Je leest:

Stad Gent wordt allereerste transgender vriendelijke stad van Vlaanderen.


Uit onderzoek blijkt dat er minstens 130.000 Vlamingen zich niet helemaal of helemaal niet thuis voelen in het hokje van hun geboortegeslacht. De Gentse schepen voor Gelijke Kansen Resul Tapmaz (sp.a) zegt daarover in de krant de Morgen: "Transgenders zijn een unieke groep met specifieke noden, waar voorlopig weinig specifiek beleid voor wordt ontwikkeld, zeker op lokaal niveau. Daar willen we vanuit Gent verandering in brengen”.

Ondanks de grotere zichtbaarheid van transgender personen en de toegenomen maatschappelijke bespreekbaarheid ervaren veel transpersonen moeilijkheden binnen verschillende domeinen van het dagelijkse leven. Die problemen heeft het Gentse stadsbestuur in samenwerking met het Transgender Infopunt, het Vlaamse onthaal-, informatie- en kenniscentrum over transgenders, in een 'behoefteanalyse' in kaart gebracht. "Gent wordt gezien als een open en progressieve stad.

Alles begint in Gent met het feit dat het Gentse stadsbestuur al een reeks maatregelen neemt om de dienstverlening voor transgender personen te verbeteren, waarbij er onder andere alternatieve kleedruimtes komen in sportcentra. Verder zal in officiële briefwisseling van de stad Gent men niet langer spreken van: 'geachte heer of mevrouw', en zal men in invulformulieren enkel naar het geslacht vragen indien dit relevant is. Daarnaast zullen bij job advertenties overal de optie 'x' worden toegevoegd, en zal men niet langer op zoek gaan naar enkel een man of een vrouw.

Ook gaat men ook werken aan een verlaging van de drempel om discriminatie te melden. Er is al een meldpunt voor holebi en transfobie bij de Gentse politie, maar in 2018 zal de stadswebsite aangepast worden om de aangiftes nog eenvoudiger te maken. En tot slot zullen de meer dan 6.000 stads personeelsleden over het thema worden gevormd en geïnformeerd. "Nieuwe medewerkers moeten bij hun aanwerving een anti-discriminatie verklaring ondertekenen. Er komen ook infomomenten voor het personeel, georganiseerd door de diensten Burgerzaken, Welzijn en Gelijke Kansen."

De 53-jarige Karen lid van de transgender organisatie GenderExpress, was één van de trans personen die hun wensen en noden eerder aan de stad Gent konden kenbaar maken. Ze is naar eigen zeggen erg enthousiast over het eerste resultaat. Karen laat ook weten blij te zijn dat openbare kleedruimtes zullen worden aangepast. "Sommige transgenders gaan niet sporten omdat ze zich niet willen omkleden in één van de twee beschikbare kleedruimtes. Zeker als je nog in transitie bent is zoiets erg moeilijk. Daarnaast is Karen ook erg blij met het op komst zijnde meer gebruik van genderneutrale benamingen. "Ik stoorde me vaak wel aan bijvoorbeeld geachte heer Karen. Terwijl ik me al heel mijn leven transgender voel, en twintig jaar geleden uit de kast kwam. Door zo'n brie werd je dan weer aan de periode voordien herinnerd en dat is niet leuk."

Tot slot zal de stad Gent de andere 397 Vlaamse gemeenten aanmanen om hetzelfde pad te bewandelen. Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) laat weten dat "gelijke kansen ook een bevoegdheid van lokale besturen is, dat zij ook initiatieven mogen nemen." Karen hoopt alvast dat andere steden het voorbeeld van Gent zullen volgen. "Want hiermee zeg je als stad: we erkennen jullie bestaan, en hebben aandacht voor jullie wensen en noden. Een zeer positieve en noodzakelijke stap."

EXTRA:
Op zoek naar Belgische transgender organisaties en méér => Klik hier

LEES OOK
BELG BROCHURE TRANSGENDER OP SCHOOL - ONLINE
TOP MODEL KOMT UIT DE TRANSGENDER KAST
DE NIEUWE BELGISCHE TRANSGENDER WET IS KLAAR - Alle info
UNIEK AFRO-AMERIKAANSE TOP VROUWEN UNIVERSITEIT VERWELKOMT TRANS VROUWEN

Bron: demorgen.be

Dit bericht is gepost op 29 September, 2017 en 1652 keer gelezen.
Holebi Gids

Uitgaan

20 juli 2018 - La Demence Hottie
20 juli 2018 - Lynx
21 juli 2018 - Revalation
21 juli 2018 - Papa Tribal Superstar
21 juli 2018 - Exotica
22 juli 2018 - T Dance Cruisers
22 juli 2018 - Velvet bar
23 juli 2018 - Pink Monday Red&Blue
28 juli 2018 - Sextreme
28 juli 2018 - Twinxx

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Vlaams zanger Yves gaat voor tweede keer trouwen.

 

Homo koppel (door bekende acteur & zanger) met zoon in nieuwe Ketnet reeks.

 

Vlaamse transgender die mee deed aan docureeks M/V/X uit het leven gestapt.

 

Lesbische kus van Belgische prof tennisster blijkt anno 2018 nog groot nieuws!

 


Buitenlands nieuws

Shockerend Verenigde Naties rapport over holebi's & transgenders.

 

Tweede land dit jaar dat homoseksualiteit uit strafwet haalt.

 

Holebi's & transgenders komen vaker op straat in vergelijk met heteroseksuelen.

 

12-jarig lesbisch meisje gaat Gay Pride organiseren + video.

 


Showbizz nieuws

Paris Jackson nu publiekelijk uit de kast, al ziet ze dat zelf anders.

 

Twee koppels beroemde homo papa's samen op vakantie.

 

Na felle kritiek stapt actrice op en zal ze geen transgender personage meer spelen.

 

Maak kennis met GayC/DC - Homo AC/DC tribute band met homo hardrock songs + video.

 


Andere nieuws

Cartoon video: Trump & Poetin kussen - Is deze mini video homofobisch of grappig?

 

Trump regering wil adoptie centra laten discrimineren tegen homo's lesbiennes e.a

 

Honderden Amsterdamse horeca in actie tegen geweld tegen holebi transgenders & dragqueens.

 

Volvo lanceerde zopas parkeerplaatsen voor homo en lesbische gezinnen.