Je leest:

Het is onduidelijk wanneer Belg homo's bi mannen en msm bloed mogen geven.Eerder kon je bij holebi info lezen dat onze regering het levenslange verbod op bloeddonatie door homo's, biseksuele mannen en MSM (Mannen die Seks hebben met Mannen) opgeheven heeft, mét daarbij wel als voorwaarde dat men 12 maanden géén seks heeft. Maar wanneer men bloed mag geven staat nog niet vast.

De Belgische regering moet eerst het Koninklijk Besluit (KB) nog goedkeuren en laten publiceren in het Belgisch Staatsblad. Maar de tekst wordt eerst nog onderzocht door de Privacycommissie en de Raad van State. Zij moet als bestuurscollege advies uitbrengen over wetsontwerpen. Hierbij gaat de Raad de kwaliteit van de ontwerpteksten na en controleert of de teksten niet strijdig zijn met de Belgische grondwet of andere hogere rechtsregels.

Het kabinet van minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) weet niet wanneer de Privacycommissie en de Raad van State hun adviezen zullen publiceren. "Het is de bedoeling om de toelatingsvoorwaarden periodiek te evalueren en desgewenst te herzien", klinkt het op het kabinet van de minister. "De eerste evaluatie zou plaatsvinden een jaar na de inwerkingtreding van de wet."

Net als veel andere landen koos ons landje voor een sperperiode van twaalf maand géén seks voor homo's biseksuele mannen en MSM. Veel mannen, maar evenzeer anderen, vinden deze periode onrealistisch lang. Onze Belgische holebi & transgender federatie en koepel van organisaties çavaria heeft géén probleem met de sperperiode en noemt het een mooi begin. Onze Waalse holebi & transgender federatie en koepel van organisaties Arc-en-Ciel Wallonie, trekt naar het Grondwettelijk Hof om de wet, die volgens hen discriminerend is aan te vechten.

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia zegt in zijn rapport Bloeddonatie door mannen die seks hebben met mannen: "De aanvaarding van bloeddonaties van mannen die ten minste twaalf maanden geen seksuele contacten met mannen hebben gehad, zou een zeer gering effect hebben op het aantal bijkomende donaties. In landen met een in verhouding laag niet-nalevingspercentage van de geschiktheidscriteria bleef het risico voor de ontvangers vrijwel onopspoorbaar. Unia wijst er ook dat er bij de Hoge Raad voor Gezondheid geen animo is om het criterium 'MSM' weg te laten. Ook in monogame mannenrelaties is de prevaltie van hiv en hepatitis te hoog.

Unia zegt ook te begrijpen dat de nieuwe wet voor veel mannen nog steeds zal aanvoelen als discriminatie, en zegt verder: "De overgang van permanente uitsluiting naar een uitsluiting van twaalf maanden zal voor veel kandidaat- donoren in de praktijk geen enkel verschil maken. Een statistische benadering staat vaak haaks op de beleving van individuen, die bewust en oprecht bloed willen doneren maar hiervan uitgesloten worden. Vanuit de bloedinstanties moet men daar op gepaste manier mee omgaan, om stigmatisering en discriminatie te vermijden. In een ideaal scenario zou de uitsluiting van bloeddonoren enkel gebeuren op basis van individueel seksueel risicogedrag. Maar dit kan enkel als de veiligheid van het donatiebloed gegarandeerd blijft."

Unia begrijpt dat de minister zeer voorzichtig is en de veiligheid van het bloed absoluut wil garanderen. "Volgens het advies van de Hoge Gezondheidsraad is een uitstelperiode van zes maanden een minimale veiligheidsmarge. Op basis van gericht bijkomend onderzoek is de kans groot dat een overgang naar een uitsluitings periode van zes maanden mogelijk is bij de eerste evaluatie van de nieuwe regels die voorzien is in 2020." Unia wil graag dat de overheid de minst uitsluitende aanpak hanteert, en dat men rekening houdt met actueel wetenschappelijke onderzoeken over epidemiologische gegevens, opsporingstechnieken, de werking van predonatielijsten en andere medische evoluties zoals het gebruik van Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP) behandeling en het evenredigheidsprincipe.
LEES OOK
BELGIE BLOED GEVEN HOMO'S BI MANNEN EN MSM 12 MAAND WACHTTIJD - HETERO'S VIER MAAND
25ste LAND WAAR HOMO'S BI MAN EN MSM BLOED MOGEN GEVEN + LIJST


Bron: zizo

Dit bericht is gepost op 14 December, 2017 en 1780 keer gelezen.


Bestel uw HelloFresh box via bovenstaande foto (klik & bestel) en krijg 25 € korting op je eerste box!


Holebi Gids

Uitgaan

21 december 2018 - D-Club X-Mas Edition
22 december 2018 - Dads Night
22 december 2018 - Thomas M
24 december 2018 - X-Mas Eve
29 december 2018 - Lumbago
31 december 2018 - Revelation New Year
31 december 2018 - HIM NewYear
31 december 2018 - NewYears Woodpop
31 december 2018 - BootsClub NewYear
01 januari 2019 - La Demence New Year

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Jonge homo slachtoffer van homofoben in Knokke + video

 

Belgische film wint prijs op Europees Filmfestival.

 

Na laatste ingreep, Bo Van Spilbeeck nu ook lichamelijk helemaal vrouw + video.

 

Lichte straf voor homofoben die 2 Gentse homo koppels aanvielen, volgens rechter geen homofobie.

 


Buitenlands nieuws

Massa homohuwelijksceremonie uit vrees voor afschaffing homohuwelijk.

 

Slechts 1 op 15 adoptie aanvragen door homo & lesbische koppels goedgekeurd in Noord-Ierland.

 

Homo of lesbische ouders mogen samen op geboorteakte in Israel.

 

Exorcisme op holebi's en transgenders in opmars in Indonesie.

 


Showbizz nieuws

Film Brokeback Mountain toegevoegd aan Amerikaanse Bibliotheek van het Congres

 

Ryan Murphy start organisatie die vecht tegen anti holebi & transgender politici.

 

Liefdesboodschap met vliegtuig van Ellen voor Portia mislukte hilarisch + video.

 

Joods homo koor brengt bewerking van Queen song + video.

 


Andere nieuws

Verenigde Naties brengen bijna 200 holebi & transgender vluchtelingen in veiligheid.

 

Helft mannelijke bevolking denkt dat mensen met HIV doelbewust anderen willen besmetten.

 

Populairste zoekwoorden via porno zoekrobots zijn opmerkelijk dit jaar.

 

Indiase dokter die elektroshocks aan holebi's gaf om ze te genezen gedagvaard + lijst verboden.