Je leest:

BOEKEN TIPS TRANSGENDER / TRAVESTIE THEMA

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vernieuwde info die eerder werd gepost in 2011 - Update - December 2018
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BOEKEN MET TRANSGENDER OF TRAVESTIE THEMA
AAN DE ACHTERKANT WAS ALLES IN ORDE - 2014
Auteur: De Schepper Samuel Dali. - Uitgeverij: Davidsfonds.
Wat wil je later worden? vroeg mijn tante. "Later als ik groot zal zijn, dat weet ik nog niet, maar ik wist het w�l. Ik wou een jongen worden. Gewoon zijn hoe ik mij voelde. Het verhaal van een meisje die jongen werd.


BIJZONDERE LIEFDE, een - 2016 - gesprekken met partners van transgenders
Auteur: Marian Geursten - Uitgever: Van Brug
Als op een doordeweekse dag je partner vertelt dat hij graag verder wil als zij, sta je aan het begin van meer dan ��n transitie. Het overkwam Marian Geurtsen en haar eigen ervaringen vormden de aanleiding van dit boek. �Het gevoel dat je moet pionieren als je partner aan een transitie begint. Je belt niet even naar je moeder zoals over het koken van de rode kool: �zeg ma, hoe ben jij daar mee omgegaan toen pa voorstelde om als vrouw verder te leven?� Er zijn weinig voorbeelden en nog steeds lopen veel relaties stuk. Dit is het boek dat ik had willen lezen toen ik zelf aan het begin stond. Met ervaringen van anderen en antwoorden op vragen als �kun je eigenlijk lesbisch worden?�" En verder met antwoord op de vragen: Hoe ga je om met praktische problemen? - Hoe ziet je relatie met een transvrouw of transman eruit? - Wat doet de transitie met jou als partner? - Wat zijn de voorwaarden gebleken om als stel een transitie te overleven? - Wat doet het met je kinderen? - Wat komt er allemaal op je af als je partner in transitie gaat? - Wat betekent het dat de partner verlies en rouw ervaart? - Verandert de relatie als de transgender verandert? - Wat doet de transitie met de identiteit van de partner van de transgender?


EINDELIJK IK LEEF! - 2008 Auteur Angela van Bebber - Uitgeverij: datubooks
50 jaar gevangen in het verkeerde lichaam en leven als man, met een verborgen behoefte vrouw te zijn. Angela van Bebber beschrijft in dit persoonlijke boek haar proces van bewustwording, erkenning en 'coming out' van haar transseksualiteit.


EINDELIJK EEN VROUW - 2005 Auteur: Gerda Gabrielle Gros - Uitgeverij: Mijn Eigen Boek
Als kind was Gerrit Gros verlegen en niet zo vrolijk. Stiekem droeg hij de kleren van zijn zuster, maar onder zijn eigen kleding. Ook droeg hij oude jurken achter in de schuur als hij deze aan het schoonmaken was. Hij wist toen allang dat hij eigenlijk een meisje had moeten zijn. Maar voordat hij eindelijk vrouw werd gingen er jaren van pijn, verdriet en onbegrip overheen. In dit dagboek beschrijft Gerda, inmiddels op en top vrouw, de lange weg die ze heeft moeten gaan totdat ze werd wat ze in haar hart allang was.


EVELINE - 2008 Auteur: Carl Spall - Uitgeverij: Boekscout
Semi-autobiografisch boek over Eveline, die verliefd wordt op de veel jongere Paula. Paula voelt zich echter niet gelukkig als vrouw, en gaat de transitie aan om Paul te worden.


GENDERLEGS - 2013 Auteur: Erica de Winter
De Nederlandse Erica de Winter heeft een boek geschreven over een transgender. Zijn jeugd en haar huwelijk inspireerde de schrijfster om Genderlegs te schrijven. Want het bijzondere is: deze transgender is haar eigen man. Genderlegs is een autobiografische roman. Dat betekent dat het verhaal grotendeels waargebeurd is, maar op sommige punten wat is geromantiseerd. Maar liefde op het eerste gezicht was het absoluut toen de Winter haar man ontmoette. "Ik was smoorverliefd, maar moest ook wel slikken, want ik wist dat deze man geboren was in het lichaam van een vrouw."


