Je leest:

Boek en film opkomst rond leven van Marieke 'Wielemie' Vervoort.


Eťn jaar geleden, 17 september 2016, behaalde Marieke 'Wielemie' Vervoort, 38, ondanks koorts, een gekneusd borstbeen en een blaasontsteking een bronzen medaille op de 100 meter rolstoelsprint. Het was meteen ook haar allerlaatste officiŽle wedstrijd, (op de Paralympische Spelen in Rio). Mentaal voluit gaan in een lichaam dat niet meer meewilt: dat is Wielemie. Eind deze maand ligt haar biografie 'De andere kant van de medaille' in de winkel.

Die 17de september van vorig jaar wilde Marieke nog eens alles geven op de 100 meter, waarop ze vier jaar eerder nog goud haalde. Maar tijdens een training liep het fout, ze botste op een andere atlete met als gevolg een gekneusd borstbeen en een geplooid rolstoelvoorwiel. Maar enkele weinige dagen later stond ze op met 38,5 graden koorts en een blaasontsteking, waarna ze toch haar wedstrijd reed en een bronzen medaille haalde tijdens haar allerlaatste race, op het Olympisch podium glunderde ze van geluk.

Vandaag de dag, dat een journalist van de krant Het Laatste Nieuws met haar een interview had, ziet ze er erg vermoeid uit. Ze zat in de zetel van haar appartementje in Diest, met een dekentje over de benen en hond Zenn aan de voeten. De De kinesist en verpleegkundige zijn net de deur uit. "Een slechte nacht gehad", glimlacht ze flauw. Tijdens het interview vallen haar ogen af en toe dicht, maar ze blijft praten. Soms bijna fluisterend, met enkele seconden tussen twee woorden in. Ze praat graag, zegt ze. Voluit, ongeremd, over het leven. Omdat ze nog zoveel te vertellen heeft. Maar vaak glijdt het gesprek ook naar de dood. En dat onherroepelijke einde wil ze vooral zelf in de hand hebben. Papieren voor euthanasie tekende ze al in 2008.

Verder vertelt Marieke dat ze 's nachts vaak roept dat het genoeg geweest is, en dat het mentaal erg zwaar is. Maar dat ze toch nog volop geniet van de goede momenten en dagen, "maar zoveel zijn er niet meer. Afgelopen nacht riep ik opnieuw dat het mocht stoppen, en op dat moment meen ik dat ook. Maar toch blijf ik doorgaan. Als ik echt wil, kan ik nu professor Wim Distelmans (oncoloog en palliatief arts) opbellen om de euthanasie te starten. Maar ik heb hem nog niet gebeld, dus ik ben er duidelijk nog niet klaar voor. Er is nog altijd iets dat me tegenhoudt." Marieke vertelt dat ze zich vasthoudt aan d dingen die ze nog mag beleven op goede momenten. Ze geniet nog vaak van indoor skydiven, al moet ze daar achteraf voor boeten omdat haar lichaam het eigenlijk niet meer aankan. Ook de vele steun brieven en berichten die ze van mensen krijgt geven haar veel moed en steun. "Onlangs schreef een jong meisje me nog een gedicht, waarin ze wenste zoals mij te zijn. Omdat ze kracht putte uit mijn verhaal. Dat is fijn."

(Het gesprek stokt, haar ogen vallen even toe.) Wil je het interview liever beŽindigen? (Journalist hln)
"Nee, ik praat graag. Ik wil mensen moed geven. Dat is ook de boodschap van mijn nieuwe boek. Er wordt vaak gezegd dat 'the sky the limit is'. Maar dat klopt niet. Er zijn geen limits. Je kan zo ver gaan als je wilt - als je het tenminste echt wilt. Dit boek vertelt ook wat er in mijn hoofd omgaat, over de pijn en de beperking. Mijn aandoening is anders dan bij iemand die bijvoorbeeld revalideert na een verkeersongeval. Die weet dat zijn of haar aandoening niet erger wordt. Maar hoe evolueert mijn ziekte? Ik weet gewoon niet hoelang ik dit nog volhoud. Mijn begrafenis is al lang geregeld. Ik raad iedereen trouwens aan om dat te doen, ook mensen zonder gezondheidsproblemen. Een ongeval, hartfalen,... Het kan iedereen gebeuren. Zelf wil ik een rode kist - dat is mijn kleur."

Marieke heeft haar eigen begrafenis al mooi geregeld. Er zullen witte rozen en witte vlinders zijn, ze wil thuis opgebaard worden om daarna gecremeerd en uitgestrooid te worden over Los Hervideros in Lanzarote. Alles is geregeld, ook wie er tijdens de euthanasie bij haar zal zijn en wie de procedure uitvoert. "Niemand wordt belast met dingen die nog geregeld moeten worden." Een bepaald punt van einde heeft Marieke niet voor ogen. Ze overschreed al zoveel punten maar vond telkens toch de moed om door te blijven gaan. "Ik merk dat ik telkens mijn grenzen verleg."

