Je leest:

Het verhaal van de 1ste transgender in Belgie + haar boek.


Maak kennis met Corinne, beschouwd als de eerste Belgische transgender. Een deel van haar verhaal bij holebi info via de krant het Nieuwsblad. Maar het grootste deel van het verhaal kan je lezen in haar boek: 'Casablanca Voorbij'. In 2014 bracht holebi info al haar verhaal naar aanleiding van haar deelname aan de documentaire: 'I am a Woman Now'. (Link naar dat bericht onderaan dit artikel).

“Ik had vrouwelijke trekken en geen adamsappel. Ik heb chance gehad. "Maar ook het ongeluk om in een tijd geboren te zijn waarin niemand nog wist wat het was, een transgender. Ook Corinne, geboren als Cornelis Van Tongerloo (81) zelf niet. Ze is wellicht de eerste Belgische man die een vrouw werd, een verhaal dat ze nu te boek heeft gesteld in Casablanca Voorbij. “Nu noemen ze me een transgenderpionier. Toen was het vooral veel vechten."

Op de deurbel van de eerste Belgische transgender persoon staat: "Corinne en Marius'. De naam van haar hondje (Marius) moest erbij zei de wijkagent destijds, want een vrouw alleen is een makkelijk doelwit voor inbrekers. Oftewel, de ironie van het leven waarin Corinne Van Tongerloo serieus heeft moeten vechten om als vrouw alleen te mógen bestaan. Niet dat de wijkagent dat weet. Of de buren en zelfs enkele vriendinnen. Niemand die Corinne er zou uithalen als transgender. Niemand die raadt dat ze nu nog steeds hormonen moet nemen.

Voor het grootste deel van haar omgeving is Corinne een oudere vrouw op leeftijd, elegant en mooi opgemaakt. Corinne zegt dat ze geluk had om als jongen al vrouwelijke trekken te hebben, wat het zoveel makkelijker maakte allemaal. "Ik had geen adamsappel, amper lichaamsbeharing, ik zag er goed uit, die schoonheid maakte het mij veel makkelijker. Na mijn transitie heb ik nooit agressie ondervonden. Het gevecht dat aan die nu zo evidente vrouwelijkheid voorafging, daar is niets meer van te zien. Toch niet langs de buitenkant," aldus Corinne in de krant het Nieuwsblad.

Als kind kreeg Corinne, toen nog kleine Cor, te horen dat hij moest vechten tegen zijn verwijfde kant. Zelf dacht het kind daarna dat het ziek was en begreep het niet waar tegen het moest vechten. "Als kind zat ik daardoor enorm slecht in mijn vel." Corinne werd geboren in het Antwerpse schipperskwartier anno 1936, als kind van een Franse moeder en een Vlaamse vader die in de loopgraven van 14-18 een trauma en een alcohol probleem opliep. Als vijfde kind van zeven, in een arm Belgisch gezin, in een tijd waarin er nog geen woord bestond voor hoe Corinne zich voelde, was het serieus knokken. Het was duidelijk dat kleine Cor anders was dan andere jongentjes, maar hoe het zat bleef onbekend.

Pas toen Cor 14 was ging er voor het eerst een belletje rinkelen. In een groot kranten artikel schreef men over een Amerikaanse soldaat die een blonde vamp was geworden na een medische ingreep. "Ik scheurde dat artikel uit en verstopte het onder mijn matras. Tientallen keren heb ik het gelezen. Tot het op een mooie dag verdwenen was. Vader vond het zo al erg genoeg met mij gesteld, blijkbaar." Korte tijd later ging Cor werken als piccolo in galamoureuze hotels en een jaar later ging hij alleen wonen. Het begin van een leven dat dichter aansloot bij wie hij was, een tijd waarin Cor startte als balletdanser bij Oud België in Antwerpen en de Folies Bergčre in Brussel.

"Ik leerde gays kennen en twijfelde of ik zelf homo was. Maar ik voelde dat het bij mij nog iets anders was. Ik begon alles te lezen wat ik kon vinden over het onderwerp. Nu, dat was niet veel, hoor.” Van het ballet ging het naar het cabaret: eerst een travestieclub in Amsterdam, en daarna bij een rondreizend Amerikaans gezelschap dat Cor meevoerde langs de chiqueste clubs en theaters van Abidjan tot Berlijn. "’s Avonds mocht ik me uitleven als vrouw. Maar overdag moest ik nog steeds een jongen zijn. Dat stond zo in mijn contract."

In Berlijn begon alles zoals het moest zijn. Cor begon hormonen te nemen en besloot om vanaf dat moment enkel nog als meisje door het leven te gaan. Er volgde siliconenborsten en de hormonen zorgde voor meer rondere vormen. Niemand wist dat het plaatje niet klopte. "In die tijd mocht een striptease niet volledig naakt eindigen, en zo kon ik mijn geslachtsdeel dat ik toen nog had, goed verstoppen achter een driehoekje." Corinne was geboren. Zo overtuigend was ze dat ze op een gegeven moment zelfs moest vluchten uit Beiroet toen een nachtclubeigenaar haar in zijn bed probeerde te krijgen. “Hij zou me vermoord hebben als hij het had ontdekt. Toen wist ik dat ik echt voor de operatie moest gaan. Jarenlang heb ik ervoor gespaard. En in 1971 was het zover.”

