Je leest:

Nederland moet opnieuw oordelen of Mustafa homo is of niet.


Al vele jaren zijn er in verschillende Europese landen problemen betreffende de erkenning van homo of lesbische asielzoekers. Het gaat daarbij steeds om hoe bewijzen de asielzoekers dat ze daadwerkelijk homoseksueel zijn? Omdat er overal misbruik voorkomt zijn vaak echte holebi asielzoekers daar het slachtoffer van met als gevolg dat ze niet worden geloofd wanneer ze stellen homo of lesbisch te zijn en dat ze in het land van herkomst worden vervolgd.

Dit is nu (opnieuw) het geval in Nederland. Mustafa uit Irak, waarbij iedereen zegt dat je het kan zien aan hem dat hij homo is, wordt door de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) niet gelooft waarna zijn aanvraag tot verblijfsvergunning werd afgewezen. Mustafa begrijpt het niet en is ten einde raad. Bij de IND moet men uitzoeken of iemand daadwerkelijk homo of lesbisch is, sinds 2015 wordt vooral naar het bewustwordingsproces gekeken, 'wanneer kwam de vluchteling erachter dat hij homo of lesbisch is, en hoe ging hij of zij om met die gevoelens? 'Het antwoord op die vraag moet voor de IND geloofwaardig klinken. Zijn daarover twijfels, dan kan de aanvraag voor een verblijfsvergunning zomaar worden afgewezen.

Mustafa had drie lange gesprekken met het IND. In het begin had hij het idee dat hij zijn verhaal kwijt kon, maar na twintig keer dezelfde vragen te moeten beantwoorden voelde hij zich niet meer serieus genomen en onder druk gezet. Mustafa had de idee dat men wilde dat hij vragen op een bepaalde manier beantwoordde. Jammer is het feit dat het IND blijkbaar niet begrijpt dat holebi vluchtelingen uit landen komen waar je niet openlijk praat over homoseksualiteit zoals in Nederland, en dat zelfs wanneer ze in Nederland aankomen ze vaak zich zo hetero mogelijk proberen te gedragen om niet op te vallen.

Mustafa probeerde in eerste instantie in het asielzoekerscentra niet te laten zien dat hij homo is, uit angst om door anderen te worden gepest of mishandeld. Geen ongegronde angst, want eerder toonde al verschillende getuigenissen en onderzoeken aan dat er veel geweld en pestrijen zijn tegen holebi asielzoekers in asielzoekerscentra, zowel in Nederland als elders in Europa. Maar toen Mustafa een relatie kreeg met de Nederlander Coen, die hij via Tinder ontmoette gaf hij zichzelf wel bloot. Langzaam aan veranderde Mustafa, werd hij meer zichzelf, en vooral, durfde hij voor het eerst te praten over zijn seksuele geaardheid en kreeg hij het gevoel deel uit te maken van de Nederlandse samenleving.

Toen de Mustafa bij de IND vertelde over zijn seksuele voorkeur, kwamen de vragen. "Ze wilden alles heel precies weten", zegt Mustafa. Hij moest vertellen op welke dag hij erachter kwam dat hij homo was. "Serieus? Niemand onthoudt zoiets", reageert Mustafa. "Alsof iedereen zo'n dag onthoudt." Denken dat je homo bent, dat is volgens hem een groot verschil met het zeker weten. Dit soort specifieke vragen over zijn 'bewustwordingsproces' deden hem uiteindelijk de das om.

Mustafa en zijn vriend Coen lieten het er niet bij zitten en stapten naar de rechter. Die oordeelt dat de IND inderdaad veel meer moet doen om te bepalen of iemand wel of niet homoseksueel is. "Ik was heel blij met de uitspraak", zegt Mustafa's vriend Coen. "We waren echt superzenuwachtig. Mustafa viel huilend op de grond. Alle spanning kwam eruit. Als hij terug moet naar Irak, dan wordt hij vermoord. Dat maakte het allemaal nog meer emotioneel."

De IND moet nu meer rekening houden met foto's en verklaringen van bijvoorbeeld partners. "Iedereen ziet dat hij gay is. We gaan naar homofeesten zoals de Gay Pride. We hebben vrienden gevraagd foto's te sturen." Ook dat Mustafa een relatie heeft met een andere man, moet de IND nu meewegen. Tot nu toe voelde Coen zich genegeerd. "Dat telde eerst helemaal niet. Ik werd gewoon aan de kant gezet", zegt hij.

