Je leest:

Waar blijft het Belgisch actieplan tegen holebi- en transfobie?
In de krant De Morgen een artikel van Groen politici over de vraag waar blijft het Nationale Actieplan tegen Homofobie en Transfobie? De vragenstellers zijn Bruno De Lille (fractieleider Groen in het Brussels Parlement) en Petra De Sutter (Groen Senator). Maar eerst een inleiding door holebi info gebaseerd op een kortere inleiding van de krant de Morgen:

Dit jaar waren er al enkele gevallen van homofobie en transfobie in ons landje. In Etterbeek werd Sharky neergestoken omdat ze transgender is. In Gent werd Jordy en in Lier werd Kevin slachtoffer van homofobie.Maar ook de Franse Frederic werd recent slachtoffer van homofoben in Brussel. Dit zijn helaas geen alleenstaande gevallen, want ondanks het feit dat ons land voortrekker is op het vlak van holebi & transgender rechten, blijft homofoob en transfoob geweld een regelmatig terug kerend probleem. Onze Belgische overheid stelde eerder een actieplan in tegen holebi- en transfobisch geweld waarbij daders harder kunnen worden gestraft. Iets wat helaas niet altijd in de praktijk gebeurd(e). Tot zover de inleiding door holebi info, nu over naar de politici van Groen.

Sinds 2014 is het actieplan tegen holebi- en transfobie afgelopen in ons landje. De nieuwe federale regering beloofde samen met de gewesten en gemeenschappen werk te maken van een noodzakelijk nieuw plan, maar jammer genoeg is daar nu twee jaar later nog niets van terecht gekomen. Bevoegd federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) zegt dat ze aan Cavaria de opdracht gaf om uit te zoeken wat er wettelijk nog kan of moet gebeuren. Die opdracht liep eind 2015 af. Verdere stappen bleven ondertussen uit. In september, twee jaar na de start van de federale regering zou er een interkabinettenwerkgroep samenkomen. Maar uitzicht op een nieuw actieplan is er nog niet. Komt het probleem van holebi- en transfobie te weinig in de media? Zijn de aanvallen niet ernstig genoeg? Zijn we cynisch geworden zodat het niemand nog iets kan schelen? Dat vragen de Groen politici zich in de krant de Morgen af.

Volgens Bruno De Lille en Petra De Sutter is het ergste dat de gewesten en gemeenschappen, die zelf heel wat bevoegdheden kunnen inzetten in de strijd tegen holebi- en transfobie, zich verschuilen achter het federale nietsdoen. Er wordt links en rechts nog wel een actie ondersteund van betrokken verenigingen, maar van een gecoördineerde aanpak is geen sprake op dit moment. Zo stokt de noodzakelijke strijd. En dat is onaanvaardbaar. Men stelt als voorbeeld het onderwijs, waar er nog steeds niet voldoende werk wordt gemaakt van het bespreekbaar maken van het thema homoseksualiteit of transseksualiteit. In het beste geval komt het eens kort aanbod in de les biologie, soms bij zedenleer, maar zelden of nooit in andere lessen. Het blijft dus iets raars, iets vreemd. En dat terwijl de school een veilige omgeving zou kunnen zijn voor al die jongeren die ontdekken dat ze niet aan de norm beantwoorden. Dit moet dus anders, en liefst meteen in de twee gemeenschappen tegelijk.

Verder klaagt men ook de rol van de politie en het parket aan in de strijd tegen holebi- en transfoob geweld. Klacht indienen is belangrijk, maar ook het onthaal van de slachtoffers door de politie en de opvolging van het dossier door het parket moet correct gebeuren. Helaas laten we daar nog heel wat steken vallen. In Brussel geven we daarom al enige tijd opleidingen aan de politiediensten over dit onderwerp. Dat gebeurt op vrijwillige basis, we bereiken dus vooral agenten die al enigszins openstaan voor de problematiek. Alle agenten in heel België zouden echter zo'n opleiding moeten volgen, het zou voorzien moeten worden in de basisopleiding. Maar dat kunnen we alleen regelen via zo'n nationaal actieplan, aldus De Lille en De Sutter die tot slot stelden:

