Je leest:

3 winnaars Mr Gay Vlaanderen (2013, 2014, 2015) over taboes, pesten, onzekerheid.Vandaag in de krant Het Laatste Nieuws een gesprek met drie ex deelnemers aan de Mr Vlaanderen verkiezing waarin ze vertellen over taboes, pesten, homofobie en onzekerheid. De drie zijn Tom Goris - Willem Joris en Skelte Willems.

De eerste Mr Gay Vlaanderen was de nu 36-jarige Tom Gorris uit Tremelo in 2013. De tweede Mr Gay Vlaanderen was de nu 29-jarige Willem Joris uit Leuven die won in 2014. En dit jaar won de 21-jarige Skelte Willems uit Aarschot de derde editie van de Mr Gay Vlaanderen verkiezing.

De drie Misters Gay Vlaanderen stonden destijds of recent allemaal te glunderen op het podium, maar allemaal hebben ze stevige hindernissen moeten nemen voor ze zich waagden deel te nemen aan de verkiezingen. Willem Joris wist pas toen hij 24 zeker dat hij op mannen valt. "Mijn ouders wisten het sneller dan ik. Ik was vooral bezig met mijn studie en er was niemand in mijn leven. Maar op mijn 24ste heb ik voor het eerst een jongen gekust en toen viel alles op zijn plaats. Ik heb het daarna aan iedereen vertelt, ook aan mijn ouders."

Tom Goris kwam uit de kast toen hij 17 was. "Ik wist het al langer, maar op je dertiende zeg je niet zomaar tegen je klasgenoten dat je homo bent", zegt Tom. Hij maakte van pesten het onderwerp dat hij aankaartte tijdens de Mister Gay-verkiezing in 2013. "Want ook ik werd gepest. Als kind al, maar toen ik me geout had, werd het erger." Ook na de school, op het werk, hield dat pesten aan. Tom zakte dieper en dieper weg. "Ik dacht zelfs aan een wanhoopsdaad. Veel heeft het niet gescheeld", geeft hij toe. "Na die zwarte, heel moeilijke periode kwam er een ommekeer. Ik besefte dat het zo niet verder kon. Net toen was er de oproep voor kandidaten voor de eerste Mister Gay-verkiezing. Ik schreef me in. Voor mezelf, om meer zelfvertrouwen te krijgen. Maar ook voor anderen, om de boodschap te kunnen verspreiden dat je moet blijven geloven in jezelf, wat er ook gebeurt."

2015 winnaar Skelte Willems wist al toen hij amper 11 jaar oud was dat hij op jongens viel. Toen hij 16 was kwam hij uit de homo kast. Dat viel jammer genoeg niet in goede aarde bij veel van zijn schoolgenoten. "Het was een conservatieve school. En ik was de eerste holebi die voor zijn geaardheid uitkwam. Ik werd uitgescholden voor vuile homo en ergere dingen; opgesloten in het toilethokje, mijn boekentas verdween al eens... Ik heb veel moeten incasseren maar het heeft de weg wel geopend voor andere jongeren." Skelte kaartte tijdens de verkiezing dit jaar de lange wachtlijsten voor adoptie en de onduidelijke wetgeving rond draagmoederschap bij holebikoppels aan. Zelf wil hij ook kinderen. "Het doet nog vragen rijzen bij veel mensen, een kind dat twee papa's of twee mama's heeft. Kinderen hebben een papa en een mama nodig, klinkt het. Wat als een meisje haar maandstonden krijgt en ze heeft geen mama om haar te informeren? Wel, er zijn andere mogelijkheden om dat te doen. Die conservatieve mentaliteit wil ik veranderen. Homokoppels die een kind willen adopteren, moeten vaak veel langer wachten. Dat komt omdat er gewoon veel landen zijn die geen kind willen afstaan aan een homokoppel." Skelte heeft ondertussen ook een website opgericht genaamd holebiouderschap.be - Voor wie deze pagina wil bezoeken: Klik hier

Ook de kandidaat van vorig jaar, Willem Joris, nam de verkiezingen te baat om een barrière voor holebi's aan te kaarten: Homofobie in de sport."Ik heb in 2013 deelgenomen aan de World Outgames, een internationaal sportevenement voor de homogemeenschap. Ik leerde toen dat het lang niet overal evident is om ervoor uit te komen dat je homo bent. Soms ook in de sportwereld in ons land niet."

