Je leest:

Gentse holebi's slachtoffer van homofobie - Is er meer holebi- & transfobie in Gent?In de nacht van dinsdag op woensdag werden een homo en twee lesbische vriendinnen aan de Gentse Overpoort slachtoffer van homofobie en geweld door een groepje twintigers. Verschillende Gentse studenten klagen al geruime tijd over een probleem rond homofobie.

Recent deed de 21-jarige Thomas Scheerlinck, een student rechten op Facebook zijn verhaal. Hij was één van de slachtoffers en schreef: "Toen ik buiten met twee lesbische vriendinnen stond, besloot een groepje jongeren ons te filmen. Toen ik op hen afstapte en vroeg om daarmee te stoppen deden ze dat niet. Ik dreigde ermee de politie te bellen maar ze bleven verder filmen. Toen ik mijn Gsm bovenhaalde werden ze agressief en kreeg ik twee vuistslagen."

Nadat Thomas de politie belde kwam die, ondanks het feit dat er veel politie rondloopt in de Overpoort, pas na lange tijd wachten ter plaatse. Jammer genoeg hoorde Thomas tot op heden nog steeds niets van de politie. Wel liet de politie na de klacht van Thomas weten dat ze weinig kunnen doen met de camerabeelden.

Ondertussen blijkt dat cafés in de Overpoort niet allemaal even holebi & transgender vriendelijk zijn. Volgens de getuigenis van Thomas, zijn er zelfs bepaalde cafés waar je als holebi of transgender beter niet kan komen omdat je op voorhand al weet dat je problemen zal krijgen. De getuigenis van Thomas riep meteen vragen op, is er een probleem in Gent?

Volgens de zichzelf als flamboyant omschrijvende Emiel die student fotografie is, en de eerder volgens zichzelf gereserveerde houding aannemende Tom, student sociaal werk, tijdens het uitgaan, is er in de studentenstad wel een probleem met holebifobie. Emiel was al slachtoffer van homofobie in de Overpoort, waarbij hij gewoon over straat liep en iemand hem achtervolgde tot hij op een bepaald moment Emiel probeerde te tackelen. Emiel vertelt ook dat twee homo vrienden van hem eerder al werden in elkaar geslagen in de Overpoort. "Dat de Overpoort heteronormatief is, moet niet verbazen. Dat holebifobie er frequent voorkomt, doet velen toch wel schrikken. “Ik voel mij echt niet thuis in de Overpoort, maar net daarom ga ik. We mogen ons niet verstoppen", aldus de strijdlustige Emiel.

Tom stelt dat de sfeer in de Gentse uitgaansbuurt sinds enkele jaren agressiever is geworden. "Mensen met een religieuze achtergrond hebben minder tolerantie ten opzichte van holebi's en transgenders. Tijdens mijn stage probeer ik de dialoog aan te gaan, maar tijdens het uitgaan is dat niet altijd eenvoudig." Tom was nog geen slachtoffer van homofobie. "Maar ook ik hoor wel eens een homofobe opmerking. Ik probeer negatieve commentaar niet op te zoeken. Als je niet openlijk toont dat je homo bent, zal je geen problemen ondervinden," aldus Tom.

Uit recente cijfers blijkt ons landje het goed te doen qua gelijke rechten voor holebi's en transgenders, en staan we zelfs bovenaan in de wereldtop. Uit diezelfde cijfers blijkt ook dat de Belgische bevolking erg tolerant is ten opzichte van holebi's en transgenders, maar hoe ervaren holebi's en transgenders dat zelf? Aan getuigen vroeg men hoe omstanders reageren op holebifobie. Volgens Tom Emiel en Thomas reageren de mensen niet, en doen ze zelfs alsof ze niets gezien of gehoord hebben.

Ook de politie krijgt weinig positieve woorden. Net zoals Thomas zegt dat de politie aangaf weinig te kunnen doen met de camerabeelden, zegt Emiel dat de politie niets doet en zich enkel bezig houdt met het uitdelen van GAS-boetes aan studenten die buiten het café een biertje drinken. "Wanneer er een gevecht ontstaat reageren ze telkens te laat. Hun prioriteiten liggen duidelijk elders," aldus Emiel. De Lokale Politie van Gent ontkent. Ze verwijzen naar het Meldpunt homo- en transfobie die binnen het lokale politiekorps alle klachten rond holebifobie en transfobie nauwgezet opvolgt.

Cijfers die wijzen op een structureel probleem in de Overpoort heeft de politie niet. Daarom doen ze een oproep naar iedereen die in aanraking kwam of komt met holebi- of transfobie om telkens aangifte te doen. Op wat er gebeurde met Thomas kan en wil de politie niet reageren omdat de zaak nog lopende is.

