Je leest:

BOEKEN TIPS TRANSGENDER / TRAVESTIE THEMA

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vernieuwde info die eerder werd gepost in 2011 - Update - Februari 2016
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BOEKEN MET TRANSGENDER OF TRAVESTIE THEMA
AAN DE ACHTERKANT WAS ALLES IN ORDE
2014 - Auteur: De Schepper Samuel Dali. - Uitgeverij: Davidsfonds.
Wat wil je later worden? vroeg mijn tante. "Later als ik groot zal zijn, dat weet ik nog niet, maar ik wist het wél. Ik wou een jongen worden. Gewoon zijn hoe ik mij voelde. Het verhaal van een meisje die jongen werd.


EINDELIJK IK LEEF!
2008 - Angela van Bebber - Uitgeverij: datubooks
50 jaar gevangen in het verkeerde lichaam en leven als man, met een verborgen behoefte vrouw te zijn. Angela van Bebber beschrijft in dit persoonlijke boek haar proces van bewustwording, erkenning en 'coming out' van haar transseksualiteit.


EINDELIJK EEN VROUW - 2005 - Gerda Gabrielle Gros - 2005 - Uitgeverij: Mijn Eigen Boek
Als kind was Gerrit Gros verlegen en niet zo vrolijk. Stiekem droeg hij de kleren van zijn zuster, maar onder zijn eigen kleding. Ook droeg hij oude jurken achter in de schuur als hij deze aan het schoonmaken was. Hij wist toen allang dat hij eigenlijk een meisje had moeten zijn. Maar voordat hij eindelijk vrouw werd gingen er jaren van pijn, verdriet en onbegrip overheen. In dit dagboek beschrijft Gerda, inmiddels op en top vrouw, de lange weg die ze heeft moeten gaan totdat ze werd wat ze in haar hart allang was.


EVELINE - 2008 - Auteur: Carl Spall - 2008 - Uitg: Boekscout
Semi-autobiografisch boek over Eveline, die verliefd wordt op de veel jongere Paula. Paula voelt zich echter niet gelukkig als vrouw, en gaat de transitie aan om Paul te worden.


GENDERLEGS - 2013 - Auteur: Erica de Winter
De Nederlandse Erica de Winter heeft een boek geschreven over een transgender. Zijn jeugd en haar huwelijk inspireerde de schrijfster om Genderlegs te schrijven. Want het bijzondere is: deze transgender is haar eigen man. Genderlegs is een autobiografische roman. Dat betekent dat het verhaal grotendeels waargebeurd is, maar op sommige punten wat is geromantiseerd. Maar liefde op het eerste gezicht was het absoluut toen de Winter haar man ontmoette. "Ik was smoorverliefd, maar moest ook wel slikken, want ik wist dat deze man geboren was in het lichaam van een vrouw."


GOED GELUKT - 2013 - Auteur: Grietje Bouman
Verhaal van een Nederlandse transgender man die enkele jaren werd gevolgd door beeldend kunstenaar en fotografe Grietjes Bouman. Zij fotografeerde het veranderingsproces van Ernst die geboren werd als vrouw maar eigenlijk een man is. Het boek bevat vele mooie foto's van de transitie en andere bijzondere foto's uit het leven van Ernst.


HOERA HET IS EEN MEISJE - 1999 - Auteur: Els Schijf - Uitgeverij; Landelijk Bureau Humanitas - en tweede druk in 2010 via Amsterdam Transvisie. Het boekje geeft een aantal handvatten voor de dagelijkse praktijk in het omgaan met genderdysfore kinderen en hun omgeving. De schrijfster zet uiteen welke keuzen in openheid voor- en nadelen kunnen hebben voor het kind, de ouders, het gezin en de omgeving. Aan de orde komen ook de problemen waarmee deze kinderen in de puberteit te maken kunnen krijgen, en de (on)mogelijkheden van professionele hulpverlening. Het boekje is geschreven vanuit de ervaringen van de schrijfster met één van haar zoons, die zoals hij het zelf benoemt van meisjesdingen houdt, en haar activiteiten als vrijwilliger bij Berdache, de zelfhulpgroep voor ouders van genderdysfore kinderen in Belgié


