Je leest:

Belgische ministers werken aan nieuwe wetgeving Transgenders.Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) werken aan regels die een juridische geslachtsverandering mogelijk maken zonder dat noodzakelijk sprake is van een hormonenbehandeling, verplichte sterilisatie of geslachtsoperaties. Of daar nog begeleiding bij moet komen kijken, ligt nog niet vast. Aldus een bericht in de krant het Laatste Nieuws van vandaag.

"Wetgeving mag geen belemmering zijn om over te gaan tot geslachtsverandering. Er mag dus geen eis tot sterilisatie, medische ingreep of hormonenbehandeling meer bestaan", argumenteren Kamerlid Els Van Hoof, Vlaams parlementslid Joris Poschet en Brussels staatssecretaris Bianca Debaets in naam van CD&V. Sommmige transgenders willen simpelweg niet zo ver gaan met de zware medische ingrepen die de wet nu voorziet. Bovendien zijn de ingrepen niet zonder risico, duur en gaan er vaak lange wachttijden mee gepaard. "Het feit op zich dat men juridisch als vrouw of man erkend wordt, los van bepaalde fysieke kenmerken, volstaat voor sommigen. De erkenning op zich door de overheid is van belang voor hen", beklemtonen de christendemocraten. Ook N-VA-staatssecretaris Sleurs wil vertrekken vanuit de zelfbeschikking. "De bestaande wet is in strijd met de universele rechten van de mens", argumenteert ze. Belgiƫ moet voor haar dan ook dringend aansluiting vinden bij landen als Malta, Denemarken, Ierland, Argentiniƫ en Colombia.

De regeling waar Geens en Sleurs aan werken voorziet dat transgenders een verklaring moeten afleggen waarin ze stellen dat ze al lange tijd aanvoelen dat ze tot het andere geslacht behoren dan dat vermeld op hun geboorteakte, dat ze zich al een tijd gedragen in overeenstemming met dat geslacht en dat ze in de toekomst zo willen blijven leven. Voor CD&V moet die ondertekende verklaring ook gepaard gaan met minstens een gesprek met een 'genderteam', dat de transgenders volledig informeert over de juridische, sociale en psychologische gevolgen van een geslachtsverandering. Sleurs ziet dat anders. Zij wil een "volledige demedicalisering" en heeft dus louter een gestandaardiseerde brief op het oog. "Deze brief informeert de aanvrager over de rechtsgevolgen en maatschappelijke draagwijdte van de beslissing en het moeilijk omkeerbare karakter door de gerechtelijke terugkeerprocedure", verduidelijkt ze.

De N-VA-politica ziet verschillende voordelen. "Er is zekerheid dat de informatie op een heldere, kosteloze en neutrale manier wordt aangeleverd zonder oordeel", klinkt het. "Er moet ook niet gezocht worden naar een onafhankelijke niet-medische instantie die deze informatie moet aanleveren." Op haar kabinet merkt men daarbij nog op dat transgenders zelf niet meteen vragende partij zijn om een tussenkomst van een genderteam. Om lichtzinnige of frauduleuze beslissingen tegen te gaan, zou tegelijk een zware gerechtelijke procedure worden ingevoerd om terug te keren naar het oude juridische geslacht. En ook over het invoeren van een bedenktermijn wordt nog nagedacht. Wanneer Geens de nieuwe regels aan de ministerraad zal voorleggen, ligt nog niet vast. CD&V voelt zich alvast gesteund door het regeerakkoord, rechtspraak van het mensen rechten hof, de Jogjakarta-principes van de VN en een resolutie van de Raad van Europa. Ook bij het Transgender Infopunt van het UZ Gent wordt optimistisch gereageerd. Er is echter geen enkele reden om zorgverleners bij die procedure te betrekken, zegt dokter Joz Motmans. Motmans zit daarmee op de lijn van Sleurs. "Er bestaat geen enkele behandeling of diagnose die ons in staat stelt om over iemands genderidentiteit te oordelen. Dat is een volledig persoonlijk gevoel", verduidelijkt hij. "Er is geen enkele reden om de hele groep transpersonen naar de zorgverlening te sturen. Dat is wat onzinnig."

Bron: volledige overname van http://www.hln.be/

Dit bericht is gepost op 12 May, 2016 en 3341 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 september 2020 - L-Week (30/09 - 04/10)
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium
03 november 2020 - Holebi+ Filmfest (tot 27/11)

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Tweede regenboogzitbank staat in West-Vlaanderen.

 

Lesbisch koppel uren lang nageroepen in Gent, van aan de Graslei tot aan hun huis.

 

Zevende West-Vlaamse plaats komt met twee regenboogzebrapaden + lijstje.

 

Mogelijk sluit Ruislede zich aan bij bijna 10 Vlaamse gemeenten & steden tegen anti holebi & trans houding in Polen.

 

CD&V politicus wil bescherming van holebi's tegen homohaat en beschuldigd Vlaams Belang van Pink washing + video.

 

Nog dit jaar Vlaams onderzoek naar geweld tegen holebi's & transgenders, en Brussel zet strijd verder.

 

Homofobe jongeren uit Genk veroordeeld van enkele maanden tot vijf jaar celstraf en geldboete.

 

Ook holebi's en transgenders kunnen slachtoffer worden van verspreiding naakt beelden en wraakporno + nuttige links

 


Buitenlands nieuws

Uniek, voor het eerst wet aangenomen zonder tegen stemmen die ook holebi's & trans+ personen vermeld in de VS.

 

Ouders van holebi of transgender+ kind minder supportief dan twintig jaar geleden (+ nuttige links).

 

23 september Bisexuality Visibility Day: met welke vooroordelen hebben biseksuelen te maken.

 

Restaurant met enkel transgender personeel groot succes.

 

Holebi's en transgenders riskeren meer dan doodstraf in Iran.

 

Holebi en transgender kinderen zijn kinderen van God, aldus paus.

 


Showbizz & Sport

Controverse rond The Ellen Show heeft tot nu toe geen invloed op goede kijkcijfers + video.

 

Holebi & transgender winnaars op de Primetime Emmy Awards + 2 video's

 

RuPaul schrijft geschiedenis met vijfde Emmy overwinning en herdenkt Chi Chi DaVayne in speech + video.

 

Frans Belgische film met transgender thema onder vuur, maar niet waarvoor je denkt.