Homofobie: Tot nu toe zijn de drie jongens nog niet in aanraking gekomen met fysiek geweld omwille van hun seksuele geaardheid. Wel met verbale homofobie. Skelte ervaarde dat al in Antwerpen en Brussel, maar ook in een kleinere gemeente. "Ik had een tijdje een relatie met een jongen uit Boom. Daar konden we niet samen buiten komen of er werd iets naar ons geroepen. Gelukkig kwam het nooit tot fysiek geweld. Mensen beseffen niet hoe kwetsend het is als je als opgroeinde jongen die nog worstelt met zijn geaardheid door wildvreemden op straat uitgescholden wordt."

België staat op de tweede plaats van de Europese homorechtenlijst. "Het kan altijd wat beter, maar je hoeft niet ver te vliegen om als homo in een heel wat moeilijker situatie te leven", zegt Bram Bierkens, organisator van de Mister Gay-verkiezing. "Tijdens de Mister World-verkiezing in Zuid-Afrika kregen we politiebegeleiding om van de ene naar de andere plek te gaan. Het toont dat we het hier niet al te slecht hebben. Wij hebben het hier over problemen rond onderwijs, ouderenzorg, adoptieprocedures, pestgedrag, gelukkig niet over onze mensenrechten." De Mister Gay-verkiezing zet de homogemeenschap in een positief licht. "Ooit is er misschien geen verkiezing van Mister Gay Vlaanderen meer nodig", zegt Skelte. "Als we door iedereen geaccepteerd worden. Maar zolang er mensen zijn die dat niet doen, blijft het nodig om de problemen aan te kaarten." Willem: "Dat is ook sterkte van de verkiezing van Mister Gay Vlaanderen, dat er ook positieve dingen gebeuren in de homogemeenschap. Het is niet alleen kommer en kwel, hoor. Het kan ook leuk zijn om homo te zijn."

LEES OOK:
SKELTE WINNAAR MR GAY VLAANDEREN 2015
WINNAAR MR GAY VLAANDEREN 2014 + FOTO'S EN VIDEO
WINNAAR MR GAY VLAANDEREN 2013 + FOTO'S EN VIDEO

Bron: hln.be

Dit bericht is gepost op 20 June, 2015 en 5727 keer gelezen.
Holebi Gids

Uitgaan

22 juli 2018 - Velvet bar
23 juli 2018 - Pink Monday Red&Blue
28 juli 2018 - Sextreme
28 juli 2018 - Twinxx
04 augustus 2018 - Female Fever
09 augustus 2018 - Holebi Party
10 augustus 2018 - Pride Bears Party
10 augustus 2018 - Pride Party Outside
10 augustus 2018 - Pride Ladies Night
10 augustus 2018 - Pride Outdoor Party

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Gents homokoppel werkt samen met Levis voor Pride-collectie (afhalen of online kopen).

 

App om holebi & transfobie te melden flopt in Belgie.

 

Vlaams zanger Yves gaat voor tweede keer trouwen.

 

Homo koppel (door bekende acteur & zanger) met zoon in nieuwe Ketnet reeks.

 


Buitenlands nieuws

Weer plaats op komst waar homo's en lesbiennes weldra kunnen trouwen.

 

Twee op vijf holebi & transgender leerkrachten worden gepest.

 

Video nieuws: Niek vroeg Stijn ten huwelijk na deelname Nijmeegse Vierdaagse.

 

Politie waarschuwt voor nieuwe golf van haatmisdaden tegen holebi's & transgenders door Brexit.

 

Tweede land dit jaar dat homoseksualiteit uit strafwet haalt.

 


Showbizz nieuws

Tv reeks rond lesbische Batwoman in de maak.

 

Paris Jackson nu publiekelijk uit de kast, al ziet ze dat zelf anders.

 

Twee koppels beroemde homo papa's samen op vakantie.

 

Na felle kritiek stapt actrice op en zal ze geen transgender personage meer spelen.

 


Andere nieuws

Holebi's & transgenders krijgen steun van grote bedrijven in protest tegen nieuwe wet.

 

Shockerend Verenigde Naties rapport over holebi's & transgenders.

 

Cartoon video: Trump & Poetin kussen - Is deze mini video homofobisch of grappig?

 

Trump regering wil adoptie centra laten discrimineren tegen homo's lesbiennes e.a