Je leest:

3 winnaars Mr Gay Vlaanderen (2013, 2014, 2015) over taboes, pesten, onzekerheid.Vandaag in de krant Het Laatste Nieuws een gesprek met drie ex deelnemers aan de Mr Vlaanderen verkiezing waarin ze vertellen over taboes, pesten, homofobie en onzekerheid. De drie zijn Tom Goris - Willem Joris en Skelte Willems.

De eerste Mr Gay Vlaanderen was de nu 36-jarige Tom Gorris uit Tremelo in 2013. De tweede Mr Gay Vlaanderen was de nu 29-jarige Willem Joris uit Leuven die won in 2014. En dit jaar won de 21-jarige Skelte Willems uit Aarschot de derde editie van de Mr Gay Vlaanderen verkiezing.

De drie Misters Gay Vlaanderen stonden destijds of recent allemaal te glunderen op het podium, maar allemaal hebben ze stevige hindernissen moeten nemen voor ze zich waagden deel te nemen aan de verkiezingen. Willem Joris wist pas toen hij 24 zeker dat hij op mannen valt. "Mijn ouders wisten het sneller dan ik. Ik was vooral bezig met mijn studie en er was niemand in mijn leven. Maar op mijn 24ste heb ik voor het eerst een jongen gekust en toen viel alles op zijn plaats. Ik heb het daarna aan iedereen vertelt, ook aan mijn ouders."

Tom Goris kwam uit de kast toen hij 17 was. "Ik wist het al langer, maar op je dertiende zeg je niet zomaar tegen je klasgenoten dat je homo bent", zegt Tom. Hij maakte van pesten het onderwerp dat hij aankaartte tijdens de Mister Gay-verkiezing in 2013. "Want ook ik werd gepest. Als kind al, maar toen ik me geout had, werd het erger." Ook na de school, op het werk, hield dat pesten aan. Tom zakte dieper en dieper weg. "Ik dacht zelfs aan een wanhoopsdaad. Veel heeft het niet gescheeld", geeft hij toe. "Na die zwarte, heel moeilijke periode kwam er een ommekeer. Ik besefte dat het zo niet verder kon. Net toen was er de oproep voor kandidaten voor de eerste Mister Gay-verkiezing. Ik schreef me in. Voor mezelf, om meer zelfvertrouwen te krijgen. Maar ook voor anderen, om de boodschap te kunnen verspreiden dat je moet blijven geloven in jezelf, wat er ook gebeurt."

2015 winnaar Skelte Willems wist al toen hij amper 11 jaar oud was dat hij op jongens viel. Toen hij 16 was kwam hij uit de homo kast. Dat viel jammer genoeg niet in goede aarde bij veel van zijn schoolgenoten. "Het was een conservatieve school. En ik was de eerste holebi die voor zijn geaardheid uitkwam. Ik werd uitgescholden voor vuile homo en ergere dingen; opgesloten in het toilethokje, mijn boekentas verdween al eens... Ik heb veel moeten incasseren maar het heeft de weg wel geopend voor andere jongeren." Skelte kaartte tijdens de verkiezing dit jaar de lange wachtlijsten voor adoptie en de onduidelijke wetgeving rond draagmoederschap bij holebikoppels aan. Zelf wil hij ook kinderen. "Het doet nog vragen rijzen bij veel mensen, een kind dat twee papa's of twee mama's heeft. Kinderen hebben een papa en een mama nodig, klinkt het. Wat als een meisje haar maandstonden krijgt en ze heeft geen mama om haar te informeren? Wel, er zijn andere mogelijkheden om dat te doen. Die conservatieve mentaliteit wil ik veranderen. Homokoppels die een kind willen adopteren, moeten vaak veel langer wachten. Dat komt omdat er gewoon veel landen zijn die geen kind willen afstaan aan een homokoppel." Skelte heeft ondertussen ook een website opgericht genaamd holebiouderschap.be - Voor wie deze pagina wil bezoeken: Klik hier

Ook de kandidaat van vorig jaar, Willem Joris, nam de verkiezingen te baat om een barrière voor holebi's aan te kaarten: Homofobie in de sport."Ik heb in 2013 deelgenomen aan de World Outgames, een internationaal sportevenement voor de homogemeenschap. Ik leerde toen dat het lang niet overal evident is om ervoor uit te komen dat je homo bent. Soms ook in de sportwereld in ons land niet."

