Je leest:

Bernie Sanders won 2de voorverkiezingen, en wat hij al betekende voor holebi's & transgenders.De 74-jarige Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders heeft de voorverkiezingen in New Hampshire gewonnen. Hij haalde 60% van de stemmen binnen tegenover slechts 38% voor Hillary Clinton. Sanders schrijft met zijn overwinning een klein beetje geschiedenis door als eerste Jood en niet christelijke kandidaat een voorverkiezing in New Hampshire te winnen. Of hij de volgende Amerikaanse president zal worden weten was pas eind dit jaar.

Sanders noemt zichzelf een democratisch socialist en voorstander van het Scandinavisch model. Door zijn grote populariteit werd hij door het publiek van Time in 2015 tot Person of the Year verkozen. Holebi info zocht uit wat Sanders al heeft betekend voor de Amerikaanse holebi & transgender gemeenschap. Een klein overzicht van wat hij tot nu toe al heeft betekend voor Amerikaanse homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Het overzicht is alles behalve compleet, maar toont alvast een lange weg van opkomen voor gelijke rechten voor iedereen.

Anno 1970 riep Sanders op om anti holebi wetten af te schaffen, daarover werd zelfs een schrijven gepubliceerd in de media. Tussen 1972 en 1976 stelde hij tal van wetten voor die discriminatie van holebi's moest voorkomen Toen hij in 1983 burgemeester van Burlington was, steunde hij als enige de allereerste Gay Pride parade in zijn stad. Kort daarna tekende hij een wet die discriminatie van holebi's verbied op het vlak van huisvesting.

Toen hij congressman was in de senaat stemde hij als een van de weinigen in 1993 tegen de Don't Ask, Don't Tell wet die openlijke homo's in het leger verbood en werd ingevoerd door Bill Clinton. De wet werd pas in 2010 afgeschaft door Obama. In 1996 stemde hij tegen de Defense of Marriage Act, een wet die het huwelijk omschreef als enkel mogelijk tussen man en vrouw. In de jaren 90 sprak hij zich verder regelmatig op congressen lezingen e.a uit, voor gelijke rechten van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

In 1999 stemde hij tegen een wet die homo en lesbische koppels in Washington D.C zou verbieden kinderen te adopteren. Zowel als congressman als junior senator van Vermont stemde hij de volgende jaren (2000 en verder) meermaals tegen anti holebi en transgender, wetten en stemde hij voor wetten die holebi's meer gelijke rechten geven. Al erg vroeg riep hij op het homohuwelijk te legaliseren, en zijn thuisstaat Vermont was een van de eerste met legale partnerschappen voor homo en lesbische koppels. Ook steunde hij enkele jaren geleden het voorstel om openlijke transgenders toe te laten in het leger, wat vanaf volgend jaar mogelijk is.

Kortom Bernie Sanders heeft al een lange weg afgelegd in het verdedigen van de gelijke rechten voor holebi's en transgenders, en dit in grote tegenstelling tot zijn uitdaagster en presidentskandidate Hillary Clinton, 68, die weliswaar recent steun kreeg van de grootste Amerikaanse holebi & transgender rechtenorganisatie, maar die zelf pas in 2013 voor het eerst echt op kwam voor holebi's door het homohuwelijk te steunen.

LEES OOK
HILLARY CLINTON KRIJGT STEUN VAN GROOTSTE HOLEBI & TRANS RECHTEN ORGANISATIE

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 10 February, 2016 en 2072 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

08 augustus 2020 - Queer Arts Fest 3 tot 9/8
08 augustus 2020 - Antw Pride online 5 tot 9/8
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Nieuw Vlaams dating programma op komst met Jani Kazaltzis.

 

Aandacht voor geweld tegen holebi's & transgenders met viooltjes in Antwerpen.

 

Minderjarige riskeert celstraf voor homofobe aanvallen in Brugge

 

Antwerp Pride (5-9 augustus), wat gaat nog door en wat niet - en toch nog veel fun online.

 

Antwerpen: holebi & trans+ gerelateerde info n.a.v coronavirus + nuttige links

 

Queer Arts Festival Antwerp past programma aan vanwege coronavirus.

 


Buitenlands nieuws

Voor het eerst twee superhelden gehuwd in Marvel strip.

 

Al 26 transgender personen vermoord in de Verenigde Staten dit jaar.

 

Homo en biseksuele mannen hebben minder seks in het coronavirus tijdperk.

 

Elite jongensschool onder vuur om wat men vertelt over holebi's & transgenders.

 

Nederlandse holebi intersekse en trans+ federatie roept overheid op iets te doen aan toenemend geweld.

 

Noord-Ieren kregen zwaar homofobe pamfletten in hun bus.

 

Een op vier holebi en transgender+ jongeren gebruikt genderneutraal voornaamwoord.

 


Showbizz & Sport

BBC kreeg klachten om lesbische tienerkus + video.

 

Meer dan 700 Britse artiesten strijden tegen racisme en holebi- en transfobie.

 

Presentator Andy Cohen mag geen coronavirus patienten redden omdat hij homo is.

 

Ellen biedt excuses aan voor ‘vijandig' werkklimaat in open brief.

 

Vijfvoudig kampioen sporter en wereld & Europees medaillewinnaar komt als biseksueel uit de kast.