Je leest:

In de kranten reeks :18 in 2018 mijn eerste lief, Vlaams homo koppeltje aan het woord.In de krant het nieuwsblad zopas ook een homo koppeltje in de reeks: 'Ik ben 18 in 2018: Mijn eerste lief'. Ignace en Mathias praten openlijk in de krant over hun relatie en meer.

"Soms staan we in de tram en denk ik: man, nu heb ik zin om je te kussen. Maar dan voel ik de blikken en doe ik het toch niet.” Mathias en Ignace zijn jonge homo’s in 2018. En dat is niet altijd zo evident als het voor de buitenwereld lijkt.

De twee geliefden hadden woorden in de auto, want Ignace was te laat. 'Hij is altijd te laat'. En Mathias is dan een kerel die op zijn strepen staat. "We schelden elkaar dan een half uur uit, en dan als we uit de wagen stappen, begint Mathias mijn te kietelen, en zijn we weer superverliefd," aldus Ignace over zijn bijzondere relatie. Want de twee zijn elkaars tegenpool. Ignace is de vrolijke flierefluiter die danst bij Studio 100 achteloos door het leven fladdert maar ook dol is op voetbal. Mathias is diepzinnig, doet zijn vriend nadenken over het leven. Ze zijn nu acht maand samen, en stilaan komen ze op het moment waarop het lief meer wordt dan een flirt.

Elkaar twee keer per week zien, is een must. Samen in de zetel naar Temptation kijken ook. "Ik zie ons over twee jaar samen een kotje huren, en beginnen aan het leven. We zijn er klaar voor. Onze slettenperiode is voorbij. Wat moeten we ons daar bij voorstelen heren? Mathias: "Elke homo heeft een slettenperiode nodig. Een paar jaar waarin je de liefjes aaneenrijgt. Dat is normaal, hè. Jarenlang ben je op zoek, tot het moment dat je uit de kast komt. Dan denk je: Yes! Eindelijk! Ik kan mezelf zijn! En dan pak je het er eens goed van."

De jongens wisten al vrij vroeg dat ze op jongens vallen. Ignace: "Bij mij was dat al vroeg. Rond mijn 10de begon ik te twijfelen, vanaf mijn 12 jaar was ik er vrij zeker van. Ik ben heel vrij opgevoed, in een gezin dat voor alles openstaat. Mijn ouders zeiden al snel: Als er iemand, uche uche, Ignace, homo zou zijn, wij zouden dat niet erg vinden. (lacht) Dat hélpt, hoor. Alleen in de Chiro was ik bang om me te outen, maar die mannen zeiden: Ignace, toen gij in een roos topke over het kampterrein liep, wisten we al hoe laat het was."

Mathias: "Bij mij liep het anders. Ik heb tot mijn 13, 14 jaar altijd relaties gehad met meisjes. Nooit getwijfeld. Tot ik me de vraag stelde: Ja maar, stél nu... Ik wou dat niet zijn. Er was maar één vriendin met wie ik er urenlang over kon praten. Maar ik was doodongelukkig. Nu heb ik alleen vriendinnen op school. Ik zou het liefst, als ik echt kon kiezen, lichamelijke opvoeding doen bij de meisjes. In de kleedkamer grappen jongens wel eens: Eij homo! Je kent dat. Onder elkaar, hè, ik weet dat het niks persoonlijk is. Maar toch: ik voel me er niet zo op mijn gemak. Daarom zou ik bij beter voelen bij meisjes."

Ignace kan makkelijker om met andere jongens. "Ik ben iemand die graag met mijn maten en een goede pint naar het voetbal kijkt. Maar toch, zelfs in 2018, blijft het voor mannen niet evident om uit de kast te komen. Er zijn absoluut plaatsen in onze maatschappij waar ik mij niet welkom voel. Ook hand in hand over straat lopen is niet evident. En soms denk je, ik heb zin om mijn vriend te kussen, in het openbaar, maar dan doe ik dat niet, ik wil niet constant beoordeeld of nageroepen worden. Gelukkig ben ik nog niet in aanraking geweest met gaybashing (in elkaar slaan van homo's), maar vrienden van mij wel. Het speelt constant in mijn achterhoofd. Als ik na een feestje naar huis ga, ben ik altijd bang."

Ignace en Mathias gaan het meest uit naar homo fuiven en cafés. Veel mensen vragen zich af, als je aanvaard wil worden, waarom ga je dan naar aparte fuiven en cafés? Mathias: "Omdat we daar helemaal onszelf kunnen zijn." Ignace: “Pas op, ik ga me hier op een feestje in Lokeren-city ook goed amuseren, hé. Maar in de homobar gaan we echt compleet los."