I AM YOUR MAN - 2010 - Auteur: Brandenburg, Marjan - 2010 - Uitgeverij: Aspekt
De hoofdpersoon van dit boek is transseksueel. Hij voelt zich man, maar zit in het lichaam van een vrouw. Hij besluit zijn lichaam te veranderen: hij begint een hormoontherapie en ondergaat een geslachtsoperatie. Zijn partner, waarmee hij als vrouw al was getrouwd, staat volledig achter hem en steunt hem in het hele proces. Dit boek maakt,. Aan de hand van de levensgeschiedenis van een transseksueel, inzichtelijk wat transseksualiteit betekent. Met als doel transseksuelen een handvat te geven bij keuzes in hun leven.


IN TRANSITIE - 2012 - Auteur: Hanneke Dragtsma - Uitgeverij: Free Musketeers
Martin de Jong besluit om naar Engeland te reizen, waar hij symbolisch zijn mannenleven wil begraven. Bij terugkomst begint hij een nieuw leven als vrouw. Als Marieke kan ze alleen haar eigen weg volgen, door zich niet meer afhankelijk te maken van het oordeel van anderen. Ze belandt in een emotionele achtbaan, op zoek naar zichzelf.


JONGENSDROOM - 2007 - Auteur: Lorna Minkman - Uitgeverij: Lannoo - Jeugdboek.
David voelt zich een jongen, gevangen in een meisjeslichaam. 18 jaar geleden werd hij geboren als Sanne. Sinds zijn 14de neemt hij hormonen en is hij in behandeling voor de nodige transformaties. Een aantal ingrepen kunnen echter pas gebeuren na zijn 18de levensjaar, wat hij niet altijd even gemakkelijk kan aanvaarden.


JONGEN IN DE JURK, de - 2009 - Auteur: David Walliams. - Uitgeverij: Gottmer - Jeugdboek.
Zijn vader en broer nemen hem niet serieus en zijn moeder is zomaar op een dag weggelopen. Het enige dat Dennis nog van haar heeft, is een foto waarin zij in een mooie zomerjurk voor hem poseert. Dennis is zuinig op die foto, want zijn vader heeft de rest van de foto’s verbrand. Komt daar Dennis fascinatie voor verkleden vandaan? Droomt hij daarom van de nieuwe Vogue, van mooie ontwerpen en zachte stoffen? Wanneer Dennis ontdekt dat Lisa, het knapste meisje van school, dezelfde fascinatie voor kleding en verkleden heeft, gaat er een wereld voor hem open. Hij gaat zelfs in een jurk naar school!


KELLY - 2006 - Auteur: Kelly Van der Veer - Uitgeverij: Spectrum.
Kelly van der Veer is geboren als Ferry. Als kleuter geeft hij al aan dat hij zich niet lekker voelt in zijn lichaam: 'Mama, kan de dokter mijn piemeltje er niet afknippen?'. Hij speelt het liefst met barbies en houdt van roze jurkjes, voorliefdes waar niet iedereen begrip voor heeft. Vele pesterijen zijn het gevolg. Dankzij de steun van zijn familie houdt hij zich staande.


KIJK MAMA IK DANS - 2006 - Auteur: Vanessa Van Durme - Uitgeverij: Van Halewyck
Het leven van een als jongen geboren Vlaamse transseksueel: Vanessa Van Durme is nu een gevierd toneel actrice die haar 60ste verjaardag ziet naderen. In 1948 kwam ze als jongen ter wereld, als speciale jongen. Was ze homo? Was ze travestiet? Was ze transseksueel? Ze heeft die vragen zelf beantwoord en zonder hulp het lange, moeizame, dure pad naar de geslachtsverandering.