In 2015 bracht holebi info enkele berichten over homofobie in de Gentse Rabotwijk, waarbij homo's steeds het slachtoffer werden van homofobe allochtonen. In 2017 kwam het verhaal dat één van die koppels nog steeds last heeft van homofobie in de wijk.

Studente Sociaal Werk Ariane denkt dat er een angstcultuur heerst onder holebi- en transgenderstudenten die uitgaan in de Overpoort. "In de vier jaar die ik in Gent studeer heb ik nog nooit jongens zien kussen of meisjes hand in hand zien lopen tijdens het uitgaan."

Zowel de holebi & transgender gemeenschappen als de politie blijven oproepen altijd aangifte te doen van holebi- en transfobie. In Gent kan dat rechtstreeks via het Meldpunt homo- en transfobie van de lokale politie.

Andere holebi's & transgenders gaan best eerst altijd naar de lokale politie in hun woonplaats. Daarnaast geeft men de raad om steeds ook online aangifte te doen bij zowel Unia (Interfederaal Gelijkekansencentrum) => Klik hier als via de Uni-Form app => Klik hier Aangifte is niet enkel belangrijk voor de cijfers (zodat men leert dat holebi- en transfobie wel degelijk bestaat in ons landje), maar ook met het oog op het aanpakken van de dader(s). Ga er niet meteen vanuit dat de politie niets zal doen. Heb je aangifte gedaan en hoor je na een tijdje niets meer? Trek dan je stoute schoenen aan en ga terug naar het politie kantoor en vraag hoe het staat met je zaak.

LEES OOK
1 DAG NA DE BELGIAN PRIDE HOMOFOBE AANVAL IN BRUSSEL
HOLEBI'S VOELEN ZICH ONVEILIG OP VLAAMSE SCHOLEN, POLITIEK SCHRIKT EN EINDELIJK ACTIEPLAN
REDACTEUR BELGISCH HOLEBI MAGAZINE KREEG DOODSBEDREIGING
HUIDIGE MR GAY BELGIUM SLACHTOFFER VAN HOMOFOOB
HOMOFOBIE IN ANTWERPEN BIJ ELK INCIDENT JEUGD MET MIGRATIE ACHTERGROND BETROKKEN
GENTS HOMO KOPPEL OPNIEUW SLACHTOFFER VAN ALLOCHTONE HOMOFBE BUURT - 2017

Bron: zizo.be en holebi info

Dit bericht is gepost op 26 May, 2018 en 1529 keer gelezen.
Holebi Gids

Uitgaan

14 december 2018 - Woman Only
15 december 2018 - We Party
15 december 2018 - Cave Snowballs
21 december 2018 - D-Club X-Mas Edition
31 december 2018 - Revelation New Year
31 december 2018 - HIM NewYear
31 december 2018 - NewYears Woodpop
31 december 2018 - BootsClub NewYear
01 januari 2019 - La Demence New Year
05 januari 2019 - NewYears Party

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

James Cooke won Dancing With The Stars + 2 videos.

 

Belg priester had jaren dubbelleven, ex vriend geeft hem aan bij het bisdom.

 

Jani Kazaltzis sprak voor Amnesty briefschrijfactie met lesbische lgtb activiste uit Oekraine + video.

 

Kroatisch koppel staat terecht wegens homofobisch geweld op twee Gentse homo koppels.

 


Buitenlands nieuws

Zuid-Afrika gaat homohuwelijks weigeraars bij wet verbieden.

 

Schotse Queer kunstenares won prestigieuze kunstprijs + video.

 

Bijna 50 jaar als homo in Nederlandse religieuze hel, zijn verhaal...

 

Verenigd Koninkrijk laat steeds minder holebi & transgender asielzoekers toe.

 


Showbizz nieuws

Ryan Murphy start organisatie die vecht tegen anti holebi & transgender politici.

 

Liefdesboodschap met vliegtuig van Ellen voor Portia mislukte hilarisch + video.

 

Joods homo koor brengt bewerking van Queen song + video.

 

Amerikaanse actrice blijkt al twee jaar een relatie te hebben met een vrouw.

 


Andere nieuws

Kerken vechten wet aan die holebi's en transgenders beschermd op de werkvloer.

 

Aanpassing EU verklaring holebi & transgender rechten door veto van Polen en Hongarije.

 

Canada en Mexico laten door handelsdeal VS discrimineren tegen holebi's & transgenders.

 

Paus zegt: geen homo priesters, en soms lijkt het wel of holebi zijn in de mode is.