IN DE DONKERE KAMER - 2016 Auteur: Susan Faludi - Uitgever: Hollands Diep
In de zomer van 2004, op de laatste dag van een maand waarin traditioneel de meeste klassieke huwelijken worden gesloten, belde mijn broer me op om te vertellen dat mijn vader een vrouw was geworden. Hij was in mei naar Thailand gevlogen en had zich daar laten opnemen op de chirurgische afdeling van Phuket International Hospital. Dr. Sanguan Kunaporn had tijdens een acht uur durende operatie die zevenduizend dollar kostte zijn testikels en penis weggesneden, een 'tunnel' tussen zijn benen geboord en van de huid van de afgedankte balzak een 'neovagina' gemaakt. Mijn vader was 77.


KINDERBOEK MET TRANS THEMA - vanaf 8 jaar - GELUKKIGE VADERDAG - 2017
Auteur: Brigitte Minne - Illustrator: Isabelle Geeraerts - uitgeverij de eenhoorn
Een grappig en no-nonsense boek met subtiele verwijzingen naar het thema transgender.
Er is iets met Zita de laatste tijd, vindt Ferre. Al beweert Zita nog zo dat alles in orde is. Normaal gaat Ferre na de tekenles naar Zita�s huis. Haar papa bakt dan lekkere pannenkoeken. Of hartjeswafels. Maar papa heeft een lastig griepje, beweert Zita. Dat blijft lang aanslepen. Het lijkt wel of ze niet wil dat Ferre haar papa ziet.


GOED GELUKT - 2013 Auteur: Grietje Bouman
Verhaal van een Nederlandse transgender man die enkele jaren werd gevolgd door beeldend kunstenaar en fotografe Grietjes Bouman. Zij fotografeerde het veranderingsproces van Ernst die geboren werd als vrouw maar eigenlijk een man is. Het boek bevat vele mooie foto's van de transitie en andere bijzondere foto's uit het leven van Ernst.


HOERA HET IS EEN MEISJE - 1999
Auteur: Els Schijf - Uitgeverij; Landelijk Bureau Humanitas - en tweede druk in 2010 via Amsterdam Transvisie. Het boekje geeft een aantal handvatten voor de dagelijkse praktijk in het omgaan met genderdysfore kinderen en hun omgeving. De schrijfster zet uiteen welke keuzen in openheid voor- en nadelen kunnen hebben voor het kind, de ouders, het gezin en de omgeving. Aan de orde komen ook de problemen waarmee deze kinderen in de puberteit te maken kunnen krijgen, en de (on)mogelijkheden van professionele hulpverlening. Het boekje is geschreven vanuit de ervaringen van de schrijfster met ��n van haar zoons, die zoals hij het zelf benoemt van meisjesdingen houdt, en haar activiteiten als vrijwilliger bij Berdache, de zelfhulpgroep voor ouders van genderdysfore kinderen in Belgi�


I AM YOUR MAN - 2010 Auteur: Brandenburg, Marjan - Uitgeverij: Aspekt
De hoofdpersoon van dit boek is transseksueel. Hij voelt zich man, maar zit in het lichaam van een vrouw. Hij besluit zijn lichaam te veranderen: hij begint een hormoontherapie en ondergaat een geslachtsoperatie. Zijn partner, waarmee hij als vrouw al was getrouwd, staat volledig achter hem en steunt hem in het hele proces. Dit boek maakt,. Aan de hand van de levensgeschiedenis van een transseksueel, inzichtelijk wat transseksualiteit betekent. Met als doel transseksuelen een handvat te geven bij keuzes in hun leven.


IN TRANSITIE - 2012 Auteur: Hanneke Dragtsma - Uitgeverij: Free Musketeers
Martin de Jong besluit om naar Engeland te reizen, waar hij symbolisch zijn mannenleven wil begraven. Bij terugkomst begint hij een nieuw leven als vrouw. Als Marieke kan ze alleen haar eigen weg volgen, door zich niet meer afhankelijk te maken van het oordeel van anderen. Ze belandt in een emotionele achtbaan, op zoek naar zichzelf.


JONGENSDROOM - 2007 - JEUGDBOEK Auteur: Lorna Minkman - Uitgeverij: Lannoo
David voelt zich een jongen, gevangen in een meisjeslichaam. 18 jaar geleden werd hij geboren als Sanne. Sinds zijn 14de neemt hij hormonen en is hij in behandeling voor de nodige transformaties. Een aantal ingrepen kunnen echter pas gebeuren na zijn 18de levensjaar, wat hij niet altijd even gemakkelijk kan aanvaarden.