Homofobie: Tot nu toe zijn de drie jongens nog niet in aanraking gekomen met fysiek geweld omwille van hun seksuele geaardheid. Wel met verbale homofobie. Skelte ervaarde dat al in Antwerpen en Brussel, maar ook in een kleinere gemeente. "Ik had een tijdje een relatie met een jongen uit Boom. Daar konden we niet samen buiten komen of er werd iets naar ons geroepen. Gelukkig kwam het nooit tot fysiek geweld. Mensen beseffen niet hoe kwetsend het is als je als opgroeinde jongen die nog worstelt met zijn geaardheid door wildvreemden op straat uitgescholden wordt."

België staat op de tweede plaats van de Europese homorechtenlijst. "Het kan altijd wat beter, maar je hoeft niet ver te vliegen om als homo in een heel wat moeilijker situatie te leven", zegt Bram Bierkens, organisator van de Mister Gay-verkiezing. "Tijdens de Mister World-verkiezing in Zuid-Afrika kregen we politiebegeleiding om van de ene naar de andere plek te gaan. Het toont dat we het hier niet al te slecht hebben. Wij hebben het hier over problemen rond onderwijs, ouderenzorg, adoptieprocedures, pestgedrag, gelukkig niet over onze mensenrechten." De Mister Gay-verkiezing zet de homogemeenschap in een positief licht. "Ooit is er misschien geen verkiezing van Mister Gay Vlaanderen meer nodig", zegt Skelte. "Als we door iedereen geaccepteerd worden. Maar zolang er mensen zijn die dat niet doen, blijft het nodig om de problemen aan te kaarten." Willem: "Dat is ook sterkte van de verkiezing van Mister Gay Vlaanderen, dat er ook positieve dingen gebeuren in de homogemeenschap. Het is niet alleen kommer en kwel, hoor. Het kan ook leuk zijn om homo te zijn."

LEES OOK:
SKELTE WINNAAR MR GAY VLAANDEREN 2015
WINNAAR MR GAY VLAANDEREN 2014 + FOTO'S EN VIDEO
WINNAAR MR GAY VLAANDEREN 2013 + FOTO'S EN VIDEO

Bron: hln.be

Dit bericht is gepost op 20 June, 2015 en 5270 keer gelezen.Adverteren op holebi.info, meer info klik hier


Holebi Gids

Uitgaan

01 juli 2017 - Revelation
01 juli 2017 - Lesbi danscafe
01 juli 2017 - Flash VS Versus Foam
01 juli 2017 - Rapido
02 juli 2017 - Studio54 - Summer Edition
04 juli 2017 - Stammbar
07 juli 2017 - Rebel
08 juli 2017 - Summer Party
08 juli 2017 - Boots Club
14 juli 2017 - SheSheBar (Lesbi Party)

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Antwerpen maakt zich met regenboogzebrapaden klaar voor de Pride.

 

Belg radio presentator helpt jongeman live uit de kast + video.

 

Holebi's uit Sint Niklaas kregen tal van haat berichten via sociale media.

 

Nieuw lesbisch (dans) cafe opent weldra haar deuren in Antwerpen.

 


Buitenlands nieuws

Video: hetero koppels krijgen vragen die homo & lesbi koppels altijd krijgen.

 

Ontroerende Londen Pride video in Britse huiskamers.

 

Nederlandse 21-jarige door eigen ouders aan de deur gezet omdat hij homo is.

 

Onder andere homo's en lesbiennes mogen geen kinderen meer adopteren in Texas.

 


Showbizz nieuws

25-jarige ex Glee ster komt uit de transgender kast.

 

27-jarige acteur komt uit de homo kast.

 

Acteur Matt Bomer in rol van transgender sekswerker + video.

 


Andere nieuws

Transgender in Be True (holebi & trans) Nike campange video.

 

Transgender in Be True (holebi & trans) Nike campange video.

 

Meerderheid Amerikaanse religieuzen tegen anti holebi & trans wetten.

 

Linkse Duitse partij wil na overwinning 100 dagen later homohuwelijk, Merkel blijft tegen.

 

Britse Queen stelt holebi's en transgenders gerust.