Je leest:

Belgische holebi organisaties reageren totaal anders op homofobie in Belg voetbal.Eerder kon je al op holebi info facebook, en natuurlijk ook in de media, lezen over de uitspraken van voetballer Benito Raman tijdens de wedstrijd AA Gent-Kortrijk. Ondertussen is er een hele heisa ontstaan op sociale media waarbij het vooral op valt dat twee grote Belgische holebi rechtenorganisaties er niet dezelfde mening op na houden.

Het woord ‘homo’ is een van de meeste gebruikte scheldwoorden, zo blijkt uit onderzoek. En jammer genoeg denken nog velen dat het oké is om te lachen met homo's zelfs al bedoelen ze het 'zogenaamd' niet zo.

Holebi info zet even de verschillende meningen van twee grote Belgische holebi organisaties naast elkaar. Zodat iedereen zelf kan oordelen met welke uitspraken je het eerder eens bent en met welke uitspraken niet. Maar ook om aan te tonen dat een holebi organisatie (çavaria ) die beweert steeds op te komen voor alle Belgische holebi's dit steeds vaker nalaat, en een organisatie die dat minder claimt (WJNH) eigenlijk veel meer op komt voor holebi en transgender rechten in ons landje. Hieronder eerst in het kort wat er gebeurde. Gevolgd door de uitspraken van Wel Jong Niet Hetero (die zeer veel positieve bijval krijgen van Belgische holebi's), gevolgd door een kritische noot op de uitspraken van çavaria, en tot slot de uitspraken van çavaria zelf (die veel negatieve bijval krijgt van Belgische holebi's).

Wat gebeurde:
Vlak na de wedstrijd AA Gent-Kortrijk nam invaller Benito Raman tijdens de ereronde de microfoon. Luttele seconden later galmde door de Ghelamco Arena: ‘Alle boeren zijn homo’s’. Met boeren bedoelde hij geen landbouwers maar zo noemen Gent-supporters de fans van Club Brugge. Trainer Hein Vanhaezebrouck zakte in de grond van schaamte en beloofde later op de avond maatregelen te nemen. Hieronder eerst de uitspraken van de holebi jongeren koepel Wel Jong Niet Hetero (die veel positieve bijval krijgen van Belgische holebi's), gevolgd door eén kritische noot op de uitspraken van çavaria, en tot slot de uitspraken van çavaria zelf (die vooral negatieve bijval krijgt van Belgische holebi's).

In de krant het nieuwsblad (21/12) stond het volgende over de uitspraak van de voetballer door de holebi jongeren koepel Wel Jong Niet Hetero.
“Er zijn zoveel inspanningen geleverd om homofobie uit de sport te halen. En net nu we het gevoel hadden dat het gelukt is, gebeurt dit. Wij zijn verbijsterd”, zegt Jens Van Lierde van Wel Jong, niet Hetero. De holebivereniging bekijkt nog welke stappen ze zal nemen. “Het is niet zo dat we voor het minste op de tenen getrapt zijn. Kijk maar naar de tv-reeks Safety First waar wij zelf aan meegewerkt hebben. Een beetje zelfspot kan zeker. Maar dit was er ver over”, zegt Jens Van Lierde van holebivereniging Wel Jong, niet Hetero. “Dat dit net bij AA Gent gebeurt, maakt het des te pijnlijker. Het niet alleen de stad waar wij gevestigd zijn. De ploeg heeft het regenboogcharter tegen homofobie in de sport ondertekend en heeft al tot twee keer toe ons regenboogsymbool buiten op het stadion geprojecteerd. We zijn dan ook verbijsterd door dit vooral en hopen dat de club maatregelen neemt. Raman is een jonge voetballer waar heel veel jonge spelertjes naar op kijken. Dat net hij zo een homofobe uitspraken heeft gedaan. Hij heeft zich geëxcuseerd, maar het kwaad is geschied. We gaan contact opnemen met het stadsbestuur om te kijken wat we verder kunnen doen. En of zij het probleem aankaarten bij de clubleiding. (Bron: http://www.nieuwsblad.be/).

Opiniestuk op de uitspraken van çavaria uit de krant de Standaard van 22/12
Geschreven door: Peter Jacobs · Journalist bij Corelio - De Standaard

"Ik verslikte me in mijn boterham toen ik las dat Benito Raman het niet homofoob bedoeld had, zoals de holebi belangenorganisatie çavaria stelt. Hij is de voetballer die in een vol stadion: 'Alle boeren zijn homo' voor de micro scandeerde. "Achterlijk", zei Johan Boskamp over die oneliner. De afkeuring kwam niet uitsluitend van Bruggefans, zelfs de Boerenbond voelde zich bijna aangesproken. Alleen çavaria: pleitte Clementie voor de aanvaller van AA Gent. Hallo? çavaria, is dat niet de vereniging die strijdt voor holebi rechten? Wel, die is blij dat intussen iedereen verontwaardigd is, en vindt wat Raman gedaan heeft wel betreurenswaardig, maar geen uiting van homofobie. Kort samengevat: 'homo', is een courant scheldwoord, jammer maar helaas. Vervang 'homo' door 'klootzak' als schelden dan toch moet zegt de woordvoerder van çavaria. Huh? Het protest tegen een goedbetaalde meerderjarige voetballer die willens nillens een voorbeeldfunctie heeft, en voor duizenden mensen een negatief beeld bevestigt, dat laat je als militante belangenvereniging toch niet aan anderen over? Grijsgedraaide voor de mannen mopjes in de Slimste Mens. Typecasting van kerstbalflikkers in Komen eten. Uit de kast grollen en grappen in Safety First. Homo's die met zichzelf kunnen lachen, en daar hoor ik ook bij, krijgen elke avond krampen van de lol. Een holebi organisatie hoeft niet op al die slakken zout te leggen. Maar soms moet ze een slak radicaal plat durven trappen. Zoals nu. Een mens zou van al dat slappe gedoe gaan verlangen naar de barricades. Naar relnichten die niet met zich laten sollen. Zoals boeren, als ze in hun rechten bedreigd zijn. (Bron: http://www.standaard.be/)