JONGEN IN DE JURK, de - 2009 - JEUGDBOEK Auteur: David Walliams. - Uitgeverij: Gottmer
Zijn vader en broer nemen hem niet serieus en zijn moeder is zomaar op een dag weggelopen. Het enige dat Dennis nog van haar heeft, is een foto waarin zij in een mooie zomerjurk voor hem poseert. Dennis is zuinig op die foto, want zijn vader heeft de rest van de foto�s verbrand. Komt daar Dennis fascinatie voor verkleden vandaan? Droomt hij daarom van de nieuwe Vogue, van mooie ontwerpen en zachte stoffen? Wanneer Dennis ontdekt dat Lisa, het knapste meisje van school, dezelfde fascinatie voor kleding en verkleden heeft, gaat er een wereld voor hem open. Hij gaat zelfs in een jurk naar school!


KELLY - 2006 Auteur: Kelly Van der Veer - Uitgeverij: Spectrum.
Kelly van der Veer is geboren als Ferry. Als kleuter geeft hij al aan dat hij zich niet lekker voelt in zijn lichaam: 'Mama, kan de dokter mijn piemeltje er niet afknippen?'. Hij speelt het liefst met barbies en houdt van roze jurkjes, voorliefdes waar niet iedereen begrip voor heeft. Vele pesterijen zijn het gevolg. Dankzij de steun van zijn familie houdt hij zich staande.


KIJK MAMA IK DANS - 2006 Auteur: Vanessa Van Durme - Uitgeverij: Van Halewyck
Het leven van een als jongen geboren Vlaamse transseksueel: Vanessa Van Durme is nu een gevierd toneel actrice die haar 60ste verjaardag ziet naderen. In 1948 kwam ze als jongen ter wereld, als speciale jongen. Was ze homo? Was ze travestiet? Was ze transseksueel? Ze heeft die vragen zelf beantwoord en zonder hulp het lange, moeizame, dure pad naar de geslachtsverandering.


LAMMETJE DAT EEN VARKEN IS - 2017 - KINDERBOEKJE
Auteur: Pim Lammers - Illustraties Milja Praagman - uitgeverij De Eenhoorn
Lammetje rolt graag in de modder en dat vinden anderen gek. Zelf voelt hij zich doodnormaal, vanbinnen althans, aan de buitenkant is het anders, maar misschien kan de dierenarts daar iets aan doen? denkt het lammetje bij zichzelf. Het verhaal brengt vervolgens zeer subtiel en zonder werkelijke benoeming het thema transgender aan. Ook onbegrip voor transgenders komt aanbod, onder andere door de boer van de boerderij waar lammetje woont. Die snapt niets van lammetje, een schaap dat in de modder wil rollen? Dat kan niet, hier moet een dierenarts naar kijken vind de boer. Als de dierenarts dan uiteindelijk langst komt zegt hij tegen lammetje: 'Zeg eens b��h', waarop het lammetje zegt: 'Oink'. Ondanks het feit dat de boer vind dat dit niet kan zorgt de dierenarts toch voor een positief gevolg. De arts heeft namelijk d� oplossing gevonden waar iedereen blij mee is, en die oplossing zit em in een scheerapparaat en een krultang. Met deze subtiele boodschap verwijst de auteur naar de niet geringe impact van een transitie. Door de subtiele details heeft het verhaal specifiek betrekking op transgenders, maar wel onder de oppervlakte. Wat voortdurend overheerst, is het universele uitgangspunt. Het gaat over kunnen zijn wie je wilt zijn, wie je bent.


MAMA IK BEN TRANSGENDER - 2018 - Mijn kind is transgender, leven met genderdysforie
Auteur Astrid Seip - Uitgeverij Boekscout
Op zijn vierde vertelt Kay, dan nog Britt, dat hij geen meisje meer wil zijn. In dit boek neem ik u mee langs de wegen die wij bewandelen. Vanaf Kay zijn vierde jaar, tot nu. Soms heel moeilijk begaanbare wegen, soms wandelen we er zo overheen. Het leven met genderdysforie binnen ons gezin en hoe wij moeten dealen met de (voor)oordelen van de maatschappij en de wereld om ons heen. 'Mama ik ben een jongen' zijn woorden die als ouder voor altijd in je hoofd blijven rondmalen, wetende dat het traject wat gevolgd moet worden loodzwaar is. Maar waarbij acceptatie van je kind altijd op de eerste plaats blijft staan.


