NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

KEN JE HOLEBI OF TRANS SYMBOLEN

Update 2016TERUG NAAR DE info GIDS ===> Klik hier

----------------------------------------
Symbolen van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders:

DE ROZE DRIEHOEK:

De oorsprong van de roze driehoek ligt in het nazi-regime tijdens de Tweede Wereld oorlog. De Nazi's kwamen op het idee om enkele mensen in groepen te verdelen. De politiek gevangenen kregen een rode driehoek, de criminelen een groene, homos een roze, homo-joden een roze/gele davidsster, en de hetero-joden een gele davidster.

Door het gebruik van de symbolen ontstond er een gevangenis hierarchie, waarbij de homos het laagst stonden. Het feit dat Homos ook een groep werden kwam omdat Duitsland reeds vijf jaar voor het uitbreken van de oorlog een wet had die homoseksualiteit verbood. En na de oorlog bleven nog tal van homos in de gevangenis dankzei diezelfde duitse anti homo wet.

In 1935 besloot Hitler dat de wet nog uitgebreider moest zijn en voegde aan het verbod zelfs homoseksuele fantasieen aan toe, verder was ook kussen en zelfs omhelzen verboden. Ruim 25.000 mensen werden slachtoffer van deze wet, ze werden naar de gevangenis gestuurd of naar de concentratie kampen, soms was hun straf een castratie en in 1942 voerde Hitler de doodstraf in voor homoseksualiteit.

De roze driehoek werd bovendien alleen gebruikt voor homo mannen en niet voor de lesbische vrouwen die kregen een ander kleurtje dat kan je hier verderop lezen.

In de jaren 70 begon de homo beweging de roze driehoek te gebruiken als een homo bevrijdings symbool, pas vanaf de jaren 80 wordt de roze driehoek populair in de homo en lesbische beweging, vanaf dan wordt de driehoek omgekeerd met de punt naar boven die de homo en lesbische pride voorsteld (het trots zijn op de eigen geaardheid) en stelt dat homos en lesbiennes actief vechten voor hun rechten, maar ook een symbool om te zeggen: never again....(nooit meer)

DE ZWARTE DRIEHOEK:

Onder paragraaf 175, die homoseksualiteit verbood waren geen vrouwen opgenomen en kregen dus alleen de mannen een roze driehoek. De lesbische vrouwen kregen een zwarte driehoek, die werd gegeven aan alle vrouwen met antisociaal gedrag, daar onder zaten: feministen, lesbiennes, prostituees en vrouwen die het niet eens waren met het nazi-regime die eiste dat alle vrouwen aan de haard stonden. En net zoals de roze driehoek gebruikte lesbiennes en feministen later de zwarte driehoek als symbool van pride en zusterschap.

DE REGENBOOGVLAG:

Homos gebruikten de regenboogkleuren voor het eerst in 1978 toen men op zoek was naar een symbool dat mee kon gedragen worden in de Gay pride. In eerste instantie waren er acht kleuren. De eerste kleur het oud roze verdween omdat het niet te maken was in een grootschalige productie, de artiest Gilbert Baker uit San Francisco had de kleur zelf gemengd. Een tweede kleur verdween na de dodelijke aanslag op de eerste verkozen openlijke homo stadsbestuurder Harvey Milk in 1978. Er werd toen gekozen om tijdens een herdenkingsmars aan elke kant van de straat drie kleuren van de vlag te dragen, daardoor verdween de zevende kleur het indigo. En tot op de dag van vandaag zijn er dus zes kleuren: Rood dat staat voor leven, oranje dat staat voor genezing, geel voor de zon, groen voor de natuur, blauw voor de kunst en violet voor spiritualiteit.

DE BLAUW EN ROZE DRIEHOEK IN ELKAAR:

Homos en lesbiennes hadden hun roze driehoek en biseksuelen voelden zich al gauw buitengesloten. De biseksuelen driehoek bestaat vermoedelijk sinds begin jaren 90. De driehoek bestaat uit twee driehoeken die een beetje in elkaar overgaan, de ene is roze de andere blauw. Het roze komt van de roze driehoek en het blauw staat voor heteroseksualiteit samen vormen ze dan biseksualiteit. Maar sinds eind jaren 90 gebruikt men meer deze onderstaande vlag:
BISEKSUELEN VLAG:

Tegenwoordig wordt meer gebruik gemaakt van deze vlag voor biseksuelen.
Deze vlag werd ontworpen door Michael Page in 1998. De vlag heeft drie kleuren diep roze, paars en blauw. En is gebaseerd op de roze en blauwe driehoek met toevoeging van een paars vlak dat alle ruimte daartussen voorstelt

HET LAMBDA SYMBOOL:

Een half jaar na de Stonewall-rellen in 1969 voor het eerst gebruikt als homosymbool en in 1970 gebruikte de Gay Activists Alliance de lambda, die een Griekse letter is. De Stonewall-rellen zijn het begin van de georganiseerde homobeweging. Deze rellen ontstonden toen homos in New York het beu werden wekelijks lastig te worden gevallen door de politie die regelmatig razia's hield en homos provoceerde en peste, de homos pikten het niet langer en kwamen in opstand, er braken gevechten uit en de volgende dagen kwamen tal van mensen uit de buurt van Christopher street op straat met slogans als Gay Power en Gay Rights now. Vanaf toen ontstonden de talrijke homo en lesbische groepen die amper een maand later tienduizenden holebis op de been brachten om te demonstreren. Het lambda-symbool groeide uit tot een bekend homo-icoon omdat de organisatie tal van homo activiteiten plande. Een brand in het gebouw van de GAA, aangestoken door homohaters, betekende het einde van de organisatie, maar hun lambda-symbool leefde voort. Vermoedelijk is het Lambda symbool gekozen omdat lambda staat voor de L van Liberation(bevrijding).

DE LEDER PRIDE VLAG:

In 1989 maakte artiest Tony DeBlase een nieuwe vlag om mee te dragen tijdens een mister leder verkiezing. Ondertussen staat deze vlag bekend voor liefhebbers van leder, sado masochisme, bondage, dominantie, uniformen, rubber en alle andere seksuele fetishes. De vlag is in tegenstelling tot alle andere hier voorgestelde symbolen niet exclusief voor homos en lesbiennes maar wordt dus ook gebruikt door heteros.

DE BEAR - PRIDE VLAG:

Deze vlag is het symbool van homomannen (bears) met een overvloedige haargroei op hun borstkast, rug, handen, armen en voeten. Beren zijn sterk vandaar Bear Pride, deze mannen zijn ook vaak wat ouder en volslank, maar ook niet altijd. De vlag wordt vooral gebruikt door de Bear homo groepen in de VS

TRANSGENDER PRIDE VLAG:

Ontworpen door Monica Heims in 1999 en voor het eerst zichtbaar tijdens de Gay Pride in Phoenix, Arizona. De vlag toont vijf horizontale strepen, twee licht blauwe, twee roze, en een witte in het midden. De betekenis is als volgt: de bovenste blauwe streep staat voor de kleur die bij jongens hoort, de roze streep voor de kleur die bij meisjes hoort, de witte streep is voor intersekse personen en/of mensen die nog bezig zijn met hun transitie en/of voor mensen die zich beschouwen met een neutrale gender.
EN
dan zijn er ook nog de
Genderqueer vlag;

EN
de Interseksuelen vlag waarvan er twee zijn:


ASEKSUALITEITS VLAG

Aseksualiteit is, in de breedste zin van het woord, het gebrek aan seksuele aantrekking of interesse in seksuele handelingen. Omdat aseksualiteit aangeboren of in elk geval diepgeworteld is, is het vergelijkbaar met een seksuele voorkeur of geaardheid. Door sommigen wordt het ook wel gezien als het gebrek aan een seksuele geaardheid. Een vaak aangehaalde studie stelt het percentage aseksuelen op 1% van de bevolking. Aseksualiteit verschilt van vrijwillige en bewuste vormen van seksuele onthouding, zoals het celibaat, en van gedwongen afzien van seks als gevolg van ziekte. Aseksualiteit komt in vele vormen voor. Zo kunnen sommige aseksuelen, ondanks het ontbreken van seksuele interesse, toch bepaalde vormen van seks hebben. Een algemeen aanvaarde wetenschappelijke definitie ontbreekt echter nog. Er bestaan verschillende soorten aseksuelen die opgedeeld zijn in vier types:
Type A
Personen die wel een seksuele drift ervaren, maar zich niet seksueel tot andere personen aangetrokken voelen. Deze mensen hebben een zeker biochemische ervaring van seks, doen mogelijk ook aan masturbatie, maar zullen nooit met een andere persoon seksuele interactie hebben.
Type B
Personen die zich tot anderen aangetrokken voelen, maar geen seksuele drift ervaren. Deze mensen hebben wel diepere emotionele bindingen met anderen, houden ook wel van iemand anders, maar zonder de behoefte met zijn of haar geliefde ook seksuele interactie te hebben. Dit sluit lichamelijke tederheid overigens niet uit.
Type C
Personen die zowel seksuele drift ervaren als emotionele aantrekkingskracht van anderen, maar die desondanks geen seksuele interactie hebben. Zij kunnen wel masturberen en van iemand houden. Seksuele interactie met de geliefde en de liefde voor deze persoon zijn voor zulke mensen echter twee heel verschillende dingen die niet samengaan.
Type D
Personen die noch seksuele drift ervaren, noch emotionele aantrekkingskracht van anderen ervaren. Dit betekent echter niet dat deze mensen geen goede en/of emotionele vriendschappen kennen of hebben, maar ze hebben alleen niet de behoefte aan liefde of seksuele interactie.

HET AIDS LINTJE EN DE AIDS VLAG:

In 1991 ontwierp een groepje Amerikaanse artiesten het rode lintje om de aandacht te vestigen op de aids-problematiek. Het rode lintje werd h�t internationale symbool van aids-bewustzijn. Ook UNAIDS nam het op in het logo. Door het rode lintje te dragen betuigt u uw steun en solidariteit met mensen met hiv/aids en toont u zich betrokken bij de aids-problematiek. In de begin periode werd het lintje enkel door homo's gedragen. De Aids vlag ontstond vermoedelijk ergens in de jaren negentig. De vlag gelijkt erg op de regenboogvlag met hier als verschil de toevoeging van een zwarte band wat symbool staat voor de talrijke Aidsslachtoffers binnen de homo en lesbische gemeenschap.

HOMO EN LESBISCHE GENDER SYMBOLEN:

In de jaren 70 begonnen sommige mannen twee mannelijke gender tekens in elkaar te laten overgaan om zo duidelijk te maken dat ze homoseksueel waren. Een tijdje later deden lesbiennes hetzelfde met twee vrouwelijke gender tekens, maar daar kwam meteen heibel van, want de feministische beweging gebruikte hetzelfde symbool, bij hen stonden de twee inelkaar verstrengelde vrouwelijke tekens symbool voor zusterschap. Uiteindelijk werd er besloten dat de feministen nog een vrouwelijk gender teken zouden toevoegen zodat ze nu drie aan elkaar gebonden vrouwelijke gender tekens hebben en de lesbiennes twee.

BISEKSUELE GENDER SYMBOLEN:

Deze zijn vaak voor de meeste mensen nogal verwarrend. Als basis voor het eerste symbool neemt men het geslacht van de persoon in kwestie. Bij mannen begint men met een mannelijk gender symbool gevolgd door opnieuw een mannelijk gendersymbool maar hierbij bovenaan een vrouwenteken en het derde en laatste gender symbool is een mannelijk symbool, hier krijg je dan een combinatie van hetero en homo symbolen. Bij vrouwen is het dan beginnen met een vrouwelijk gender symbool gevolgd door nog eentje met bovenaan een mannen teken en eindigend met een vrouwelijk symbool. Maar soms gaat het ook van: voor lesbiennes twee lesbische gendertekens gekoppeld aan een mannelijk gender teken of twee homo gender tekens gekoppeld aan een vrouwelijk gender teken.En nog anderen zijn twee lesbische tekens met bovenaan twee homotekens of twee homo tekens met bovenaan twee lesbische tekens.