In de krant de Standaard (21/12) stond deze verklaring van çavaria over de voetballer:
Ik ken Raman natuurlijk niet persoonlijk, en misschien ben ik naïef. Maar ik denk niet dat hij dit heeft geroepen als een uiting van homofobie’, zegt Jeroen Borghs, woordvoerder van çavaria, de belangenvereniging voor holebi’s en transgenders. ‘Het feit dat ‘homo’ als scheldwoord wordt gebruikt, geeft ook een negatieve connotatie aan de holebi’s zelf, vertelt Borghs. Ook al bedoelt u het niet slecht, of zelfs ironisch, het is dus beter om scheldwoorden als ‘homo’ en ‘neger’ niet in de mond te nemen; Zo versterk je de negatieve connotatie die eraan vasthangt. En mensen die wél homofoob of racistisch zijn, voelen zich alleen maar gesterkt in hun overtuiging. Kies dus beter een scheldwoord dat geen bepaalde groep mensen stigmatiseert, zoals klootzak. Borghs bekijkt deze zaak toch vooral positief. ‘Het feit dat wij ditmaal geen persbericht moeten uitsturen, maar dat journalisten ons opbellen, kan ik alleen maar toejuichen. Maar ik vind het vooral goed dat de voetbalwereld zelf zo afwijzend reageert. Vijf jaar geleden was dat waarschijnlijk niet gebeurd.’. (Bron: http://www.standaard.be/)

Tot slot
Ondertussen blijkt dat Benito Raman is geschorst door zijn club AA Gent omwille van zijn uitspraak. De voetbalclub verklaart dat de club diversiteit en verdraagzaamheid hoog in het vaandel voert. ‘AA Gent wil een club zijn die open staat voor iedereen, getuige daarvan ook onze slogan: We Are One Family, We Are Buffalo.’ De club verontschuldigt zich bij de holebi-gemeenschap in het algemeen en bij de eigen holebi-supporters in het bijzonder. En de club verontschuldigt zich ook bij de landbouwgemeenschap voor de uitlating van de spits en bij de supporters van Club Brugge. De club hoopt dat dit incident de goede verstandhouding tussen beide clubs niet in het gedrang brengt.

LEES OOK
HOMO MEEST GEBRUIKTE SCHELDWOORD OP SCHOOL (2014)
BELG HOLEBI FEDERATIE CAVARIA KOMT NIET OP VOOR ALLE HOLEBI'S (2014)


Bronnen: nieuwsblad.be en standaard.be

Dit bericht is gepost op 22 December, 2015 en 2457 keer gelezen.Adverteren op holebi.info, meer info klik hier


Holebi Gids

Uitgaan

27 oktober 2017 - La Demence 1/5
27 oktober 2017 - TwinkFarm Halloween
28 oktober 2017 - Halloween Party
28 oktober 2017 - After Macho
28 oktober 2017 - La Demence 2/5
29 oktober 2017 - La Demence 3/5
29 oktober 2017 - Flash Vampires
30 oktober 2017 - La Demence 4/5
31 oktober 2017 - SurpriseDate Speeddating
31 oktober 2017 - La Demence 5

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Belg voetballer speelde met drie homo voetballers die nog in de kast zitten.

 

Oscar and the Wolf zanger praat voor het eerst openlijk over homo zijn.

 

Weldra: Speeddate voor homo en lesbische wensouders te Antwerpen.

 

Don Bosco school uit Haacht (Vlaams Brabant) start Gay Straight Alliance.

 

Minister Smet krijgt doodsbedreigingen, ook om geaardheid.

 


Buitenlands nieuws

40ste plaats ter wereld waar homo's en lesbiennes kunnen trouwen is een feit.

 

Anti holebi & transgender wet in Russische stijl op scholen.

 

Video: hoe gaat het met de acceptatie van holebi's in Nederland?

 

Video: Kellogg's tijger en andere figuren tegen holebi- en transfobisch pesten.

 


Showbizz nieuws

Zangeres Melissa Etheridge werd afgelopen zomer opgepakt.

 

Video animatie song: Meest holebi getinte lied met geest van Freddie Mercury.

 

Filmproducer Weinstein viel ook lesbische actrice @ model lastig.

 

Barbara Barend won Award onder andere voor haar handinhand actie na homofobie.

 


Andere nieuws

Grote Franse anti-holebi beweging richt nu zijn pijlen op lesbische moeders.

 

Britse religieuze therapeuten veroordelen wordt hetero therapie.

 

Voormalig president Obama kiest homo artiest voor officieel portret.

 

Video leert religieuze ouders hun holebi of trans kind te aanvaarden.