MAM IK BEN EEN MEISJE - 2018 Biografie van transgender Rika D. Lammers - Uitgeverij Boekscout
Wonende nog in Suriname had Eric al iets ongewoons over zichzelf bemerkt. Niet duidelijk, noch aanwijsbaar. Toevallig las hij in een artikel het relaas over een transgender. Hierin begon hij zijn anders-zijn te herkennen. Het gezin verhuisde naar Nederland. In dat vrijdenkende land werd hem duidelijk dat hij een transgender was. Echter ging zijn weg naar zijn transitie niet zonder slag of stoot. Pittige en pijnlijke reacties vanuit zijn omgeving brachten hem niet van zijn stuk. Hij ging zijn transitie in. Een ware wedergeboorte om vrouw te zijn. Een herontdekking. Dit proces ging gepaard met veel ups en downs waar zij haar balans in gevonden heeft.


MAAKBARE MAN, de - 2013 Auteur: Maxim Februari - Uitgeverij: Prometheus
Zodra je aan de buitenwereld laat weten dat je verder wilt leven als man, krijg je algauw met vreemde vooroordelen over mannelijkheid te maken. Vrouwen zijn er vast van overtuigd dat je door het gebruik van testosteron een lawaaierige macho wordt, mannen nodigen je broederlijk uit hun motorzaag te komen bekijken. Zo blijkt geslachtsverandering een goede aanleiding eens na te denken over mannelijkheid en vrouwelijkheid. De maakbare man biedt daarom niet alleen een aantal wetenswaardigheden over hormonen en lichamelijke veranderingen, maar gaat ook kort in op verschillende sociale aspecten van de transitie. Zeer uiteenlopende vragen komen in vogelvlucht aan bod. Wat is het verschil tussen sekse en gender? Is je partner nu opeens heteroseksueel? Zijn er etiquetteregels rondom geslachtsverandering? Krijgt een nieuwe man een adamsappel? Hoe is transitie wettelijk geregeld? Wat is een cisman? enz...


MAN GENOEG OM VROUW TE ZIJN - 2016 Auteur: Stefaan Van Laere - Uitgeverij: Partizaan
n dit boek neemt de bekende/beruchte travestie Diva Liz' Richards geen blad voor de welgevormde lippen en in anekdotes vertelt ze haar verhaal achter de glitter en schijn van de internationale travestie wereld. Haar verhaal werd opgetekend door de Vlaamse schrijver Stefaan Van Laere, bekend van verschillende misdaadromans, biografie�n en het Buffalo boek, en via de uitgeverij: Partizaan. Diva Liz' Richards, begonnen als 16 jarig jongetje in het befaamde Amsterdamse Madame Arthur, om uit te groeien tot de chef van de bekende Internationale - Vlaams/Duits/Nederlands travestieformatie "La vie en rose", die jaren de Vlaamse maar vooral de Duitse travestiewereld domineerde. En die in 2005 zelfs de Duitse vakmediaprijs won met maar 1 Duitse artiest in de groep, en nu 35 jaar later nog steeds werkend als live artiest door heel Europa. Schrijver Stefaan Van Laere gaat als een volleerd voyeur door het sappige leven van Liz' Richards, soms grof, soms ontroerend maar absoluut waard om vast te leggen voor de komende generaties. Het boek is werkelijk rijk ge�llustreerd met exclusieve (prive) foto's en persartikelen uit binnen en buitenland. Het is dan ook geen boek/boek maar meer een optekening van een tijdsbeeld door middel van anekdotes en foto's, dus ook voor de "niet" lezers onder ons is dit boek een boeiend geheel


MAN/VROUW (DOORHALEN WAT NIET VAN TOEPASSING IS) - 1998
Auteur: Karin Spaink - Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar
Terwijl de meesten er zo langzamerhand van overtuigd zijn dat 'geslacht' een sterk cultureel bepaalde categorie is, lijkt het alsof 'sekse' vaststaat. Je bent nu eenmaal een man, of een vrouw. Maar blijft dat wel zo, nu de medische technologie op talloos veel niveaus in het lichaam kan ingrijpen? De media trakteren ons op verhalen over vrouwen met baarden en mannen met borsten, over transseksuelen en transgenderisten, over illegale hormonen en eunuchen enz.


