Je leest:

Gentse moslim homo Abdellah over holebi moslims in Belgie.


In de krant het nieuwsblad een gesprek met de 23-jarige Gentse Abdellah Bijat, over het leven als holebi in de moslimgemeenschap: “Jij bent geen moslim, krijg ik te horen. Maar de Koran verbiedt homoseksualiteit niet”.
Dat homo lesbisch of biseksueel zijn nog steeds erg gevoelig ligt en zelfs ook nog wat taboe is, bleek recent uit de Moslimenquête van de krant het nieuwsblad. Uit dat onderzoekje bleek dat 73% van de moslims homoseksualiteit niet verdedigbaar noemt. Iets wat Bijat onder andere twee jaar geleden ook ondervond. Hij nam toen als eerste homo moslim deel aan de Belgische Mister Gay verkiezing. Hij kreeg veel kritiek, durfde zelfs even niet meer buiten komen, maar... heeft ook kritiek op de "te witte" holebigemeenschap. "In brochures staan vaak alleen blanke homo's, alsof wij er niet bij horen," zegt Bijat.

Verder vertelt te jonge Belgische homo moslim dat hij eerder een tijdje contact had met een Limburgse 19-jarige homo moslim. Hij durfde niet uit de kast te komen, was bang voor de reacties vanuit de moslim gemeenschap. Maar na lang twijfelen zette hij dan toch de stap, en vertelde hij het aan zijn moeder. Gelukkig nam die het goed op. Alleen zei ze wel: "Je blijft mijn zoon en ik zal van je blijven houden, maar vertel het tegen niemand anders. Je vader mag het niet te weten komen." Volgens Bijat geen ideale situatie, maar toch al een stap in de goed richting. Bijat krijgt vaak zulke verhalen te horen, voornamelijk via sociale media, en hij probeert dan steeds zo goed mogelijk te helpen.

Sinds hij in 2016 eerste ereheer werd in de Mister Gay verkiezing is hij voor veel Belgische moslim holebi's een rolmodel geworden. Hij was de eerste die op zo'n manier naar buiten durfde komen, niet eenvoudig, want homo of lesbisch zijn blijft gevoelig liggen in de moslim gemeenschap, ook in België. Uit de Moslimenquête van het nieuwsblad bleek trouwens ook dat 70% er een probleem mee zou hebben als zijn of haar kind samenwoont of trouwt met iemand van hetzelfde geslacht.

Bijat zegt: "Velen baseren zich ten onrechte op de Koran. Ze maken de foute interpretatie van één vers, die gaat over het volk van Loeth, dat zich te buiten gaat aan verkrachtingen, seks met minderjarigen. Achteraf werd dat door de meeste geïnterpreteerd alsof het enkel om homoseksuelen ging, terwijl dat er niet zo staat. Bovendien is het een typische reflex om het geloof als excuus te gebruiken voor een bepaalde conservatieve mening." Zelf kwam Bijat op een bijzondere manier in contact met de islam. "Ik zat in mijn jeugd veelal in instellingen en op internaat. Ik ontdekte het geloof pas toen een opvoedster de Koran bij zich had en mij vroeg om die te lezen. De islam werd mijn houvast, en net op dat moment ontdekte ik ook dat ik op mannen val." Bijat was toen 16 en begon aan een dubbelleven.

"Tussen mijn 17 en 19 jaar ben ik weer thuis gaan wonen. Maar alleen op mijn kamer kon ik mezelf zijn. Tegenover mijn ouders, broers en zussen deed ik voortdurend alsof ik op vrouwen viel, om geen argwaan te wekken." Tot alles veranderde. Bijat was net op kot gegaan en denkt dat zijn familie het via via vernomen heeft dat hij homo is. Via Facebook kreeg hij een bericht van zijn zus dat eindigde met de zin die hem compleet uit het lood sloeg. "Rot op met je eigen leven," schreef zijn zus. "Nog steeds blijft die zin me achtervolgen, en nog steeds heb ik geen contact meer met mijn familie." Vanaf het moment dat zijn zus zo reageerde besloot Bijat niet langer een dubbel leven te leiden. Vanaf dat moment was hij eerlijk en kwam hij tegenover heel wat mensen uit de kast.

Kort nadat het in de gehele media bekend werd dat hij mee deed aan de Mister Gay verkiezingen kreeg hij het eventjes moeilijk. "Ik kreeg plots massa's haatberichten via sociale media. Je bent geen moslim. Je maakt ons ten schande. Dat is zwaarder aangekomen dan ik had gedacht. Eén keer ben ik ook op straat bedreigd. Op de duur sloot ik me op in mijn kot." Vandaag, twee jaar later, voelt Bijat zich naar eigen zeggen gelukkig. Hij is werkzoekende, is actief als vlogger op internet en gaat regelmatig in scholen spreken over de problematiek van homoseksualiteit in de moslimgemeenschap.