Oscar Hammerstein, advocaat van Mustafa zegt dat het Nederlandse beleid fout in elkaar zit, maar geeft wel toe dat het allemaal zeer moeilijk en complex is. Want je kan niet altijd aan iemand zien of hij homo of hetero is, en je moet er altijd mee rekening houden dat mensen kunnen liegen. Maar volgens Hammerstein is de IND nu veel te streng en kloppen de regels die er nu zijn niet. "Ze proberen het te standaardiseren maar dat deugt niet." Hammerstein pleit dan ook voor een onafhankelijke commissie, misschien met een psycholoog bij, of iemand die zelf homo is, en kijken naar het dagelijkse leven van de aanvrager. De 'echte' homo's zitten allemaal op Tindr en Grindr, gaan naar homofeesten enz. Dat kan toch mee tellen, als iemand echt hetero is, dan gaat hij niet jarenlang als homo leven aldus Hammerstein.

Binnenkort hoort Mustafa of hij toch in Nederland mag blijven. Officieel woont hij nu in het asielzoekerscentrum. Hij wil gaan studeren. In Irak werkte hij als civiel ingenieur, daar wil hij mee verder. Mustafa hoopt dat het beleid bij de IND wordt aangepast, zodat anderen niet hoeven door te maken wat hij nu doormaakt. "Niemand vindt het leuk om zo te worden onderzocht, maar dat ze niet geloven dat ik homo ben, dat doet pijn."

De IND houdt niet bij hoeveel mensen homoseksualiteit opgeven als reden voor asiel. Men schat dat het gaat om enkele honderden van de ruim 31.000 asiel aanvragers. "Als iemand zegt: 'Ik ben homoseksueel', dan moet je dat aannemen", vindt Philip Tijsman van de Nederlandse holebi en transgender federatie het COC. De IND gaat er volgens hem van uit dat alle homo's een bepaalde bewustwording en acceptatie doormaken. Dat er sprake moet zijn van een worsteling over de geaardheid. "Die worsteling is echt een stereotype. Dat is cultureel bepaald en niet iedereen maakt dat door. Ze zouden veel meer moeten kijken naar verklaringen van bijvoorbeeld een partner, vrienden en andere zaken."


Bron: rtl.nl en holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 27 June, 2017 en 1672 keer gelezen.
Holebi Gids

Uitgaan

24 augustus 2018 - Fever Friday
24 augustus 2018 - BootsClub Men Only
25 augustus 2018 - Revalation
25 augustus 2018 - Sinful Saturday
25 augustus 2018 - BootsClub Men Only 2
31 augustus 2018 - Fever Friday
31 augustus 2018 - BootsClub Men Only
01 september 2018 - Female Fever
01 september 2018 - Boots Club 3 Parties
01 september 2018 - Sinful Saturday

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

21-jarige die vlak voor de Antwerp Pride een dreig tweet stuurde aan het woord.

 

Gelijke Kansen schepen PS doet homofobe uitspraken over MR-collega - UPDATE

 

In Belgie zijn we allemaal holebi!

 

Niet één maar twee homofobe aanvallen tijdens Antwerp Pride.

 

Vlaamse werkgevers keuren holebi of trans werknemer niet af, maar zijn bang voor reacties.

 


Buitenlands nieuws

Holebi & transgender uit de kast op het werk, beter voor werkgever en bedrijf.

 

Holebi's & transgenders als buren: ja, moslims nee, aldus onderzoek

 

Man krijgt 2 jaar celstraf na zwaar geweld tegen homo's in Amsterdam.

 

Homo vluchteling kreeg geen asiel omdat hij betekenis kleuren regenboogvlag niet kent.

 

Twee vrouwen krijgen zweepslagen en geldboete wegens lesbische relatie.

 


Showbizz nieuws

Caitlyn Jenner en haar vriendin - 46 jaar leeftijdsverschil.

 

Ruby Rose krijgt bakken kritiek omdat ze lesbische Batwoman gaat spelen.

 

32-jarige zangeres stapt uit het leven.

 

Britney Spears zamelt geld in voor holebi & transgender gemeenschap.

 


Andere nieuws

Duitsland eerste Europees land met derde gender, niet alle I & T blij.

 

Over aantal keren seks (holebi & hetero) en over de post-seks blues.

 

Russische video stelt, wanneer je niet gaat stemmen ben of word je homo.

 

Primark onder vuur wegens het laten maken van Pride shirts in homofobisch land.