MAAKBARE MAN, de - 2013 - Auteur: Maxim Februari - Uitgeverij: Prometheus
Zodra je aan de buitenwereld laat weten dat je verder wilt leven als man, krijg je algauw met vreemde vooroordelen over mannelijkheid te maken. Vrouwen zijn er vast van overtuigd dat je door het gebruik van testosteron een lawaaierige macho wordt, mannen nodigen je broederlijk uit hun motorzaag te komen bekijken. Zo blijkt geslachtsverandering een goede aanleiding eens na te denken over mannelijkheid en vrouwelijkheid. De maakbare man biedt daarom niet alleen een aantal wetenswaardigheden over hormonen en lichamelijke veranderingen, maar gaat ook kort in op verschillende sociale aspecten van de transitie. Zeer uiteenlopende vragen komen in vogelvlucht aan bod. Wat is het verschil tussen sekse en gender? Is je partner nu opeens heteroseksueel? Zijn er etiquetteregels rondom geslachtsverandering? Krijgt een nieuwe man een adamsappel? Hoe is transitie wettelijk geregeld? Wat is een cisman? enz...


MAN GENOEG OM VROUW TE ZIJN
Uitgeverij: Partizaan - 2016 - Auteur: Stefaan Van Laere.
n dit boek neemt de bekende/beruchte travestie Diva Liz' Richards geen blad voor de welgevormde lippen en in anekdotes vertelt ze haar verhaal achter de glitter en schijn van de internationale travestie wereld. Haar verhaal werd opgetekend door de Vlaamse schrijver Stefaan Van Laere, bekend van verschillende misdaadromans, biografieën en het Buffalo boek, en via de uitgeverij: Partizaan. Diva Liz' Richards, begonnen als 16 jarig jongetje in het befaamde Amsterdamse Madame Arthur, om uit te groeien tot de chef van de bekende Internationale - Vlaams/Duits/Nederlands travestieformatie "La vie en rose", die jaren de Vlaamse maar vooral de Duitse travestiewereld domineerde. En die in 2005 zelfs de Duitse vakmediaprijs won met maar 1 Duitse artiest in de groep, en nu 35 jaar later nog steeds werkend als live artiest door heel Europa. Schrijver Stefaan Van Laere gaat als een volleerd voyeur door het sappige leven van Liz' Richards, soms grof, soms ontroerend maar absoluut waard om vast te leggen voor de komende generaties. Het boek is werkelijk rijk geïllustreerd met exclusieve (prive) foto's en persartikelen uit binnen en buitenland. Het is dan ook geen boek/boek maar meer een optekening van een tijdsbeeld door middel van anekdotes en foto's, dus ook voor de "niet" lezers onder ons is dit boek een boeiend geheel


MAN/VROUW (DOORHALEN WAT NIET VAN TOEPASSING IS) - 1998 - Auteur: Karin Spaink - Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar
Terwijl de meesten er zo langzamerhand van overtuigd zijn dat 'geslacht' een sterk cultureel bepaalde categorie is, lijkt het alsof 'sekse' vaststaat. Je bent nu eenmaal een man, of een vrouw. Maar blijft dat wel zo, nu de medische technologie op talloos veel niveaus in het lichaam kan ingrijpen? De media trakteren ons op verhalen over vrouwen met baarden en mannen met borsten, over transseksuelen en transgenderisten, over illegale hormonen en eunuchen enz.


