Je leest:

Belgisch project gaat homo, lesbische en transgender asielzoekers begeleiden.Vanuit verschillende Europese landen kwamen er al regelmatig verhalen van homo asielzoekers die in de verschillende asielcentra zwaar worden gepest. De verhalen kwamen vooral vanuit Nederland en Duitsland. Maar hoe zit het in ons landje? Tot nu toe kwamen er nog geen meldingen van gepeste holebi of transgender asielzoekers, wat niet wil zeggen dat ze niet bestaan.

Omdat de Belgische holebi & transgender federatie en koepel van organisaties, niets wil weten van veilige opvang plaatsen, zoals er eerder in Amsterdam, Berlijn en Rotterdam werden geopend, komt er een proefproject waarbij de organisatie gaat samenwerken met Fedasil om holebi's en transgenders in onze Belgische asielcentra te begeleiden. Het project moet gaan voorkomen dat homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in aparte centra moeten worden opgevangen wanneer ze gevaar lopen voor geweld door mede asielzoekers.

In Nederland zijn er op korte tijd zeer veel meldingen geweest over zwaar gepeste homo asielzoekers, waarbij sommigen zelfs met de dood werden bedreigd. De Nederlandse overheid wil ook niet weten van aparte opvang, maar doet verder niets om het geweld te voorkomen, met andere woorden daders worden niet gestraft. Om toch iets te doen voor holebi en transgender asielzoekers zijn er via burger initiatieven in Amsterdam en Rotterdam toch veilige plaatsen gecreƫerd voor homo, lesbische en transgender asielzoekers.

Vanuit ons land is er totaal geen zicht op incidenten in asielcentra, wat niet wil zeggen dat er geen problemen zijn. Want net zoals in andere Europese landen zijn homo, lesbische of transgender asielzoekers bang van de autoriteiten, omdat ze uit landen komen waar de politie meewerkt aan zwaar homofobisch geweld, of ze komen uit een land waar homoseksualiteit strafbaar is en taboe blijft.

De holebifederatie wil dat er in ons land in asielcentra een vertrouwenspersoon komt (Wat in Nederland al bestond en heeft gefaald). Daarbij zullen er enkele personeelsleden worden opgeleid om referentiepersoon te worden, de ook signalen van pesterijen moeten leren gaan herkennen. In eerste instantie zal men werken met vier Belgische asielcentra gaan werken, en binnen 1 jaar hoopt men in alle asielcentra aan het werk te kunnen gaan.

In Nederland heeft de Tweede Kamer een motie goedgekeurd, om een aparte en veilige asielopvang in te richten voor kwetsbare groepen. Het gaat dan vooral om homo's, lesbiennes en transgenders, maar ook christenen zouden in aanmerking komen als ze gevaar lopen. Regeringspartij PvdA stemde voor, de liberale VVD van premier Mark Rutte is tegen. cavaria is ook tegen een veilige opvangplaats, en stelt dat er in Nederland blijkbaar wel nood aan was.

Maar die nood is er wel gekomen door het feit dat de Nederlandse overheid langst de ene kant niet wil weten van veilige opvangplaatsen, en langst de andere kant alleen maar roept dat men het niet tolereert dat homo, lesbische of transgender asielzoekers of vluchtelingen worden bedreigd, maar er uiteindelijk niets aan doet, en daders niet worden gestraft. Ook in andere Europese landen kan deze nood plots gaan ontstaan, dat gebeurde recent nog in Duitsland. Ook in ons landje kan het op termijn een noodzaak worden om veilige plaatsen te voorzien, als onze politici niet ingrijpen tegenover daders zoals in Nederland en Duitsland.


deredactie.be en holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 02 March, 2016 en 2272 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

01 oktober 2020 - L-Week (30/09 - 04/10)
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium
03 november 2020 - Holebi+ Filmfest (tot 27/11)

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Holebi's en transgenders op de vlucht, een rapport van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

 

Ook in deze West-Vlaamse gemeente komt er een regenboogzebrapad.

 

De finale van Mr Gay Belgium 2020 komt dichterbij.

 

Vriend van Luikse advocaat vermoord mogelijk gaat het om homofobie (indien ja, dan vierde homofobe moord in Belgie).

 

Tweede regenboogzitbank staat in West-Vlaanderen.

 

Lesbisch koppel uren lang nageroepen in Gent, van aan de Graslei tot aan hun huis.

 

Zesde West-Vlaamse plaats komt met twee regenboogzebrapaden + lijstje.

 


Buitenlands nieuws

Transgenders anno 2020 nog steeds gecriminaliseerd in 13 lidstaten van de Verenigde Naties.

 

Onderzoekers vinden oorzaak van meer migraine onder holebi's.

 

Vijftigtal landen, waaronder Belgiƫ, vraagt Polen om holebi & transgender+ rechten te respecteren

 

Transgenders & gender diverse personen (ook holebi's) hebben vaker autisme.

 

Noorwegen geeft opvang van holebi en transgender vluchtelingen hoogste prioriteit.

 

Amsterdamse rechter zegt: 'uitschelden van homo koppel is geen groepsbelediging voor homo's'.

 


Showbizz & Sport

Nederlands presentator en ex zanger overvallen en mishandeld in eigen woning.

 

Facebook verwijderde onschuldige foto van lesbisch zangeressen duo.

 

Te graag willen dat een voetballer uit de kast komt zorgt net dat hij er in blijft.

 

Controverse rond The Ellen Show heeft tot nu toe geen invloed op goede kijkcijfers + video.