Je leest:

Groen politica presenteert rapport over draagmoederschap. - UPDATE 13/10


Petra de Sutter, politica voor de partij Groen (sinds 2014 in de Senaat), en Belgisch buitengewoon hoogleraar gynaecologie aan de Universiteit Gent en tevens hoofd van de afdeling Reproductieve Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Gent, stelt vandaag haar rapport over draagmoederschap voor in de plenaire zitting van de Raad van Europa, dit is zowel voor heteroseksuele als homo koppels belangrijk nieuws.

De Sutter heeft wel een tweederdemeerderheid nodig om het rapport goedgekeurd te krijgen. Het rapport gaat over de rechten van kinderen bij commercieel draagmoederschap. De Sutter is zelf voorstander van een wettelijke regeling voor niet-commercieel draagmoederschap en wil commercieel draagmoederschap verbieden. Bij niet-commercieel draagmoederschap biedt een vrouw aan om een kind voor een ander koppel te baren uit onzelfzuchtige overweging, omdat ze een koppel wil helpen hun kinderwens te verwezenlijken. Bij commercieel draagmoederschap biedt een vrouw aan om een kind voor een ander koppel te baren, dat kan zowel een heteroseksueel als een homo koppel zijn. De draagmoeder doet dat niet uit onzelfzuchtige overwegingen, maar met de intentie om geld te verdienen. De kosten die worden aangerekend bij de wensouders overstijgen in dergelijk geval de redelijke kosten van een zwangerschap. Vaak is een wensmoeder wel in staat goede eicellen te produceren, maar niet om het kind zelf op de wereld te zetten. De eicel van de wensmoeder wordt in dat geval bevrucht met het zaad van de wensvader en in de baarmoeder van de draagmoeder geplaatst. In andere gevallen wordt de draagmoeder bevrucht met het zaad van de wensvader en is zij de genetische moeder van het kind. De grens tussen commercieel en niet-commercieel draagmoederschap is moeilijk te trekken, geeft Petra De Sutter in haar rapport aan. Wanneer bijvoorbeeld een draagmoeder die voor de zwangerschap werkloos was een kost aanrekent voor het wegvallen van arbeidsinkomsten, is er dan nog sprake van niet-commercieel draagmoederschap?

Het rapport van De Sutter bevat een aanbeveling over de wenselijkheid van Europese richtlijnen om de rechten van kinderen bij commercieel draagmoederschap te beschermen. In het rapport waarschuwt de groene politica voor commercieel draagmoederschap waarbij het kind riskeert het slachtoffer te worden van mensenhandel of staatloos kan worden. Een ander risico van commercieel draagmoederschap is dat het kind mogelijk het recht wordt ontnomen om hun afkomst te kennen. De Sutter beveelt de lidstaten van de Raad van Europa aan om alle vormen van commercieel draagmoederschap te verbieden in het belang van de rechten van het kind. Ze wil dat het Comité van Ministers, het belangrijkste besluitvormend orgaan van de Raad van Europa, de wenselijkheid van Europese richtlijnen verder bespreekt.

In België is draagmoederschap momenteel niet wettelijk geregeld. In december 2015 werd in de Senaat een informatieverslag goedgekeurd, waarmee de meerderheid aangaf dat er wetgevend initiatief moet komen. In 2015 diende sp.a ook een wetsvoorstel in de Kamer in om draagmoederschap wettelijk te regelen. Dat voorstel haalde de meerderheid van de agenda. De kwestie ligt momenteel stil. Belgische holebi organisaties willen dat er snel een wettelijk kader komt, met voldoende aandacht voor de rechten van het kind, de wensouders en de draagmoeder. Wanneer het rapport van De Sutter wordt aangenomen, zal het debat in België over een wettelijke regeling voor draagmoederschap, zowel commercieel als niet-commercieel, ongetwijfeld opnieuw aanzwengelen. De Belgische regering moet dan bekijken wat ze zal doen met de aanbevelingen van de Raad van Europa.
UPDATE 13 Oktober 2016
Petra De Sutter (Groen) is er niet in geslaagd haar rapport over draagmoederschap te laten goedkeuren in de plenaire zitting van de Raad van Europa. Er komt dus geen internationaal verbod op commercieel draagmoederschap, maar evenmin een totaalverbod op draagmoederschap. In de plenaire zitting stemden 77 leden voor het rapport, 83 leden verwierpen het en 7 leden onthielden zich. Alle Belgische vertegenwoordigers in de Raad van Europa stemden voor de aanbevelingen van het rapport.

EXTRA
Alles over Homo & Lesbi ouderschap in Belgie => Klik hier

http://www.petradesutter.eu/

Dit bericht is gepost op 12 October, 2016 en 1974 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

01 oktober 2020 - L-Week (30/09 - 04/10)
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium
03 november 2020 - Holebi+ Filmfest (tot 27/11)

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

De finale van Mr Gay Belgium 2020 komt dichterbij.

 

Vriend van Luikse advocaat vermoord mogelijk gaat het om homofobie (indien ja, dan vierde homofobe moord in Belgie).

 

Tweede regenboogzitbank staat in West-Vlaanderen.

 

Lesbisch koppel uren lang nageroepen in Gent, van aan de Graslei tot aan hun huis.

 

Zevende West-Vlaamse plaats komt met twee regenboogzebrapaden + lijstje.

 

Mogelijk sluit Ruislede zich aan bij bijna 10 Vlaamse gemeenten & steden tegen anti holebi & trans houding in Polen.

 

CD&V politicus wil bescherming van holebi's tegen homohaat en beschuldigd Vlaams Belang van Pink washing + video.

 

Nog dit jaar Vlaams onderzoek naar geweld tegen holebi's & transgenders, en Brussel zet strijd verder.

 


Buitenlands nieuws

Transgenders & gender diverse personen (ook holebi's) hebben vaker autisme.

 

Noorwegen geeft opvang van holebi en transgender vluchtelingen hoogste prioriteit.

 

Amsterdamse rechter zegt: 'uitschelden van homo koppel is geen groepsbelediging voor homo's'.

 

Uniek, voor het eerst wet aangenomen zonder tegen stemmen die ook holebi's & trans+ personen vermeld in de VS.

 

Ouders van holebi of transgender+ kind minder supportief dan twintig jaar geleden (+ nuttige links).

 

Restaurant met enkel transgender personeel groot succes.

 


Showbizz & Sport

Te graag willen dat een voetballer uit de kast komt zorgt net dat hij er in blijft.

 

Controverse rond The Ellen Show heeft tot nu toe geen invloed op goede kijkcijfers + video.

 

Holebi & transgender winnaars op de Primetime Emmy Awards + 2 video's

 

RuPaul schrijft geschiedenis met vijfde Emmy overwinning en herdenkt Chi Chi DaVayne in speech + video.