MEISJE VAN MARS - 2011 - Auteur: Anna Woltz - Uitgeverij: Querido - Jeugdboek
Evert weet vanaf zijn derde dat hij een meisje wil zijn. Hij heeft een hekel aan zijn jongenslichaam en verlangt naar jurken en lang wuivend haar. Maar zijn ouders worden al woedend als hij met barbies speelt. Op de middelbare school wordt Evert elke dag gepest. Alleen als hij zich stiekem als meisje verkleedt, is hij gelukkig. Zo kan hij niet verder. Hij gaat er alles aan doen om een vrouw te worden


NIETS ZEGGEN - 2006 - Auteur: Elly de Vries - Uitgeverij: Sjaloom - Jeugdboek
Het verhaal gaat over de dertienjarige Mik. Thuis weten ze sinds een jaar dat hij genderdysfoor is, maar op school houdt hij het geheim, omdat hij bang is gepest te worden. Op de basisschool is hij al eens in elkaar geslagen door Thomas, die denkt dat hij homo is. Helaas blijkt Thomas naar dezelfde middelbare school te gaan als Mik. Meike zit bij Mik in de brugklas. Ze is verliefd op hem. Wanneer Meike en Mik op een middag samen huiswerk maken, vertelt Mik aan haar zijn geheim. Meike is zo teleurgesteld en kwaad dat Mik niet hetzelfde voelt voor haar, dat ze zich de volgende dag door Thomas laat verleiden wraak te nemen op Mik. Niet alleen genderdysforie speelt een belangrijke rol in dit boek, maar ook verliefdheid, vriendschap en het vinden van je eigen identiteit.


MIJN VALSE VERLEDEN - 2014 - Auteur: Alex Bakker - Uitgeverij: Nieuw Amsterdam.
Het autobiografische verhaal van een man geboren als meisje. Alex Bakker werd geboren als jongste dochter in een protestants gezin in Drenthe. Op zijn achtentwintigste verandert hij van geslacht. Een nieuw begin, in het juiste lichaam. Hij stopt alles wat herinnert aan zijn oude leven letterlijk in dozen, om die nooit meer open te doen. Ruim vijftien jaar later heeft hij eindelijk de moed verzameld om zijn jeugd onder ogen te zien: 'Ik ben historicus en ik vervals mijn eigen geschiedenis. Een man zonder verleden, wilde ik dat echt worden?' In 'Mijn valse verleden' gaat Alex Bakker op zoek naar de pijnlijke waarheid van vroeger.


ONS MEISJE IN STRIJD MET HAAR JONGENSLIJF - 2008 - Auteur: Wendy Iven - Uitgeverij: Boekscout - Jeugdboek
Niets lijkt meer vanzelfsprekend dan het feit dat er enerzijds meisjes en anderzijds jongens zijn. Maar soms klopt dit niet helemaal en komt de biologische sekse niet overeen met de psychische beleving ervan: een jongen voelt zich een meisje of een meisje voelt zich een jongen. Met veel liefde vertelt Wendy Iven in dit boekje het verhaal van haar dochtertje Pieke, een meisje ‘dat gevangen zit in een jongenslijfje’.


ONTBIJT OP PLUTO - 1999 - Auteur: Patrick McCabe - Uitgeverij: Atlas.
In Ontbijt op Pluto worden we geconfronteerd met de lotgevallen van de travestiet Pussy die in werkelijkheid Patrick Braden heet. Zijn psychiater, waarop hij smoorverliefd is, raadt hem aan zijn levensverhaal op papier te zetten. Dit schrijven, waarvoor hij moet terugduiken in de jaren zestig en zeventig, kan je werkelijk een geslaagd therapeutisch schrijven noemen, want het maakt vele emoties los waarvan hij dacht dat ze reeds lang in rook opgegaan waren.


OH BOY! - 2007 - Auteur: Karen Machielsen - Uitgeverij: Valerius.
Het verhaal van Robbie, die op dertigjarige leeftijd veranderde van vrouw naar man. Fotografe Karen Machielsen volgde Robbie gedurende deze periode met haar camera. De combinatie van tekst en zwart-witfoto's maakt van 'Oh boy!' een uniek document. 'Oh boy!' is het resultaat: herkenbaar voor transmannen die het proces al achter de rug hebben. Maar vooral ook uitermate interessant voor iedereen die nog aan het begin van de verandering staat. Of nog twijfelt.


