande gesprekken vooraf. Bo vertelde me dat ze zich heel gelukkig voelt met haar transitie."

Ondertussen komen er hier en daar ook kleine problemen naar boven. De geslachtsverandering van Bo brengt een aantal administratieve problemen met zich mee. "Ik kan mijn belastingaangifte niet invullen. Want ik heb nu een nieuw, vrouwelijk rijksregisternummer gekregen. En zo geraak ik plots niet meer op tax-on-web, ook met mijn oude identiteitskaart lukt dat niet. De gegevens van haar vrouw zijn dan weer van kolom veranderd, waardoor zij plots vrijgezel lijkt. Dus voorlopig besta ik niet voor de belastingen. Als ik daardoor geen belastingen moet betalen, dat zou fijn zijn, maar ik vrees dat het zo niet werkt," lacht. "Ik vraag me af of het uiteindelijk wel in orde zal komen, anders moet ik misschien wel op de oude manier weer een papieren aangifte doen, wat ik eerlijk gezegd niet zo zie zitten." Volgens Francis Adyns van de FOD Financiën komt alles in orde.
NUTTIGE LINKS
- Alles over transgender zijn in Belgie (website transgender infopunt => Klik hier
- Links naar Belgische trans organisaties en meer => Klik hier
LEES OOK
HERSENSCAN ONTHULT OF JE TRANS BENT OF NIET
STEEDS MEER BELG TRANSGENDERS VOOR AANPASSING NAAR GEMEENTE- OF STADHUIS - 2018
BELG TRANSGENDERS NAAM & GESLACHTS REGISTRATIE VANAF NU ZONDER VOORWAARDEN - 2018
TRANSGENDERS DIE NIEUWE NAAM MOGEN GEBRUIKEN ZIJN GELUKKIGER - 2018
TRANSGENDER KINDEREN (3 - 5 JAAR) ZIJN NIET ANDERS DAN ANDERE KINDEREN - 2017
VTM JOURNALIST KOMT UIT DE TRANSGENDER KAST + Update & foto - 2018

Bron: hln.be en holebi info

Dit bericht is gepost op 13 June, 2018 en 1830 keer gelezen.
Holebi Gids

Uitgaan

14 december 2018 - Woman Only
15 december 2018 - We Party
15 december 2018 - Cave Snowballs
21 december 2018 - D-Club X-Mas Edition
31 december 2018 - Revelation New Year
31 december 2018 - HIM NewYear
31 december 2018 - NewYears Woodpop
31 december 2018 - BootsClub NewYear
01 januari 2019 - La Demence New Year
05 januari 2019 - NewYears Party

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

James Cooke won Dancing With The Stars + 2 videos.

 

Belg priester had jaren dubbelleven, ex vriend geeft hem aan bij het bisdom.

 

Jani Kazaltzis sprak voor Amnesty briefschrijfactie met lesbische lgtb activiste uit Oekraine + video.

 

Kroatisch koppel staat terecht wegens homofobisch geweld op twee Gentse homo koppels.

 


Buitenlands nieuws

Zuid-Afrika gaat homohuwelijks weigeraars bij wet verbieden.

 

Schotse Queer kunstenares won prestigieuze kunstprijs + video.

 

Bijna 50 jaar als homo in Nederlandse religieuze hel, zijn verhaal...

 

Verenigd Koninkrijk laat steeds minder holebi & transgender asielzoekers toe.

 


Showbizz nieuws

Ryan Murphy start organisatie die vecht tegen anti holebi & transgender politici.

 

Liefdesboodschap met vliegtuig van Ellen voor Portia mislukte hilarisch + video.

 

Joods homo koor brengt bewerking van Queen song + video.

 

Amerikaanse actrice blijkt al twee jaar een relatie te hebben met een vrouw.

 


Andere nieuws

Kerken vechten wet aan die holebi's en transgenders beschermd op de werkvloer.

 

Aanpassing EU verklaring holebi & transgender rechten door veto van Polen en Hongarije.

 

Canada en Mexico laten door handelsdeal VS discrimineren tegen holebi's & transgenders.

 

Paus zegt: geen homo priesters, en soms lijkt het wel of holebi zijn in de mode is.