MEISJE VAN MARS - 2011 JEUGDBOEK Auteur: Anna Woltz - Uitgeverij: Querido
Evert weet vanaf zijn derde dat hij een meisje wil zijn. Hij heeft een hekel aan zijn jongenslichaam en verlangt naar jurken en lang wuivend haar. Maar zijn ouders worden al woedend als hij met barbies speelt. Op de middelbare school wordt Evert elke dag gepest. Alleen als hij zich stiekem als meisje verkleedt, is hij gelukkig. Zo kan hij niet verder. Hij gaat er alles aan doen om een vrouw te worden


NIEUWE NAMEN - 2018 - Transgenders in Nederland
Auteur: Eveline van de Putte - Uitgeverij De Brouwerij
Transgenders krijgen tegenwoordig steeds meer de aandacht die ze verdienen. E�n groep blijft echter onderbelicht: transgender ouderen, een boeiende groep pioniers die antwoorden op hun vragen zochten in een tijd zonder voorbeelden. De transgender ouderen van nu zijn de eersten die de mogelijkheid hadden een
geslachtsaanpassende operatie te ondergaan: reden te meer om deze senioren aan het woord te laten in boek en film. In Nieuwe Namen komt de transgenderpopulatie in al haar diversiteit aan bod. Transseksuelen, travestieten, crossdressers, transvrouwen en transmannen vertellen openhartig over hun zoektocht naar hun ware identiteit en het proces van eindelijk zichzelf worden. Het resultaat is een reeks verhalen over onzekerheid, moed, strijd en vooral: overwinning. In een uitgebreid nawoord schetst Dr. Paula Vennix (Psycholoog, sociaal-seksuologisch onderzoeker, transgenderdeskundige, transgender) de geschiedenis van transgenders in Nederland en de situatie van transgender ouderen in het bijzonder. De unieke combinatie van levensverhalen en wetenschappelijke onderbouwing maakt van 'Nieuwe namen' veel meer dan een interessante verhalenbundel. Het is evengoed studiemateriaal voor hogescholen en universiteiten, een inspiratiebron voor hulp- en zorgverleners, en voorlichtingsmateriaal voor ieder die met transgender ouderen in aanraking komt, of kan komen.


NIETS ZEGGEN - 2006 JEUGDBOEK Auteur: Elly de Vries - Uitgeverij: Sjaloom - Jeugdboek
Het verhaal gaat over de dertienjarige Mik. Thuis weten ze sinds een jaar dat hij genderdysfoor is, maar op school houdt hij het geheim, omdat hij bang is gepest te worden. Op de basisschool is hij al eens in elkaar geslagen door Thomas, die denkt dat hij homo is. Helaas blijkt Thomas naar dezelfde middelbare school te gaan als Mik. Meike zit bij Mik in de brugklas. Ze is verliefd op hem. Wanneer Meike en Mik op een middag samen huiswerk maken, vertelt Mik aan haar zijn geheim. Meike is zo teleurgesteld en kwaad dat Mik niet hetzelfde voelt voor haar, dat ze zich de volgende dag door Thomas laat verleiden wraak te nemen op Mik. Niet alleen genderdysforie speelt een belangrijke rol in dit boek, maar ook verliefdheid, vriendschap en het vinden van je eigen identiteit.


MAN OF VROUW - MIN OF MEER - 2017 Auteur: Tim de Jong - Uitgeverij: Brave New Books
Transgender personen zijn de laatste jaren zichtbaarder geworden. Tegenwoordig kennen de meeste mensen wel een transvrouw of transman van de tv of in de eigen omgeving. Mensen die van geslacht veranderen worden steeds meer geaccepteerd. Dat er ook mensen zijn voor wie beide man/vrouw hokjes slecht passen, is minder bekend. De variatie aan genderidentiteiten is veel breder dan vaak wordt verondersteld. In dit boek komt een diverse groep mensen aan het woord. Zij vertellen over de beperkingen die zij ervaren als gevolg van de seksetweedeling, en over de weg die zij hebben bewandeld om vorm te geven aan een genderidentiteit die �anders� is. Naast de levensverhalen geven deskundigen hun visie op de verschuivende opvattingen over sekse, waarin de klassieke dichotomie steeds meer het veld moet ruimen voor genderdiversiteit.


MIJN VALSE VERLEDEN - 2014 Auteur: Alex Bakker - Uitgeverij: Nieuw Amsterdam.
Het autobiografische verhaal van een man geboren als meisje. Alex Bakker werd geboren als jongste dochter in een protestants gezin in Drenthe. Op zijn achtentwintigste verandert hij van geslacht. Een nieuw begin, in het juiste lichaam. Hij stopt alles wat herinnert aan zijn oude leven letterlijk in dozen, om die nooit meer open te doen. Ruim vijftien jaar later heeft hij eindelijk de moed verzameld om zijn jeugd onder ogen te zien: 'Ik ben historicus en ik vervals mijn eigen geschiedenis. Een man zonder verleden, wilde ik dat echt worden?' In 'Mijn valse verleden' gaat Alex Bakker op zoek naar de pijnlijke waarheid van vroeger.