PANDAOGEN - fictief verhaal over een transgender vrouw. - 2014 - Auteur: Joost van Bellen - Uitgeverij: Karakter.
Eva Akkerman is bezig haar lang gekoesterde droom te verwezenlijken, ze staat op het punt internationaal door te breken als topmodel. Ze schittert op de catwalk, poseert voor de bekendste modefotografen en begeeft zich in het nachtleven. Ze leeft in een wereld van pracht en praal, een wereld van uiterlijk vertoon waarin ze op handen wordt gedragen. Maar hoe verder ze erin ondergedompeld wordt, hoe meer ze erachter komt dat succes een donkere kant heeft. Het vele reizen, de jetlags, het slaapgebrek, de hectiek, de drugs die haar op de been moeten houden en het moordende werkschema beginnen hun tol te eisen. Ze probeert dapper en verdoofd stand te houden, maar raakt het contact met de realiteit en de mensen die belangrijk voor haar zijn (waaronder een oudere dj en een popster in wording) langzaam kwijt. Als ze dan ook nog eens genadeloos met haar verleden geconfronteerd wordt, dreigt ze eraan onderdoor te gaan. Het boek is eigenlijk de wereld op zijn kop. In de normale wereld is 80% van de mensen gewoon hetero, 20% anders, in het boek is dat andersom.


TUSSEN PERSONEN - 2005 - Auteur: Ineke Walravens - Uitgeverij: Servo
De buitenwereld weet niet beter dan dat Anne een vrouw is. Dat is de keuze die haar ouders vlak na haar geboorte voor haar hebben gemaakt. In werkelijkheid is Anne een tussenpersoon. In het Brabantse dorp waar Anne haar leven lang al woont staat carnaval te beginnen als ze voor het eerst op zichzelf gaat wonen. Ze zit dan ook middenin de verhuisdozen als haar beste en enige vriend Eugene haar meesleept het feestgedruis in. Het is ook Eugene die haar overhaalt zich als man te verkleden.


UNDER CONSTRUCTION - 2013 - Auteur: Dirk Bracke - Uitgeverij: Davidsfonds - Jeugdboek
Andreas is een meisje in een jongenslichaam, geboren met de verkeerde verpakking vindt hij zelf. Stiekem draagt hij de kleren van zijn zus en gebruikt hij haar make-up. Tot hij er voor kiest om als Emma door het leven te gaan en met een jurk naar school te gaan. Op een dag ontmoet Emma Elvire. Het klikt wonderwel tussen de twee, maar Elvire heeft een groot probleem. Ze is verslaafd aan drugs en doet alles om eraan te geraken. Zoals geld stelen, of met Liam slapen in ruil voor drugs. En dan nemen ze allebei een moedige stap. Emma laat zich ombouwen tot een echt meisje en Elvire gaat naar een afkickcentrum. Maar Liam blijft hen achtervolgen. En dan zijn er nog de gevoelens die Emma heeft voor Elvire. Wat doet ze daarmee eens ze helemaal een meisje is?


UILENBERG, DE - 2010 - Auteur: Nancy Van den Branden - Uitgeverij: Unibook.
Nancy Van den Branden wordt in 1949 te Borgerhout geboren als een jongen. Nog tijdens haar studies huwt zij en wordt vader van twee dochters. Heel haar leven worstelt zij met haar genderidentiteit. Uiteindelijk hakt zij de knoop door en brengt lichaam en burgerlijke staat in overeenstemming met haar ware gender.