De strijd tegen holebi- en transfobie is er een van lange adem, van mentaliteitswijziging en cultuuromslag, van stap voor stap en dag na dag. Hij kan dus enkel gewonnen worden als we voortdurend én allemaal samen aan hetzelfde zeel trekken. Wettelijk is ons land erg vooruitstrevend. Nu moet eindelijk ook het aantal incidenten dalen. En daarom roepen wij alle regeringen in ons land op om snel opnieuw hun verantwoordelijkheid te nemen: we hebben dit actieplan nu nodig, niet over enkele maanden, niet over een jaar. Maak er dus meteen werk van. Dat zijn we Ihsane, Frédéric, Sharky, Kevin, Jordy en alle andere slachtoffers van holebi- en transfoob geweld verplicht. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) zegt dat er mogelijk na de zomer een actieplan tegen holebi- en transfobie klaar zal zijn. Afwachten...
LEES OOK
DRIE TWINTIGERS UIT VLAAMS BRABANT KRIJGEN LICHTE STRAFFEN VOOR HOMOFOBE MOORD
HOMO EN VRIEND AANGEVALLEN DOOR GROEP JONGEREN IN BRUSSEL
LICHTE STIJGING HOMOFOBIE IN BELGIE WELKE PROVINCIES HET MEEST? EN VANUIT WELKE SECTOREN?
OOK KEVIN UIT LIER (BIJ ANTWERPEN) WERD SLACHTOFFER VAN HOMOFOBIE + VIDEO
TRANSGENDER NEERGESTOKEN DOOR LEDEN VAN ISLAMITISCHE STAAT IN BRUSSEL
HET VERHAAL VAN BELG HOMO DIE IN ELKAAR WERD GESLAGEN + VIDEO
BELG HOLEBI FEDERATIE CAVARIA KOMT NIET OP VOOR ALLE HOLEBI'S (2014)

Bron: de morgen.be - en holebi.info

Dit bericht is gepost op 08 July, 2016 en 1828 keer gelezen.
Holebi Gids

Uitgaan

26 september 2018 - Flash @ HotDog
28 september 2018 - Boots Club
29 september 2018 - Boots Club
29 september 2018 - Club Cinema
30 september 2018 - Boots Club
05 oktober 2018 - Boots Club
06 oktober 2018 - Boots Club
06 oktober 2018 - London Knights
06 oktober 2018 - Female Fever
06 oktober 2018 - Soiree Feminee

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Bart Kaëll openhartig over eerdere depressie.

 

Belgische politieke partijen en holebi's & transgenders - verkiezingen oktober 2018.

 

IS ronselaar uit Antwerpen wil vrijspraak omdat hij homo zou zijn.

 

Vlaamse lagere schoolkinderen krijgen werkboekjes over holebi's & transgenders.

 

Drie generaties beroemde Vlaamse homo mannen aan het woord.

 


Buitenlands nieuws

Iedereen gelijk aldus mensenrechtencommissie, maar ministers en religieuzen zien dat anders.

 

Uniek: Hong Kong staat echtelijke visa toe voor homo & lesbische koppels.

 

Bert en Ernie zijn echt een homo koppel, aldus bedenker.

 

Foto uit Nederlandse tentoonstelling rond homogeweld verboden op Facebook

 

Uniek meerderheid van openlijke holebi kandidaten uit Republikeins kamp.

 


Showbizz nieuws

Australishe zanger en Amerikaanse zanger gehuwd.

 

Lesbische film niet langer verboden in Kenia + filmtrailer.

 

Ryan Murphy en RuPaul winnen een Emmy Award.

 

Tiener die door ouders aan deur werd gezet omdat hij homo is kreeg verrassing van Ellen DeGeneres + video.

 


Andere nieuws

Holebi's en transgenders zijn seksuele afwijkingen aldus Australisch Senator.

 

Politie wil geen homofobe haat misdaden onderzoeken.

 

Australische stad viert transgenders met muurschildering.

 

Mannen ondergoedmerk kwam met transgender modellen op Fashion Week New York + video.