NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Voetbal niets voor homo's? Drie Vlaamse homo voetbalfans aan het woord.


Homo's snappen geen bal van voetbal? Dat geldt alvast niet voor enkele Belgische fans. Op het veld is er in ons landje nog nooit eentje uit de kast gekomen, drie supporters doen dat vandaag wel. Ervaren ze homofobe spreekkoren als beledigend? Kijken ze anders naar de match? Gaan ze voor de mooie mannen of voor het spel? En hebben ze een gaydar die hen vertelt welke speler anders geaard is?

In de krant het nieuwsblad haalt men enkel aan dat de in 1998 overleden Justin Fashanu de enige prof voetballer was die uit de kast kwam. Maar dat klopt niet. Want er zijn wereldwijd, weliswaar maar drie, openlijke homo prof voetballers, al moet men tegenwoordig spreken van twee, omdat recent eentje aankondigde op voetbal pensioen te gaan, namelijk de Amerikaan Robbie Rogers. De twee anderen die overblijven zijn de Zweedse in de UK geboren Anton Hysén en de Britse Liam Davis. Maar daar gaat het nu even niet over.

Dit keer gaat het over de fans. Aan het woord: Arne Godderis, technical manager bij Milcobel en supporter van Club Brugge, Henk Vanhaezebrouck, ex-beleggingsadviseur en supporter van KV Kortrijk en Wim Rogge, sales director bij modmerken Strellson en Joop en supporter van AA Gent en Anderlecht. Onder de titel: "Als het op de tribune kan, dan kan het ook op het veld".

Arne Godderis, technical manager bij Milcobel en supporter van Club Brugge was eerder gehuwd met een vrouw en kreeg enkele kinderen, later besefte hij dat hij eigenlijk homo is. Arne vertelt over het voetbal, een machowereld waarbij tussen de supporters veel opgepepte opgefokte mannen zitten, waarvan sommigen 's avonds niet eens meer weten dat ze naar het voetbal zijn geweest. Het is drinken en stoer doen. "De meeste mensen met wie ik naar het voetbal ga kijken, weten dat ik homo ben. Maar in de eerste plaats ben ik gewoon een voetbal supporter. Verplaatsingen naar Charleroi, Antwerp of Anderlecht doe ik liever niet, omdat het er daar nogal ruig aan toe kan gaan. Hoewel ik niet bang ben dat ik eruit gepikt zal worden. Ik zeg het, je ziet het niet aan mij. En je moet het natuurlijk niet zoeken. Je moet niet hand in hand tussen de massa lopen. En met een sjaaltje van Louis Vuitton en een bijpassende handtas moet je niet op de tribunes postvatten. Dat is problemen zoeken, aldus Arne in de krant het nieuwsblad.

Arne zou graag zien dat er zoals in het buitenland ook echte holebi voetbalfans bestaan die zich samen verenigen en als dusdanig naar buiten komen en samen naar het voetbal gaan. Arne zou zich zeker aansluiten mocht er zo'n homo voetbal supporters club ontstaan in ons landje. "Het lijkt me leuk om tussen gelijkgestemden naar het voetbal te kijken, misschien zou dat ook voor de spelers de drempel verlagen om zich te outen. Het zou een signaal kunnen zijn, als het op de tribune kan, dan ook op het veld. Want het blijft jammer dat er geen enkele Belgische speler uit de kast durft te komen. Mocht er nu iemand uit de kast komen, dan vrees ik dat hij zichzelf buitenspel zet. Maar anderzijds, dat destijds Benito Raman voor zijn homofobe uitspraken gestraft werd, vind ik wel positief, want het moet ergens ophouden. Als je laat blijken dat homo's niet welkom zijn, dan zijn het volgende week misschien zwarten, of linkshandige, en op den duur jaagt men iedereen weg." Verder zegt Arne geen openlijke homo voetballers te kennen, hij heeft wel vermoedens, naar eigen zeggen aan de hand van hoe een speler beweegt en praat. Of hij als homo anders naar het voetbal kijkt? "Als een hetero man naar het vrouwentennis kijkt, merkt hij het ook als er een mooie vrouw op het veld staat. Ik ook, ik kijk naar het spel, maar ook naar de mannen. Toby Alderweireld vind hij een mooie man, waarvan hij twijfelt dat die hetero is."

Henk Vanhaezebrouck, ex-beleggingsadviseur en supporter van KV Kortrijk
Ik ben in eerste instantie supporter van KVK, al sedert ik 16 was. Wat mijn geaardheid betreft: ik was op seksueel vlak een laatbloeier. Seks was nog nooit verder gegaan dan wat masturberen op mijn kamer, toen ik me op mijn 24ste of 25ste aangetrokken voelde tot jongens. Ik stelde me ook weinig vragen, ik was voortdurend met voetbal bezig. Eerst doorliep ik alle jeugdreeksen bij Lauwe, en daarna heb ik alle jeugdploegen en ook het eerste elftal van Rekkem getraind. Ook nadat ik voor mijn geaardheid ben uitgekomen, ben ik er nog lang als oefenmeester aan de slag gebleven. Niemand heeft daar ooit een probleem van gemaakt," aldus Henk in het nieuwsblad, die verder nog zegt:

"Ruben is de enige man met wie ik ooit heb samengewoond en de man voor wie ik me heb geout. Ik was toen 33. Het was in '98. Toen heb ik het ook aan mijn ouders verteld. En ik vroeg: Mag mijn vriend morgen eens komen? Mijn moeder zei: Ja, tuurlijk. Meer was het niet. We hebben daar geen lange filosofische discussies over gehad. De dag nadien is Ruben gekomen. Dat was mijn outing. Met mijn broer Hein was het moeilijker. Ik weet dat ik hem kort daarna apart geroepen heb in de tuin en dat ik hem zei: Ik heb een maat. Het enige wat hij zei was: Oké, geen probleem. Dat was het. Intussen is Ruben al enkele jaren overleden en ik denk niet dat ik ooit nog een vaste relatie zal hebben. Mocht Ruben nog leven, ik denk dat ik in Kortrijk op de tribunes zijn hand zou kunnen vasthouden. De meeste mensen weten dat ik homo ben, en niemand heeft me er ooit wat verweten." Tot slot zegt hij ook nog:

"Als ik terugkijk, spijt het me dat ik me niet tien jaar vroeger heb geout. Mijn relatie met Ruben was de mooiste tijd van mijn leven. Ik getuig er graag over, omdat ik wil dat jongeren die worstelen met zichzelf niet bang zouden zijn om ermee naar buiten te komen. En ook omdat ik merk dat de haat tegen homo's de laatste jaren weer opflakkert na jaren van toenemende tolerantie. Maar sport vedetten hebben er weinig voordeel bij om hun geaardheid bekend te maken. Het is voor hun sportprestaties niet van belang met wie ze het doen. Toen Ex-profspeler Carl Hoefkens eerder verklaarde dat hij tijdens zijn carrière met drie homo's gevoetbald had. Een bij Club Brugge en twee spelers in Engeland, zorgde dat voor veel ophef, wat aantoont hoe gevoelig dat nog ligt. En omdat Hoefkens ook op de cover van een homo blad stond, waren er ook mensen die zeiden, hij zal ook wel zo zijn. Maar ik denk van niet." Henk denkt eerder dat Dries Mertens homo zou kunnen zijn. Ook van Ronaldo zou het hem niet verwonderen. Over homofobie vanuit de tribune: "Toen ik zelf nog voetbalde riep er wel eens iemand naar mij janet, dan haalde ik mijn schouders op. Zulke kreten zijn gewoon een uiting van domheid. Net zoals de uitroep je moeder is een hoer, die hoor je ook vaak vanuit de tribunes, zulke uitspraken moet je niet persoonlijk nemen, het zijn goedkope kreten die meer zeggen over wie ze roept dan over wie ze moet aanhoren," besluit Henk in de krant het nieuwsblad.

Wim Rogge, sales director bij modemerken Strellson en Joop en supporter van AA Gent en Anderlecht
Ik ben een voetbalfan, maar het interesseert me niet om elke week een ploeg te volgen. Ik woon in Gent en dus ben ik Gent-fan, en raar genoeg ben ik ook fan van Anderlecht. Ik ga graag naar grote matchen. Ik weet echt niet of het voetbal veel homofober is dan andere sporten. Ik ken ook geen homofiele topwielrenner, geen basketbalspeler, geen volleybalspeler. Sport in het algemeen is niet homovriendelijk. Het probleem ligt niet zozeer bij het voetbal denk ik. Als je naar buiten komt als gay, laat je jezelf zien zoals je echt bent. Je geeft je bloot en stelt je heel kwetsbaar op. Ik heb zelf tot mijn 30 in de kast gezeten. Ik heb het nooit tegen mijn ouders gezegd. Omdat ik er geen behoefte aan had, en omdat ik wist dat zij er absoluut niet mee konden omgaan. Het waren andere tijden. Al is homoseksualiteit nu weer minder aanvaard dan pakweg vijf jaar geleden. Ik wik mijn woorden, want ik wil absoluut niet racistisch klinken, maar migratie en religie zitten daar voor iets tussen. In bepaalde culturen moet je als homo voor je leven vrezen," aldus Wim in de krant het nieuwsblad, en zegt ook nog:

"Als ik naar het voetbal ga, doe ik me niet stoerder voor dan ik ben. Ik ben homo, maar ik ben zeker niet van het vrouwelijke type. Want daar heb ik het zelf ook moeilijk mee. Ik val op mannen absoluut niet op mannen die zich vrouwelijk gedragen. Mijn ideale man is wel een voetballerstype. Mooie benen en een mooie kont vind ik aantrekkelijk. Maar ik ga niet naar het voetbal om naar de knappe kerels te gaan lonken. Als de match bezig is, dan let ik alleen op het voetbal. Als mijn eigen team te slap bezig is, durf ik ook te roepen : Allez janetten, begin er eens aan. Dat is helemaal niet bedoeld als een verwijt. Als men zingt van al wie niet springt, is homofiel, dan sta ik ook te springen. En nee, ik heb geen behoefte aan een homofanclub. We moeten ons niet afzonderen, integendeel." Wim zegt dat hij wel homo's in het voetbal kent, zelfs iemand die op internationaal niveau speelt, omdat er ooit iets tussen hem en die speler gebeurde. Maar die man heeft een vriendin en wil zich liever blijven tonen als hetero omdat hij bang is om niet aanvaard te worden als homo en prof voetballer." Tot slot: ook Wim denkt dat Ronaldo homo is. "En neen het was niet Ronaldo waarmee er iets gebeurde, dat blijft geheim, ik respecteer het dat hij in de kast wil blijven."
LEES OOK
BRITSE VOETBALLER EN PRESENTATOR KWAM IN FILM OVER HOMOFOBIE UIT DE KAST + VIDEO - 2018

Bron: hetnieuwsblad.be en holebi info

Dit bericht is gepost op 28 January, 2018 en 2843 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

25 juli 2020 - Amsterdam Pride Online + Walk
03 augustus 2020 - Queer Arts Festival
05 augustus 2020 - Antw Pride online & buiten
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Groen en Gentse Prof willen einde aan haatberichten op sociale media tegen holebi trans en anderen.

 

Antwerp Pride (5 - 9 Augustus) online, buiten, films, enz...

 

Open brief: steun je lokale Vlaamse holebi & trans+ onderneming en horecazaak.

 

Studente Thomas More-Hogeschool Mechelen genomineerd voor Podcastprijs over haar comingout + podcast.

 

Brugge legde (2de) regenboogzebrapad aan op unieke plaats.

 

3 tot 9 augustus: Queer Arts Festival Antwerp, (eerste groot holebi+ trans+ festival tijdens coronacrisis).

 


Buitenlands nieuws

Opnieuw anonieme getuigenis van homo prof voetballer vanuit de kast + lijstje openlijke prof voetballers.

 

Anti holebi & trans+ groepen krijgen meer geld van Trump dan holebi's & transgenders.

 

Stop conversie therapie wereldwijd + studie resultaten + landen lijst + video.

 

Thailand staat op het punt geschiedenis te schrijven betreffende holebi's.

 

Turkse president zet bevolking aan tot holebi- en transfobie en haat.

 

Ondanks Covid 19 komen duizenden holebi's, interseks trans+ & sympathisanten op straat in Parijs + video.

 

Zuid-Afrika keurt wet goed die ambtenaren verbied homohuwelijken te weigeren.

 

Amsterdam Pride 9 dagen feest online (25/07 - 02/08). + video.

 


Showbizz & Sport

Kate Winslet en Saoirse Ronan spelen lesbisch koppel in waargebeurde film.

 

Braziliaanse eerste trans model in Sports Illustrated zwempakeditie.

 

Uitspraken J.K Rowling over transgenders blijft voor opschudding zorgen, ook in Belgié.

 

Modern Family acteur en echtgenoot trotse papa's van zoontje.

 

Nederlands presentator en ex zanger Gordon herviel en schaamt zich diep.

 

Plus-size transgender model schrijft geschiedenis in Calvin Klein Pride campagne + video