ONS MEISJE IN STRIJD MET HAAR JONGENSLIJF - 2008 JEUGDBOEK
Auteur: Wendy Iven - Uitgeverij: Boekscout - Jeugdboek
Niets lijkt meer vanzelfsprekend dan het feit dat er enerzijds meisjes en anderzijds jongens zijn. Maar soms klopt dit niet helemaal en komt de biologische sekse niet overeen met de psychische beleving ervan: een jongen voelt zich een meisje of een meisje voelt zich een jongen. Met veel liefde vertelt Wendy Iven in dit boekje het verhaal van haar dochtertje Pieke, een meisje �dat gevangen zit in een jongenslijfje�.


ONTBIJT OP PLUTO - 1999 Auteur: Patrick McCabe - Uitgeverij: Atlas.
In Ontbijt op Pluto worden we geconfronteerd met de lotgevallen van de travestiet Pussy die in werkelijkheid Patrick Braden heet. Zijn psychiater, waarop hij smoorverliefd is, raadt hem aan zijn levensverhaal op papier te zetten. Dit schrijven, waarvoor hij moet terugduiken in de jaren zestig en zeventig, kan je werkelijk een geslaagd therapeutisch schrijven noemen, want het maakt vele emoties los waarvan hij dacht dat ze reeds lang in rook opgegaan waren.


OH BOY! - 2007 Auteur: Karen Machielsen - Uitgeverij: Valerius.
Het verhaal van Robbie, die op dertigjarige leeftijd veranderde van vrouw naar man. Fotografe Karen Machielsen volgde Robbie gedurende deze periode met haar camera. De combinatie van tekst en zwart-witfoto's maakt van 'Oh boy!' een uniek document. 'Oh boy!' is het resultaat: herkenbaar voor transmannen die het proces al achter de rug hebben. Maar vooral ook uitermate interessant voor iedereen die nog aan het begin van de verandering staat. Of nog twijfelt.


OVERLEVEN - 2016 Auteur: Petra de Sutter - Uitgever: Manteau
Jarenlang leefde Petra De Sutter als vrouw in een mannenlichaam, tot ze op haar veertigste besloot zich te bevrijden en de transitie te maken. In dit openhartige boek kijkt de befaamde gynaecologe terug op de bepalende momenten in haar leven. Ze graaft diep in haar ziel: hoe heeft ze het gevecht met zichzelf overleefd? Waar heeft ze de veerkracht gevonden om uiteindelijk de gelukkige vrouw, partner, ouder, professional en politica te worden die ze nu is? De Sutter blikt ook vooruit: wat zijn de uitdagingen waar ze als topwetenschapper en vruchtbaarheidsspecialiste voor staat? Zijn er in de eenentwintigste eeuw grenzen aan de maakbaarheid van de mens? Moet de politiek daarop ingrijpen? En wat zijn de maatschappelijke thema's waar zij zich als Groen-politica hard voor maakt?


PANDAOGEN - fictief verhaal over een transgender vrouw. - 2014
Auteur: Joost van Bellen - Uitgeverij: Karakter.
Eva Akkerman is bezig haar lang gekoesterde droom te verwezenlijken, ze staat op het punt internationaal door te breken als topmodel. Ze schittert op de catwalk, poseert voor de bekendste modefotografen en begeeft zich in het nachtleven. Ze leeft in een wereld van pracht en praal, een wereld van uiterlijk vertoon waarin ze op handen wordt gedragen. Maar hoe verder ze erin ondergedompeld wordt, hoe meer ze erachter komt dat succes een donkere kant heeft. Het vele reizen, de jetlags, het slaapgebrek, de hectiek, de drugs die haar op de been moeten houden en het moordende werkschema beginnen hun tol te eisen. Ze probeert dapper en verdoofd stand te houden, maar raakt het contact met de realiteit en de mensen die belangrijk voor haar zijn (waaronder een oudere dj en een popster in wording) langzaam kwijt. Als ze dan ook nog eens genadeloos met haar verleden geconfronteerd wordt, dreigt ze eraan onderdoor te gaan. Het boek is eigenlijk de wereld op zijn kop. In de normale wereld is 80% van de mensen gewoon hetero, 20% anders, in het boek is dat andersom.