HET REGENBOOG LINTJE

De rainbow ribbon staat voor Gay pride net zoals de regenboogvlag.

HET WITTE LINTJE:

Symbool voor de vele jongeren die zelfmoord plegen omdat ze homo lesbisch bi of transgender zijn en niet aanvaard worden door hun omgeving of de maatschappij. Het witte lintje is ontworpen door Xavier Neptus een jonge homo die een zelfmoord poging overleefde, hij deed de poging omdat van school was gestuurd wegens homoseksueel zijn, het was toen 1997. Xavier begon nadien te onderzoeken hoeveel jongeren zelfmoord pleegden wanneer ze problemen hadden met hun geaardheid. Neptus zei dat elke vijf uur iemand zich van het leven probeerd te beroven vanwege het niet aanvaard worden of het niet om kunnen met de eigen seksuele gevoelens. Met voordrachten over zelfdoding bij holebis hoopt Xavier te voorkomen dat jonge mensen zelfmoord overwegen omwille van hun geaardheid die niet of mogelijk niet aanvaard wordt.

HET PAARSE LINTJE

Het purple ribbon heeft een hele waslijst aan zaken waarvoor aandacht wordt gevraagd, zoals Fibromyalgie, homosexualiteit en jongeren, leverkanker, homofobie en zelfmoord onder homosexuele jongeren.

HET ROZE LINTJE:

Staat symbool voor lesbiennes met borstkanker. Uit onderzoek is gebleken dat veel vrouwen die geen kinderen krijgen slachtoffer worden van borstkanker, en daarom is de lesbische gemeenschap erg geintresseerd in borst kanker onderzoek en preventie. Het roze lintje is geinspireerd op het rode lintje van de Aids campagnes.

Terug naar Gids Klik hier

Dit bericht is gepost op 07 February, 2016 en 15242 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

19 januari 2020 - Pannekoek
25 januari 2020 - We Need You
25 januari 2020 - Bears Night
25 januari 2020 - Sparkle
31 januari 2020 - Woman Only Party
01 februari 2020 - lgbt Karaoke
01 februari 2020 - Boys for Boys
01 februari 2020 - Playground
01 februari 2020 - Los Ninos
01 februari 2020 - Love Boat

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Zeven beroemde holebi's & transgenders in Brussels Regenbooghuis.

 

Gent komt met eerste holebi & trans filmfestival van het nieuwe decennium (29/01 - 02/02).

 

Geen regenboogzebrapad in Beringen (deel 2), 'volgens mij speelt die problematiek van holebi's niet', aldus politicus.

 

Geen regenboogzebrapad in Beringen met dank aan sp.a politici.

 

Belgische douanier geschorst wegens homofobie en haat tegen moslims.

 


Buitenlands nieuws

Zweedse kroonprinses en prins schreven holebi & trans+ geschiedenis.

 

Moslimleider riskeert levenslange celstraf wegens per ongeluk trouwen met een man.

 

Onderzoek in 23 landen, attitudes ten opzichte van lesbiennes positiever dan tegenover homo's.

 

Jong en oud blij met trans coming out Nikki, (3 getuigenissen) en het niet zien is normaal aldus specialist ter zake.

 

Minstens 50 holebi- transfobe aanvallen per dag in Londen.

 


Showbizz & Sport

Lesbische Broadway-show met beroemde lesbiennes en 2 beroemde lesbische koppels.

 

Billy Porter doorbrak genderrollen op de rode loper.

 

Nederlandse YouTube-ster komt na chantage uit de transgender kast + video.

 

Echtgenoot van André van Duin op 55-jarige leeftijd overleden

 

Londense rapper komt uit de kast in nieuwe song over homofobie en homo zijn + video + lijstjes.