Toen Mathias zich slecht in zijn vel voelde, voor hij uit de kast kwam, had hij veel aan zijn godsdienstleerkracht. "Zij merkte dat ik niet goed in mijn vel zat. Ze liet me gedichten schrijven, kreeg me aan het praten. En ze zei: 'Mathias, het zit zo, Je bent niet homo, je bent niet hetero. We zitten allemaal op één lijn en we bewegen wat naar de ene of de andere kant.' Daardoor kon ik mezelf aanvaarden." Maar zo zit de maatschappij wel niet in elkaar. Mensen denken in termen van; je bent homo of je bent hetero.

Ignace: "Dat vakjesdenken… Vroeger was België een voorloper op het vlak van homorechten. Maar we hebben te snel gedacht: homo’s mogen trouwen en kinderen hebben, dus het is in orde. Nee. Er is meer nodig dan een wet. Veel landen zijn ons intussen voorbijgestoken." Mathias: "Ik was vorig jaar in Vietnam. Daar is het veel evidenter om hand in hand over straat te lopen."

Waar begint aanvaarding? Mathias: "Thuis. Je kan een gigantische kakdag hebben; zolang je thuis aanvaard wordt om wie je bent, is het oké. Toen mijn mama erachter kwam, zei ze: Geen probleem Mathias, ik heb het eigenlijk altijd al gedacht. Ook mijn vader, aan wie ik het maandenlang niet durfde te zeggen, maakte er niks van." Ignace: "Samen in de zetel liggen en naar Temptation kijken, zonder dat het ongemakkelijk voelt. Dat is al heel belangrijk."

Een Temptation Island voor homo's? zou dat een goed idee zijn? Ignace: “Dát zou een slecht idee zijn. Stop nooit tien homovrijgezellen samen op een eiland, want dan mag je pas uitzenden na middernacht. (lacht) Nee, dan liever een homokoppel in Boer zkt Vrouw of Blind Getrouwd."

Of de heren zelf ooit willen trouwen? Ignace: “Ja. Ooit. Niet uit principe, maar vooral voor het feest." Mathias: "Ik wil ook wel trouwen, al is dat geen absolute must voor mij. Mijn nonkel is ook homo, hij heeft een samenlevingscontract; dat verandert niks aan de liefde. Wat ik later wél wil, is een kind. Een dochtertje. Haar kleertjes aandoen, dat lijkt me zó schattig. Het is wel een van de doelen in mijn leven: iets moois op de wereld zetten. Ik vind het wraakroepend dat er zo veel slechte ouders zijn, terwijl wij jarenlange procedures moeten doorlopen om te adopteren." Ignace ziet kinderen nog niet meteen zitten, en zegt, we kopen een hond, maar besluit dan dat je in de liefde toch elkaar gelukkig wil maken." Met andere woorden, zijn mening over zelf een kind hebben zal veranderen, of niet...

Bron: nieuwsblad.be

Dit bericht is gepost op 04 June, 2018 en 1843 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

17 augustus 2019 - Kings & Queens
17 augustus 2019 - Cave 17
17 augustus 2019 - Musikon
18 augustus 2019 - Flash Tea Dance
23 augustus 2019 - Fever Friday
24 augustus 2019 - Sinful Saturday
24 augustus 2019 - Boots Club
24 augustus 2019 - Sharon O Love Live
24 augustus 2019 - Los Ninos
30 augustus 2019 - Suave Mente

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Ook Closing Festival Antwerp Pride was succes + reactie 2 moslims en oudste homo aanwezige.

 

De Antwerp Pride was met 90.000 deelnemers een groot succes + 2 video's.

 

Holebi & Trans voetbalcampagne Pass The Message tijdens Antwerp Pride Games.

 

SP.A gemeenteraadslid geeft reactie op uitspraken Vlaams Belanger over Prides.

 

Aalsterse Vlaams Belanger over Gay Prides: Walgelijke toestanden + hoe de Prides écht zijn.

 


Buitenlands nieuws

Eerste permanent Regenboogzebrapad in Londen is een feit.

 

Weigeren pro homohuwelijkstaart komt voor Europees Hof voor de rechten van de Mens.

 

Trump administratie komt met zoveelste anti holebi wet.

 

Uniek in de Arabische wereld: presidentskandidaat is openlijk homo.

 

Hetero's kunnen op het vlak van relaties en seks nog veel leren van holebi's + dromen van wereld zonder gender.

 

Al meer dan 10 Amerikaanse plaatsen met derde gender optie.

 

FBI voorkomt aanslag op holebi club en meer in Las Vegas.

 


Showbizz nieuws

Gordon uit afkickkliniek, de moeilijkste tijd begint nu.

 

Actiefiguurtje van tenniskampioen en lesbische pionier Billie Jean King.

 

Victoria's Secret plooit voor kritiek van fans en boycot met eerste transgender model.

 

Actrice Laverne Cox kreeg onverwacht telefoontje van de hertogin van Sussex.