Belgisch school kinderboekje: Een vuilnisvrouw, twee papas, een jongen met haarspeldje en meer.Ofwel staan schoolboeken bol van de stereotypen, ofwel ligt het er vingerdik op dat het over andere mensen gaat, zoals holebi's. Voor het eerst krijgen kleuters nu boekjes waarin diversiteit de normaalste zaak van de wereld is. Bericht vandaag de website van www.standaard.be.

Juffrouw, waarom heeft Lou twee papa's? Het is een van de lastige vragen die leerkrachten ongetwijfeld op hun bord zullen krijgen als kleutertjes Lou op weg naar school openslaan. Een boekje met op het eerste gezicht een heel onschuldig thema, maar dat eigenlijk ook discriminatie bestrijdt en klassieke rolpatronen doorbreekt. Op de prenten staan de meest uiteenlopende personages afgebeeld: een blinde, zwarte man, een vrouwelijke vuilnisophaler, een vrouw met een hoofddoek en een jongetje met een speldje. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Net die boodschap willen we kindjes al op jonge leeftijd meegeven: iedereen is anders en dat is oke. Het vernieuwende aan dit boek is dat de verschillen heel subtiel aan bod komen. Het dient niet om les te geven over diversiteit, al die verschillende mensen zijn er gewoon. Wel kunnen leraren het gebruiken om kinderen de beginselen van wiskunde bij te brengen, om cijfers en letters te leren herkennen of voor verkeersopvoeding. Ondertussen worden ze onbewust met die diversiteit geconfronteerd. Dat is het grote verschil met klassieke schoolboeken: die staan ofwel bol van de stereotypen, ofwel gaan ze net heel expliciet over holebi's of racisme. Wat allebei een slecht idee is, zeggen experts.

Racisme expliciet veroordelen tegenover kleutertjes kan net het omgekeerde effect hebben, zegt sociaal psycholoog Alain Van Hiel (UGent). Dan maak je er net een issue van. Terwijl huidskleur op zo'n jonge leeftijd amper speelt. Volgens Van Hiel is het efficiƫnter om leerlingen van elkaar te laten leren om vooroordelen de wereld uit te helpen. Leerlingen met heel uiteenlopende achtergronden die samenwerken en leerstof verwerken: door dat rechtstreekse contact leren ze elkaar echt kennen.

Alle kleuterscholen in Vlaams-Brabant zullen het boekje in de klas gaan gebruiken, en dit op initiatief van de provincie. Maar ook andere scholen kunnen het boekje kopen - info en bestellen => Klik hier

OP ZOEK naar kinderboekjes met holebi of transgender thema? Klik bovenaan op deze website in het menu op info gids en kies helemaal onderaan boeken & film tips en kies vervolgens kinderboeken.

LEES OOK
KLEUTERS KRIJGEN VERHAAL OVER 2 PAPA'S OP SCHOOL + VIDEO
VLAAMSE SCHOOL LIET 2 JONGENS (KLEUTERS) MET ELKAAR TROUWEN + VIDEO

Bron: volledige overname van www.standaard.be/

Dit bericht is gepost op 30 September, 2016 en 2433 keer gelezen.Reageer op dit bericht: