Je leest:

Drie twintigers uit Vlaams Brabant krijgen lichte straffen voor homofobe moord.Drie jongeren uit Galmaarden en Ninove in de provincie Vlaams-Brabant zijn veroordeeld tot celstraf van 14 tot 15 jaar. Vorige zomer sloegen de twee een man in elkaar enkel en alleen maar omdat hij homo is. De rechter oordeelde dat homofobie een rol speelde in de gewelddadige dood van de 57-jarige kasteelconciƫrge Alain Fleurus.

De feiten dateren van 20 juli 2015. Na een feestje raakte via TMF Chat spilfiguur Kain Kouni zo dacht hij aan de praat met een meisje. Maar later in het gesprek werd hem pas duidelijk dat hij met een man sprak, namelijk het slachtoffer Alain Fleurus. Gefrustreerd trok Kouni daarna in het gezelschap van zijn dronken broer Keyvin en vriend Aazzaoui el Mahdi, die een kans zag om te stelen, naar de conciƫrgewoning van een kasteel in Itterbeek. Dat adres had Fleuris eerder via de chat doorgegeven aan Kain.

Uit verklaringen bleek dat de jongens heel goed wisten dat het om een man ging waarmee ze een afspraakje hadden, en ze verklaarden zelfs dat ze zo gedegouteerd waren door zijn berichten dat ze hem een lesje wilde leren wegens zijn seksuele geaardheid. Tijdens het proces probeerden de drie beklaagden nog te beweren dat het hun niet duidelijk was of het nu om een man of een vrouw ging waarmee ze afgesproken hadden.

In de woning van Fleuris liep het uit de hand. Kain, die als eerste binnen ging, sloeg meteen het slachtoffer vier of vijf keer. Daarna liet hij zijn broer en de vriend binnen. Broer Keyvin sloeg het slachtoffer ook nog eens twee keer erg had. Daarna zouden de drie zijn weggevlucht en lieten ze het slachtoffer achter. Pas vier dagen later werd het slachtoffer gevonden, hij was toen nog in leven. Hij verklaarde van de trap te zijn gevallen. In het ziekenhuis leek hij te herstellen maar uiteindelijk bezweek hij na complicaties tijdens behandelingen. Tot ergernis van de nabestaanden haalde de verdediging meermaals aan dat Fleurus aan die complicaties stierf, en dus misschien niet rechtstreeks aan de opgelopen verwondingen. Maar dat is irrelevant, maakte de rechter nu duidelijk.

"Zonder de handelingen van de beklaagden was het slachtoffer nooit gewond geraakt. En zonder die verwondingen zouden er ook nooit complicaties geweest zijn. De dood van het slachtoffer is dus een rechtstreeks gevolg van de slagen en verwondingen, toegebracht door de beklaagden. Er was evenwel geen intentie om hem te doden, waardoor ze terecht niet vervolgd werden voor doodslag." Kain en El Mahdi kregen elk 14 jaar cel. Keyvin, die als enige al een vermelding op zijn strafblad had, kreeg een jaar meer. De nabestaanden van Alain Fleurus reageerden tevreden.

"Ze hebben een zware straf gekregen (15 jaar was het maximum)", zegt Daniel Fleurus, broer van het slachtoffer. "De feiten werden correct beoordeeld. Het kon ook moeilijk minder zijn voor zulke onmenselijke feiten. Dat ze hem aangepakt hebben voor zijn geaardheid, vind ik heel erg. Hij heeft niemand lastiggevallen, ze zaten zelf in die chatbox. Schrijnend dat zo'n gedrag vandaag nog kan. Als je dit ziet en andere dingen die de jongste tijd gebeuren, dan kan ik enkel zeggen dat het droevig gesteld is met deze samenleving."
EXTRA
Holebi info concludeert dat de nieuwe wet van 2013 NIET werkt. Volgens deze wet zouden straffen voor moord en doodslag worden omgezet in een levenslange celstraf, zeker wat betreft homofobe moorden.

Bron: persinfo.org en hln.be

Dit bericht is gepost op 30 June, 2016 en 2688 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

01 oktober 2020 - L-Week (30/09 - 04/10)
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium
03 november 2020 - Holebi+ Filmfest (tot 27/11)

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

De finale van Mr Gay Belgium 2020 komt dichterbij.

 

Vriend van Luikse advocaat vermoord mogelijk gaat het om homofobie (indien ja, dan vierde homofobe moord in Belgie).

 

Tweede regenboogzitbank staat in West-Vlaanderen.

 

Lesbisch koppel uren lang nageroepen in Gent, van aan de Graslei tot aan hun huis.

 

Zevende West-Vlaamse plaats komt met twee regenboogzebrapaden + lijstje.

 

Mogelijk sluit Ruislede zich aan bij bijna 10 Vlaamse gemeenten & steden tegen anti holebi & trans houding in Polen.

 

CD&V politicus wil bescherming van holebi's tegen homohaat en beschuldigd Vlaams Belang van Pink washing + video.

 

Nog dit jaar Vlaams onderzoek naar geweld tegen holebi's & transgenders, en Brussel zet strijd verder.

 


Buitenlands nieuws

Transgenders & gender diverse personen (ook holebi's) hebben vaker autisme.

 

Noorwegen geeft opvang van holebi en transgender vluchtelingen hoogste prioriteit.

 

Amsterdamse rechter zegt: 'uitschelden van homo koppel is geen groepsbelediging voor homo's'.

 

Uniek, voor het eerst wet aangenomen zonder tegen stemmen die ook holebi's & trans+ personen vermeld in de VS.

 

Ouders van holebi of transgender+ kind minder supportief dan twintig jaar geleden (+ nuttige links).

 

Restaurant met enkel transgender personeel groot succes.

 


Showbizz & Sport

Te graag willen dat een voetballer uit de kast komt zorgt net dat hij er in blijft.

 

Controverse rond The Ellen Show heeft tot nu toe geen invloed op goede kijkcijfers + video.

 

Holebi & transgender winnaars op de Primetime Emmy Awards + 2 video's

 

RuPaul schrijft geschiedenis met vijfde Emmy overwinning en herdenkt Chi Chi DaVayne in speech + video.