Herdeking 10 jaar geleden dat Iran 2 homo tieners ophing, en ondertussen gaan ze door...

Gisteren vond er in Londen een herdenking plaats naar aanleiding van de 10de verjaardag van de ophanging van twee homo tieners in Iran. Mahmoud Asgari en Ayaz Marhoni werden publiekelijk opgehangen in de Iraanse stad Mashhad. De herdenking was georganiseerd door de Peter Tatchell Foundation en de African holebi en transgender groep Out and Pruod.

De twee tiener jongens werden zogenaamd veroordeeld wegens verkrachting. Maar internationale mensenrechten organisaties zoals Amnesty en het Human Rights Watch wisten uit betrouwbare bronnen dat de jongens enkel en alleen werden opgehangen omdat ze homo waren. Voor de Iraanse overheid is het makkelijk om homo's te veroordelen tot de doodstraf en dit te verbergen voor de wereld omdat men in de strafwetten geen onderscheid maakt tussen homoseksuele handelingen met wederzijdse toestemming en homoseksuele handelingen zonder wederzijdse toestemming.

Bovendien maakte Iran zich ook schuldig aan wereldse verklaringen waarbij men geen minderjarigen ter dood veroordeelt. En de twee tieners waren niet de enige slachtoffers van de Iraanse overheid die homoseksualiteit strafbaar stelt met de dood of een levenslange celstraf. Tussen 2007 en 2010 kwam Iran meermaals in het holebi info nieuws nadat er weer een homo was opgehangen. Sinds 2013 zijn er opnieuw nieuws berichten over het ter dood veroordelen van homo's in het land.

De activisten in Londen lieten weten dat ze best akkoord gaan met de nucleaire deal met Iran maar dat het land ook moet worden aangepakt wat betreft het schenden van de mensenrechten. Ook wil men dat de Britse overheid geen Iraanse homo asielzoekers terug stuurt naar hun land. En eist men dat de doodstraf wereldwijd wordt afgeschaft. De jaren nadat de twee Iraanse homo tieners werden opgehangen volgenden er nog vele anderen waarbij de overheid steeds claimde dat het om verkrachters en andere misdadigers ging.

De toenmalige president Mahmoud Ahmadinejad zei in 2007, tijdens een voordracht in New York dat er in Iran geen homo's bestaan. Daarop kwam heel veel protest en mensenrechtenactivisten spraken schande over zijn uitspraak. Een maand later beweerde hij verkeerd te zijn begrepen omdat in zijn land homoseksualiteit minder belangrijk zou zijn dan in het Westen. Wat later waren er her en der wereldwijd protestacties tegen Ahmadinejad en de behandeling van homo's in Iran. Het zou trouwens nog duren tot 2014 eer Iran toegeeft dat homo's bestaan in hun land.

LEES OOK:
IRAN HANGT OPNIEUW MINDERJARIGE HOMO OP (2015)
IRAN HANGT OPNIEUW HOMO'S OP (2014)
IRAN GEEFT VOOR HET EERST TOE DAT ER HOMO'S BESTAAN IN HUN LAND + LOSBANDIGE HETERO'S (2014)

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info 2015

Dit bericht is gepost op 20 July, 2015 en 5116 keer gelezen.