Je leest:

Nederlands acteur vertelt openhartig over zelfmoord van partner.Orlando Lansdor, Surinaams Nederlands acteur, workshopleider, drag-queen, fotomodel, cateraar, zingende barman, homo, vader van twee kinderen, hiv-positief en nog veel meer, groeide op bij een streng gelovige Jehova getuige vader en niet gelovige moeder. Omwille van zijn homo zijn werd hij uitgesloten uit de Jehova-gemeenschap en vluchtte hij als jonge knaap naar Amsterdam. Recent vertelde hij openhartig over het verlies van zijn levenspartner Thomas, die op 10 mei van dit jaar zelfmoord pleegde aan het station van Amsterdam, omdat hij zijn homo geaardheid niet kon aanvaarden.

Wat alvast zeer bijzonder is, en een toevallige samenloop van omstandigheden, is het feit dat er sinds november een honderd meter lang regenboogpad voor het station van Amsterdam ligt. Het pad is een van de vele straat symbolen waarmee men in Nederland oproept tot meer aanvaarding van holebi's. Orlando zei in een interview met Linda: "Voor mij is het geen pad, het is een wonder. Ik had tot voor kort zeer veel moeite met die plek, kon er niet heen. Maar de regenboog maakt het nu voor mij weer toegankelijk."

In het verdere interview met Linda vertelt Orlando dat hij de Italiaanse Thomas leerde kennen op een hiv-test locatie waar Orlando zelf werkte en waar Thomas zich liet testen. Orlando vertelt dat toen Thomas ontdekte dat hij seropositief was, het eerste was wat hij zich afvroeg of hij ooit nog een vriendin zou krijgen. Hij had nooit seks gehad met vrouwen, vond ze niet seksueel aantrekkelijk, maar wilde toch een vriendin. Zo diep zat volgens Orlando de worsteling van Thomas betreffende zijn homoseksuele geaardheid. Hij wilde en kon niet 'zo' zijn. In zijn thuisland Italië, wist niemand dat Thomas homo was, wel vertelde hij dat hij hiv-positief was maar zei dat het kwam door onveilige seks met een prostituee.

De ouders van Thomas ontdekte pas na zijn dood dat hun zoon homo was. Orlando had Thomas meermaals aangemoedigd uit de kast te komen, maar volgens Thomas kon dat niet. In Italië, waar Orlando nu ondertussen zelf woont, is ruim 80% van de homo's gehuwd met een vrouw of heeft een vriendin, mensen veroordelen elkaar snel en zijn bang voor elkaars oordeel. Homo zijn is nog lang niet aanvaard en nog erg taboe in het land. Orlando probeert daar nu samen met de moeder van Thomas iets aan te veranderen, met een praatgroep waarbij ze ook het verhaal van Thomas vertellen. De moeder van Thomas zet zich nu hevig in voor holebi rechten. De vader dat is heel anders, die geeft Orlando de schuld van de dood van zijn zoon. "Jij hebt mijn zoon vermoord, je hebt hem laten vertrekken naar het treinstation. De vader van Thomas heeft altijd kenbaar gemaakt dat hij anti-homo is."

Of Orlando zichzelf ook Thomas dood verwijt? Nee. Hij had zijn besluit al genomen. Ik had niet meer kunnen doen dan ik heb gedaan. Thomas was bij Orlando thuis voordat hij naar het station vertrok om zichzelf van het leven te beroven. De avond voor zijn overlijden, was hij vrijer dan ooit. Hij sprong op straat in mijn armen. Ik dacht dat het een doorbraak was, maar voor hem was het zijn afscheid. Hij had ook tegen me gezegd: Of ik ga terug naar Italië of ik blijf voor altijd bij jou.

Maar met altijd bedoelde hij zijn dood, terwijl ik ons al samen oud zag worden. Naast Orlando's bed staat een foto van Thomas: En die blijft daar altijd staan. Die belofte zal ik nooit breken, wie er ook in mijn leven komt. Is Orlando niet boos geweest op Thomas na diens zelfmoord? Later pas. Toen dacht ik wel eens: godverdomme, je had gewoon kunnen praten. Ook schrijnend: er zijn geen foto's van Orlando en Thomas samen. Dat wilde hij niet. Hij wilde niet dat mensen zagen dat we van elkaar hielden, en ik kon niet anders naar hem kijken dan verliefd.

Bron: linda news - 2016

Dit bericht is gepost op 22 December, 2016 en 2181 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 september 2020 - L-Week (30/09 - 04/10)
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium
03 november 2020 - Holebi+ Filmfest (tot 27/11)

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Tweede regenboogzitbank staat in West-Vlaanderen.

 

Lesbisch koppel uren lang nageroepen in Gent, van aan de Graslei tot aan hun huis.

 

Zevende West-Vlaamse plaats komt met twee regenboogzebrapaden + lijstje.

 

Mogelijk sluit Ruislede zich aan bij bijna 10 Vlaamse gemeenten & steden tegen anti holebi & trans houding in Polen.

 

CD&V politicus wil bescherming van holebi's tegen homohaat en beschuldigd Vlaams Belang van Pink washing + video.

 

Nog dit jaar Vlaams onderzoek naar geweld tegen holebi's & transgenders, en Brussel zet strijd verder.

 

Homofobe jongeren uit Genk veroordeeld van enkele maanden tot vijf jaar celstraf en geldboete.

 

Ook holebi's en transgenders kunnen slachtoffer worden van verspreiding naakt beelden en wraakporno + nuttige links

 


Buitenlands nieuws

Uniek, voor het eerst wet aangenomen zonder tegen stemmen die ook holebi's & trans+ personen vermeld in de VS.

 

Ouders van holebi of transgender+ kind minder supportief dan twintig jaar geleden (+ nuttige links).

 

23 september Bisexuality Visibility Day: met welke vooroordelen hebben biseksuelen te maken.

 

Restaurant met enkel transgender personeel groot succes.

 

Holebi's en transgenders riskeren meer dan doodstraf in Iran.

 

Holebi en transgender kinderen zijn kinderen van God, aldus paus.

 


Showbizz & Sport

Controverse rond The Ellen Show heeft tot nu toe geen invloed op goede kijkcijfers + video.

 

Holebi & transgender winnaars op de Primetime Emmy Awards + 2 video's

 

RuPaul schrijft geschiedenis met vijfde Emmy overwinning en herdenkt Chi Chi DaVayne in speech + video.

 

Frans Belgische film met transgender thema onder vuur, maar niet waarvoor je denkt.