VLINDER - 2011 - Auteur: Geert de Kockere - Uitgeverij: Manteau
Laurens Peeters is een student industriële wetenschappen. Hij is ervan overtuigd dat hij het nog voor zijn vijfentwintigste zal waarmaken en niemand hem nog zal vergeten. Hij zweert een dure eed en laat in zijn oor een piercing zetten. Maar kort na elkaar wordt hij door vier meisjes op een vernederende wijze afgewezen en dat doet iets in hem kantelen. Iets wat wellicht al de hele tijd aanwezig was, maar waarvan hij zich nu pas ten volle bewust wordt. Dat kantelmoment wijzigt grondig zijn leven en hemzelf. Of is het haarzelf? En wat stuurt zijn beslissingen? Is het zijn geaardheid zelf of eerder de drang om zich te wreken op alle vrouwen, met terugwerkende kracht tot aan de allereerste, Eva? In deze roman gaat het er soms hevig aan toe. Vanuit het perspectief van Laurens Peeters wordt er gekerfd, gewroet en geworsteld. En geaarzeld over het verschil tussen man en vrouw. De vlinder gaat over de zoektocht naar jezelf, geaardheid en transseksualiteit. Maar ook over geheimen, twijfels en aanvaarding. En de vraag of je ooit wel helemaal zeker kunt zijn wie of wat je bent.


WISSEL - 2013 - Auteur: Sabine van den Berg - Uitgeverij: Atlas contact
Ada, een opgroeiend tienermeisje, heeft een vader die tegelijk met haar verandert in een vrouw. In de schaduw van de aandacht die haar transseksuele vader voor zichzelf opeist, observeert Ada de situatie genadeloos. Nadat de vader is verhuisd, dreigt het gezin uit elkaar te vallen. Ada probeert haar jongere broertje Otto houvast te bieden door te vertellen over een trein, een verhaal waarmee ze Otto duidelijk wil maken dat hij niet moet hopen op een hereniging. Vanuit het perspectief van een kind laat Sabine van den Berg zien hoe ingrijpend een geslachtsverandering van een van de ouders kan zijn.

Terug naar Gids Klik hier

Dit bericht is gepost op 04 February, 2016 en 2209 keer gelezen.


Bestel uw HelloFresh box via bovenstaande foto (klik & bestel) en krijg 25 € korting op je eerste box!


Holebi Gids

Uitgaan

25 januari 2019 - Boots Club
26 januari 2019 - Sparkle
26 januari 2019 - Boots Club 2Parties
26 januari 2019 - Gay Only
27 januari 2019 - Boots Afternoon
01 februari 2019 - Boots Club
02 februari 2019 - Female Fever
02 februari 2019 - Boots Club 3Parties
02 februari 2019 - E.V.E Woman Only
02 februari 2019 - Cafeina

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Antwerpse dansformatie Trinxx blies Nederlanders van hun sokken + video.

 

N-VA Schepen klaagt gebruik van het woord 'homo' als scheldwoord aan na Facebook grap.

 

Koen Crucke en Johny Voners als homo travestie koppel in musical.

 

Man uit Blankenberge slaat deurwaarder en politieman in elkaar, deels met homofobisch motief.

 

Belgische politici en Amnesty veroordelen nieuwe vervolgingen van holebi's in Tjetsjenie.

 


Buitenlands nieuws

Amerikaans voetballer kwam zopas uit de holebi kast.

 

9 daders van homofobe aanval met zuur gooien in Londen veroordeeld.

 

Kinderboekjes met holebi en transgender thema zijn belangrijk op school. + link lijst Nederlandstalige boekjes

 

Wat het laatste taboe blijft binnen de holebi gemeenschap wereldwijd.

 

Google onder vuur wegens aanbieden anti holebi & transgender app.

 

Eerste Duitse transgender parlementaria uit de kast.

 


Showbizz nieuws

Eerste glimp van transgender superheldin uit Tv-serie Supergirl.

 

Zanger Sam Smith kreeg een Drag Queen naam van Elton John.

 

Film met lesbisch thema van Nederlandse filmregisseur uitgesteld tot volgend jaar.

 

24-jarige Puerto Ricaanse rapper overleden + video.