"Ik heb die donkere periode van mij afgeschud. Ik merk ook dat er steeds meer beweging komt in de moslimgemeenschap: als mensen mij eerst als persoon leren kennen en dan pas ontdekken dat ik homo ben, dan nemen ze dat vaak goed op." Al blijft het natuurlijk nog vaak moeilijk. De houding van de holebigemeenschap zelf helpt volgens Bijat ook niet erg mee. "Bekijk eens de magazines en nieuwsbrieven van holebi organisaties. Daar staan bijna uitsluitend blanke homo's op. Stel dat je als moslim worstelt met je geaardheid en je zoekt meer informatie via die magazines. Dan voel je je toch niet aangesproken? Integendeel: het lijkt wel alsof je er niet thuishoort. De holebigemeenschap klaagt vaak aan dat zij gediscrimineerd wordt. Een terechte klacht. Maar dan zou je toch eerst zelf het goede voorbeeld moeten geven, en de holebi’s met een andere culturele achtergrond niet langer uitsluiten.," besluit Bijat.
EXTRA INFO
Belgische organisatie Merhaba => voor mensen met roots uit de Maghreb, het Midden-Oosten en Turkije, die zich aangetrokken voelen tot mensen van dezelfde geslacht en/of vragen hebben rond hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Website => KLIK HIER
LEES OOK
AMERIKAANS HOMO MOSLIM ACTEUR KWAM NA JAREN VAN ONTKENNING UIT DE KAST - - 2017
HOMO MOSLIM KOPPEL OP TRADITIONELE WIJZE GEHUWD - - 2017
BRITSE (HOMO) MOSLIM DRAG QUEEN KWAM UIT DE TRANSGENDER KAST - - 2017
MOSKEE LATEN MANNEN EN VROUWEN SAMEN BIDDEN EN VERWELKOMT HOLEBI'S - - 2017
ALLE DUITSE MOSLIM PARLEMENTSLEDEN STEMDEN VOOR HET HOMOHUWELIJK

Bron: nieuwsblad.be én holebi info

Dit bericht is gepost op 23 January, 2018 en 1970 keer gelezen.


Bestel uw HelloFresh box via bovenstaande foto (klik & bestel) en krijg 25 € korting op je eerste box!


Holebi Gids

Uitgaan

14 december 2018 - Woman Only
15 december 2018 - We Party
15 december 2018 - Cave Snowballs
21 december 2018 - D-Club X-Mas Edition
22 december 2018 - Dads Night
22 december 2018 - Thomas M
24 december 2018 - X-Mas Eve
29 december 2018 - Lumbago
31 december 2018 - Revelation New Year
31 december 2018 - HIM NewYear

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Lichte straf voor homofoben die 2 Gentse homo koppels aanvielen, volgens rechter geen homofobie.

 

Vlaamse transgender vrouw, ondanks nieuwe wet, verstrikt in administratieve mallemolen.

 

N-VA zet zich in voor holebi's & transgenders in Oost-Vlaamse Assenede.

 

James Cooke won Dancing With The Stars + 2 videos.

 

Belg priester had jaren dubbelleven, ex vriend geeft hem aan bij het bisdom.

 


Buitenlands nieuws

Exorcisme op holebi's en transgenders in opmars in Indonesie.

 

1ste Mexicaans homo koppel dat erkenning huwelijk krijgt in hele land zorgt mogelijk voor openstelling alle staten.

 

Zuid-Afrika gaat homohuwelijks weigeraars bij wet verbieden.

 

Schotse Queer kunstenares won prestigieuze kunstprijs + video.

 


Showbizz nieuws

Ryan Murphy start organisatie die vecht tegen anti holebi & transgender politici.

 

Liefdesboodschap met vliegtuig van Ellen voor Portia mislukte hilarisch + video.

 

Joods homo koor brengt bewerking van Queen song + video.

 

Amerikaanse actrice blijkt al twee jaar een relatie te hebben met een vrouw.

 


Andere nieuws

Indiase dokter die elektroshocks aan holebi's gaf om ze te genezen gedagvaard + lijst verboden.

 

Kerken vechten wet aan die holebi's en transgenders beschermd op de werkvloer.

 

Aanpassing EU verklaring holebi & transgender rechten door veto van Polen en Hongarije.

 

Verenigd Koninkrijk laat steeds minder holebi & transgender asielzoekers toe.