TUSSEN PERSONEN - 2005 Auteur: Ineke Walravens - Uitgeverij: Servo
De buitenwereld weet niet beter dan dat Anne een vrouw is. Dat is de keuze die haar ouders vlak na haar geboorte voor haar hebben gemaakt. In werkelijkheid is Anne een tussenpersoon. In het Brabantse dorp waar Anne haar leven lang al woont staat carnaval te beginnen als ze voor het eerst op zichzelf gaat wonen. Ze zit dan ook middenin de verhuisdozen als haar beste en enige vriend Eugene haar meesleept het feestgedruis in. Het is ook Eugene die haar overhaalt zich als man te verkleden.


TRANSGENDER IN NEDERLAND - 2018 Auteur: Alex Bakker - Uitgever: Boom
Historicus Alex Bakker beschrijft voor het eerst de geschiedenis van transgenders in Nederland en laat hen - van de oudste pioniers tot de jongste genderkinderen - zelf aan het woord. Bij de geboorte wordt voor elk kind standaard de keuze gemaakt: jongen of meisje. Maar niet bij iedereen klopt deze keuze ook. E�n op de twintig mensen voelt zich niet eenduidig man of vrouw. Alleen al in Nederland veranderen daarom elk jaar enkele duizenden mensen van geslacht. Nederland heeft nu al ruim zestig jaar ervaring met transgenderzorg en loopt daarmee voorop in de wereld. Historicus Alex Bakker, zelf transgender, onderzoekt het verhaal van medische behandelingen, maatschappelijke discussies en de veranderende publieke opinie. Bakker spreekt met transgenders die deze bewogen geschiedenis zelf hebben beleefd en laat sleutelfiguren als psychologen, artsen en politici aan het woord. Alex Bakker is historicus en schrijver. Hij woont in Amsterdam en Berlijn. Eerder verscheen van zijn hand onder andere het verhaal over zijn eigen jeugd, Mijn valse verleden, en werkte hij mee aan verschillende documentaires waaronder Transit Havana.


UNDER CONSTRUCTION - 2013 - JEUGDBOEK Auteur: Dirk Bracke - Uitgeverij: Davidsfonds
Andreas is een meisje in een jongenslichaam, geboren met de verkeerde verpakking vindt hij zelf. Stiekem draagt hij de kleren van zijn zus en gebruikt hij haar make-up. Tot hij er voor kiest om als Emma door het leven te gaan en met een jurk naar school te gaan. Op een dag ontmoet Emma Elvire. Het klikt wonderwel tussen de twee, maar Elvire heeft een groot probleem. Ze is verslaafd aan drugs en doet alles om eraan te geraken. Zoals geld stelen, of met Liam slapen in ruil voor drugs. En dan nemen ze allebei een moedige stap. Emma laat zich ombouwen tot een echt meisje en Elvire gaat naar een afkickcentrum. Maar Liam blijft hen achtervolgen. En dan zijn er nog de gevoelens die Emma heeft voor Elvire. Wat doet ze daarmee eens ze helemaal een meisje is?


UILENBERG, DE - 2010 Auteur: Nancy Van den Branden - Uitgeverij: Unibook.
Nancy Van den Branden wordt in 1949 te Borgerhout geboren als een jongen. Nog tijdens haar studies huwt zij en wordt vader van twee dochters. Heel haar leven worstelt zij met haar genderidentiteit. Uiteindelijk hakt zij de knoop door en brengt lichaam en burgerlijke staat in overeenstemming met haar ware gender.


VLINDER - 2011 Auteur: Geert de Kockere - Uitgeverij: Manteau
Laurens Peeters is een student industri�le wetenschappen. Hij is ervan overtuigd dat hij het nog voor zijn vijfentwintigste zal waarmaken en niemand hem nog zal vergeten. Hij zweert een dure eed en laat in zijn oor een piercing zetten. Maar kort na elkaar wordt hij door vier meisjes op een vernederende wijze afgewezen en dat doet iets in hem kantelen. Iets wat wellicht al de hele tijd aanwezig was, maar waarvan hij zich nu pas ten volle bewust wordt. Dat kantelmoment wijzigt grondig zijn leven en hemzelf. Of is het haarzelf? En wat stuurt zijn beslissingen? Is het zijn geaardheid zelf of eerder de drang om zich te wreken op alle vrouwen, met terugwerkende kracht tot aan de allereerste, Eva? In deze roman gaat het er soms hevig aan toe. Vanuit het perspectief van Laurens Peeters wordt er gekerfd, gewroet en geworsteld. En geaarzeld over het verschil tussen man en vrouw. De vlinder gaat over de zoektocht naar jezelf, geaardheid en transseksualiteit. Maar ook over geheimen, twijfels en aanvaarding. En de vraag of je ooit wel helemaal zeker kunt zijn wie of wat je bent.