In die jaren moesten transgender personen naar Casablanca, naar de dure privékliniek van de Franse dokter Georges Burou. Burou was gynaecoloog, zijn Clinique du Parc officieel een kraamkliniek. “Op de tweede verdieping hielp hij mensen zoals ik. Clandestien, maar Burou was goed bevriend met de Marokkaanse koning Hassan, waardoor hij buiten schot bleef.” De ingreep zou voor Corinne het begin zijn van een nieuw gevecht. Ergens liep het mis, en een jaar lang kampte ze met de ene na de andere infectie. Waardoor ze alweer veel geld op tafel moest leggen voor een hersteloperatie, in een achterkamertje van een homoclub in Hamburg.

"Ik heb in die periode heel diep gezeten. Ik verscheurde bijna alle foto's van mijn jeugd als jongen. Ik voelde dat ik niets meer was, want ook als vrouw was het mislukt. Mijn moeder kwam bij me wonen, omdat ze schrik had dat ik mezelf iets zou aandoen. Het scheelde ook niet veel. Ik was naar Casablanca vertrokken als een pin-up en kwam terug als een wrak. Ik ben al mijn hele leven lang gelovig, en dacht dat het een straf van God was omdat ik mezelf niet had kunnen aanvaarden zoals ik geboren was. Na de tweede operatie was alles eindelijk in orde. Toen besefte ik dat ik een goede engelbewaarder heb. Eindelijk was ik een vrouw. Kon ik de eerste keer liefhebben als vrouw. Een openbaring," aldus Corinne in de krant het Nieuwsblad.

Pas in 1989 werd Corinne, na jarenlang reizen met een vervalst paspoort, officieel als vrouw erkend. "Ik was een verboden product. Een fout. Ik ben blij dat de tijden nu veranderd zijn. Ik heb vrouwen gekend die in het gekkenhuis zijn gestoken. Die eronder doorgingen, zoals mijn beste vriendin die uiteindelijk zelfmoord pleegde. Nu zeggen mensen dat het een hype is, transgenders. Maar dat is dus niet zo. We zijn van alle tijden. Alleen moet je tegenwoordig niet meer door de hel om gelukkig te kunnen worden. Nu durf ik me zo noemen, een gelukkige vrouw. Ik ben fier op mijn levensverhaal, en fier op het boek. Ik moet me niet meer verstoppen."
BOEK INFO
Titel: Casablanca Voorbij.
Auteurs: Corinne van Tongerloo en Linda Asselbergs
Uitgeverij: Kartonnen dozen
Uitgave jaar: November 2017
Kopen via Kartonnen dozen => Klik hier
Kopen via Standaard boekhandel => Klik hier
LEES OOK
CORINNE VAN TONGERLOO - PIONIER VAN VLAAMSE TRANSGENDERS + VIDEO
NUTTIGE LINKS
- Links voor Transgenders in Belgie => Klik hier
- Boeken Tips met Transgender thema => Klik hier
- Film Tips met Transgender thema => Klik hier

Bron: http://www.nieuwsblad.be/

Dit bericht is gepost op 23 November, 2017 en 1717 keer gelezen.

Think! - zaterdag 14 april - Vooruit Gent
Klik hier om naar de website van Think! te gaan


Holebi Gids

Uitgaan

25 maart 2018 - Boots Club
25 maart 2018 - Pannekoek
30 maart 2018 - FeVer Fridays
31 maart 2018 - Revelation
31 maart 2018 - Him Bunny Ball
31 maart 2018 - Twinxx
31 maart 2018 - Sinful Saturdays
01 april 2018 - Blow my Eggs
01 april 2018 - Pannekoek
01 april 2018 - La demence

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Stad Gent gaat holebi's & transgenders beschermen tegen discriminatie op de huurmarkt.

 

Lesbisch koppeltje door vijf mannen verkracht in Antwerpen + alle info over verkrachtingsdrug(s).

 

Trinxx Belgisch mannen trio op hoge hakken gaat naar 2de ronde Belgium's Got Talent + video.

 

21-jarige finalist Mr Gay Belgium, strijdt voor beter adoptiebeleid en draagmoederschap.

 


Buitenlands nieuws

Weldra start nieuw Nederlands Tv programma: Ouders uit de kast.

 

Holebi & trans vluchtelingen in heel Europa op grote schaal fysiek en seksueel belaagd.

 

Foto homo koppel weldra op 50 reclameborden in Londen.

 

Holebi's en transgenders hebben vaker last van een eetstoornis.

 


Showbizz nieuws

Cynthia Nixon is kandidaat gouverneur in New York + video.

 

Eerste Hollywood Walk of Fame ster voor Dragqueen ooit (RuPaul).

 

31-jarige Amerikaans acteur kwam zopas uit de kast.

 

Nederlands zanger Jamai Loman durft eigenlijk niet te zingen over homo's.

 


Andere nieuws

Amerikaanse machtigste Katholieke orgaan steunt anti holebi wet.

 

Homo's mogen niet meer worden gedwongen tot anaal onderzoek in Kenia.

 

Holebi voetbalfans riskeren mogelijk homofobe aanvallen tijdens Wereldcup Rusland.

 

Wat zijn de beste Europese landen voor holebi's & transgenders?

 

100% hetero bestaat niet, én meestal hetero in opmars.