Je leest:

Waar blijft het Belgisch actieplan tegen holebi- en transfobie?
In de krant De Morgen een artikel van Groen politici over de vraag waar blijft het Nationale Actieplan tegen Homofobie en Transfobie? De vragenstellers zijn Bruno De Lille (fractieleider Groen in het Brussels Parlement) en Petra De Sutter (Groen Senator). Maar eerst een inleiding door holebi info gebaseerd op een kortere inleiding van de krant de Morgen:

Dit jaar waren er al enkele gevallen van homofobie en transfobie in ons landje. In Etterbeek werd Sharky neergestoken omdat ze transgender is. In Gent werd Jordy en in Lier werd Kevin slachtoffer van homofobie.Maar ook de Franse Frederic werd recent slachtoffer van homofoben in Brussel. Dit zijn helaas geen alleenstaande gevallen, want ondanks het feit dat ons land voortrekker is op het vlak van holebi & transgender rechten, blijft homofoob en transfoob geweld een regelmatig terug kerend probleem. Onze Belgische overheid stelde eerder een actieplan in tegen holebi- en transfobisch geweld waarbij daders harder kunnen worden gestraft. Iets wat helaas niet altijd in de praktijk gebeurd(e). Tot zover de inleiding door holebi info, nu over naar de politici van Groen.

Sinds 2014 is het actieplan tegen holebi- en transfobie afgelopen in ons landje. De nieuwe federale regering beloofde samen met de gewesten en gemeenschappen werk te maken van een noodzakelijk nieuw plan, maar jammer genoeg is daar nu twee jaar later nog niets van terecht gekomen. Bevoegd federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) zegt dat ze aan Cavaria de opdracht gaf om uit te zoeken wat er wettelijk nog kan of moet gebeuren. Die opdracht liep eind 2015 af. Verdere stappen bleven ondertussen uit. In september, twee jaar na de start van de federale regering zou er een interkabinettenwerkgroep samenkomen. Maar uitzicht op een nieuw actieplan is er nog niet. Komt het probleem van holebi- en transfobie te weinig in de media? Zijn de aanvallen niet ernstig genoeg? Zijn we cynisch geworden zodat het niemand nog iets kan schelen? Dat vragen de Groen politici zich in de krant de Morgen af.

Volgens Bruno De Lille en Petra De Sutter is het ergste dat de gewesten en gemeenschappen, die zelf heel wat bevoegdheden kunnen inzetten in de strijd tegen holebi- en transfobie, zich verschuilen achter het federale nietsdoen. Er wordt links en rechts nog wel een actie ondersteund van betrokken verenigingen, maar van een gecoördineerde aanpak is geen sprake op dit moment. Zo stokt de noodzakelijke strijd. En dat is onaanvaardbaar. Men stelt als voorbeeld het onderwijs, waar er nog steeds niet voldoende werk wordt gemaakt van het bespreekbaar maken van het thema homoseksualiteit of transseksualiteit. In het beste geval komt het eens kort aanbod in de les biologie, soms bij zedenleer, maar zelden of nooit in andere lessen. Het blijft dus iets raars, iets vreemd. En dat terwijl de school een veilige omgeving zou kunnen zijn voor al die jongeren die ontdekken dat ze niet aan de norm beantwoorden. Dit moet dus anders, en liefst meteen in de twee gemeenschappen tegelijk.

Verder klaagt men ook de rol van de politie en het parket aan in de strijd tegen holebi- en transfoob geweld. Klacht indienen is belangrijk, maar ook het onthaal van de slachtoffers door de politie en de opvolging van het dossier door het parket moet correct gebeuren. Helaas laten we daar nog heel wat steken vallen. In Brussel geven we daarom al enige tijd opleidingen aan de politiediensten over dit onderwerp. Dat gebeurt op vrijwillige basis, we bereiken dus vooral agenten die al enigszins openstaan voor de problematiek. Alle agenten in heel België zouden echter zo'n opleiding moeten volgen, het zou voorzien moeten worden in de basisopleiding. Maar dat kunnen we alleen regelen via zo'n nationaal actieplan, aldus De Lille en De Sutter die tot slot stelden:

De strijd tegen holebi- en transfobie is er een van lange adem, van mentaliteitswijziging en cultuuromslag, van stap voor stap en dag na dag. Hij kan dus enkel gewonnen worden als we voortdurend én allemaal samen aan hetzelfde zeel trekken. Wettelijk is ons land erg vooruitstrevend. Nu moet eindelijk ook het aantal incidenten dalen. En daarom roepen wij alle regeringen in ons land op om snel opnieuw hun verantwoordelijkheid te nemen: we hebben dit actieplan nu nodig, niet over enkele maanden, niet over een jaar. Maak er dus meteen werk van. Dat zijn we Ihsane, Frédéric, Sharky, Kevin, Jordy en alle andere slachtoffers van holebi- en transfoob geweld verplicht. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) zegt dat er mogelijk na de zomer een actieplan tegen holebi- en transfobie klaar zal zijn. Afwachten...
LEES OOK
DRIE TWINTIGERS UIT VLAAMS BRABANT KRIJGEN LICHTE STRAFFEN VOOR HOMOFOBE MOORD
HOMO EN VRIEND AANGEVALLEN DOOR GROEP JONGEREN IN BRUSSEL
LICHTE STIJGING HOMOFOBIE IN BELGIE WELKE PROVINCIES HET MEEST? EN VANUIT WELKE SECTOREN?
OOK KEVIN UIT LIER (BIJ ANTWERPEN) WERD SLACHTOFFER VAN HOMOFOBIE + VIDEO
TRANSGENDER NEERGESTOKEN DOOR LEDEN VAN ISLAMITISCHE STAAT IN BRUSSEL
HET VERHAAL VAN BELG HOMO DIE IN ELKAAR WERD GESLAGEN + VIDEO
BELG HOLEBI FEDERATIE CAVARIA KOMT NIET OP VOOR ALLE HOLEBI'S (2014)

Bron: de morgen.be - en holebi.info

Dit bericht is gepost op 08 July, 2016 en 1993 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 september 2019 - Girls for Girls
21 september 2019 - H.I.M
21 september 2019 - Twinxx
21 september 2019 - Think! vs Spunk
27 september 2019 - Rock & Dolls
27 september 2019 - La Demence
27 september 2019 - Pop the Glock
28 september 2019 - Bears Party
28 september 2019 - Pop Cult
05 oktober 2019 - Mr Gay Bear verkiezing

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Vier Belgische video's uit onderzoek rond attitudes over holebi's en transgender+ personen.

 

Belgische film met transgender thema wint acht Ensors.

 

Maak kennis met Aut & Out, unieke, Vlaamse organisatie voor holebi's & transgenders met autisme.

 

Karolien Debecker & Wanne Synnave over waarom nog zoveel zelfmoorden & gedachten onder Vlaamse holebi's & transgenders + video.

 

Koen Crucke fitness op hoge hakken voor rol in musical La Cage aux Folles + video.

 

Vlaamse campagne: websites zelfmoord preventie & hulp verlening holebi's & transgenders, ook voor ouders & professionals.

 


Buitenlands nieuws

Reden van echtscheiding: ongeldige instemming door vergissing, we blijken allebei gay.

 

Driekwart van holebi & transgender nieuws wereldwijd gemarkeerd als onveilig.

 

Over waarom vrouwtjes bonobo apen liever seks hebben met andere vrouwtjes.

 

Anti holebi & transgender verklaring van Nederlands orthodox-protestantse kerken heeft omgekeerd effect.

 

Noord-Ieren krijgen eindelijk ook huwelijksgelijkheid voor homo's & lesbiennes.

 

Lessen ter bevordering holebi & transgender aanvaarding op beroepsscholen.

 


Showbizz nieuws

Amerikaanse actrice zegt dat ze eerder filmrollen niet kreeg omwille van haar geaardheid.

 

Meeste mensen begrijpen zanger Sam Smith, die nu anders wil worden aangesproken, niet.

 

Ellen DeGeneres en vrouw op bezoek bij Britse baby prins Archie, en Ellen en Meghan delen liefde voor honden.

 

Britse bekende lesbische 27-jarige is bestbetaalde model en meer in het Verenigd Koninkrijk.

 

Kate Moennig (Shane) over the L Word en reboot, haar vrouw en meer, in podcast met RuPaul & Michelle Visage.