Professor Distelmans werkt aan een boek over leven na de dood, en hij vroeg me hoe ik zou willen terugkeren. Zelf geloof ik niet in leven na de dood, maar hij drong aan. En als ik dan toch moet kiezen, dan wil ik terugkeren als indiaan. Dansend rond het vuur, met bellen rond armen en polsen. Mijn metgezel is ook niet langer een hond, maar een arend. Vrijheid." Daarnaast krijgt Marieke nog steeds zeer veel aanvragen voor interviews, zelfs van over de hele wereld. Er staat zelfs een Amerikaanse documentaire op stapel. "Een Amerikaanse ploeg werkt aan een lange documentaire, bestemd voor de bioscoopzalen. Ik word regelmatig gevolgd door de camera's. Ze zien het groots, maar de sponsoring is nog niet helemaal rond. Het stukje dat ik al gezien heb, is, hoe zal ik het zeggen, heel speciaal."

Op de vraag waarom ze energie blijft stoppen in interviews, boeken, film, terwijl ze haar energie zo nodig heeft voor zichzelf, antwoordt ze: "Omdat ik maar niet begrijp dat mensen zoveel tijd en energie steken in futiliteiten. Vaak zijn het de mensen die het minst te klagen hebben, die dat het hardst doen. Ik sliep in het UZ Leuven in een kamer met een man die maar bleef klagen over hoe hij niet had kunnen slapen. Ik heb hem gezegd dat hij eens moest rondkijken naar al die patiŽnten. Sommigen konden niet meer zelfstandig ademen of bewegen."

En over waar ze haar eigen energie vandaan haalt: "Ik praat vaak met professor Distelmans over euthanasie. Als ik hem zeg dat ik niet langer kan, dan spreekt hij me moed in. 'Het verhaal stopt nog niet voor jou', zegt hij. Maar ik besef dat ik een gelukzak ben, omdat ik op zoveel mensen kan rekenen. Mensen die me steunen, die ik kan vastpakken om eens uit te huilen. Er zijn zoveel mensen die op hun eentje moeten vechten. Zij hebben iets nodig om zich aan vast te houden. Als dat mijn verhaal is, dan geeft dat me kracht."

De Amerikaanse documentaire over Wielemie verschijnt in principe in de loop van volgend jaar. Je kan het project volgen ===> Klik hier En alle info rond het op komst zijnde boek ==> Klik hier

LEES OOK
MARIEKE VERVOORT LAG TWEE DAGEN IN COMA + VIDEO (2017)
MARIEKE VERVOORT VERLIEST BEWUSTZIJN TIJDENS RADIO INTERVIEW (2017)
MARIEKE VERVOORT KREEG ONVERWACHT GROOT FEEST (2016)
MARIEKE VERVOORT WON TWEEDE PARALYMPISCHE MEDAILLE (2016)
MARIEKE VERVOORT PERSCONFERENTIE OM FABELS DE WERELD UIT TE HELPEN (2016)

Bron: hln.be

Dit bericht is gepost op 16 September, 2017 en 1527 keer gelezen.
Holebi Gids

Uitgaan

20 juli 2018 - La Demence Hottie
20 juli 2018 - Lynx
21 juli 2018 - Revalation
21 juli 2018 - Papa Tribal Superstar
21 juli 2018 - Exotica
22 juli 2018 - T Dance Cruisers
22 juli 2018 - Velvet bar
23 juli 2018 - Pink Monday Red&Blue
28 juli 2018 - Sextreme
28 juli 2018 - Twinxx

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Vlaams zanger Yves gaat voor tweede keer trouwen.

 

Homo koppel (door bekende acteur & zanger) met zoon in nieuwe Ketnet reeks.

 

Vlaamse transgender die mee deed aan docureeks M/V/X uit het leven gestapt.

 

Lesbische kus van Belgische prof tennisster blijkt anno 2018 nog groot nieuws!

 


Buitenlands nieuws

Shockerend Verenigde Naties rapport over holebi's & transgenders.

 

Tweede land dit jaar dat homoseksualiteit uit strafwet haalt.

 

Holebi's & transgenders komen vaker op straat in vergelijk met heteroseksuelen.

 

12-jarig lesbisch meisje gaat Gay Pride organiseren + video.

 


Showbizz nieuws

Paris Jackson nu publiekelijk uit de kast, al ziet ze dat zelf anders.

 

Twee koppels beroemde homo papa's samen op vakantie.

 

Na felle kritiek stapt actrice op en zal ze geen transgender personage meer spelen.

 

Maak kennis met GayC/DC - Homo AC/DC tribute band met homo hardrock songs + video.

 


Andere nieuws

Cartoon video: Trump & Poetin kussen - Is deze mini video homofobisch of grappig?

 

Trump regering wil adoptie centra laten discrimineren tegen homo's lesbiennes e.a

 

Honderden Amsterdamse horeca in actie tegen geweld tegen holebi transgenders & dragqueens.

 

Volvo lanceerde zopas parkeerplaatsen voor homo en lesbische gezinnen.