WISSEL - 2013 Auteur: Sabine van den Berg - Uitgeverij: Atlas contact
Ada, een opgroeiend tienermeisje, heeft een vader die tegelijk met haar verandert in een vrouw. In de schaduw van de aandacht die haar transseksuele vader voor zichzelf opeist, observeert Ada de situatie genadeloos. Nadat de vader is verhuisd, dreigt het gezin uit elkaar te vallen. Ada probeert haar jongere broertje Otto houvast te bieden door te vertellen over een trein, een verhaal waarmee ze Otto duidelijk wil maken dat hij niet moet hopen op een hereniging. Vanuit het perspectief van een kind laat Sabine van den Berg zien hoe ingrijpend een geslachtsverandering van een van de ouders kan zijn.


WORDEN WIE IK BEN Transgenders aan het woord - 2017
Auteur: �zden Karababa - Uitgever: Eigen beheer - ISBN: 9789082608700
In �Worden wie ik ben� fotoboek maakt de lezer kennis met tien bijzondere en tegelijk heel gewone personen. Sommigen zien eruit als een man, anderen als een vrouw, bij weer anderen is het niet helemaal duidelijk. Maakt dat wat uit? Uiteindelijk wil iedereen gewoon zichzelf zijn. �Dat geeft zoveel kracht.� �zden Karababa laat in haar boek zien hoe breed het scala aan transgenders is: mannen, vrouwen, jong, oud en uit verschillende culturen, maar ook hoe hun standpunten en gevoelens verschillen. �Worden wie je bent� kan bovendien een vraagbaak zijn waarin transgenders en andere belangstellenden informatie kunnen vinden over instanties, netwerken en groepen die hulp en informatie kunnen verschaffen. Worden wie je bent kwam tot stand mede dankzij de steun van de Gemeente Utrecht.

Terug naar Gids Klik hier

Dit bericht is gepost op 04 February, 2016 en 2509 keer gelezen.
Holebi Gids

Uitgaan

25 mei 2019 - Boots Club
25 mei 2019 - Que Pasa
25 mei 2019 - Girls for Girls
25 mei 2019 - Lumbago Foute Party
31 mei 2019 - Fever Friday
01 juni 2019 - Boots Club
01 juni 2019 - Sinful Saturday
01 juni 2019 - Cave15 Fire & Ice
01 juni 2019 - Twinxx
08 juni 2019 - Boots Club

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Stiefgrootvader riskeert 40 maanden cel na verkrachting minderjarig transgender meisje + nuttige links.

 

Brussels vluchthuis opende dagcentrum-onthaal-infopunt voor holebi & transgender jongeren.

 

Nieuw project zelfmoordpreventie onder Vlaamse holebi's & transgenders + mensen gezocht die website willen beoordelen.

 

Belgisch voetballer gaat akkoord met straf van voetbalbond wegens homofobe gezangen.

 

Vooral reclamemakers vinden Jupiler advertentie met Sam Bettens geniaal.

 

Het verhaal van een Vlaamse transman die leerkracht godsdienst is + video.

 


Buitenlands nieuws

Nog zeer veel holebi- en transfobie in de sport, aldus Europees onderzoek.

 

Modemerken zetten zich steeds vaker groots in op Pride maand, goed bedoeld of puur voor het geld?

 

Tweede positieve stap van vier voor holebi's & transgenders in de VS.

 

Eerste Aziatische land met homohuwelijk is een feit.

 

Transgenders steeds vaker ook slachtoffer geweld en discriminatie door politie.

 


Showbizz nieuws

Na premiere Elton John's Rocketman, 14 bijzondere feitjes over de grootste rockdiva allertijden.

 

Songfestival winnaar Duncan uit de kast als bi-tje, sprak pro holebi woorden in speech na overwinning + 2 video's.

 

Ex voetballer en echtgenoot trotse papa's van tweede kindje + foto's.

 

Troye Sivan organiseert samen met Charli XCX een holebi & transgender muziekfestival.